Το παρατσούκλι που στοίχειωσε τη ζωή του Φρανκ Ριμπερί
Ο Φρανκ Ριμπερί έμαθε να ζει με τις ουλές ενός σχεδόν θανατηφόρου τροχαίου και με εκείνους που τον κορόιδευαν γι' αυτές, με έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό.
Ο Φρανκ Ριμπερί ζει μια ζωή σαν σινεμά, εντός κι εκτός ποδοσφαίρου. Δουλεύοντας στην οικοδομή μαζί με τον πατέρα του, παίζοντας σε μια ομάδα (Λιλ) η οποία δεν τον ήθελε επειδή ήταν “πολύ μικρόσωμος”, ζώντας μια ποδοσφαιρική περιπλάνηση από την Τουρκία (Γαλατάσαραϊ) στη Μασσαλία (Μαρσέιγ), στη Γερμανία (Μπάγερν Μονάχου) και στη Φλωρεντία (Φιορεντίνα). Όμως ο Ριμπερί έμαθε από μικρός σε έναν δρόμο που δεν ήταν ιδανικά στρωμένος, σε έναν δρόμο για παιδιά που ήταν “born to run”, όπως λέει και το γνωστό τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν. Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στo Canal+ Sport πριν από δυο χρόνια, μίλησε για το τροχαίο ατύχημα που αποθηκεύτηκε στη μνήμη ROM του μυαλού του και έγινε αφορμή για να γίνει ο περίγελος των συμμαθητών του στο σχολείο για πολλά χρόνια.
Ο Φρανκ Ανρί Πιερ Ριμπερί (όπως είναι το πλήρες όνομα του) γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1983 στην περιοχή Μπουλόν της Γαλλίας. Σε ηλικία δυο ετών, βρισκόταν στο αυτοκίνητο μαζί με τον πατέρα του, όταν σε κλάσματα δευτερολέπτων μια σύγκρουση με ένα φορτηγό τον έφερε ένα βήμα, ξυστά σχεδόν, από τον θάνατο. Ο μικρός Φρανκ δεν φορούσε ζώνη στο αμάξι και όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Τελικά, κατάφερε να κλείσει την πόρτα στην τραγωδία και να γλιτώσει με κάτι παραπάνω από 100 ράμματα στο κεφάλι. “Όπου κι αν πήγαινα να παίξω ποδόσφαιρο, ο κόσμος με κοιτούσε επίμονα, όχι επειδή ήμουν ο Φρανκ ή επειδή είχα γίνει καλός ποδοσφαιριστής, αλλά επειδή είχα αυτή την ουλή, από τα τραύματα μου”.
Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του ‘Frank, l’ Incompris’, ο Ριμπερί χρειάστηκε να ‘ματώσει’ στο χορτάρι αγωνιζόμενος στα εφηβικά της Λιλ και της Μπουλόν και παράλληλα να επιδείξει χαρακτήρα ως μαθητής, για να καταφέρει να ξεπεράσει το ψευδώνυμο ‘Κουασιμόδος’ που είχε ‘αγοράσει’ από τους συμμαθητές του, λόγω της περιβόητης ουλής. Ο Ριμπερί πορεύθηκε για χρόνια με αυτό το ψευδώνυμο και όπως τόνισε ο ίδιος “όλος αυτός ο θυμός, συσσωρεύτηκε στο παιχνίδι μου και με έκανε πολύ καλύτερο”.
Μάλιστα, στα πρώτα χρόνια της εκτόξευσής του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όταν και αγωνίστηκε με τις Μαρσέιγ και Γαλατάσαραϊ, ο Ριμπερί ‘βαφτίστηκε’ ξανά με νέα ψευδώνυμα όπως το ‘Σημαδεμένος’ (ως αναφορά στην ταινία Scarface) και ‘Ferraribery’ (για την απίστευτη ταχύτητα του). Ο Ριμπερί έμαθε να αγαπάει τον εαυτό του, με ουλές, ως Σημαδεμένο, ακόμα κι ως κωδονοκρούστη της Παναγιάς των Παρισίων.
Είναι ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ το next big thing του ποδοσφαίρου; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: