Το κύμα του χουλιγκανισμού: 7 πρόσφατα περιστατικά 'πολέμου'
Ρωσία, Τουρκία, Αγγλία, Αργεντινή, Ιταλία, Ελλάδα: οι στρατοί των χούλιγκαν διεισδύουν παντού και το χορτάρι γίνεται πια το σκηνικό επιθετικών και αμυντικών συστημάτων με μολότοφ και πέτρες.
Η έκφραση 'Pyro-Greece' συναντάται εύκολα στο Google, γράφοντας 'χούλιγκαν' στο σχετικό search. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι διάσημο για τους χούλιγκαν που παράγει, γίνεται viral κάθε φορά που ένας οπαδός επιχειρεί να κλέψει το σημαιάκι του κόρνερ όπως στο χθεσινό ντέρμπι, ή να επιτεθεί σε παίκτες/παράγοντες. Αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι το μόνο όπου συμβαίνουν αυτές οι κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Εντοπίσαμε πρόσφατα περιστατικά ανά την Ευρώπη και την Αμερική, όπου αποδεικνύεται ότι ο χουλιγκανισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένα ζωηρό ξαδελφάκι των ιδεολογιών του μίσους και του φόβου που απλώνουν καθημερινά τον ίσκιο τους γύρω μας.
(24/11/2018) Μπόκα-Ρίβερ: Σπασμένα γυαλιά, μικροπράγματα
Σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει το 'Welcome to the Jungle' των Guns 'n' Roses ως σάουντρακ μιας κατάστασης που ακροβατεί ανάμεσα στην μαγεία της αγνής πώρωσης για μια ομάδα και της πολεμικής σταυροφορίας ενάντια σε κάθε αντίπαλο. Ο τελικός του περσινού Κόπα Λιμπερταδόρες έτεινε περισσότερο προς την κόλαση. Στο επίκεντρο του χάους ήταν μια επίθεση στο πούλμαν της Μπόκα Τζούνιορς από φανατικούς οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ, που εξελίχθηκε σε μάχη ενάντια στους αστυνομικούς, με ανταλλαγή δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.
Κάπου εδώ αξίζει να εστιάσουμε στην έννοια της 'επίθεσης' των οπαδών: Δεν ήταν πέτρες, δεν ήταν καδρόνια τα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν οι φανατικοί της Ρίβερ, ήταν ένας εντυπωσιακά συγκροτημένος μηχανισμός από δακρυγόνα και άλλα χημικά που κατάφεραν να σπάσουν πέντε τζάμια από το λεωφορείο της Μπόκα, να ακινητοποιήσουν τον οδηγό, να τραυματίσουν τους περισσότερους παίκτες της ομάδας και να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανάμεσα σε χούλιγκαν που ήθελαν να εισβάλουν στο λεωφορείο και αστυνομικούς.
Παράλληλα, στο γήπεδο Monumental αμέτρητοι οπαδοί προσπαθούσαν να μπουν μέσα στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο δημιουργώντας το απόλυτο χάος. Ο αγώνας αναβλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, για να διεξαχθεί 24 ώρες μετά, με τους πολιτικούς φορείς να πιέζουν με κάθε τρόπο προς εκείνη την κατεύθυνση παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα μύριζε θάνατο.
Βλέπετε, λίγες μέρες μετά θα γινόταν η συνάντηση των G20 στο Μπουένος Άιρες.
(3/8/2018) Ρέιντζερς-Όσιγιεκ: Μια ευρεία αναταραχή
Η φράση "ήρθαν στα μαχαίρια" ποτέ δεν είχε πιο κυριολεκτική έννοια από αυτή που απέκτησε στην προπερυσινή μονομαχία της Ρέιντζερς με την Κροατική Όσιγιεκ. Ήταν ένα ακόμα από εκείνα τα περιστατικά 'ευρείας αναταραχής' όπως τα ονόμαζε η αστυνομία, της Σκωτίας, που είναι μαθημένη πια στα περιστατικά χουλιγκανισμού από τους οπαδούς της Ρέιντζερς εδώ και πέντε δεκαετίες.
Από αυτή την ευρεία αναταραχή ανάμεσα σε περισσότερα από 40 άτομα, 2 Κροάτες ηλικίας 24 και 40 ετών βρέθηκαν μαχαιρωμένοι και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Η παρουσία της αστυνομίας, πεζής και έφιππης, έφερε μνήμες από εκείνο το φιλικό (!) παιχνίδι του 1976, όταν η Άστον Βίλα νικούσε με 2-0 τη Ρέιντζερς και εκατοντάδες Σκωτσέζοι, οι περισσότεροι μεθυσμένοι σε μη μετρήσιμα μεγέθη- εισέβαλαν στο γήπεδο, με τελικό αποτέλεσμα 70 τραυματίες, ύστερα από την αναχαίτιση τους από την αστυνομία. Σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, οι δυο Κροάτες οπαδοί κατάφερναν να διαφύγουν τον κίνδυνο, βγαίνοντας ζωντανοί από το νοσοκομείο.
Ίσως φταίει που δεν είχαν αθηναϊκές πινακίδες.
(24/4/2018) Λίβερπουλ-Ρόμα: Αγγλία, Ιταλία, συμμαχία (#νοτ)
Ο Φίλιππο Λομπάρντι δεν ήθελε απλά να τρομάξει τον οπαδό της Λίβερπουλ που βρέθηκε μπροστά του, ήθελε να τον διαλύσει. Με μια ζώνη ξεκίνησε να τον χτυπάει χωρίς σταματημό, ώσπου ο άτυχος Σον Κοξ σωριάστηκε αναίσθητος στο πεζοδρόμιο της οδού Βένμορ, πολύ κοντά στο γήπεδο Άνφιλντ.
Ο οπαδός της Ρόμα βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ενώπιον αγγλικού δικαστηρίου και αποδέχθηκε όλες τις κατηγορίες περί πρόκλησης θανατηφόρων τραυματισμών στον οπαδό της βρετανικής ομάδας, ο οποίος υπέφερε για αρκετούς μήνες από ενδοκρανιακά τραύματα. Ο δικαστής Μαρκ Μπράουν και το σώμα των ενόρκων δεν χρειάστηκαν πολλές ώρες για να πάρουν μια τελική απόφαση: ο Λομπάρντι καταδικαζόταν σε τριετή φυλάκιση.
Μόνος, χωρίς τους υπόλοιπους 29 'άρρωστους' Ρωμαίους που τον συνόδευαν.
(22/2/2018) Αθλέτικ Μπιλμπάο-Σπαρτάκ Μόσχας: Ένας 'αθώος' νεκρός
Ο Ινοσένσιο Άριας Γκαρσία ήταν ένας από τους πολλούς αστυνομικούς που είχε κληθεί να επιβλέπει την διεξαγωγή του αγώνα της Αθλέτικ Μπιλμπάο ενάντια στη Σπαρτάκ Μόσχας. Ο αγώνας της 22ης ημέρας του Φεβρουαρίου της περασμένης χρονιάς, ήταν ο τελευταίος που θα έβλεπε ο Ινοσένσιο, καθώς μια φωτοβολίδα που έσκαγε δίπλα του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς των δυο ομάδων, του έκλεβε την τελευταία αναπνοή.
Το αστυνομικό πόρισμα έδειξε πώς η φωτοβολίδα έπεσε από τα χέρια Ρώσου, είχε όμως αυτό κάποια αξία; Η Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έστειλε μήνυμα συλλυπητηρίων στην οικογένεια του Ινοσένσιο και στο αστυνομικό σώμα. Είχε όμως αυτό κάποια αξία;
Η Σπαρτάκ νίκησε στη ρεβάνς με 2-1, αλλά η Ατλέτικο προκρίθηκε με συνολικό σκορ (4-3).
(28/11/2017) Μπράιτον-Κρίσταλ Πάλας: Σιδερογροθιές και μαχαίρια
Ο αγώνας της Κρίσταλ Πάλας ενάντια στην Μπράιτον, στις αρχές της περασμένης σεζόν, περιγράφηκε από την αστυνομία του Σάσεξ, ως 'επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες του ποδοσφαίρου' και όχι άδικα. Οι οπαδοί της Κρίσταλ Πάλας -ανάμεσα τους και πολλοί ανήλικοι - επιχείρησαν να κάνουν 'ντου' στο γήπεδο με κάθε τρόπο και στο πέρασμα τους ισοπέδωναν κάθε τι έμψυχο ή άψυχο τους στεκόταν εμπόδιο.
Μέλη του προσωπικού του σταδίου διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ οι κερκίδες θύμισαν λουτρό αίματος, ένα -κάτι σαν Κολοσσιαίο- παιχνίδι που δεν παιζόταν ακριβώς ποδόσφαιρο.
(16/4/2017) Μπαστιά-Λιόν: Από τη Μπαστία περνάς μόνο με αίμα
Η Μπαστιά αγωνιζόταν ενάντια στη Λιόν. Το παιχνίδι στο ημίχρονο ήταν 0-0 και ο αγώνας - που διεξαγόταν στο γήπεδο της κορσικανικής ομάδας- δεν υπήρχε περίπτωση να ολοκληρωθεί. Οι οπαδοί της Μπαστιά διψούσαν από την αρχή για αίμα και στο ημίχρονο αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους 'εχθρούς τους' πρόσωπο με πρόσωπο. Μαζική έφοδος και πόλεμος ενάντια στον γκολκίπερ της Λιόν (!) στην αρχή και μετά κυνηγητό με τους υπόλοιπους παίκτες που είχαν το θράσος να θέλουν να νικήσουν.
Οι οπαδοί είχαν πάρει μπάλες ποδοσφαίρου και σούταραν επιδεικτικά στο τέρμα της Λιόν, ενώ οι πιο θαρραλέοι της ομάδας από το Παρίσι, ο Τζερεμί Μπερτό και ο Μέμφις Ντεπάι προσπαθούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο τους χούλιγκαν. Ο αγώνας δεν ολοκληρώθηκε και η γαλλική ομοσπονδία διέταξε την Μπαστιά ναι πάρει μέτρα και οι οπαδοί της να γίνουν υπεύθυνοι.
Λίγους μήνες πριν, η ομοσπονδία είχε σφραγίσει τμήμα του γηπέδου της. Ο λόγος ήταν οι ρατσιστικές προσβολές τους προς τον Μάριο Μπαλοτέλι, σε αγώνα ενάντια στη Νις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει με τους οπαδούς της Μπαστιά. Δεν έγιναν 'υπεύθυνοι'.
(13/4/2017) Λιόν-Μπεσίκτας: Μια ανάλαφρη εκδρομή
Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας του Τούρκου σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν. Μια ομάδα Τούρκων που ζει στη Γερμανία, ταξιδεύει στη Γαλλία για να δει αγώνα της Μπεσίκτας ενάντια στη Λιόν. Θα ήταν κάτι σαν μαύρη κωμωδία και θα είχε πολλές αστείες σκηνές με Γάλλους και Τούρκους πρωταγωνιστές. Όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.
Οι οπαδοί της Μπεσίκτας εισέβαλαν στο γήπεδο, στο ημίχρονο του αγώνα και ξεκίνησαν να παίζουν κυνηγητό με τους παίκτες της Λιόν, εκτοξεύοντας φωτοβολίδες, πέτρες και ενδεχομένως γαλλικά σουβενίρ ενάντιον τους, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονταν εκεί χωρίς εισιτήριο. Τμήμα των οπαδών της Μπεσίκτας έκανε σμπαράλια το κατάστημα επίσημων προϊόντων της Λιόν, όταν τους ανακοινώθηκε πώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Η Λιόν κατάφερε να επιβληθεί δυο φορές ενάντια στην τούρκικη ομάδα και να περάσει στην επόμενη φάση, με τις δυο ομάδες να δέχονται βαριά πρόστιμα από την ΟΥΕΦΑ και ποινές αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αναστολή.
(φωτογραφίες: AP Images)