Το ραντεβού Γκιρτζίκη με Σούστερ, τι γίνεται με Μάγκατ
Ο Μπερντ Σούστερ είναι αυτή τη στιγμή το "νο1" όνομα στη λίστα του Γιώργου Γκιρτζίκη, αναφορικά με την τεχνική ηγεσία της Εθνικής.
Το θέμα του προπονητή στην Εθνική ομάδα των Ανδρών παραμένει ανοιχτό και το δεδομένο είναι πως η ΕΠΟ θέλει να φέρει από την αγορά της Γερμανίας. Εξ ου οι συζητήσεις με τον Φέλιξ Μάγκατ εξ ου και το ενδιαφέρον για τον Μπερντ Σούστερ.
Την επόμενη Τετάρτη η ΕΠΟ έχει διοικητικό συμβούλιο και αυτό που θέλει ο Γιώργος Γκιρτζίκης είναι να πάει εκεί με κάτι χειροπιαστό. Έχει ήδη κάνει επαφές με τον Μάγκατ και τις επόμενες μέρες θέλει να συναντηθεί και με τον Σούστερ, τον οποίο θεωρεί κατάλληλο για να επαναφέρει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο δρόμο των επιτυχιών. Παράλληλα, τον θεωρεί και... οικονομικό (το συμβόλαιο της τάξεως των 500-600.000 ευρώ τον χρόνο μπορεί να καλυφθεί από την ΕΠΟ).
Το προφίλ του Σούστερ
Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1959 στο Αουγκσμπουργκ της Γερμανίας. Πολυσύνθετος μέσος που άρχισε την καριέρα του στην Κολονία, μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα το 1980 και αγωνίστηκε και με τις φανέλες των Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης. Αγωνίστηκε σε 316 ματς της Primera Division και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, έξι κύπελλα, ένα Σούπερ Καπ και δύο Λιγκ Καπ Ισπανίας.
Στην Μπαρτσελόνα έμεινε εκτός δράσης τη σεζόν 1986-87 μετά από κόντρα που είχε με τον πρόεδρο Γιοζέπ Γιουίς Νούνιες, ενώ κόντρα είχε και με τον Τέρι Βέναμπλς. Το 1990 αποχώρησε από τη Ρεάλ Μαδρίτης και εισέπραξε 1,4 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση, αφού δεν του επετράπη να αγωνιστεί για τη Λεβερκούζεν.
Ηταν μέλος της εθνικής Γερμανίας που κατέκτησε το Euro 1980, ωστόσο το 1984, μετά από 21 συμμετοχές στα "πάντσερ" ολοκλήρωσε τη διεθνή του καριέρα μετά από προβλήματα που αντιμετώπισε με τον προπονητή του, Γιουπ Ντέρβαλ, και τους συμπαίκτες του, ιδιαιτέρως με τον Πολ Μπράιτνερ.
Η προπονητική του καριέρα άρχισε το 1997 και για δύο χρόνια βρέθηκε στην Zweiteliga για λογαριασμό της Φορτούνα Ντίσελντορφ και της Κολονίας. Το 2001 ανέλαβε την ισπανική Χερέθ από την Segunda Division και λίγο έλλειψε να προβιβαστεί στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο. Απολύθηκε στο τέλος της επόμενης σεζόν μετά από αψιμαχίες που είχε με τον πρόεδρο του συλλόγου.
Το 2003 βρέθηκε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, από την οποία αποχώρησε όταν η Ντιναμό Κιέβου την προσπέρασε στη βαθμολογία. Τη νέα σεζόν ανέλαβε τη Λεβάντε, από την οποία απολύθηκε τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, λόγω του πολύ άσχημου δευτέρου γύρου που έκανε. Εν τέλει, η ομάδα υποβιβάστηκε. Το καλοκαίρι του 2005 αντικατέστησε τον Κίκε Σάντσες Φλόρες (πήγε στη Βαλένθια) στον πάγκο της Χετάφε με μονοετές συμβόλαιο. Η πορεία του εξαιρετική (ένατη θέση και πρωτοπορία στις πρώτες αγωνιστικές) και έτσι παρέμεινε στην ομάδα και τη νέα σεζόν.
Τη σεζόν 2007-08 ανέλαβε τον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα με ρεκόρ πόντων, ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2008 βρέθηκε στην πόρτα εξόδου μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των Μαδριλένων, αλλά και εκείνη την περίφημη ατάκα του για τη Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα: "Η Ρεάλ δεν έχει καμία τύχη απέναντι σε αυτή τη Μπαρτσελόνα". Αφού έμεινε για λίγο εκτός προπονητικής, το 2010 πήγε στη Μπεσίκτας για μία σεζόν, ενώ το 2013 ανέλαβε τη Μάλαγα επίσης για μία σεζόν.
Το οικονομικό
Σύμφωνα με την ΕΠΟ, ο Σούστερ είναι θετικός να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο Γερμανός είναι ενήμερος για το ενδιαφέρον και δείχνει θετικός, αρκεί να υπάρξει συμφωνία στο οικονομικό κομμάτι. Από την πλευρά του Γκιρτζίκη υπάρχει αισιοδοξία πως τις επόμενες μέρες που θα γίνει το ραντεβού θα έχει τη θετική απάντηση του Σούστερ. Αν γίνει αυτό, τότε θα πάει στο ΔΣ της ΕΠΟ και θα ενημερώσει για τις εξελίξεις ώστε να προχωρήσει το θέμα.
Ο Μάγκατ
Αναφορικά με την περίπτωση του Φέλιξ Μάγκατ, ενώ υπήρχε συμφωνία και καλή θέληση, ειδικά από την πλευρά του Γερμανού προπονητή, τα πράγματα φαίνεται να διαφοροποιούνται. Βλέπετε, όταν πήγε η κουβέντα στο οικονομικό κομμάτι, ο Μάγκατ ζήτησε ποσό που υπερβαίνει τον προγραμματισμό της ΕΠΟ. Ο Μάγκατ δεν θέλει να φύγει από το Μόναχο και να αφήσει πίσω τη σύζυγό του και τα 5 παιδιά του χωρίς να έχει (και) το οικονομικό κίνητρο να το κάνει. Βέβαια, από τη στιγμή που όλα είναι ανοιχτά στο θέμα του προπονητή, δεν αποκλείεται να επανέλθει η ΕΠΟ στη συγκεκριμένη περίπτωση αν δει ότι οι άλλες -και δη του Σούστερ- δεν προχωράνε.
Διαβάστε ακόμα: