X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Το Champions League θα έχει ομίλους αντί για προημιτελικά και πολλά λεφτά

Οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι προτείναν 3 νέα μοντέλα για το Champions League της σεζόν 2024-2025. Οι αλλαγές είναι εντυπωσιακές αλλά και καταδικαστικές για τις εγχώριες διοργανώσεις.

O Λιονέλ Μέσι πανηγυρίζει ένα γκολ στο Μπαρτσελόνα-Ατλέτικο Μαδρίτης στον ημιτελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 AP PHOTO/AMR NABIL

Το κομβικό 2024 πλησιάζει και οι ζυμώσεις για τη νέα μορφή του Champions League εντείνονται από όλες τις πλευρές. Από τη μία υπάρχουν οι σύλλογοι, από την άλλη η λίγκα, η UEFA βρίσκεται σε μία πλευρά και η FIFA με διάφορα funds σε μία άλλη, άπαντες προσδοκώντας στο δικό τους όφελος, συχνά και εις βάρος των άλλων.

Το προηγούμενο 'νέο σχέδιο', για παράδειγμα, εκείνο που προέβλεπε δύο κατηγορίες-εθνικές για τον κύκλο 2024-2027, συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις από την πλευρά της PFSC, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στην ιεραρχία και να προτιμώνται άλλα σχέδια για την αναδιάρθρωση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Εξάλλου, ο Αντρέα Ανιέλι, επικεφαλής της Γιουβέντους και πρόεδρος της ECA, της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, είχε υποσχεθεί ότι δεν θα υπάρξει οριστικοποίηση κάποιου σχεδίου μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του 2020 και άφησε τα πάντα ανοιχτά.

Η επέκταση της διοργάνωσης

Το καινούργιο πλάνο που είδε το φως της δημοσιότητας από τον Μάρτιν Τσίγκλερ των Times αφορά σε επέκταση της διοργάνωσης, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος. Το προηγούμενο πλάνο προέβλεπε αύξηση των αγώνων μέσω της διόγκωσης της φάσης των ομίλων. Στο νέο πλάνο 'απαιτείται' αύξηση το τουρνουά κατά 4 αγωνιστικές, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Αυτήν τη στιγμή, ένας σύλλογος που φτάνει μέχρι τον τελικό και συμμετέχει στο μάξιμουμ των αγώνων του τουρνουά, αγωνίζεται 13 φορές από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο/Ιούνιο. Στόχος είναι να προστεθούν ακόμα 4 ημερομηνίες στο καλεντάρι και κάθε φιναλίστ της διοργάνωσης να έχει δώσει 17 αγώνες μέχρι να διεκδικήσει το τρόπαιο. Μπορεί οι 4 αγώνες να φαίνονται λίγοι ως μεμονωμένος αριθμός, ωστόσο θα αποφέρουν πολλαπλάσια έσοδα τόσο στην UEFA όσο και σε κάθε σύλλογο, ωστόσο παράλληλα θα προκαλέσουν προβλήματα στο καλεντάρι αρκετών εγχώριων διοργανώσεων, αφού θα δεσμευτούν κι άλλες εβδομάδες για διεθνείς διοργανώσεις.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν έχει πρόβλημα με αυτό, αφού θεωρεί ότι έτσι θα καταφέρει να κατευνάσει συλλόγους όπως η Ρεάλ και φορείς όπως η FIFA, που πάντα γλυκοκοιτάζουν προτάσεις εξωγενών παραγόντων για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Super League, με μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που προσφέρει η UEFA, αλλά και τον κίνδυνο 'εμφυλίου' στο ποδόσφαιρο, στα πρότυπα FIBA-Euroleague, να ελλοχεύει στον ορίζοντα.

Τα 3 μοντέλα που τέθηκαν επί τάπητος

Στο πλαίσιο της επέκτασης του Champions League προτάθηκαν 3 διαφορετικά φορμάτ, το καθένα με τα θετικά και τα αρνητικά του. Το πρώτο εξ αυτών αφορά στην αύξηση των ομάδων στη διοργάνωση από 32 σε 48, οι οποίες θα χωριστούν σε 8 ομίλους των 6. Αυτό σημαίνει ότι οι αγωνιστικές στη φάση των ομίλων από 6 θα αυξηθούν σε 10 και κατά συνέπεια με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η αύξηση των 4 αγώνων. Η δεύτερη πρόταση που προήλθε από τη Γαλλία είναι παραμφερής κι έχει να κάνει επίσης με αύξηση ομάδων. Αυτήν τη φορά γίνεται λόγος για 36 ομάδες στην τελική φάση του τουρνουά και 6 γκρουπ των 6 ομάδων. Με αυτό το φορμάτ αυξάνονται οι αγωνιστικές στη φάση των ομίλων από 6 σε 10 και καλύπτεται εκ νέου η μίνιμουμ απαιτούμενη επέκταση της διοργάνωσης.

Η άποψη της ECA, όμως, είναι πως αύξηση των ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση της διοργάνωσης σημαίνει και μείωση της ποιότητάς της. Εξάλλου, γι' αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε και 3η ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Europa Conference League, η οποία θα υφίσταται από το 2021-2022 και στόχος της είναι να απορροφήσει συλλόγους από μικρότερες λίγκες, αφήνοντας τους πιο ισχυρούς από τα πιο γνωστά πρωταθλήματα για το Europa League και κυρίως το Champions League.

Γι' αυτόν τον λόγο προτάθηκε ένα τρίτο μοντέλο για την επέκταση της διοργάνωσης, το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από τα δύο προηγούμενα. Πρόκειται για ένα μοντέλο που επαναφέρει τη δεύτερη φάση ομίλων που υπήρχε από το 1999 μέχρι το 2003, ωστόσο όχι με εκείνη τη μορφή. Σύμφωνα με την πρόταση, οι ομάδες της διοργάνωσης παραμένουν 32 και αρχίζουν από την 1η φάση ομίλων, που περιλαμβάνει 8 ομίλους των 4. Από αυτούς προκρίνονται κανονικά οι δύο πρωτοπόροι και παίζουν σε νοκ άουτ φάση των 16.

Η μεγάλη αλλαγή εντοπίζεται στην προημιτελική φάση, η οποία μετατρέπεται από νοκ άουτ σε φάση ομίλων. Ο γύρος αυτός θα απαρτίζεται από δύο ομίλους των 4 ομάδων, με συνέπεια να διεξαχθούν 6 αγώνες για κάθε ομάδα, αντί για 2 που έδινε μέχρι τώρα κάθε σύλλογος που έφτανε στους '8' της διοργάνωσης. Αν προτιμηθεί αυτό το μοντέλο, η φάση των 16, που με τα τωρινά δεδομένα διαρκεί 4 εβδομάδες, θα διεξάγεται μέσα σε 2 εβδομάδες. Οι ιθύνοντες αναζητούν ακόμα 2 εβδομάδες στο καλεντάρι για να χωρέσουν αυτές οι 6 αγωνιστικές της 2η φάσης ομίλων (ήδη υπάρχουν οι 2 εβδομάδες που διαρκεί τώρα η προημιτελική φάση), από την οποία θα προκρίνονται οι δύο πρωτοπόροι στα (νοκ άουτ) ημιτελικά.

Το τελευταίο μοντέλο, αν και πιο ελκυστικό για συλλόγους και UEFA, μοιάζει καταδικαστικό για εγχώριες διοργανώσεις όπως το αγγλικό League Cup. Το καλεντάρι της Αγγλίας είναι γεμάτο κι αν θα χρειαστεί να θυσιαστούν επιπλέον 2 εβδομάδες για να μετατραπούν σε εβδομάδες αγώνων Champions League, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η μη συμμετοχή μεγάλων ομάδων στην αγγλική διοργάνωση, μειώνοντας αυτομάτως τη σημασία και την αίγλη της.

Το βέβαιο είναι πως βάσει των υπογραφών που έχουν μπει στο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ UEFA και ECA, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον κύκλο 2021-2024. Η συνέχεια, όμως, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πόσο λίγος ήταν ο Βαλβέρδε για την Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: