ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θα παίξουν Ζέκα και Λεντέσμα στο clasico;

Η μάχη με το χρόνο των δύο χαφ του Παναθηναϊκού για το φαληρικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, η αισιοδοξία λόγω της "κράσης" τους και της εξαιρετικής ανταπόκρισής τους στις θεραπείες και τα δύο check points. Το Contra.gr αναλύει…

Θα παίξουν Ζέκα και Λεντέσμα στο clasico;

Ο Παναθηναϊκός ανέκτησε την ηρεμία του, έφτιαξε την ψυχολογία του μετά τη νίκη επί του Ηρακλή και μπαίνει πλέον σε εβδομάδα…clasico, με ενδιάμεσο “σταθμό” τον “τελικό” της Πέμπτης (3/11) κόντρα στη Σταντάρ Λιέγης για την 4αγωνιστική των ομίλων τουEuropa.

Hκουβέντα περιστρέφεται εκ νέου, γύρω απ’ τα ουκ ολίγα προβλήματα απουσιών που αντιμετωπίζει το “τριφύλλι”. Κι αν για το παιχνίδι με τους Βέλγους θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι απουσίες των Βιγιαφάνιες, Γουακάσο (τιμωρημένοι), αλλά και Ζέκα, Λεντέσμα, Σαμπά (λαβωμένοι), για το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής (6/11) με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο υπάρχουν (αυξημένες) ελπίδες για την παρουσία των Ζέκα και Λεντέσμα, προκειμένου να γεμίσει ο “λαβωμένος” και “άδειος” από επιλογές άξονας της μεσαίας γραμμής του Παναθηναϊκού.

Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού έγινε στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής (30/10), με τον Αντρέα Στραματσόνι να απαντάει σχετικά πως “…και τα δύοπαιδιά είναι θετικά στο να παίξουν. Είναι παίκτες με πάθος και προσωπικότητα αλλά πρέπει να τσεκάρουμε την κατάσταση τους μέρα με την μέρα γιατί είναι μυϊκά προβλήματα. Και θέλω να είμαι σίγουρος για την κατάσταση τους ώστε να μην υπάρξει υποτροπή”.

Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα αναλυτικά τον ιατρικό φάκελο των τελευταίων τραυματισμών των Κάρλος Ζέκα και Κριστιάν Λεντέσμα, καθώς και τα δεδομένα που υπάρχουν:

ΠΟΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ

Αμφότεροι τραυματίστηκαν στο πρώτο ματς με τη Σταντάρ στη Λιέγη, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. Ο Ζέκα κλάταρε στο 74λεπτό σε μια φάση στη μεσαία γραμμή, όπου κυνηγούσε για να κόψει τον Αντράντε. Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και δοκίμασε ξανά το πόδι του μετά από δύο λεπτά, ωστόσο οι πόνοι ήταν πολύ έντονοι κι αναγκάστηκε να γίνει αλλαγή με τον Εμποκού να παίρνει τη θέση του στο 78’.

Ο δε Λεντέσμα τραυματίστηκε λίγο πριν το 90λεπτό, σε ένα τάκλιν που έκανε και «τεντώθηκε» το πόδι του, αλλά ολοκλήρωσε το ματς έστω και κουτσαίνοντας!

ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ

Και οι δύο υπέστησαν θλάση α’ βαθμού στον δικέφαλο μηριαίο μυ. Για τον Ζέκα οι αρχικές εκτιμήσεις, λόγω της οξύτητας του πόνου που αισθάνθηκε, ήταν πολύ αρνητικές κάνοντας λόγο για «βαριά» θλάση (β’ βαθμού) και απουσία του απ’ τα γήπεδα τουλάχιστον για ένα μήνα. Η μαγνητική που έκανε εντούτοις, στην Αθήνα το πρωινό του Σαββάτου 22/10 ήταν πολύ πιο καθησυχαστική, αφού έδειξε πως η ζημιά ήταν πολύ μικρότερη (α’ βαθμού) και πως θα χρειαζόταν 15-20 μέρες για να επανέλθει.

Η μαγνητική του Λεντέσμα τώρα έδειξε το αντίθετο. Δηλαδή πως ο τραυματισμός του στο δικέφαλο δεν ήταν απλά ένα μικρό σφίξιμο, αλλά λίγο πιο έντονος, στο όριο της θλάσης του α’ βαθμού κι ως εκ τούτου τα χρονικά δεδομένα για την απουσία του, ήταν αντίστοιχα με αυτά του Πορτογάλου “κάπτεν”.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΛΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΕΦΑΛΟ

Πριν συνεχίσουμε, ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες τι είναι η θλάση στον δικέφαλο μηριαίο μυ, καθώς επίσης και σε τι βαθμούς χωρίζεται. Οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες λυγίζουν (κάμπτουν) το γόνατο και τεντώνουν (εκτίνουν) το ισχίο. Όταν οι μύες αυτοί συσπούνται πολύ δυνατά ή απότομα σε έντονη αθλητική δραστηριότητα (αγώνα, προπόνηση) τότε ασκούνται δυνάμεις κατά μήκος τους.

Σε περίπτωση που οι δυνάμεις αυτές ξεπερνούν την αντοχή τους, τραυματίζονται (θλάση των οπισθίων μηριαίων μυών). Η θλάση των οπίσθιων μηριαίων μυών διαχωρίζεται ανάλογα με την σοβαρότητα της σε τρεις βαθμούς:

Α’ βαθμού: Προκαλείται ρήξη σε ένα μικρό αριθμό ινών των οπίσθιων μηριαίων όπου υπάρχει ελαφρύς πόνοςκαι πλήρη λειτουργικότητα του ατόμου (αυτό που έχουν οι δύο μέσοι του Παναθηναϊκού, με του Ζέκα να είναι λίγο πιο έντονη).

Β’ βαθμού:Μεγάλος αριθμός ινών των οπίσθιων μηριαίων μυών έχει παθαίνει ρήξη κι έχουμε μερική απώλεια της λειτουργικότητας.

Γ’ βαθμού: Όλες οι μυϊκές ίνες των οπίσθιων μυών έχουν υποστεί ρήξη και έχουμε μεγάλη απώλεια της λειτουργικότητας του ατόμου.

Η (ΑΠΟ)ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ

Τις πρώτες 72 ώρες η θεραπεία έχει στόχο τη μείωση του πόνου και του οιδήματος. Ο παίκτης ξεκουράζει το πόδι του (το οποίο «δένεται» σφικτά) και κάνει 3 με 4 φορές τη μέρα παγοθεραπεία (για 20-25 λεπτά κάθε φορά), προκειμένου να μειωθεί ο πόνος, το αιμάτωμα και η έκταση του οιδήματος. Ακολούθως ξεκινάει το πρόγραμμα ενδυνάμωσης και βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών, προκειμένου να μην υπάρξει στην πορεία κάποια υποτροπή και επανατραυματισμός. Στις θεραπείες περιλαμβάνονται: τεχνικές μαλακών μορίων (μάλαξη), ηλεκτροθεραπεία, διατάσεις ( ασκήσεις ελαστικότητας οπίσθιων μηριαίων μυών), τεχνικές χαλάρωσης των μυών, παγοθεραπεία, πρόγραμμα βελτίωσης της ελαστικότηταςκαι της δύναμηςτων οπίσθιων μηριαίων μυών, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία επούλωσης.

Μετά τις ισομετρικές ασκήσεις με μικρή ένταση, αρχίζουν σταδιακά οι ισοτονικές ασκήσεις για επιπλέον ενδυνάμωση, ενώ δίνονται απ’ τους φυσιοθεραπευτές κι εξειδικευμένες ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και νευρομυϊκής συναρμογής. Με απλά λόγια ασκήσεις «επανεκπαίδευσης» του μυός, για ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα.

ΤΑ ΔΥΟ “CHECK POINTS”

Τόσο ο Ζέκα όσο κι ο Λεντέσμα έχουν μπει πλέον στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας τους. Απ’ τις αρχές της περασμένης εβδομάδας μπήκαν στο γυμναστήριο, όπου έκαναν ποδήλατο και μια σειρά από άλλες ασκήσεις, ενώ απ’ την Παρασκευή ξεκίνησαν το τρέξιμο στο “Γ. Καλαφάτης”.

Από τη Δευτέρα (31/10) θα βάλουν στο πρόγραμμά τους και ασκήσεις με μπάλα, ενώ το πρώτοcrashtestθα γίνει την Τετάρτη (2/11), όταν οι δύο χαφ του Παναθηναϊκού θα δοκιμάσουν να προπονηθούν με την υπόλοιπη ομάδα. Νωρίτερα θα γίνει ένας επανέλεγχος απ’ το ιατρικό τιμ του “τριφυλλιού” και αν δεν βγάλουν ενοχλήσεις, θα ανεβάσουν κι άλλο “στροφές”. Την Παρασκευή (4/11) οι Ζέκα και Λεντέσμα (εάν όλα έχουν κυλήσει ομαλά), θα μπουν στο 100% του προγράμματος της ομάδας κι εφόσον “ανταποκριθούν” καλά, θα είναι διαθέσιμοι για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η ΓΕΡΗ ΚΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

Το θετικό και με τους δύο μέσους του «τριφυλλιού» είναι πως έχουν εξαιρετική κράση, είναι “στεγνοί” και πολύ γυμνασμένοι και οι οργανισμοί τους επανέρχονται γρήγορα μετά από μυϊκούς τραυματισμούς. Ακόμη και ο Λεντέσμα, μολονότι είναι πλέον 34 ετών, έχει εξαιρετική “κατασκευή” και η ανταπόκριση που έχει δείξει έως τώρα στις θεραπείες είναι πολύ καλή.

Αντίθετα, ο Σαμπά, που έχει ακριβώς τον ίδιο τραυματισμό (θλάση α’ βαθμού στο δικέφαλο) είναι πιο “βαρύ” σκαρί και η δική του επάνοδος στο 100% θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ

Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι πως και οι δύο θα προλάβουν (έστω και οριακά) να φωνάξουν “παρών” στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Κοινώς, θα είναι και οι δύο στην 20μελή αποστολή. Η παρουσία μάλιστα του Ζέκα και στην ενδεκάδα (εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μέσα στην εβδομάδα) έχει πλέον πάρα, πάρα πολλές πιθανότητες, ενώ ο Λεντέσμα λογικά θα λογίζεται ως έξτρα επιλογή απ’ τον πάγκο, για να μπει και να δώσει λύσεις για ένα διάστημα στο β’ ημίχρονο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ποια Ευρώπη; Εδώ έχουμε ΤΟ ντέρμπι