Το λαχείο, ο Μαύρος, ο Μπάγεβιτς και ένας σύλλογος… μεγάλος!
Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους της ιστορίας της ΑΕΚ και το Contra.gr θυμάται ιστορίες και στοιχεία γύρω από τον Λουκά Μπάρλο, που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και έκανε την "Ένωση"... σύλλογο μεγάλο! Γράφει ο Άκης Γεωργίου.
Στις 20 Οκτωβρίου του 1999 άφησε την τελευταία του πνοή ο Λουκάς Μπάρλος σε ηλικία 79 ετών, μετά από μακρόχρονη περιπέτεια που είχε με την υγεία του. Ο πρόεδρος των προέδρων άφησε πίσω του ίσως τη μεγαλύτερη ΑΕΚ όλων των εποχών (από τα μέσα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70) και την ολοκλήρωση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με την κατασκευή της σκεπαστής εξέδρας που έγινε επί των ημερών του, και αποτέλεσε το σπίτι των φανατικών οπαδών της “Ένωσης” για δεκαετίες.
“ΑΕΚ-Μπάρλος σύλλογος μεγάλος”
Χωρίς αμφιβολία ο Λουκάς Μπάρλος πρόλαβε να κάνει πολλά. Αρκετά για να τον καθιερώνουν στη συνείδηση των ΑΕΚτζήδων ως τον πρόεδρο των προέδρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από τον προεδρικό θώκο της ομάδας δεν πέρασαν κι άλλοι (αλλά μετρημένοι) αξιοπρεπείς παράγοντες που περισσότερα έδωσαν παρά πήραν.
Το Contra.gr θυμάται μερικές από τις χαρακτηριστικές στιγμές, προσεγγίσεις και στοιχεία του Λουκά Μπάρλου που στιγμάτισαν -θετικά εννοείται- την ιστορία της ΑΕΚ:
@ Ενώ στα νιάτα του ήταν οπαδός του Άρη του οποίου είχε φορέσει και τη φανέλα σε επίπεδο τμημάτων υποδομής, ο Μπάρλος βρέθηκε στην ΑΕΚ από… σπόντα. Για την ακρίβεια η Χούντα τον προόριζε για… διορισμένο πρόεδρο της “Ένωσης” στο ευρύτερο πλαίσιο της ενασχόλησης με τον αθλητισμό εκείνη την εποχή. Εκείνος αρνήθηκε και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στο σωματείο, στις οποίες θα συμμετέχουν όλα τα μέλη που η Χούντα είχε απορρίψει, όπως και έγινε. Ο Μπάρλος τελικά κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό κοντά στο 60% και ανέλαβε την ΑΕΚ με την οποία κατάφερε να γράψει ορισμένες από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της.
@ Πήρε τον Θωμά Μαύρο μέσα από τα χέρια του Ολυμπιακού, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” είχαν πληρώσει την προκαταβολή στον Πανιώνιο για να τον κάνουν δικό τους. Η ΑΕΚ μέσω του τότε προέδρου της μπήκε σφήνα στη μεταγραφή έχοντας μαζί τη σύμφωνη γνώμη του παίκτη και η δικαίωση ήρθε αρκετούς μήνες μετά το ξεκίνημα της συγκεκριμένης ιστορίας μέσα από τις δικαστικές αίθουσες. Τελικά ο Μαύρος μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής -μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση- παρακολουθούσε δίπλα στον Μπάρλο τους αγώνες της ΑΕΚ από τη θύρα 18 της Νέας Φιλαδέλφειας.
@ Έφερε στην Ελλάδα τον Μουντιαλικό επιθετικό, Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1977 ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ομάδα που την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει στους “4” του Κυπέλλου Ευρώπης. Κάποιοι τραυματισμοί δυσκόλεψαν το να πάρει μεταγραφή ο Μπάγεβιτς σε υψηλότερου επιπέδου πρωτάθλημα παρότι οι μετοχές του σε ποδοσφαιρικό επίπεδο ήταν στα ύψη, με αποτέλεσμα να καταφέρει ο Μπάρλος να τον φέρει στην ΑΕΚ σε ηλικία 29 ετών. Μαζί με τον Μαύρο έγιναν ένα από τα πιο φονικά επιθετικά δίδυμα της ιστορίας της ομάδας. Και οι δύο παιδιά του “θείου Λουκά”, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι ο Μπάρλος συγχώρεσε τον Μπάγεβιτς μετά την απόφαση που πήρε το 1996 να πάει στον Ολυμπιακό. “Παιδί μου ο Μπάγεβιτς, αλλά δεν τον θέλω πίσω” είχε δηλώσει λίγο πριν το τέλος, όταν είχε προκύψει για πρώτη φορά ζήτημα επιστροφής ως προπονητής.
@ H κατασκευή της αγγλικού τύπου σκεπαστής εξέδρας του -άλλοτε- γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας έχει τη δικιά της ιστορία και η δημιουργία της σηματοδότησε ένα σπουδαίο γεγονός για όλη την ΑΕΚ εκείνη την εποχή. Ο αρχιτέκτονας που υλοποίησε το έργο, Γεράσιμος Έρτσος, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο contra.gr, είχε αναφερθεί στο πώς ο Μπάρλος αποφάσισε να τρέξει τις εξελίξεις: “Του εξηγούσα του συγχωρεμένου του Λουκά ότι καλή η ομάδα, καλά τα πρωταθλήματα, αλλά με την τελειοποίηση του γηπέδου θα μείνει στην ιστορία αφήνοντας πραγματικό έργο για την ΑΕΚ. Το πίστεψε κατευθείαν. Το πίστεψαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Μου λέει ο Μπάρλος “άντε να κάνω εκλογές, να είσαι μέσα στο Δ.Σ. και να πέσεις με τα μούτρα να το τελειώσεις γρήγορα”.
@ Ο Μπάρλος χρειάστηκε να… κατέβει και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για χάρη του… γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, όπως εξήγησε στην ίδια συνέντευξη στο Contra.gr ο Έρτσος: “Για να χορηγήσει το κράτος ένα ποσό για την κατασκευή της σκεπαστής εξέδρας ζήτησαν από τον Μπάρλο να κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων στο ψηφοδελτίου του Γεώργιου Πλύτα, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη δημοτικότητά του. Του είχε πει τότε ο Αχιλλέας Καραμανλής “δεν δίνω φράγκο εκτός να κάνει ο Μπάρλος αυτό”. Μου το είχανε πει και εμένα που είχα με τη Γενική Γραμματεία μια επαφή ότι ο όρος για να δώσουν τα χρήματα ήταν να κατέβει ο Μπάρλος στις εκλογές. Και αναγκάστηκε και το δέχτηκε ο άνθρωπος! Και βγήκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με μεγάλη διαφορά χωρίς να κάνει προεκλογικό αγώνα! Πήγαιναν από μόνοι τους οι ψηφοφόροι στο γραφείο του να του μιλήσουν. Τον αγαπούσε ο κόσμος. Εδώ ο άνθρωπος είχε βάλει υποθήκη το σπίτι του για να κάνει τις καλύτερες μεταγραφές στη χώρα”.
@ Η τελευταία του ομιλία στα αποδυτήρια της ΑΕΚ έγινε αρκετά χρόνια μετά το τέλος της ενασχόλησής του από διοικητικό πόστο. Συγκεκριμένα έγινε το 1998 πριν από ένα ευρωπαϊκό ματς με τη Φερεντσβάρος στη Νέα Φιλαδέλφεια στο οποίο οι “κιτρινόμαυροι” επικράτησαν τελικά με 4-0. Ο ίδιος ο Λουκάς Μπάρλος αναφέρθηκε σε αυτή, στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του στην εφημερίδα “Ενωσίτης”: “Πήγα κάτω και ζήτησα να μου ανοίξουν την πόρτα να πάω στα αποδυτήρια. Ύστερα από τόσα χρόνια. Το ήθελα. Και βλέπω τον “Στέπι” (ο τότε προπονητής της ΑΕΚ, Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς) και του εξηγώ: ‘Θέλω να μιλήσω στα παιδιά, να τα εμψυχώσω ψυχολογικά για το δύσκολο αγώνα. Και μπαίνω μέσα στα αποδυτήρια, οι παίκτες αλλάζανε. Αγκαλιάζω τον Νικολαϊδη, τον φιλάω και τους λέω: “Παιδιά σας θέλω λεβέντες, θηρία. Βγείτε έξω και πατήστε τους”. Έπρεπε να ήσασταν εκεί. Θα βλέπατε ότι τα πρόσωπα τους γυαλίσανε”…
@ Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του ήταν πάντα σήμα κατατεθέν του. Είτε έβλεπε την ΑΕΚ από τη θέση του στη Φιλαδέλφεια, είτε έπινε τον καφέ του στο Κολωνάκι. Χαρακτηριστικό του παρορμητικού χαρακτήρα του και του συναισθηματικού τρόπου που λειτουργούσε ήταν η απόλυση του Φράντισεκ Φάντροκ λίγο καιρό μετά την πορεία στους “4” του Κυπέλλου UEFA. Μάλιστα ο Μπάρλος τότε καταφέρθηκε και δημόσια εναντίον του πρώην προπονητή, κάτι που στην πορεία μετάνιωσε και ζήτησε συγνώμη.
@ Ακολούθησε αντίθετη διαδρομή από αυτή που συνηθίζουν οι Έλληνες παράγοντες της επόμενης εποχής. Ήρθε πλούσιος στην ΑΕΚ και έφυγε φτωχός αφού αντιμετώπιζε προβλήματα με την υποθήκη του σπιτιού του. Το 1987, όμως, ένα λαχείο που είχε αγοράσει σε μια βόλτα στο Κολωνάκι με τους Γιώργο Κατσιφάρα, Γιώργο Σταθάκη και Χρήστο Αρφάνη, κέρδισε και του χάρισε ένα πολύ μεγάλο ποσό που βελτίωσε τη ζωή του μέχρι το τέλος.
@ H επομένη του θανάτου του Λουκά Μπάρλου βρήκε την ΑΕΚ στη Βουδαπέστη για να αντιμετωπίσει την ουγγρική ΜΤΚ στο πλαίσιο του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1999-00. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν είχε κάνει δεκτό το αίτημα της διοίκησης της “Ένωσης” προκειμένου να αγωνιστεί η ομάδα με μαύρα περιβραχιόνια… Πριν από το ματς τηρήθηκε, όμως, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου προέδρου. Την ίδια ώρα οι ΑΕΚτζήδες έστελναν σε κάθε ευκαιρία με τον δικό τους τρόπο το μήνυμά τους για την απώλεια, από την εξέδρα.