Το κομψοτέχνημα του Αζάρ ήταν πέρα από τη λογική
Λιγότερες από δέκα επαφές με την μπάλα αρκούσαν προκειμένου ο Εντέν Αζάρ να σμπαραλιάσει την άμυνα της Γουέστ Χαμ και να 'ζωγραφίσει' ένα από τα ωραιότερα γκολ των τελευταίων ετών στην Premier League.
Σε μιαν άλλη ζωή ο Εντέν Αζάρ θα ήταν -πιθανόν- ζωγράφος. Ενδεχομένως εξπρεσιονιστής, από εκείνους τους καλλιτέχνες της μπογιάς που αποτύπωναν με ζωηρά χρώματα μια αυτόνομη πραγματικότητα αδιαφορώντας για την πιστή και αντικειμενική αναπαράστασή της.
Το πρώτο από τα δύο τέρματα που ο 28χρονος Βέλγος πέτυχε το βράδυ της Δευτέρας στο 2-0 της Τσέλσι επί της Γουέστ Χαμ ήταν ένας ευφάνταστος, καλοδουλεμένος και ολοκληρωμένος πίνακας. Ικανός, κοιτάζοντάς τον σταθερά, να σε παρασύρει σε σκέψεις βαθιές. Από εκείνα τα έργα τέχνης που προκαλούν ερωτήματα δίχως απάντηση: τι (είχε στο μυαλό του) και πώς (το κατάφερε όλο αυτό).
Μια οπτασία που θ’ αποτελεί εφεξής κομμάτι της συλλογής των εκθεμάτων στο παγκόσμιο μουσείου του ποδοσφαίρου. Λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για τους μεταγενέστερους του είδους.
Το καλλιτέχνημά του ξεπέρασε τη φαντασία, υπερέβει όποια πρόβλεψη, διέψευσε τη λογική.
Προτού καν αγγίξει 10 φορές την μπάλα, είχε καλύψει μια απόσταση σχεδόν 40 μέτρων και είχε πλασάρει εύστοχα τον γκολκίπερ Φαμπιάνσκι. Στο μεσοδιάστημα, και αφού πρώτα είχε πάρει την πάσα από τον Λόφτους-Τσικ, είχε εξουδετερώσει με την έκρηξή του τους Νομπλ και Ράις, προτού με τις απαράμιλλες ντρίμπλες του, εξαφανίζοντας την μπάλα, εκθέσει τους Ογκμπόνα και Μπαλμπουένα που επιχείρησαν να τον εμποδίσουν. Διαδοχικές πινελιές σ’ έναν λευκό καμβά που εικονοποίησαν την έμπνευσή του.
Το τάκλιν απελπισίας του Φρέντερικς θα ήταν άδικο να εμπόδιζε την τελειοποίηση του άρτιου δημιουργήματος του, φρενάροντας το σλάλομ του. Προς χάριν όλων, ο Άγγλος μπακ οριζοντιόθηκε και τον βρήκε αφότου ο Αζάρ είχε σημαδέψει, οπλίσει και εκτελέσει προς την εστία των φιλοξενούμενων, ανοίγοντας το σκορ στο 24ο λεπτό.
Το δικό του δεύτερο τέρμα, με διαγώνιο σουτ στο 90′, σφράγισε την τρίτη διαδοχική νίκη της Τσέλσι στο πρωτάθλημα και μαζί το πλασάρισμά της στην τρίτη θέση της κατάταξης, μπροστά από Τότεναμ, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τις έτερες διεκδικήτριες των δύο εισιτηρίων του Champions League – όλες τους πάντως μ’ ένα παιχνίδι λιγότερο.
Ο Αζάρ είχε φτάσει πια τα 16 προσωπικά γκολ στην Premier League (με άμεση συμμετοχή σε άλλα 12) και ένα πριν από τα 20 σ’ όλη τη σεζόν. Όσα δεν έχει σκοράρει ποτέ άλλοτε με τα βαθιά μπλε των Λονδρέζων από το καλοκαίρι 2012, όταν άφησε τη Λιλ για να μετατραπεί από ένας υπεταλαντούχο εξτρέμ της Λιλ σε ηγετική μορφή του ‘Στάμφορντ Μπριτζ’.
Το φινάλε της 7ετίας βρίσκει τον Βέλγο από το Λα Λουβιέ με το ποδοσφαιρικό DNA (γονείς και αδέρφια ποδοσφαιριστές) να έχει κατακτήσει δύο φορές πρωτάθλημα Αγγλίας και άλλους 3 ομαδικούς τίτλους. Κυρίως όμως τον βρίσκει πολύ πιο ώριμο, αγωνιστικά και πνευματικά, από κάθε άλλη εποχή. Στο ζενίθ της ποδοσφαιρικής υπόστασής του.
Το παιδί που τον Σεπτέμβριο του 2015 αναρωτιόταν “τι πρέπει να κάνω για να γίνω Μέσι και Ρονάλντο” είναι πια ο Εντέν Αζάρ των 85 γκολ στην Premier (84 o Πορτογάλος) που πριν από τη δευτεριάτικη παράσταση ‘κόστιζε’ 120 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα πόσο;
Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant