ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τι πάει στραβά φέτος με τη Νότιγχαμ Φόρεστ;

Πέρσι βρέθηκε ένα γκολ μακριά από τα playoffs της Championship και την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδο στην Premier League. Φέτος, μετά από 15 αγωνιστικές, είναι μόλις μια θέση πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Πώς εξηγείται αυτή ανακολουθία της Νότιγχαμ Φόρεστ και τι σημαίνει η πρόσληψη του Χιούτον για τον ρόλο του μάνατζερ;

Τι πάει στραβά φέτος με τη Νότιγχαμ Φόρεστ;
Πέρσι έχασε τα playoffs μέσα από τα χέρια της, φέτος πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την παραμονή της η Νότιγχαμ Φόρεστ, που ευελπιστεί να αλλάξει την κατάσταση με τον έμπειρο Ιρλανδό Χιούτον στην τεχνική ηγεσία. Mike Egerton/PA via AP

Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε με μια ιδανική ποδοσφαιρική αυτοχειρία για τη Νότιγχαμ, που την τελευταία αγωνιστική κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να χαρίσει το τελευταίο εισιτήριο για τα playoffs της Championship στη Σουόνσι. Για να μη μακρυγορούμε, μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορική λιποθυμία της Νότιγχαμ εδώ και να περάσουμε στο παρασύνθημα της φετινής σεζόν.

Ακόμη και μετά από εκείνο το φιάσκο, έμοιαζε ξεκάθαρο πως τουλάχιστον από… κομπάρσος της κατηγορίας, η Φόρεστ είχε εξελιχθεί σε μια ομάδα που έδειχνε ικανή να πρωταγωνιστήσει. Και η σεζόν 2020-2021 αναμενόταν με ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Ωστόσο μετά από 15 αγωνιστικές και μια αλλαγή προπονητή, η Νότιγχαμ είναι μόλις πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, στο +3 από την 22η Γουίκομ. Με απολογισμό 3Ν-4Ι-8Η και γκολ 9-17, η πρόσφατη ισοπαλία με τη Γουότφορντ ήρθε να βάλει ένα στοπ μετά τις τρεις σερί ήττες από Μπάρνσλεϊ, Μπόρνμουθ και Σουόνσι, όπου η Νότιγχαμ δεν είχε καταφέρει καν να σκοράρει.

Τι είναι αυτό που πάει στραβά στο στρατόπεδο των ‘κόκκινων’ φέτος; Η ιστοσελίδα ‘The Athletic‘ δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ, επικαλούμενη πηγές μέσα από το αγγλικό κλαμπ, που θέλησαν -όπως είναι λογικό- να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Και στέκεται στις κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τόσο σε μεταγραφικό επίπεδο, όσο και στο θέμα προπονητή. Η Φόρεστ λείπει 21 ολόκληρα χρόνια από την Premier League και με την μεταβίβαση των μετοχών στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη το καλοκαίρι του 2017, ο στόχος ήταν να απαλλαγεί η Νότιγχαμ από αυτή την σκληρή πραγματικότητα.

Η κακή σχέση Καράνκα – Βρέντζου

Το ξεκίνημα ήταν ενθαρρυντικό, ωστόσο τα προβλήματα ξεκίνησαν σιγά σιγά μετά την απομάκρυνση του Αϊτόρ Καράνκα από τον πάγκο. Ο Ισπανός τεχνικός δεν έχει μιλήσει ποτέ για τους λόγους της αποχώρησης του, τη στιγμή στα social media οι φίλοι της Νότιγχαμ ζητούσαν την παραμονή του με το hashtag #dontsackaitor. Ο Καράνκα έφυγε λίγο μετά από ένα εμφατικό 4-2 επί της Λιντς -τότε πρωτοπόρου της βαθμολογίας- στην Championship, σε ματς όπου στο ‘City Ground’ είχε σημειωθεί sold out. Η Νότιγχαμ είχε φτάσει μια θέση πριν τα playoffs, επομένως η απόφαση του Ισπανού να αφήσει τη θέση του δεν έμοιαζε να έχει λογική.

Σύμφωνα με το ‘Athletic’, η απόφαση του αυτή οφείλεται στο γεγονός πως ο Καράνκα δεν είχε πια το στομάχι να συνεχίσει, ενοχλημένος από την πολιτική ανθρώπων της διοίκησης. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως ακόμη και η σύζυγος του, Άννα, είχε σταματήσει να πηγαίνει στο γήπεδο γιατί δεν επιθυμούσε να βλέπει τους ανθρώπους που ευθύνονταν για την καταρρακωμένη ψυχολογία του Καράνκα. Και εστιάζει κυρίως σε ένα πρόσωπο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Φόρεστ, Γιάννη Βρέντζο, που είχε αφήσει ένα ανάλογο πόστο στον Ολυμπιακό για να συνεχίσει στην αγγλική ομάδα.

Εκείνη τη σεζόν η Νότιγχαμ είχε αποκτήσει συνεργασία με τον super agent, Ζόρζε Μέντες, ευελπιστώντας πως θα είχε μια θετική επιρροή στην ομάδα όπως ακριβώς έκανε και στη Γουλβς. Ωστόσο ο Καράνκα άρχισε να νιώθει πίεση μετά την απόκτηση συγκεκριμένων παικτών. Η ‘Athletic’ επικαλείται πηγές εντός του συλλόγου, που υποστηρίζουν ότι ο Καράνκα θεωρούσε πως αν δεν χρησιμοποιούσε συγκεκριμένους παίκτες, η δουλειά του θα κινδύνευε. Σημειώνοντας πως “η ιστοσελίδα αντιλαμβάνεται πως η Φόρεστ θεωρεί τις κατηγορίες για ανάμιξη στη δουλειά του προπονητή λανθασμένες και άδικες”.

Συνεχίζοντας, το ρεπορτάζ φέρνει στο προσκήνιο την περίπτωση του Άρβιν Άπια, παίκτη των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, υποστηρίζοντας πως η διοίκηση της Φόρεστ ήθελε να έχει συμμετοχή στην πρώτη ομάδα καθώς αποτελούσε ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου με μεγάλες πιθανότητες να φέρει έσοδα από επικείμενη πώληση του. Βοηθώντας έτσι τη Νότιγχαμ να διατηρήσει ένα ορθό οικονομικό στάτους στα πλαίσια του Financial Fair Play. Ο Καράνκα είχε αντίθετη άποψη. Έβλεπε τον Άπια ως ένα σπουδαίο αλλά ακόμη ακατέργαστο ταλέντο και διατηρούσε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της Championship.

Για την ιστορία, ο Άπια πωλήθηκε στην Αλμερία τον Σεπτέμβρη του 2019, αντί 9 εκατ. ευρώ. Επικαλούμενη ξανά εσωτερική πληροφόρηση, η ‘Athletic’ υποστηρίζει πως οι σχέσεις του Καράνκα με τον Γιάννη Βρέντζο έφτασαν γρήγορα σε οριακό σημείο, με τον Ισπανό τεχνικό να θεωρεί άδικη τη συμπεριφορά του διευθύνοντα συμβούλου της Φόρεστ προς το πρόσωπο του. Υπογραμμίζοντας πως η συνήθεια του τελευταίου να εμφανίζεται στις προπονήσεις μετά από ένα κακό αποτέλεσμα δημιουργούσε έξτρα πίεση στο έργο του αλλά και τους ποδοσφαιριστές.

Στην Boxing Day του 2018, η Νότιγχαμ προηγήθηκε με 0-3 στην έδρα της Νόριτς, που όμως κατάφερε να ισοφαρίσει στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με την ‘Athletic’, οι δημοσιογράφοι ειδοποιήθηκαν αμέσως μετά το ματς πως ο Καράνκα είναι κοντά στην απόλυση και η ιστορία γρήγορα έγινε γνωστή. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα δημοσιεύματα του Τύπου ήθελαν τον Ισπανό τεχνικό να περπατά σε τεντωμένο σκοινί. Διαρρέοντας ακόμη και το όνομα του αντικαταστάτη του, στο πρόσωπο του Μάρτιν Ο’Νιλ.

Η προσπάθεια του Μαρινάκη και ο Ο’ Νιλ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πραγματοποίησε ταξίδι – αστραπή στην Αγγλία για να διαπιστώσει αν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις των Καράνκα – Βρέντζου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ισπανός τεχνικός κατέστησε σαφές πως δεν μπορούσε να συνεργαστεί άλλον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας, ενημερώνοντας πως το ματς Κυπέλλου με την Τσέλσι θα ήταν το τελευταίο του στον πάγκο της Νότιγχαμ. Το ρεπορτάζ της ‘Athletic’ προχωράει, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις του Γιάννη Βρέντζου με παίκτες, στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος αλλά και ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά της πόλης, είναι κακές.

Η επιλογή μετά τον Καράνκα, ήταν ο Μάρτιν Ο’Νιλ. Δεν δούλεψε, καθώς οι μέθοδοι του έμοιαζαν παλιομοδίτικες στους παίκτες. Ο Ιρλανδός τεχνικός γρήγορα έχασε τα αποδυτήρια και μπορεί να ολοκλήρωσε τη σεζόν, ωστόσο απολύθηκε λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη. Ένα από τα σοβαρά θέματα που δημιουργήθηκαν στη θητεία του, αφορούσε τον Κόστελ Παντιλίμον. Ο Ρουμάνος γκολκίπερ είχε συγκεκριμένο όρο στο συμβόλαιο του, που ήθελε τη Φόρεστ να πληρώνει κάποια χρήματα στη Γουότφορντ μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό εμφανίσεων. Ο Παντιλίμον δεν δέχθηκε να μετακομίσει στον Ολυμπιακό και μπήκε στο ‘ψυγείο’ μέχρι να υπογράψει λίγους μήνες αργότερα στην Ομόνοια της Κύπρου. Ο Ρόι Κιν, βοηθός του Ο’ Νιλ, είχε παραιτηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, εκφράζοντας στους διοικούντες την αντίθεση του για τον τρόπο που λειτουργούσε ο σύλλογος.

Ενοχλημένος ο Λαμουσί για τις μεταγραφές

Την σκυτάλη πήρε ο Σαμπρί Λαμουσί. Δεν έμελλε να μακροημερεύσει στον πάγκο της Νότιγχαμ, καθώς οι κακές εμφανίσεις σε συνδυασμό με τα ανεπιτυχή αποτελέσματα της φετινής σεζόν είχαν ως φυσική συνέπεια την απομάκρυνση του από τον πάγκο. Ωστόσο το ‘Athletic’ και ο ρεπόρτερ Ντάνιελ Τέιλορ, που υπήρξε επί σειρά ετών ρεπόρτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αρχισυντάκτης στο αθλητικό τμήμα του Guardian, παραθέτουν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισε ο Γάλλος τεχνικός στη θητεία του στο ‘City Ground’. Ο Λαμουσί θεώρησε εαυτόν θιγμένο από την συμπεριφορά ανθρώπων πάνω από εκείνον στην ιεραρχία. Αισθάνθηκε άσχημα όταν δεν έλαβε, όπως συνηθίζεται, ένα ευχαριστήριο μήνυμα για την προσπάθεια του και τη συνέχεια της καριέρας του. Θεώρησε πως η διοίκηση του συλλόγου δεν συμπεριφέρεται με σεβασμό στους ανθρώπους της ομάδας.

Όσο διήρκεσε η παρουσία του στο τιμόνι της Φόρεστ, υπήρξαν παίκτες που υποπτεύονταν πως συχνά ο Γάλλος τεχνικός ακολουθούσε άνωθεν οδηγίες και έγιναν μεταγραφές χωρίς να το γνωρίζει, ειδικά στην μεταγραφική περίοδο του περασμένου Ιανουαρίου. Ωστόσο, όταν ο Λαμουσί βρέθηκε στην Αθήνα για να συμφωνήσει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως προς την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Νότιγχαμ, είχε ζητήσει να έχει άμεση συμμετοχή στις μεταγραφικές υποθέσεις της ομάδας. Και ο Γάλλος είχε πάρει τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Κάτι που πράγματι φάνηκε όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης ικανοποίησε άμεσα την επιθυμία του για την απόκτηση των Λάιλ Τέιλορ και Λουκ Φρίμαν.

Ο Λαμουσί, σύμφωνα πάντα με το ‘Athletic’, ένιωσε πως δεν είχε παρά να συμφωνήσει για την απόκτηση του Μιγκέλ Γκερέρο όταν το όνομα του έπεσε στο τραπέζι τρεις φορές, τη στιγμή που ο ίδιος δεν καιγόταν για την προσθήκη του Ισπανού φορ. Το πρόβλημα για τον Γάλλο έγινε μεγαλύτερο όταν με το ξεκίνημα της σεζόν, ο Γιάννης Βρέντζος κάλεσε τους Ζοάο Καρβάλιο και Άλμπερτ Άντομα προκειμένου να τους ενημερώσει πως τίθενται εκτός πλάνων της πρώτης ομάδας. Σε μια συνέντευξη του, ο Λαμουσί είχε υποστηρίξει πως “υπάρχουν κάποιοι παίκτες που δεν τους έχω δει ποτέ. Δεν τους ξέρω. Ρώτησα το κλαμπ, ωστόσο αυτοί οι παίκτες δεν έχουν προπονηθεί ούτε μια φορά μαζί μου”.

Η λεπτομέρεια στον ρόλο του Χιούτον

Ο έμπειρος Χιούτον είναι η τελευταία χρονικά επιλογή της Νότιγχαμ για την τεχνική ηγεσία. Μια διαφορά που ίσως μοιάζει μικρή αλλά μπορεί να είναι εξόχως σημαντική, αφορά τον τίτλο που φέρει ο Ιρλανδός. Προσελήφθη για τον ρόλο του manager και όχι του ‘head coach’ που είχε ο προκάτοχος του. Αυτό σημαίνει πως ο Χιούτον θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανάμιξη στα ζητήματα του κλαμπ που αφορούν το αγωνιστικό σκέλος, επομένως και στα πάρε δώσε του συλλόγου μεταγραφικά.

Τα +/- στο πόρισμα του ‘Athletic’

Και το ρεπορτάζ του ‘Athletic’ καταλήγει αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Αρκετοί άνθρωποι που έχουν μιλήσει στο ‘Αthletic’ δήλωσαν ότι θέλουν η Νότιγχαμ να μάθει από το τι έχει συμβεί και να καταλάβει ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει την προσέγγισή της. Αυτό που έκαναν οι Έλληνες θαυμάσια είναι να αναγνωρίσουν ότι το Νότιγχαμ, ως ποδοσφαιρική πόλη, είχε γίνει ένα μέρος χαμηλής αυτοεκτίμησης και οι υποστηρικτές του συλλόγου έπρεπε να αισθανθούν ξανά αισιόδοξοι.

Αναμφίβολα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη τους. Ο σύλλογος μείωσε τις τιμές των εισιτηρίων για να φέρει πίσω τον κόσμο στο γήπεδο. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες κινήσεις του Μαρινάκη και του πρόσφερε αμέσως ένα κύμα ενθουσιασμού και καλής θέλησης από τον κόσμο. Το ίδιο και η πρόθεση να ανακατασκευάσει το ‘City Ground’.

Όσο για τον Γιάννη Βρέντζο, είναι σεβαστή φιγούρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο λόγω της συμμετοχής του στην αυτοκρατορία του Μαρινάκη και η ευρύτερη φήμη της Φόρεστ είναι πολύ καλύτερη τώρα από ότι ήταν στην προηγούμενη εποχή. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητα του Γιάννη Βρέντζου να κάνει το σωστό.

Αυτό που η νέα διοίκηση δεν έχει καταφέρει να κάνει μέχρι στιγμής είναι να παρουσιάσει οποιοδήποτε πραγματικό σχέδιο στην δημιουργία μιας επιτυχημένης ομάδας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ατμόσφαιρα που πολλές πηγές έχουν περιγράψει ως δυσάρεστη.

Ο Gary Weaver, ο σχολιαστής του Sky Sports, την περασμένη εβδομάδα τόνισε: ‘Αυτός (ο Βαγγέλης Μαρινάκης) είναι ένας άνθρωπος που θέλει το σύλλογο στην Premier League χθες’.

Το ίδιο ισχύει και για τον Γιάννη Βρέντζο, αλλά ίσως υποτιμούσαν πόσο δύσκολο θα ήταν κάτι τέτοιο. Το πενταετές σχέδιο του Μαρινάκη ήταν να κερδίσει η ομάδα την άνοδο και να προκριθεί στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο στη θεωρία παρά στην πράξη και οι Έλληνες, προσπαθώντας να τρέξουν τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ ταυτόχρονα, ανακάλυψαν ότι η Φόρεστ είναι εντελώς διαφορετικά κλαμπ.

Η ‘Athletic’ καταλαβαίνει ότι ο Βρέντζος έχει κάνει μια συνειδητή προσπάθεια να αλλάξει την προσέγγισή του πρόσφατα, χαμογελώντας πιο συχνά και σκόπιμα απομακρύνεται από το χώρο προπόνησης. Και αυτό φαίνεται να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν αυτό ήταν ένα ζήτημα για ορισμένους από τους προκατόχους του Χιούτον.

Η Φόρεστ παραμένει πεπεισμένη ότι έχει έναν κορυφαίο προπονητή και μια ομάδα για το top-6 και, στα χαρτιά, σίγουρα φαίνεται ικανή να απομακρυνθεί από την τρέχουσα θέση της, μόλις μια πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε επίσημη δήλωση όταν ρωτήθηκε για τα θέματα που τέθηκαν σε αυτό το άρθρο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK