ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το πλάνο του Μαρτίνς για τη Μαρσέιγ στηρίζεται σε 3 άξονες

Η Μαρσέιγ δεν είναι άτρωτη, αλλά παρουσιάζει σημαντική βελτίωση με τον Βίλας Μπόας στον πάγκο της. Οι δυσκολίες του αγώνα είναι δεδομένες για τον Ολυμπιακό και με βάση τις αρετές ή τα κενά στο παιχνίδι των Μασσαλών, ο Μαρτίνς θα στηρίξει το πλάνο νίκης της ομάδας του σε 3 άξονες.

Το πλάνο του Μαρτίνς για τη Μαρσέιγ στηρίζεται σε 3 άξονες
Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ για τον 2ο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2019-2020 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' | Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 Eurokinissi Sports/Αντώνης Νικολόπουλος

Στη μάχη του Champions League ρίχνεται απόψε ο Ολυμπιακός, που υποδέχεται την Μαρσέιγ στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’. Μιας ομάδας που μπορεί να βρίσκεται στην σκιά των Λυών, Μονακό και Παρί Σεν Ζερμέν τα τελευταία χρόνια στο γαλλικό πρωτάθλημα, ωστόσο παραμένει σημαντικό ευρωπαϊκό μέγεθος, με πλούσια ιστορία. Πέραν από ορισμένους top class ποδοσφαιριστές που διαθέτει, έχει και το προνόμιο της ετοιμότητας, καθώς έκανε κανονικά προετοιμασία το καλοκαίρι και έχει δώσει περισσότερα επίσημα ματς από τους ‘ερυθρόλευκους’.

“Δεν ήρθαμε για διακοπές, για να δούμε τον Παρθενώνα. Για να προκριθούμε στους 16 πρέπει να ξεκινήσουμε καλά απέναντι σε μια ομάδα που έκανε καλά παιχνίδια στην Ευρώπη την περασμένη σεζόν. Έχει εμπειρία. Δεν θα βγούμε στο γήπεδο με τις βαλίτσες στα χέρια, αλλά με την ιστορική φανέλα της Μαρσέιγ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντρέ Βίλας Μπόας ενόψει της αναμέτρησης, ενώ ο Πέδρο Μαρτίνς υποστήριξε μεταξύ άλλων πως “η Μαρσέιγ έχει κάνει προετοιμασία, εμείς όχι, αλλά σίγουρα είμαστε κι εμείς καλά προετοιμασμένοι. Θα δείτε δύο πολύ καλές ομάδες, ωραίο παιχνίδι, δύο ομάδες που παίζουν επιθετικά. Θα δείτε γκολ. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε με νίκη, παίζουμε στην έδρα μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να προκριθούμε”.

Μανταντά, Τσαλέτα-Τσαρ, Αμαβί, Μπουμπακάρ Καμαρά, Σανσόν, Παγέτ, Τοβέν, Μπενεντέτο είναι τα σημαντικότερα ονόματα που θα παρατάξει η Μαρσέιγ στο χορτάρι του Φαληρικού γηπέδου, Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Εμβιλά, Βαλμπουενά, Φορτούνης, Ελ Αραμπί, είναι οι σωματοφύλακες του Ολυμπιακού. Ωστόσο σε αυτό το επίπεδο τη διαφορά την κάνει το σύνολο και στον τρόπο που θα αγωνιστούν οι ‘ερυθρόλευκοι’ ως ομάδα θα αποτυπωθεί το αποτέλεσμα.

Η Μαρσέιγ δεν είναι άτρωτη, αλλά παρουσιάζει σημαντική βελτίωση με τον Βίλας Μπόας στον πάγκο της. Οι δυσκολίες του αγώνα είναι δεδομένες για τον Ολυμπιακό και με βάση τις αρετές ή τα κενά στο παιχνίδι των Μασσαλών, ο Μαρτίνς θα στηρίξει το πλάνο νίκης της ομάδας του σε 3 αξόνες. Πάμε να τους δούμε.

1. Κάθετα και με δύο επαφές μάξιμουμ η ανάπτυξη της Μαρσέιγ

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας στηρίζεται στη διάταξη 4-3-3 και τις παραλλαγές της (4-1-4-1 και 4-4-1-1), χρησιμοποιώντας σπανιότερα το 4-2-3-1 ή το 4-4-2. Η φιλοσοφία του ωστόσο δεν αλλάζει. Στην επίθεση οι λέξεις – κλειδιά για τον Πορτογάλο τεχνικό είναι δύο: άμεσα και κάθετα. Υπό τις οδηγίες του η Μαρσέιγ παίζει με αυτό τον τρόπο, χωρίς να καταφεύγει συχνά σε πάσες μεγάλης απόστασης. Προτιμά να βασίζεται σε γρήγορους συνδυασμούς με πάσες σε λίγα ή ενδιάμεσα μέτρα. Η εντολή είναι η μπάλα να φεύγει από τα πόδια του παίκτη που έχει την κατοχή σε μάξιμουμ δύο επαφές. Ο Βίλας Μπόας το ζητάει επίμονα, γιατί έτσι μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης του αμυνόμενου.

Η Μαρσέιγ χτίζει τις επιθέσεις στα μεσοδιαστήματα και από το πλάι, για να πραγματοποιήσει την τελική επίθεση κεντρικά. Παγέτ και Τοβέν επιχειρούν κατά κανόνα να συγκλίνουν πατώντας περιοχή, για να εκτελέσουν ή να δημιουργήσουν. Οι πλάγιοι μπακ συχνά καλούνται να καλύψουν μέτρα με τη μπάλα προς την επίθεση, ενώ ο Σανσόν από τον άξονα συχνά διπλώνει προς τα άκρα για να δημιουργήσει υπεραριθμία. Όταν συναντά την αντίπαλη άμυνα οργανωμένη στο μισό του γηπέδου, οι ακραίοι (μπακ και εξτρέμ) της Μαρσέιγ φτάνουν πολύ κοντά στην πλάγια γραμμή προκειμένου να δώσουν το μέγιστο πλάτος στην επίθεση και να τραβήξουν κοντά αντιπάλους για να ανοίξουν οι χώροι στον άξονα.

Αυτό που ζητά ο Πέδρο Μαρτίνς από τους παίκτες του σε φάση άμυνας είναι οι κοντινές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές και οι άμεσες αλληλοκαλύψεις διαγώνια για να διατηρείται ο έλεγχος του χώρου και η αντασταλτική ισορροπία. Ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού προτιμά να μένει η μπάλα αρκετή ώρα σε πιο κεντρικούς χώρους, όπου η δημιουργία της Μαρσέιγ μειώνεται σημαντικά, καθώς η ικανότητα των μέσων της συναντάται πρωτίστως στην κίνηση χωρίς τη μπάλα και την εκμετάλλευση άδειων μέτρων.

2. Το μεσαίο μπλοκ άμυνας και η τρύπα στο pressing

Η αμυντική προσέγγιση του Αντρέ Βίλας Μπόας θέλει τους παίκτες του οργανωμένους στο μεσαίο μπλοκ του γηπέδου, σε διάταξη 4-1-4-1. Με το ‘6άρι’ να παίζει στον χώρο μπροστά από τους δύο στόπερ και την τετράδα των χαφ μπροστά του να κινείται στην ίδια ευθεία και με ενιαία μετατόπιση.

Στην περίπτωση που ένας εκ των δύο κεντρικών μέσων αποφασίσει να βγει πιο ψηλά, κοντά στον φορ, για να πιέσει την πάσα, τότε αυτομάτως ο παίκτης που παίζει στο ‘6’ σπεύδει να καλύψει το κενό που δημιουργείται στον χώρο που έμεινε ορφανός.

Για να σπάσει το μεσαίο μπλοκ άμυνας της Μαρσέιγ, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει εξηγήσει στους ‘ερυθρόλευκους’ πως το κλειδί είναι η διαρκής κίνηση χωρίς τη μπάλα στα μεσοδιαστήματα, από τους μεσοεπιθετικούς και επιθετικούς παίκτες της ενδεκάδας. Την ίδια στιγμή οι δύο κεντρικοί χαφ πρέπει να μεταφέρουν γρήγορα το παιχνίδι και με τη συνδρομή ενός εκ των πλάγιων μπακ να δημιουργούν υπεραριθμία σε μεσαία μέτρα για να περάσει χωρίς ρίσκο η μπάλα πιο ψηλά στο γήπεδο. Η σωστή μεταφορά του παιχνιδιού στο τρίτο μισό της επίθεσης, μπορεί να φέρει σε ανισορροπία την ανασταλτική λειτουργία της Μαρσέιγ, αφού σημαίνει πως η μπάλα θα είναι στην πλάτη του μεσαίου μπλοκ άμυνας, καθιστώντας το ανενεργό.

Ανάλογα με τον τρόπο που κυλά η αναμέτρηση, ο Βίλας Μπόας δίνει εντολή για πίεση ψηλά και η Μαρσέιγ επιχειρεί να απομονώσει τον κάτοχο της μπάλας για να κερδίσει την κατοχή. Με ένα παίκτη να πρεσάρει στη μπάλα και τους υπόλοιπους να σβήνουν τις γωνίες πάσας στις κοντινότερες επιλογές. Ωστόσο συχνά η τελευταία γραμμή άμυνας των Μασσαλών αργεί να αντιδράσει ανάλογα και έτσι δημιουργείται μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των γραμμών, που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο αντίπαλος.

Έτσι ο Μαρτίνς θέλει άμεση προσαρμογή σε αυτή τη συνθήκη, με τον παίκτη που δέχεται την πίεση να παίζει με τη μια τη μπάλα μπροστά ή να πασάρει στον συμπαίκτη του που βλέπει το γήπεδο και αυτός να φέρνει τη μπάλα άμεσα στα άδεια μέτρα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αντεπίθεσης με την αντίπαλη άμυνα σε ανισορροπία.

3. Επιθετικό και αμυντικό τρανζίσιον

Ο Βίλας Μπόας θέλει μια άμεση προσέγγιση και στο επιθετικό τρανζίσιον της ομάδας του. Μετά από λάθος του αντιπάλου και κλέψιμο, οι ακραίοι της Μαρσέιγ ξεκινούν την κίνηση τους στον χώρο, περιμένοντας τη μπάλα. Παίρνουν θέση κοντά στη γραμμή ώστε να απομονώσουν τον αντίπαλο αμυντικό για παιχνίδι ‘1vs1’, αφού η ταχύτητα και η υψηλή τους τεχνική τους δίνει αυτό το πλεονέκτημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον ακολουθήσει επιτυχημένη ντρίμπλα, η Μαρσέιγ έχει την ευχέρεια να δημιουργήσει κλασική ευκαιρία σε κατάσταση υπεραριθμίας και με ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα.

Αυτή είναι μια από τις πλέον άβολες καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ο Ολυμπιακός, με πολύ μικρά περιθώρια αντίδρασης. Η οδηγία του Μαρτίνς είναι απλή: για να αποφύγουν ένα τέτοιο μπλέξιμο οι παίκτες του, οφείλουν να μηδενίσουν τα φτηνά λάθη στο πούλημα της μπάλας και να μην πάρουν αχρείαστα ρίσκα, διατηρώντας την υπομονή, τη συγκέντρωση και την ψυχραιμία τους όταν έχουν την κατοχή.

Όσον αφορά το αμυντικό τρανζίσιον, αυτό δεν είναι από τα καλά στοιχεία της Μαρσέιγ του Βίλας Μπόας. Συνήθως οι Μασσαλοί επιχειρούν ένα counter pressing είτε για να ανακτήσουν την κατοχή ψηλά στο γήπεδο, είτε για να καθυστερήσουν την εκδήλωση κόντρας και μειώσουν τον κίνδυνο. Όμως δεν χαρακτηρίζονται για τον επιθετικό τρόπο που πάνε στη μπάλα, έτσι συχνά μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι στον χώρο.

Και εδώ η οδηγία του Πέδρο Μαρτίνς είναι απλή: στην προϋπόθεση κόντρας θέλει γρήγορη σκέψη και εκτέλεση. Έναν παίκτη να κάνει κίνηση στον χώρο και έναν δεύτερο να δίνει επιλογή κοντινής πάσας σε αυτόν που έχει την κατοχή, ώστε ο αντίπαλος να μην βρει χώρο και χρόνο να αντιδράσει αποτελεσματικά.

Ο Πορτογάλος τεχνικός σε συνεργασία με τους αναλυτές του προπονητικού επιτελείου έχουν αναλύσει μέσω video διεξοδικά το παιχνίδι της Μαρσέιγ. Τόσο στον τρόπο που αναμένεται να επιτεθεί η γαλλική ομάδα σε σετ παιχνίδι ή γρήγορης μετάβασης, όσο και στον τρόπο που θα αμυνθεί. Και προφανώς έχει γίνει ξεχωριστή αναφορά για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παίκτες όπως οι Τοβέν, Παγέτ, Ζερμέν, Σανσόν, Αμαβί. Ο Μαρτίνς θέλει από τους παίκτες να διατηρήσουν τον έλεγχο του ρυθμού και να ξεβολέψουν την Μαρσέιγ, οδηγώντας την σε καταστάσεις που την κάνουν λιγότερο επικίνδυνη.

Βαλμπουενά και Ελ Αραμπί είναι το δίδυμο στο οποίο ποντάρει δημιουργικά/επιθετικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού, ενώ έχει στην τσίτα τον Φορτούνη που έχει την ικανότητα να αλλάξει ή να καθορίσει την μοίρα του παιχνιδιού. Πάνω απ’ όλα ωστόσο είναι η ομαδική συνεργασία πάνω στο βασικό πλάνο του Μαρτίνς, που θα αυξήσει ή θα μειώσει τις πιθανότητες των Πειραιωτών για μια ιδανική πρεμιέρα στους ομίλους του Champions League…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ