ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το ‘ευχαριστώ’ της Μονακό στον Ζαρντίμ άξιζε 765 εκατομμύρια

Τα αγωνιστικά επιτεύγματα του Λεονάρντο Ζαρντίμ είναι μηδαμινά σε σύγκριση με τα έσοδα που έφερε στη Μονακό από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες

Το ‘ευχαριστώ’ της Μονακό στον Ζαρντίμ άξιζε 765 εκατομμύρια
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μονακό AP Photo/Luis Vieira

Με στοιχηματικούς όρους ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αποδείχθηκε ένας value bet προπονητής. Ένας προπονητής που η Μονακό ‘αγόρασε’ πάμφθηνα, σχεδόν σε τιμή κόστους, και στην πάροδο των ετών τής απέφερε τεράστια κέρδη. Μια μετοχή που απέδωσε τα μέγιστα, τόσα που ούτε φαντάζονταν αυτοί που τον επέλεγαν.

Όλ’ αυτά απόρροια της διορατικότητας, των ρίσκων που δεν δίστασε να πάρει, της ποδοσφαιρικής πρότασης που εμφάνισε στο χορτάρι και φυσικά της εξαιρετικής δουλειάς σε βάθος τεσσάρων ετών.

Ο Πορτογάλος προσελήφθη στις 10 Ιουνίου του 2014. Ήταν 40 ετών με κάποια περισσότερα μαλλιά κι ελάχιστες περγαμηνές στο βιογραφικό του. Είχε δυο σεζόν στην Μπέιρα Μαρ (άνοδος και 13η θέση), άλλη μία στην Μπράγκα (3η θέση), μια βραχύβια θητεία στον Ολυμπιακό καθώς απολύθηκε σε λίγους μήνες γιατί τ’ αποτελέσματα δεν συμβάδιζαν με θεαματικό ποδόσφαιρο, και μια χρονιά στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας (2η θέση).

Monaco's new coach Leonardo Jardim of Portugal, left, poses with the AS Monaco team shirt with Vadim Vasilyev, vice President of AS Monaco, after a press conference in Monaco, Thursday, July 3, 2014. The 2014/2015 French football season begins on August 9. (AP Photo/Lionel Cironneau) AP

Στις 11 Οκτωβρίου του 2018 απολύθηκε. Ο κύκλος του έκλεισε με παράσημο στο στήθος την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γαλλίας το 2017, με 95 βαθμούς, 15 σερί νίκες, 107 γκολ και +8 από την Παρί Σεν Ζερμέν, και τίτλο τιμής τις 125 νίκες σε 232 παιχνίδια.

Κυρίως όμως αποχώρησε ως ο προπονητής που υλοποίησε το όραμα του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ (μεγαλομέτοχος), που το Δεκέμβριο του 2011 αγόρασε το 67% των μετοχών (το άλλο 33% ανήκει στην πριγκιπική οικογένεια Γκριμάλντι), και του έμπιστού του Βαντίμ Βασίλιεφ (αντιπρόεδρος) για μια Μονακό που θα επανέλθει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συνεχίζοντας την πλούσια παράδοσή της.

Η πρώτη τριετία του Ριμπολόβλεφ (190ος πιο πλούσιος στον κόσμο για το 2017) συνοδεύτηκε από δαπάνες, καθώς η Μονακό βρισκόταν αρχικά στη Ligue 2 και είχε ανάγκη από ενέσεις ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού. Πριν καν την επιστροφή στο Championnat ο Ρώσος επενδυτής ξόδευε 13 εκατομμύρια για τον Αργεντινό Οκάμπος. Κατόπιν ήταν που το καλοκαίρι του 2013 πλήρωνε και έπαιρνε ταυτόχρονα στο Μόντε Κάρλο το κολομβιάνικο δίδυμο των Χάμες Ροντρίγκες (από Πόρτο) και Ρανταμέλ Φαλκάο (από Ατλέτικο Μαδρίτης). Μια μεταγραφική δαπάνη ύψους 90 εκατομμυρίων.

Η απόσβεση άρχισε ένα χρόνο μετά και συνδυάστηκε αφενός με την παρουσία της Μονακό στους ομίλους του Champions League αφετέρου με τον ερχομό του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Όχι πως ο Πορτογάλος προπονητής δεν ήθελε να δουλεύει με αστέρια του ποδοσφαιρικού σύμπαντος. Αλλά ποτέ του δεν ζήτησε περισσότερα απ’ όσα του έδιναν. Σκυθρωπός σχεδόν πάντα, έσκυβε το κεφάλι και έστυβε το μυαλό του για νέες ιδέες και λύσεις. Ειδάλλως, επί των ημερών του, δεν θα έβρισκαν χώρο και ρόλο ποδοσφαιριστές που είχαν – δεν είχαν συμπληρώσει τα 20 χρόνια τους.

Το πιο γνωστό και χειροπιαστό παράδειγμα υπήρξε ο Κιλιάν Εμπαπέ. Συστάσεις δεν χρειάζονται για ένα τέτοιο wonder kid.

Μην ξεχνάς όμως ότι ο Αντονί Μαρσιάλ, ο Λαϊβίν Κιρζαβά, ο Μπερνάρντο Σίλβα, ο Τιεμουέ Μπακαγιόκο, ο Τόμας Λεμάρ και ο Φαμπίνιο υπήρξαν δικά του παιδιά. Παιδιά που στα χέρια του μεταλλάχθηκαν σε άνδρες, καθιερώθηκαν δίπλα σε εμπειρότερους (Σούμπασιτς, Μουτίνιο, Καρβάλιο, Ντιράρ), ανταποκρίθηκαν στις απαιτητικές συνθήκες, πάραξαν αποτέλεσμα (ημιτελικά CL, πρωτάθλημα) και στο τέλος παραχωρήθηκαν έναντι ποσών δυσανάλογων των όσων είχαν ξοδευτεί για να φορέσουν την ασπροκόκκινη φανέλα.

Στον Ζαρντίμ η Μονακό χρωστάει 764.7 εκατομμύρια ‘ευχαριστώ’.

Ασχέτως αν στο διάδοχό του, είτε αυτός είναι ο Τιερί Ανρί είτε οποιοσδήποτε άλλος, την αφήνει τρίτη από το τέλος με 1 νίκη και 6 βαθμούς σε 9 παιχνίδια πρωταθλήματος, στο -21 από απόλυτη Παρί Σεν Ζερμέν του 9-0-0. Στην οποία ανήκουν και ο Κιρζαβά και ο Εμπαπέ!

Κεντρική photo: AP Photo/Luis Vieira

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ