Το επίδομα 800€ στους ποδοσφαιριστές ίσως δεν είναι τόσο εξοργιστικό
Οι ελληνικές διοργανώτριες αρχές των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ζήτησαν οι ποδοσφαιριστές τους να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ;
Στην Ελλάδα της κρίσης, το ποδόσφαιρο της κρίσης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, αφού στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Όταν η Μπαρτσελόνα διαπραγματεύεται (ανεπιτυχώς) την προσωρινή περικοπή μισθών ύψους 70% με τους αστέρες της, παρότι είχε έσοδα 990.000.000 ευρώ το 2018-2019, γίνεται κατανοητό ότι οι ελληνικοί σύλλογοι δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν χωρίς ειδικές ενέργειες σε αυτήν τη διακοπή, αν απολέσουν προϋπολογισμένα έσοδα της φετινής σεζόν.
Με αυτό το σκεπτικό, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου, και ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β’ Εθνικής Κατηγορίας, Λεωνίδας Λεουτσάκος, έστειλαν κοινή επιστολή στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, και στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία ζητούν κάτι που στο πρώτο άκουσμα μοιάζει αδιανόητο: οι ποδοσφαιριστές να υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα
Την αποζημίωση θα λάβουν έως τις 10 Απριλίου όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων είτε ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή είτε η σύμβασή τους ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης. Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επιπλέον, το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Την αποζημίωση θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου 2020, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.
Δικαιούται επίδομα ο Βιεϊρίνια και ο Φορτούνης;
Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ και πρωταθλητής Ελλάδας, Βιεϊρίνια, υπέγραψε συμβόλαιο το 2017 με ετήσιες απολαβές περίπου 1.500.000 ευρώ. Στο κλιμακωτό συμβόλαιό του, ο Κώστας Φορτούνης θα εισπράξει 1.300.000 ευρώ για τη σεζόν 2019-2020, χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους. Πάνω από 1.000.000 ευρώ θα εισπράξει και ο Νέλσον Ολιβέιρα της ΑΕΚ. Τρεις ποδοσφαιριστές που ανεξαρτήτως αν αξίζουν ή όχι τα χρήματα του συμβολαίου τους, θα δικαιούνται σίγουρα 800 ευρώ, σε περίπτωση που το αίτημα των επικεφαλής των ελληνικών πρωταθλημάτων γίνει δεκτό από την κυβέρνηση. Με μια πρώτη ανάγνωση, οι ποδοσφαιριστές των κορυφαίων συλλόγων της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους ανήκουν σε κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες της Ελλάδας, θα ζημιώσουν τα δημόσια ταμεία, αφού θα εισπράξουν κι αυτοί το επίδομα που για έναν απλό εργαζόμενο της κρίσης έχει ζωτική σημασία.
Μία δεύτερη ανάγνωση έχει να κάνει με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Στο ελληνικό πρωτάθλημα, Super League 1 και Super League 2 και Football League (3η τη τάξει κατηγορία) είναι επαγγελματικές κατηγορίες. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων και εργοδότες εκατοντάδων ποδοσφαιριστών συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με εργοδότες άλλων κλάδων. Τα έσοδα είναι μειωμένα από τη διακοπή των πρωταθλημάτων, αλλά ούτως ή άλλως στις μικρότερες κατηγορίες είναι πενιχρά.
Με αυτό το σκεπτικό εστάλη το αίτημα από τους διοικητικούς παράγοντες των ελληνικών πρωταθλημάτων, θεωρώντας ότι (με εξαίρεση τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ιδιοκτητών) στους συλλόγους-επιχειρήσεις των μικρότερων κατηγοριών ή στους ‘μικρούς’ της Super League 1 προκύπτει το ίδιο πρόβλημα με οποιαδήποτε άλλη εταιρία έβαλε ‘λουκέτο’ αυτό το διάστημα. Ποδοσφαιριστές ομάδων όπως ο Ασπρόπυργος, η Τρίγλια, ο Διαγόρας, ο Εργοτέλης, ο Καραϊσκάκης ενδέχεται να μην έχουν κάποιο άλλο εισόδημα και να περιμένουν τα προς το ζην μόνο από τις ομάδες τους, που έπεσαν κι αυτές θύματα των καταστάσεων, όπως άλλες εταιρίες. Ακόμα και ποδοσφαιριστές συλλόγων της Super League 1 με πολύ χαμηλά συμβόλαια ενδέχεται να χρειάζονται οικονομική στήριξη. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι καμία ομάδα δεν καταβάλλει μισθό στους παίκτες της στο τέλος κάθε μήνα (ούτε καν οι μεγάλοι σύλλογοι) και πολλές φορές με αυτόν τον τρόπο συσσωρεύονται χρέη που φέρνουν σε δύσκολη θέση χαμηλόμισθους παίκτες.
Στον αντίποδα, αν δεν γίνει κάποια σχετική διάκριση, μια προεπιλογή και τελικά απλά συμπεριληφθεί ακρίτως το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή στη διευρυμένη λίστα του ΚΑΔ, αναπόφευκτα (και δικαίως) θα υπάρξουν τεράστιες αντιδράσεις από την κοινωνία. Διότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μέσο βιοπορισμού για κάποιους ανθρώπους, αλλά και μέσο πλουτισμού για κάποιους άλλους.