Τι άλλαξε ο Σετιέν στην Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε
Ο Κίκε Σετιέν άλλαξε τα πάντα στην Μπαρτσελόνα με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τα χέρια του Ερνέστο Βαλβέρδε. Οι διαφορές οδήγησαν στην πρώτη νίκη της εποχής του, επί της Γρανάδα.
Το ντεμπούτο του Κίκε Σετιέν στην Μπαρτσελόνα στέφθηκε με επιτυχία, αφού η νίκη με 1-0 επί της Γρανάδα στο 'Καμπ Νόου' για την 20ή αγωνιστική της Primera Division διατήρησε την πρωταθλήτρια Ισπανίας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, εκεί όπου την είχε αφήσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Η εικόνα των 'μπλαουγκράνα' ήταν εντελώς διαφορετική στον αγώνα με τους Ανδαλουσιάνους, πιο αντιπροσωπευτική στην αγωνιστική φιλοσοφία που κυριαρχεί στην ομάδα εδώ και δεκαετίες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, που της είχε αλλάξει πλήρως το αγωνιστικό DNA και που τελικά του κόστισε τη θέση του.
Το τελικό σκορ δεν προκαλεί δέος, ωστόσο οι διαφορές της Μπαρτσελόνα μέσα σε μία εβδομάδα είναι πολλές και εντυπωσιακές. Το αν θα έχουν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου είναι μια διαφορετική συζήτηση, όμως το βέβαιο είναι ότι πλέον στον πάγκο της ομάδας υπάρχει ένας πολύ πιο ταιριαστός προπονητής, που γνωρίζει το ποδόσφαιρό της και έχει τον τρόπο να το αναδείξει, είτε μεταβάλλοντας τη διάταξη στο χορτάρι είτε δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νεαρούς παίκτες είτε αλλάζοντας πρόσωπα.
Με τρεις στην άμυνα και δύο διατάξεις
Ο 61χρονος προπονητής, μαθητής του Γιόχαν Κρόιφ όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς, δεν δίστασε να λάβει γενναίες αποφάσεις, όσον αφορά στη διάταξη της Μπαρτσελόνα. Προτίμησε μια μεταβλητή διάταξη, με ορισμένους παίκτες που δεν είχαν σταθερή θέση. Το 3-5-2 ουσιαστικά γινόταν 3-4-3 σε φάση επίθεσης, αλλά το βέβαιο ήταν πως ο Σέρζι Ρομπέρτο ως δεξί στόπερ συνιστά μια καινοτόμα ιδέα, όπως και η τοποθέτηση του Ανσού Φατί στα δεξιά, αναλαμβάνοντας όλη την πλευρά. Από την άλλη πτέρυγα, ο Τζόρντι Άλμπα είναι συνηθισμένος να 'οργώνει' όλο το γήπεδο, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση έπαιζε πιο ψηλά.
Ο Σέρχιο Μπουσκέτς παρέμεινε 'άγκυρα' στη μεσαία γραμμή, πίσω από τους Αρτούρο Βιδάλ και Ίβαν Ράκιτιτς, ενώ ο Αντουάν Γκριεζμάν πήρε τη θέση του τραυματία Λουίς Σουάρες σε ρόλο σέντερ φορ. Τυπικά, ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο παρτενέρ του, όμως πρακτικά ο Αργεντινός είχε την ελευθερία να πατήσει σε όλο το γήπεδο. Μάλιστα, έπειτα από κάποια λεπτά αγώνα κι ενώ η Μπαρτσελόνα είχε μόνο μια καλή στιγμή, αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα, μεταφέροντας τον Φατί στα αριστερά, τον Γκριεζμάν στα δεξιά και τον Μέσι σε ρόλο 'ψευδοεννιαριού'. Όταν, δε, κύλησε ο χρόνος χωρίς καταλανικό γκολ, έδωσε εντολή στον Φατί να παίζει ακόμα πιο κοντά στη δεξιά γραμμή του πλαγίου, ώστε να ανοίξει την άμυνα της Γρανάδα.
Με αυτόν τον τρόπο, έδωσε χώρο στους Ράκιτιτς και Βιδάλ, δύο μέσους που είχαν περιθωριοποιηθεί από τον Βαλβέρδε, αλλά βρέθηκαν στη βασική ενδεκάδα του Σετιέν, με ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό (και με δεδομένο ότι ο Φρένκι ντε Γιονγκ ήταν τιμωρημένος). Η παρουσία του Σαμουέλ Ουμτιτί αντί του Κλεμάν Λενγκλέ ίσως να λέει κι αυτή κάτι, ίσως και τίποτα. Ο παραγκωνισμένος για εξωαγωνιστικούς λόγους Ουμτιτί ήταν ο χειρότερος παίκτης της Μπαρτσελόνα στο τελευταίο παιχνίδι του Βαλβέρδε, στον αποκλεισμό στο Supercopa κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να αγωνίστηκε διότι ο Γάλλος συμπατριώτης του είχε θέματα καρτών και κινδύνευε να χάσει το επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος της ομάδας, το επικίνδυνο ταξίδι στη Βαλένθια.
Η εμπιστοσύνη στους νεαρούς που απέφυγε ο Βαλβέρδε
Όταν ο Μέσι επέστρεψε από τον τραυματισμό του, ο 17χρονος Φατί πέρασε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν ποτέ ξανά. Από τις 9 Νοεμβρίου και τη νίκη επί της Θέλτα όπου ήταν βασικός, ο νεαρός πολιτογραφημένος Ισπανός, που 'έλαμψε' στην αρχή της σεζόν (ως 16χρονος ακόμα), εξαφανίστηκε από τα πλάνα του Βαλβέρδε, παίζοντας έκτοτε συνολικά 34 λεπτά συν κάποιες καθυστερήσεις. Ο Σετιέν τον χρησιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα και ο νεαρός τον δικαίωσε, όπως συνέβη με ακόμα ένα αστέρι των ακαδημιών.
Ο Ρίκι Πουτζ θεωρείται ένας από τους καλύτερους 'αποφοίτους' της Μασία των τελευταίων ετών και ήδη από πέρυσι είχε κάνει 2 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα με την πρώτη ομάδα. Φέτος, ο 20χρονος επιθετικός μέσος δεν πήρε καμία ευκαιρία από τον Βαλβέρδε, ούτε καν βρέθηκε στον πάγκο σε αγώνα οποιαδήποτε διοργάνωσης, παρότι είχε σταθερά καλή απόδοση στην Μπαρτσελόνα Β. Η απόλυση του Βαλβέρδε οδήγησε τον Πουτζ στο προσκήνιο, με τα καταλανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για ικανοποίηση του παίκτη που έβλεπε την καριέρα του να τελματώνει. Ο Σετιέν τον πήρε για πρώτη φορά σε αποστολή και μάλιστα τον έβαλε αλλαγή στο 71' στη θέση του Ράκιτιτς και λίγο αργότερα η Μπαρτσελόνα σημείωσε το μοναδικό τέρμα του αγώνα.
Ο 21χρονος επιθετικός Κάρλες Πέρεθ ήταν επίσης ένας ποδοσφαιριστής που είχε ξεχωρίσει στα φιλικά προετοιμασίας το καλοκαίρι και με τις εμφανίσεις του στην έναρξη της σεζόν, όμως κι εκείνος εξαφανίστηκε από τις αρχές Νοεμβρίου, παίζοντας ως αλλαγή μόνο, αθροιστικά για 10 λεπτά στο πρωτάθλημα. Ο Σετιέν τον χρησιμοποίησε για 11 λεπτά, ως αλλαγή του Φατί κόντρα στη Γρανάδα. Ο Πέρες ήταν ο 8ος παίκτης από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα που αγωνίστηκε σε αυτό το παιχνίδι, δείχνοντας ακόμη μερικά ψήγματα της φιλοσοφίας του νέου προπονητή της Μπαρτσελόνα.
Ρεκόρ σε κατοχή και πάσες
Το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων μεταφράστηκε και σε ορισμένα ρεκόρ σε επίπεδο στατιστικής. Το πρώτο παιχνίδι του Σετιέν στον πάγκο των 'μπλαουγκράνα' ήταν το 27ο επίσημο του συλλόγου τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, όμως με το... καλημέρα, η ομάδα κατέρριψε ορισμένα ρεκόρ της χρονιάς. Για παράδειγμα, οι παίκτες της επιχείρησαν 1.005 πάσες, την ώρα που το προηγούμενο ρεκόρ σεζόν ήταν οι 788 κόντρα στην Μπέτις στο 'Καμπ Νόου'. Από αυτές, οι 921 ήταν επιτυχημένες, επίδοση που φυσικά επίσης συνιστά ρεκόρ. Αυτή ήταν μόλις η 3η φορά από το 2005-2006, όταν και διατηρούνται τέτοιου είδους στατιστικά, που μια ομάδα ξεπέρασε τις 1.000 μεταβιβάσεις στον ίδιο αγώνα Primera Division.
Ρεκόρ σημειώθηκε και στην κατοχή της μπάλας, η οποία έφτασε στο 82,6%, από 76,7% που ήταν στον εντός έδρας αγώνα κόντρα στη Λεγανές. Τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα είχε υψηλότερο ποσοστό κατοχής μπάλας στην Primera Division ήταν στις 11 Μαΐου 2011, πριν από 326 αγώνες, όταν η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είχε 84% κόντρα στο γήπεδο της Λεβάντε. Κι αν είναι φυσιολογικό να είναι αυξημένα αυτά τα νούμερα από τη στιγμή που η Γρανάδα έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 69' λόγω αποβολής του Χερμάν Σάντσεθ, η τάση ήταν παρόμοια και στο 11 εναντίον 11 του 1ου ημιχρόνου. Σε αυτό το διάστημα, η Μπαρτσελόνα είχε 469 μεταβιβάσεις και 82% κατοχή μπάλας.
Τα ομαδικά ρεκόρ κατέληξαν και σε εντυπωσιακά ατομικά ρεκόρ. Ο Μπουσκέτς είχε 157 μεταβιβάσεις και 145 επιτυχημένες, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες φετινές του (το ρεκόρ μεταβιβάσεων ήταν 113 μέχρι στιγμής). Ο Μέσι επιχείρησε 93 πάσες, 20 περισσότερες από την καλύτερη φετινή επίδοσή του. Ο Ουμτιτί έκανε ρεκόρ καριέρας με 111, έχοντας τις 89 ως υψηλότερη επίδοση.
Η Μπαρτσελόνα είναι μια εμφανώς διαφορετική ομάδα και οι αλλαγές θα συνεχιστούν από έναν προπονητή που οφείλει την αγωνιστική φιλοσοφία του στην Μπαρτσελόνα του Κρόιφ. "Είσαι στο γήπεδο, υποφέρεις, τρέχεις χωρίς σταματημό για την μπάλα και σκέφτεσαι 'έτσι είναι το ποδόσφαιρο που μου αρέσει'. Ήξερα ότι ήταν πιθανό να παίξω καλύτερο ποδόσφαιρο, όμως δεν το ήξερα σίγουρα, μέχρι να παίξω κόντρα στην ομάδα του Κρόιφ. Είδα να εκφράζεται εκεί ο τρόπος που αισθανόμουν για το ποδόσφαιρο. Όσα είμαι ως προπονητής τα οφείλω στο ό,τι κυνηγούσα την μπάλα κόντρα στην Μπαρτσελόνα", είχε δηλώσει για τον τρόπο ποδοσφαιρικής σκέψης του, καταλήγοντας σε ένα απόλυτο μότο που θα χαρακτηρίσει όλες τις προσπάθειές του σε αυτήν την πρόκληση της καριέρας του: "Οι διατάξεις αλλάζουν. Η φιλοσοφία όχι". Η απίθανη ομαδική προσπάθεια στο τέρμα του Μέσι τον δικαιώνει.
Πόσο λίγος ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε για την Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: