Τέσσερις ξένοι που θα μπορούσαν να παίξουν εκεί που ‘πονάει’ η Εθνική
Ο Τζον φαν'τ Σχιπ μπορεί να επιλέξει ποδοσφαιριστές για την Εθνική Ελλάδας τόσο από την 'πηγή' εντός συνόρων όσο και από εκείνη εκτός. Ακόμα κι αν πρόκειται για ξένους υπηκόους, οι οποίοι όμως έχουν ελληνικές ρίζες.
Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για τις πρώτες αναμετρήσεις των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, αρχικά κόντρα στην Ισπανία την Πέμπτη και στη συνέχεια κόντρα στη Γεωργία την επόμενη εβδομάδα. Θα μεσολαβήσει ένα φιλικό με την Ονδούρα και γι’ αυτά τα 3 παιχνίδια ο Τζον φαν’τ Σχιπ έχει καλέσει 26 ποδοσφαιριστές.
Οι διεθνείς που κλήθηκαν δεν προκαλούν έκπληξη, αν και ο Ολλανδός τεχνικός δεν φείδεται πειραματισμών τα περίπου 2 χρόνια που βρίσκεται στο ‘τιμόνι’. Οι δοκιμές αφορούν παίκτες που ουδείς μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να κληθούν ή θέσεις στις οποίες το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παρουσιάζει ένδεια και αναγκαστικά γίνονται πειραματισμοί.
Κάποιες φορές αυτές οι συνθήκες οδηγούν σε σκέψη… έξω από το κουτί. Για παράδειγμα, ο Ζεμπάστιαν Βασιλειάδης της Πάντερμπορν γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, ωστόσο ο Έλληνας πατέρας του τον καθιστά ικανό να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο. Κλήθηκε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2019, έστω κι αν δεν αγωνίστηκε.
Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν στον ορίζοντα. Περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και που δεν βρίσκονται στο ραντάρ των φιλάθλων, επειδή μεγάλωσαν στο εξωτερικό και δεν έπαιξαν ποτέ στη χώρα μας. Ιδού 4 εξ αυτών, σε θέσεις που η Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση.
Τζορτζ Μπάλντοκ, 28, δεξί μπακ
Γεννημένος στο Μπάκιγχαμσιρ πριν από 28 χρόνια, με το όνομα Τζορτζ Χένρι Άιβορ Μπάλντοκ ουδείς θα μπορούσε να φανταστεί ότι έχει δικαίωμα να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έγινε γνωστός, αφού από την εποχή του Άγγελου Αναστασιάδη γίνονται προσπάθειες να φορέσει το εθνόσημο. “Από ό,τι φαίνεται, μπορώ να παίξω στην Ελλάδα. Ένας εκ των προγόνων μου ήταν από εκεί και αυτό που φαίνεται αρκετά καλό. Το μόνο θέμα είναι πως δεν μιλάω τη γλώσσα”, είχε δηλώσει προ ετών, όπως είχε γράψει η Νίκη Μπάκουλη. Ο εν λόγω συγγενής ήταν η γιαγιά του, η μητέρα του πατέρα του. “Θα είναι στιγμή υπερηφάνειας, αν συμβεί. Δεν θα απέρριπτα ποτέ τη σχετική πρόταση”, δήλωσε αργότερα. Ο Μπάλντοκ αγωνίζεται στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, την περσινή έκπληξη της Premier League, αλλά και τη φετινή απογοήτευση. Αν και δεξιός μπακ στα ξεκινήματα, πλέον έχει μετατοπιστεί πιο μπροστά και παίζει ως δεξιός μέσος στις ‘λεπίδες’. Το βέβαιο είναι ότι το Transfermarkt τον κοστολογεί στα 6.500.000 ευρώ, κάτι που τον καθιστά 6ο πιο ακριβό παίκτη με δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδας. Αν θα γίνει τελικά διεθνής, εξαρτάται από τη διαδικασία ‘ελληνοποίησης’ που διέκοψε πέρυσι ο κορονοϊός και η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε άγνωστο σημείο.
Σαμ Μπάλντοκ, 32, επιθετικός
Ό,τι ισχύει για τον Τζορτζ, ισχύει και για τον Σαμ, τον 2ο από τα 3 αδέρφια της οικογένειας. Ήταν ο πρώτος που έγινε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, στη Μίλτον Κέινς Ντονς. Πήρε μεταγραφή στη Γουέστ Χαμ το 2011, στην Μπρίστολ Σίτι, στην Μπράιτον (με την οποία είχε 2 συμμετοχές στην Premier League το 2017-2018) και το καλοκαίρι του 2018 στη Ρέντινγκ, όπου ανήκει μέχρι τώρα. Το σύνολο των μεταγραφικών ποσών που δαπανήθηκαν για εκείνον φτάνει τα 11.100.000. Το σύνολο των τερμάτων που έχει σημειώσει από το 2005 σε επαγγελματικό επίπεδο είναι 115 σε 405 παιχνίδια. Φέτος, στην Championship, αγωνίζεται κυρίως ως αλλαγή και σε 17 αγώνες (485 λεπτά) δεν έχει σπάσει το ‘ρόδι’. Παρ’ όλα αυτά, διαθέτει τόνους εμπειρίας που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη.
Λεωνίδας Στεργίου, 19, στόπερ
Γεννήθηκε στο Βάτβιλ του Τόγκενμπουργκ, μια κωμόπολη 8.700 κατοίκων, από μητέρα Σέρβα. Διεθνής με την Ελβετία από Κ15 μέχρι Κ21, όμως το ονοματεπώνυμό του μαρτυρά την υπόλοιπη αλήθεια. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και ο Στεργίου οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσε να αποτελέσει στέλεχος της ‘γαλανόλευκης’. Το ερώτημα είναι αν το επιθυμεί, αφού αντίστοιχα μπορεί να αγωνιστεί για την εθνική Ελβετίας, ήτοι μία ομάδα πολλές σκάλες πάνω από την ελληνική αυτήν τη στιγμή. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2019 ήταν 16 ετών και 11 μηνών όταν έκανε ντεμπούτο για τη Σεν Γκάλεν (όπου άρχισε από… ball boy στα 8, όπως γράφει ο Γιάννης Ζωιτός) στο 3-1 επί της Ζυρίχης. Έκτοτε, σπάνια έλειψε από το βασικό σχήμα, παρότι ανήλικος. Το 2019-2020, η ομάδα του αναδείχθηκε δευτεραθλήτρια Ελβετίας, ενώ το 2020-2021 άρχισε με τον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ στα προκριματικά του Europa League (ήττα 0-1 στην Ελβετία, με τον ίδιο να αγωνίζεται σε όλο το παιχνίδι). Συνεχίζει βασικός και αναντικατάστατος, με εξαίρεση τα 3 παιχνίδια που έχασε, όταν νόσησε από κορονοϊό. Στα 19 έχει 68 συμμετοχές στη Super League Ελβετίας και με το Transfermarkt να τον κοστολογεί στα 5.000.000, μοιάζει αναπόφευκτη μια μεταγραφή σε υψηλότερο επίπεδο. Και μαζί απαραίτητο να τον διεκδικήσει η ΕΠΟ για μία… πονεμένη θέση στην Εθνική ομάδα τα τελευταία χρόνια.
Κάι Σίρχαουζ, 22, επιθετικός
Το όνομα Κορνίλιους Σιρχάουζ είναι γνωστό -τουλάχιστον- στους φίλους της ΑΕΚ. Παραμένει μέχρι σήμερα ο μόνος ξένος πρόεδρος της ΠΑΕ και ο επικεφαλής την περίοδο διαχείρισης από τη Netmed. Ο Ολλανδός μάνατζερ με τις οικονομικές σπουδές βρισκόταν στη χώρα μας πριν αναλάβει επικεφαλής στην Ένωση το 2000, λόγω της ενασχόλησής του με τη συνδρομητική τηλεόραση σε Ελλάδα και (νωρίτερα) Κύπρο. Γι’ αυτόν το λόγο, ο Κάι Σίρχαουζ γεννήθηκε στην Αθήνα και διαθέτει ελληνικό διαβατήριο, πλην του ολλανδικού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ποδοσφαιριστής που πέρασε μια δεκαετία στις ακαδημίες του Άγιαξ και πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Ρεμς για 4.000.000, θα μπορούσε κάλλιστα να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Ο Φαν’τ Σχιπ γνωρίζει τον 22χρονο δεξιοπόδαρο επιθετικό, ο οποίος έκανε θραύση στην Κ21 της Ολλανδίας με 9 γκολ σε 12 αγώνες μέχρι το περσινό φθινόπωρο. Εξίσου καλά τα πήγε και στα τμήματα υποδομής του Άγιαξ, με 79 γκολ σε 112 αγώνες Κ18, Κ19 και Κ21. Τα πράγματα δεν είναι το ίδιο καλά στη Γαλλία πάντως, με ένα γκολ σε 21 αγώνες, ωστόσο το μέλλον παραμένει μπροστά του.