ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θαυμασμός και κράξιμο των Ελλήνων γκολκίπερ στο εξωτερικό

Στην Σέλτικ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Βασίλης Μπάρκας και το Contra.gr θυμίζει πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις Ελλήνων γκολκίπερ που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό, αλλά και άλλους 17 που έπαιξαν ή συνεχίζουν την καριέρα τους εκτός συνόρων.

Θαυμασμός και κράξιμο των Ελλήνων γκολκίπερ στο εξωτερικό
Ο Κώστας Χαλκιάς αγωνίστηκε στην Πόρτσμουθ από τον Ιανουάριο του 2005 ως αυτόν του 2006. Η πλειοψηφία των αγγλικών ΜΜΕ του άσκησε σκληρή τακτική, τοποθετώντας τον ανάμεσα στις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία της Premier League. Portsmouth FC official facebook account

Ο Βασίλης Μπάρκας θα συνεχίσει την καριέρα του στην Σέλτικ, μετά από μια τετραετία στην ΑΕΚ όπου μέτρησε 111 συμμετοχές (με 61 clean sheets) και έναν τίτλο πρωταθλητή της σεζόν 2017-2018. Θα προστεθεί σε μια μακρά λίστα Ελλήνων γκολκίπερ που δοκίμασαν την τύχη τους στο εξωτερικό, με την ελπίδα να φτάσει την καριέρα του όσο πιο ψηλά γίνεται.

Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του 26χρονου πορτιέρε στους πρωταθλητές Σκωτίας, το Contra.gr παρουσιάζει πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις Ελλήνων τερματοφυλάκων και τα πεπραγμένα τους σε πρωταθλήματα του εξωτερικού.

Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος γύρισε όλη την Ιταλία

Μετά από μια δεκαετία στα ‘ερυθρόλευκα’, ο ‘Ελέ’ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Serie A το καλοκαίρι του 2004. Αρχικά με την φανέλα της Μεσίνα, όπου αγωνίστηκε σε 13 παιχνίδια πριν μετακομίσει έναν χρόνο αργότερα στη Μίλαν, για να δοθεί αμέσως δανεικός στη Ρόμα. “Ο μίστερ Αντσελότι με πήρε στην Μίλαν για τις αποκρούσεις που έκανα στα παιχνίδια με την Γιουβέντους. Ξέρετε το να πάει κάποιος παίκτης από την Μεσίνα στην Μίλαν δεν είναι εύκολο…”, είχε δηλώσει στην διαδικτυακή εκπομπή Super BALL το 2014. Είχε εφεδρικό ρόλο και δεν κατέγραψε επίσημη συμμετοχή ούτε στους ‘ροσονέρι’, ούτε στους ‘τζαλορόσι’. Η συνέχεια της ιταλικής περιπέτειας τον βρήκε στην Άσκολι (14 συμ.), όπου έμεινε για μια σεζόν πριν φύγει ξανά ως ελεύθερος για την Σιένα. Ομάδα στην οποία παρέμεινε για μια διετία, πραγματοποιώντας 15 συμμετοχές. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος (θυμηθείτε την συνέντευξη που έδωσε στο Contra.gr) υπέγραψε σε 5 ιταλικές ομάδες, στις 4 ως ελεύθερος και σε 1 δανεικός, με συνολικά 42 συμμετοχές στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Ο Κώστας Χαλκιάς ξύπνησε τα πάθη στην Αγγλία

Τον Ιανουάριο του 2005 άφησε τον Παναθηναϊκό για να δοκιμάσει την τύχη του στην Premier League, με την φανέλα της Πόρτσμουθ. Αν γυρνούσε πίσω τον χρόνο, ίσως το ξανασκεφτόταν. Γρήγορα είδε το όνειρο του να γκρεμίζεται. Χρειάστηκαν μόλις 6 συμμετοχές και 540 αγωνιστικά λεπτά για να βιώσει κανονικό bullying από τους Άγγλους. Προφανώς και οι εμφανίσεις του δεν βοήθησαν, ήταν όντως κακές, ωστόσο η κριτική που του ασκήθηκε ήταν πολύ σκληρή. Και μάλλον εκτός ορίων. Μια σειρά από ιστοσελίδες των κατέταξαν στις χειρότερες ever μεταγραφές στην ιστορία της Premier League. Μια εξ αυτών τον χαρακτήρισε ως τον χειρότερο γκολκίπερ στην ιστορία της διοργάνωσης. Με τον αρθρογράφο που υπέγραψε το κείμενο να υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως “ήρθε στην Premier για την Πόρτσμουθ, έμεινε για λίγο, απέδειξε ότι ήταν εντελώς τρελός και μετά έφυγε στην Ισπανία, οπού μετά από δυο παιχνίδια έφυγε ξανά, αυτή τη φορά επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Έκανε γκάφες σε ό,τι ερχόταν προς το μέρος του… Στα πέντε παιχνίδια που έπαιξε, έδειξε την τάση του να περιπλανιέται σε κάθε σέντρα και να βγαίνει μίλια μακριά από την εστία του. Έγινε σύντομα η τρίτη επιλογή στους τερματοφύλακες της Πόρτσμουθ και τελικά μεταγράφηκε στην Ρεάλ Μούρθια. Στην πραγματικότητα ο Χαλκιάς ήταν η επιτομή του μάνατζερ Βέλιμιρ Ζάετς στον αγωνιστικό χώρο. Απλά αξιολύπητος“. Τον Νοέμβριο του 2018, ακόμη και η Πόρτσμουθ ‘άδειασε’ τον παίκτη, με αυτό το ποστάρισμα στον επίσημο λογαριασμό της στο facebook…

Ορέστης Καρνέζης, ο πρώτος στα 4 από τα 5 top ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Το καλοκαίρι του 2013 η Ουντινέζε προχώρησε στην απόκτηση του από τον Παναθηναϊκό. Παραχωρήθηκε άμεσα δανεικός στην Γρανάδα (8 συμ.), ομάδα που ανήκε ουσιαστικά στον ιδιοκτήτη της Ουντινέζε. Επέστρεψε στην Ιταλία έναν χρόνο αργότερα και υπερασπίστηκε με επιτυχία τα καρέ της ομάδας για μια τριετία. Τον Αύγουστο του 2017 έφυγε ξανά δανεικός, αυτή τη φορά για την Γουότφορντ (16 συμ.), την 3η ομάδα που είχε υπό τον έλεγχο του ο Πότσο. Επέστρεψε στην Ουντινέζε το 2018 για να παραχωρηθεί δανεικός στη Νάπολι, που τον αγόρασε έναν χρόνο μετά αντί 1,5 εκατ. ευρώ. Ο διεθνής γκολκίπερ πρόλαβε σε όλο αυτό το διάστημα να αγωνιστεί 110 φορές με την φανέλα της Ουντινέζε, πριν απεμπλακεί από τον ιδιόρρυθμο Πότσο και βρει την… ησυχία του στους ‘παρτενοπέι’ (9 συμ.). Έστω και για λίγο, αφού δημοσιεύματα τον θέλουν να συμπεριλαμβάνεται στα ανταλλάγματα για την απόκτηση του Βίκτορ Όσιμεν από την Λιλ.

Ο Διονύσης Χιώτης έζησε την ευρωπαϊκή αίγλη στον ΑΠΟΕΛ

Ξεκίνησε την καριέρα του από την ΑΕΚ, έπαιξε σε Εθνικό, Προοδευτική και Κέρκυρα, πριν πάρει την απόφαση να μετακομίσει στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Και δεν το μετάνιωσε. Με την κυπριακή ομάδα κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, έζησε σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές σε Champions και Europa League, πραγματοποιώντας 148 συμμετοχές με 66 clean sheets. Αποσύρθηκε από την δράση το καλοκαίρι του 2017. Είναι συνεργάτης του Χρήστου Κόντη, ακολουθώντας πλέον καριέρα στους πάγκους. Με τον Κόντη αγωνίστηκαν μαζί στην ΑΕΚ και μάλιστα ήταν βασικοί την σεζόν 2004-2005, όπου κόντρα στις προβλέψεις η Ένωση έμεινε στην διεκδίκηση του τίτλου στο μεγαλύτερο μέρος της κούρσας στην Super League.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έμεινε με ένα απωθημένο

Άφησε πίσω την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα το 2002, όταν σε ηλικία 24 ετών υπέγραψε στην πορτογαλική Φαρένσε. Ακολούθησε η αγγλική περιπέτεια με τις φανέλες των Χάρτλπουλ, Κόβεντρι, Νότιγχαμ, Σουόνσι, Κάρντιφ, η επιστροφή στην Ελλάδα για την Κέρκυρα, μετέπειτα στην ΑΕΚ και ακολούθως ήρθε η εξαετής παρουσία του στην Μίντλεσμπρο, πριν από ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την Χάρτλπουλ. Με την ‘Μπόρο’, ο Κωνσταντόπουλος είχε συνολικά 112 συμμετοχές και ήταν ο βασικός γκολκίπερ της αγγλικής ομάδας όταν κέρδισε την άνοδο στην Premier League το 2016. “Wembley, άνοδος, βραβεία, ρεκόρ, τίποτα δε συγκρίνεται με το σεβασμό και την αγάπη που πήρα τα έξι τελευταία χρόνια από τους οπαδούς μας”, ανέφερε ο Έλληνας γκολκίπερ στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του το 2019. Ο ‘Ντίμι’ αγωνίστηκε συνολικά στην καριέρα του σε 133 ματς της Championship, 71 της League One, 46 στην League Two, 9 στο FA Cup, άλλα 9 στο EFL Cup και από 3 σε playoffs ανόδου της Championship και της League One. Το μόνο του παράπονο είναι πως δεν έκανε έστω μια συμμετοχή στην Premier League.

Άλλοι 17 Έλληνες γκολκίπερ που έπαιξαν ή εξακολουθούν να αγωνίζονται στο εξωτερικό

Εκτός από την παραπάνω 5άδα, η λίστα με τους συμπατριώτες μας τερματοφύλακες που πέρασαν ή εξακολουθούν να αγωνίζονται σε πρωταθλήματα του εξωτερικού περιλαμβάνει και τους Οδυσσέα Βλαχοδήμο (Μπενφίκα), Κώστα Λάμπρου (Άγιαξ, Φέγενορντ, Εξέλσιορ Βίλεμ, Φιτέσε, Βάαλβαϊκ), Αντώνη Στεργιάκη (Σλάβια Σόφιας), Αλέξανδρο Τζόρβα (Παλέρμο, Τζένοα, Νορθ Ιστ Γιουνάιτεντ – έχει αποσυρθεί), Γιάννη Ανέστη (Γκέτεμποργκ), Ανδρέα Γιαννιώτη (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Άγγελο Γεωργίου (ΑΠΟΠ Κυνήρας, ΑΕΚ Λάρνακας, Πάφος, Νέα Σαλαμίνα, Διγενής – έχει αποσυρθεί), Στέφανο Καπίνο (Μάιντς, Νότιγχαμ, Βέρντερ), Σωκράτη Διούδη (Κλαμπ Μπριζ), Φάνη Κατεργιαννάκη (Κάλιαρι – έχει αποσυρθεί), Αλέξανδρο Πασχαλάκη (ΠΑΕΕΚ), Κώστα Περιστερίδη (Άγιαξ, Φόλενταμ, Αλμίρε), Γιάννη Σιδεράκη (Δόξα Κατοκοπιάς), Αλέξανδρο Ταμπάκη (Φένλο, Ατλάντα, Τσάρλστον, Κάνσας, Βόρεια Καρολίνα), Στέφανο Κοτσόλη (Ομόνοια – έχει αποσυρθεί), Γιώργο Μπαντή (Ομόνοια – έχει αποσυρθεί) και Νίκο Παπαδόπουλο (Ντίσελντορφ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ