X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Το προφίλ της Άλκμααρ

Η πρωταθλήτρια Ολλανδίας του 2009 δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την ομάδα του Λουίς φαν Χάαλ που υπέταξε Αϊντχόφεν και Άγιαξ. Η περσινή κυπελλούχος έχασε όλα τα αστέρια της και αρχίζει και πάλι από το μηδέν, επιδιώκοντας να επαναλάβει τις σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες που συνηθίζει στο Europa League, έστω κι αν δυσκολεύθηκε να αποκλείσει τον Ατρόμητο.

Η Άλκμααρ είναι μία ομάδα που έμαθε να ζει με την ιστορία. Παλαιότερη και πιο σύγχρονη. Κάποτε ήταν ο χαμένος τελικός του Κυπέλλου UEFA του 1981 κόντρα στην Ίπσουιτς. Τώρα είναι οι επιτυχίες στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας που την κατέστησαν 3η δύναμη του ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Ημιτελικά Κυπέλλου UEFA του 2005, κατασκευή γηπέδου χωρητικότητας 17.023 θεατών το 2006, χαμένος τίτλος από την Αϊντχόφεν στη διαφορά τερμάτων το 2007, αήττητο εντός έδρας ευρωπαϊκό σερί 37 αγώνων που διήρκεσε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007 (ήττα από Έβερτον) και φυσικά το μοναδικό επίτευγμα της κατάκτησης του τίτλου τη σεζόν 2008-2009, υπό τη μαεστρική καθοδήγηση του Λουίς φαν Χάαλ.

Η αποχώρηση του Ολλανδού προπονητή την Μπάγερν Μονάχου, όμως, έκλεισε έναν σπουδαίο κύκλο για τον σύλλογο. Ο νέος άρχισε με τον χειρότερο τρόπο, με μια καταστροφική θητεία μισής σεζόν του Ρόναλντ Κούμαν που προσγείωσε στην πραγματικότητα την Άλκμααρ. Τρία χρόνια αργότερα, ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1967 έφτασε στην κατάκτηση του κυπέλλου, επικρατώντας 2-1 της Αϊντχόφεν στον τελικό, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον στυγνό ρεαλισμό της κατάστασής της.

Οι 2 σκόρερ της σε αυτό το ματς, ο 23χρονος Αμερικανός Τζόζι Άλτιντορ και ο 20χρονος Ολλανδός Άνταμ Μαχέρ, δεν ανήκουν πλέον στο ρόστερ. Η Άλκμααρ είναι μία ομάδα - τροφός των ισχυρότερων του ολλανδικού και γενικότερα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που κάθε χρόνο είναι αναγκασμένη να πουλάει τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του ρόστερ για να ισοσκελίζει τα οικονομικά της.

Η αδυναμία να δημιουργήσει ένα σύνολο με κορμό και σταθερότητα την οδήγησε στη 10η θέση της περσινής Eredivisie. Οι επιδόσεις της στο γήπεδο ήταν αντίρροπες: από τη μία ήταν η Άλκμααρ που έβρισκε εύκολα το γκολ χάρη στον Άλτιντορ των 23 τερμάτων και χάρη στους Μαχέρ (7 γκολ, 5 ασίστ), Ρόι Μπέιρενς (5 γκολ, 5 ασίστ), Βίκτορ Ελμ (3 γκολ, 5 ασίστ) και Ντόνι Γκόρτερ (4 γκολ, 5 ασίστ) που τον υποστήριζαν. Αμυντικά, όμως, τα προβλήματα ήταν ανυπέρβλητα. Η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του Χέρτιαν Φέρμπεϊκ ήταν υποτυπώδης και αυτό έπληξε αρκετά την ικανοποιητική απόδοση της επιθετικής γραμμής.

Φέτος η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η πρεμιέρα της σεζόν έγινε με εκτός έδρας ήττα 4-2 από την Χέρενφεν. Η αντικατάσταση των Άλτιντορ (10.000.000 από Σάντερλαντ) και Μαχέρ (8.000.000 ευρώ από Αϊντχόφεν) από τους Ντένι Άβντιτς (250.000 σε Βέρντερ) και Νεμάνια Γκούντελι (3.000.000 ευρώ σε Μπρέντα) δεν δείχνει ικανοποιητική μέχρι στιγμής, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα. Ο φετινός πήχης είναι και πάλι χαμηλά, αν και η παρουσία στο Europa League αποτελεί πάντα μία καλή ευκαιρία ώστε η Άλκμααρ να... επιδείξει τα προϊόντα της στο κοινό.

Εξάλλου, την προηγούμενη φορά που αγωνίστηκε στην Ευρώπη, το 2011-2012, έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού όπου αποκλείστηκε από τη Βαλένθια. Από το 2004-2005, όταν επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από 2 δεκαετίες, πραγματοποιεί καλές πορείες. Εκείνη τη σεζόν, μάλιστα, νίκησε 2 φορές τον ΠΑΟΚ στην πορεία της μέχρι τον ημιτελικό όπου αποκλείστηκε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ακολούθησε η φάση των 32 στην ίδια διοργάνωση το 2005-2006, προημιτελικά το 2006-2007, φάση ομίλων το 2007-2008 (νίκη 1-0 επί της ΑΕΛ στην Ολλανδία) και το 2009-2010, μετά από την κατάκτηση του τίτλου, βρέθηκε στους ομίλους του Champions League μαζί με τον Ολυμπιακό (ισοπαλία 0-0 στην Ολλανδία, ήττα 1-0 στον Πειραιά).

Η περιπέτεια με Ατρόμητο

Τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα χαρακτηρίζουν την πορεία της Άλκμααρ μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν. Οι επίσημες υποχρεώσεις άρχισαν με απώλεια του σούπερ καπ μετά από την ήττα 3-2 στην παράταση από τον Άγιαξ, τον οποίο "Αίαντα" νίκησε στη συνέχεια στο πρωτάθλημα (και με ανατροπή), μετά από ήττα στο Χέφενφεν. Ακολούθησε εκτός έδρας νίκη επί της Βάαλβαϊκ και μία εβδομάδα μετά εκτός έδρας αποτυχία κόντρα στην Ουτρέχτη, με την ομάδα του Χέρτιαν Φέρμπεϊκ να μην αποδίδει καλό ποδόσφαιρο.

Και ανάμεσα σε αυτές τις εγχώριες υποχρεώσεις, υπάρχουν και οι διπλές αναμετρήσεις, με τον Ατρόμητο, που περισσότερο μπέρδεψαν, παρά αποσαφήνισαν την εικόνα των Ολλανδών. Στο Περιστέρι, οι κυπελλούχοι Ολλανδίας έφυγαν με τη νίκη 3-1, δείχνοντας ανώτεροι από την ομάδα του Γιώργου Παράσχου.

Μία εβδομάδα αργότερα, όμως, η κατάσταση λίγο έλειψε να ανατραπεί. Στον επεισοδιακό επαναληπτικό, η κόκκινη του Μάρκους Χένρικσεν μόλις στο 2ο λεπτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού, με την ελληνική ομάδα να σημειώνει 2 γκολ και να διεκδικεί την απόλυτη ανατροπή δεδομένων, αλλά τελικά να λυγίζει.

24MEDIA NETWORK