ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το Καμερούν δεν είναι μια ασφαλής χώρα κι έχασε το Κύπελλο Εθνών

Πίσω από την απόφαση της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Αφρικής κρύβεται ένας εμφύλιος πόλεμος πλημμυρισμένος από αίμα που μαίνεται από το 2017.

Το Καμερούν δεν είναι μια ασφαλής χώρα κι έχασε το Κύπελλο Εθνών
FILE- In this Sunday Oct. 7, 2018 file photo, A soldier stands guard outside a polling station where, Cameroon's Incumbent President Paul Biya of the Cameroon People's Democratic Movement party, casts his vote during the Presidential elections in Yaounde, Cameroon. Africa's oldest president, Cameroon's Paul Biya, easily won a seventh term on Monday Oct. 22, 2018 after a Constitutional Council he appointed rejected all legal challenges to the election. (AP Photo/Sunday Alamba, File) AP Photo/Sunday Alamba, File

Ένα κράτος χωρισμένο στα δύο, ένας λαός που υποφέρει σφόδρα, μια διοργάνωση που είναι αδύνατο να διεξαχθεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Από τις 15 Ιουνίου ως τις 13 Ιουλίου του 2019 το Καμερούν θα φιλοξενούσε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής για πρώτη φορά μετά το 1972. Προ 22 μηνών τα ‘αδάμαστα λιοντάρια’ είχαν επικρατήσει 2-1 της Αιγύπτου και είχαν φέρει το τρόπαιο πίσω στην πατρίδα. Ταυτόχρονα είχαν δώσει στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία την ευκαιρία να διεκδικήσει το χρίσμα ανάληψης της επόμενης διοργάνωσης, στην 32η δεύτερη έκδοσή της.

Την Παρασκευή η Αφρικάνικη Συνομοσπονδία, σε συνεδρίαση που είχε στην Άκρα της Γκάνας, πήρε πίσω ό,τι είχε δώσει στο Καμερούν. Το μεγάλο τουρνουά του ερχόμενου καλοκαιριού αφαιρέθηκε από τη χώρα της κεντρικής Αφρικής διότι -σύμφωνα με την επίσημη αιτιολογία- δεν υπήρξε η απαραίτητη πρόοδος στα προαπαιτούμενα (ξενοδοχεία, γήπεδα, μέσα μεταφοράς, κλπ).

Μάλιστα η απόφαση που πάρθηκε είναι άμεσα εκτελεστέα, δεν επιδέχεται εντάσεως και ως την 31η Δεκεμβρίου θα έχει γνωστοποιηθεί η… διάδοχη κατάσταση, αφού πρώτα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα. Τούτη τη στιγμή το Μαρόκο, που ούτως ή άλλως είχε φτιάξει φάκελο διεκδικώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 (κατέληξε σε ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικό), μοιάζει το μεγάλο φαβορί για να ‘περισώσει’ την κατάσταση.

Όσοι πάντως γνωρίζουν τι συμβαίνει στο Καμερούν και διαβάζουν πίσω από τις λέξεις της ανακοίνωσης, η απόφαση δεν είχε να κάνει τόσο με την καθυστέρηση των προετοιμασιών όσο με τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και σχεδόν 15 μήνες μεταξύ των κυβερνητικών και των ανταρτών που εδρεύουν στο δυτικό και αγγλόφωνο κομμάτι της χώρας και ζητούν την ανεξαρτησία της Αμπαζονίας.

Η ‘Anglophone Crisis’, η διπλωματική ονομασία της εγχώριας σύρραξης, έχει ρίξει τη χώρα της Κεντρικής Αφρικής σε μια δίνη που έχει ήδη αφήσει πίσω της 100άδες νεκρούς και περισσότερους από 150 χιλιάδες πρόσφυγες, μια και 100 και πλέον χωριά έχουν ισοπεδωθεί από τον επίσημο στρατό ως αντίποινα στη δράση των αντιεξουσιαστών. Οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ φέρεται να ‘χτύπησαν’ σχολεία με στα οποία διδάσκονταν γαλλικά.

Για άλλη μια φορά η διεθνής κοινότητα σιωπούσε για καιρό. Μέχρι τουλάχιστον προσφάτως, καθώς η κατάσταση ξέφυγε.

Πριν από ένα μήνα, στις 22 Οκτωβρίου, ο Πολ Μπιγιά εξελέγη για 8η φορά Πρόεδρος της Χώρας με ποσοστό 71.3%, διευρύνοντας μια θητεία που άρχισε το 1982! Οι εκλογές καταγγέλθηκε πως διεξήχθησαν κάτω από την απειλή των όπλων, με αποτέλεσμα σχεδόν τα 2/3 των εγγεγραμμένων πολιτών να μην παραστούν στις κάλπες και η νίκη του Μπιγιά, επί των 11 αντιπάλων του, να θεωρηθεί νοθευμένη.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ήταν η τελευταία ευκαιρία που είχε δώσει η Αφρικανική Συνομοσπονδία στις αρμόδιες αρχές του Καμερούν προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του Κυπέλλου Εθνών. Από τη στιγμή που έως και τις προηγούμενες ημέρες τίποτα δεν είχε μεταβληθεί, η αφαίρεση του χρίσματος ήταν μονόδρομος.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Sunday Alamba, File