ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τακεφούσα Κούμπο: από τη Μασία στη Ρεάλ, έξι εκατομμύρια δρόμος!

Η συμφωνία του Τακεφούσα Κούμπο με τη Ρεάλ, το παρελθόν του 18χρονου παίκτη στη Μασία, οι διαπραγματεύσεις με τη Μπάρτσα που ναυάγησαν, η επένδυση του Φλορεντίνο Πέρεθ στον "Ιάπωνα Μέσι" σε πενταετή ορίζοντα και τα έξι εκατομμύρια ευρώ που έπεισαν τον Τάκε να κάνει τη διαδρομή Βαρκελώνη-Μαδρίτη χωρίς τύψεις.

Τακεφούσα Κούμπο: από τη Μασία στη Ρεάλ, έξι εκατομμύρια δρόμος!
Ο Τακεφούσα Κούμπο στο Κόπα Αμέρικα. AP

Η ανακοίνωση της Ρεάλ Μαδρίτης πριν από δέκα μέρες έλεγε τα εξής: “Ο Τακεφούσα Κούμπο (4/6/2001) θα ενισχύσει την Καστίγια την επόμενη σεζόν. Η πρώτη θυγατρική της Ρεάλ θα έχει στις τάξεις της έναν από τους πλέον υποσχόμενους παίκτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έναν επιθετικογενή χαφ με άριστη τεχνική, ικανότατο, με αντίληψη του παιχνιδιού, ντρίμπλα και γκολ. Έχοντας κλείσει πρόσφατα τα 18 του χρόνια, ο Κούμπο έχει ήδη αγωνιστεί με την εθνική ομάδα ανδρών της Ιαπωνίας (πραγματοποίησε το ντεμπούτο του φέτος στις 9 Ιουνίου απέναντι στο Σαλβαδόρ). Ο Ασιάτης παίκτης θα ενσωματωθεί στη Ρεάλ προερχόμενος από την FC Tokyo, της πρώτης κατηγορίας της Ιαπωνίας, με την οποία μέσα στο 2019 έπαιξε 13 ματς στο πρωτάθλημα (4 γκολ) και 3 στο Κύπελλο (1 γκολ)”.

Η κατάληξη του Κούμπο στη Ρεάλ, αποτελεί σίγουρα επικοινωνιακή ήττα για τη Μπαρτσελόνα, σε ένα “clásico” που παίχτηκε εκτός γηπέδων και το κέρδισαν οι “μερένγκες”, επειδή δε δίστασαν να ανοίξουν το ταμείο του συλλόγου και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του μάνατζερ του νεαρού Ιάπωνα. Αυτή η ιστορία βέβαια άρχισε αρκετά χρόνια πριν, ας θυμηθούμε πώς ακριβώς. Ο Κούμπο, γεννημένος το 2001 στην πόλη Καβασάκι της χώρας του “ανατέλλοντος ηλίου”, ξεκίνησε από πολύ μικρός να παίζει μπάλα στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας FC Persimmon. Τον Αύγουστο του 2009, σε ηλικία οχτώ ετών, αναδείχθηκε MVP σε ένα καμπ που διοργάνωσε η Μπαρτσελόνα στην Ιαπωνία. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2010, επιλέχθηκε από την τοπική σχολή των “μπλαουγκράνα” για ένα τουρνουά στο Βέλγιο.

Το αδιέξοδο στη Μασία και η επιστροφή στην Ιαπωνία

Ο Κορεάτης Λι Κανγκίν (αριστερά) και ο Τακεφούσα Κούμπο σε τουρνουά Παίδων τη σεζόν 2012/13 DIARIO AS

Εκεί του τέθηκε το πρώτο μεγάλο στοίχημα (στον ίδιο και τους υπόλοιπους παίκτες-πιτσιρικάδες). Όποιος ανακηρυσσόταν καλύτερος παίκτης του τουρνουά, θα είχε την ευκαιρία να περάσει από δοκιμή στη Μασία. Ο Τάκε, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του τερμάτισε τρίτη, πήρε τον τίτλο του κορυφαίου και μαζί το “εισιτήριο” για την ιστορική αγροικία της Βαρκελώνης. Το αποτέλεσμα ικανοποίησε τους τεχνικούς που του είπαν να επιστρέψει και την επόμενη ημέρα. Έτσι ξεκίνησε η πορεία του Κούμπο στα φυτώρια των culés, από το 2011 και την τρίτη ομάδα των “παμπαίδων”. Στην τέταρτη χρονιά του στη Μασία, αγωνιζόταν ήδη με την πρώτη ομάδα των “παίδων”, όμως ήταν τότε που προέκυψε το πρόβλημα της Μπαρτσελόνα με τη FIFA.

Στις 2 Απριλίου του 2014, δυο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαρτομέου, η πειθαρχική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας ανακοίνωσε την τιμωρία των “μπλαουγκράνα” με χρηματικό πρόστιμο (370.000 ευρώ) και απαγόρευση μεταγραφών μέχρι το καλοκαίρι του 2015 λόγω παραβίασης σε 10 διαφορετικές περιπτώσεις του άρθρου 19 του “κανονισμού για το καταστατικό και τις μεταγραφές των παικτών” που σχετιζόταν με τους ανήλικους, κάτω των 18 ετών, παίκτες. Η FIFA αποφάσισε να τιμωρήσει τον καταλανικό σύλλογο βασιζόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας της θυγατρικής της, Transfer Matching System και αφού η διοίκηση της Μπάρτσα είχε αδιαφορήσει απέναντι στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Σπάζοντας ρεκόρ στην Ιαπωνία και την FC Tokyo

Τακεφούσα Κούμπο και Αρτούρο Βιδάλ στο ματς Ιαπωνίας-Χιλής για το Κόπα Αμέρικα του 2019. AP

Δέκα ήταν οι ανήλικοι παίκτες της Μασία που αναγκάστηκαν να φτιάξουν τις βαλίτσες τους και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ανάμεσά τους και ο Κούμπο που τον Μάρτιο του 2015 υπέγραψε δελτίο στις ακαδημίες της FC Tokyo. Την επόμενη χρονιά προβιβάστηκε στην ομάδα των Νέων του συλλόγου και τον Σεπτέμβριο του 2016 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 15 ετών, 5 μηνών και μιας ημέρας, ρεκόρ για το ιαπωνικό ποδόσφαιρο. Στις 15 Απριλίου του 2017 κατέρριψε ένα ακόμα ρεκόρ, αφού έγινε ο νεώτερος σκόρερ στην ιστορία των επαγγελματικών κατηγοριών της Ιαπωνίας (15 ετών και 10 μηνών). Δυο εβδομάδες αργότερα, αγωνίστηκε για πρώτη φορά και με την πρώτη ομάδα της FC Tokyo, η οποία αμέσως του ανανέωσε το συμβόλαιο, κάνοντάς του παράλληλα και αναπροσαρμογή αποδοχών.

Όλο αυτό το διάστημα, η Μπαρτσελόνα παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη του Τάκε, υπολογίζοντας ότι μόλις ενηλικιωνόταν, θα μπορούσε να τον αποκτήσει ξανά. Στο μεταξύ, ο “Γιαπωνέζος Μέσι”, όπως τον αποκαλούν στη χώρα του, έγινε ο πρώτος Ιάπωνας παίκτης που μπήκε στην ετήσια λίστα της ιστοσελίδας goal.com με τους 50 πιο ταλαντούχους νέους παίκτες και μάλιστα δυο σερί χρονιές (2018 & 2019). Και δυστυχώς για τους “μπλαουγκράνα”, δεν ήταν οι μόνοι που είχαν στραμμένα τα μάτια τους στον Κούμπο. Σε αυτή τη λίστα είχαν ήδη προστεθεί ομάδες όπως η Ρεάλ, η Παρί, η Σίτι και η Μπάγερν. Ο Τάκε πάντως, ως προτεραιότητά του είχε τη Μπάρτσα, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά.

Οι υπέρογκες απαιτήσεις για επιστροφή στη Βαρκελώνη

Ο Τακεφούσα Κούμπο διαμαρτύρεται στον διαιτητή Χεσούς Βαλενσουέλα στο ματς της Ιαπωνίας με το Εκουαδόρ για το Κόπα Αμέρικα του 2019. AP

Τελικά, Ρεάλ και Παρί επισημοποίησαν το ενδιαφέρον τους με συγκεκριμένες προτάσεις. Και εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα για τους Καταλανούς, αφού ο μάνατζερ του παίκτη, ζήτησε ένα εκατομμύριο ευρώ ετήσιες αποδοχές συν τη δέσμευση του συλλόγου ότι από τη δεύτερη σεζόν του, ο Κούμπο θα αγωνιζόταν με την πρώτη ομάδα. Ο εκπρόσωπος του διοικητικού συμβουλίου της Μπαρτσελόνα, Τζουσέπ Βίβες, δήλωσε πριν λίγες μέρες, ότι για να παρθεί η τελική απόφαση για τον Τάκε, εξετάστηκαν διάφορα στοιχεία και εφαρμόστηκαν τα ίδια κριτήρια όπως και στους υπόλοιπους παίκτες. Εκτός από την ποιότητα του Κούμπο, ελήφθησαν υπόψη η εξέλιξή του, η χρονική συγκυρία και το οικονομικό άνοιγμα.

Τελικά η διοίκηση των “μπλαουγκράνα” απέρριψε τις απαιτήσεις του μάνατζερ, αφού στη Μπαρτσελόνα Β (για εκεί προοριζόταν αρχικά ο Τάκε) κανείς παίκτης δεν πληρώνεται με περισσότερα από 250.000 ευρώ, αλλά και επειδή κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί εκ των προτέρων την παρουσία του Ιάπωνα στην “ελίτ” από τη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα. Επίσης ο Κούμπο είναι ξένος (μη κοινοτικός) και οι θέσεις αυτή τη στιγμή στην πρώτη ομάδα είναι καλυμμένες από τους Μάλκολμ, Αρτούρ και Αρτούρο Βιδάλ. “Δεν μπορούμε να ξέρουμε τί θα γίνει στο μέλλον, όμως αυτή η υποθήκη που μας ζητούσε η πλευρά του Ιάπωνα, παραήταν μεγάλη”, ήταν τα λόγια του Βίβες όταν έγινε γνωστό ότι η υπόθεση είχε φτάσει σε αδιέξοδο και οι διαπραγματεύσεις είχαν ναυαγήσει.

Η υποτιθέμενη παγίδα του Transfermarkt!

Ο Τακεφούσα Κούμπο στο ματς της Ιαπωνίας με τη Χιλή στο Κόπα Αμέρικα του 2019. AP

Υπάρχει και μια άλλη θεωρία – περισσότερο “συνωμοσίας” παρά αληθοφανής – που έχει κυκλοφορήσει και η οποία λέει ότι τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Παρί, την πάτησαν λόγω ενός σάιτ! Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, την οποία διαβάσαμε ως πιθανό σενάριο και στη Marca, μιλάνε για άγνοια των δυο συλλόγων σχετικά με τη λήξη του συμβολαίου του Κούμπο με την FC Tokyo, αφού αμφότεροι θεωρούσαν πως αυτό λήγει στις 31 Ιανουαρίου του 2020, επειδή έτσι ήταν γραμμένο στην αθλητική ιστοσελίδα transfermarkt (η οποία πάντως το έχει διορθώσει πλέον και παρουσιάζει τον παίκτη να έχει μετακινηθεί στους “μερένγκες” ως ελεύθερος)! Έτσι λοιπόν, η Ρεάλ που γνώριζε ότι ο παίκτης είχε μείνει ελεύθερος από την 1η Ιουνίου 2019, ήρθε απευθείας σε επαφή μαζί του, την ώρα που Καταλανοί και Παριζιάνοι δεν είχαν αποφασίσει τί από τα δυο να κάνουν: να έρθουν πρώτα σε επαφή με την FC Tokyo ή να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο για να πάρουν τον Κούμπο ελεύθερο.

Παραείναι υπερβολικό για να είναι αληθινό, πώς θα γινόταν να διαπραγματεύονται οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα με τον μάνατζερ του παίκτη χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι ελεύθερος; Όχι ότι θα μας προκαλούσε καμία ιδιαίτερη εντύπωση αν αποδεικνυόταν ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, άλλωστε ειδικά η Μπαρτσελόνα έχει δώσει πολύ άσχημα δείγματα τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση ακόμα και της ίδιας της κοινής λογικής, οπωσδήποτε όμως, το συγκεκριμένο σενάριο μοιάζει πολύ τραβηγμένο. Υπερβολικό πάντως ή όχι, η Ρεάλ κινήθηκε σωστά και γρήγορα. Μαθαίνοντας ότι η Μπαρτσελόνα είχε αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του παίκτη, οι “μερένγκες” ήρθαν σε επαφή με τον ατζέντη του Κούμπο, δέχτηκαν να του προσφέρουν πενταετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 1.2 εκατομμυρίων ευρώ και το μόνο επιπλέον έξοδό τους θα είναι τα “τροφεία” που θα πρέπει να πληρώσουν στη Μπαρτσελόνα και την Tokyo, τα οποία ανέρχονται σε περίπου δυο εκ. ευρώ.

Επόμενο ταξίδι, από τη Βραζιλία στη Μαδρίτη

Ο Τακεφούσα Κούμπο πανηγυρίζει το τέρμα του εναντίον της Ονδούρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2017. AP

Ο Τάκε έχει συμφωνήσει να παίξει φέτος στην Καστίγια, τη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ και από του χρόνου να προωθηθεί στην πρώτη. Πάντως και φέτος το καλοκαίρι θα κάνει προετοιμασία με την πρώτη ομάδα και από τον Αύγουστο θα τεθεί στη διάθεση του Ραούλ, που θα είναι ο νέος του προπονητής στη Ρεάλ Β, η οποία θα αγωνίζεται στην Segunda División B. Ο Ιάπωνας παίκτης αποτελεί μέρος της επένδυσης που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Φλορεντίνο Πέρεθ, αγοράζοντας τους κορυφαίους σε παγκόσμια κλίμακα νέους σε ηλικία και ταλαντούχους παίκτες, με στόχο κάποια στιγμή να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Αυτή η τακτική ξεκίνησε το 2013 με τον Κασεμίρο, συνεχίστηκε με τον Έντεγκαρντ το 2015 και πλέον έχει εξαπλωθεί με παίκτες όπως ο Ασένσιο, ο Βινίσιους Ζούνιορ, ο Ροντρίγκο, ο Μπραΐμ Ντίαθ, αλλά και οι Τέο Ερνάντεθ, Αντρέι Λούνιν, Χεσούς Βαγέχο και Άλβαρο Οδριοθόλα.

Ο Τακεφούσα Κούμπο βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Βραζιλία, στην αποστολή της Εθνικής Ιαπωνίας, η οποία έχει προσκληθεί για να συμμετάσχει στο Copa América. Ο 18χρονος παίκτης κλήθηκε για πρώτη φορά στις μικρές εθνικές πριν τέσσερα χρόνια, σε ηλικία 15 ετών έπαιξε στο Μουντιάλ U20 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τους Άντρες φέτος στις 9 Ιουνίου, σε ένα φιλικό προετοιμασίας με το Σαλβαδόρ. Στο Κόπα Αμέρικα, όπου είναι και ο νεώτερος παίκτης της διοργάνωσης, αγωνίστηκε βασικός στο πρώτο ματς του ομίλου (ήττα 4-0 από τη Χιλή), μπήκε ως αλλαγή στο ισόπαλο 2-2 με την Ουρουγουάη και πήρε ξανά θέση βασικού χθες βράδυ στο 1-1 με το Εκουαδόρ (η Ιαπωνία ήρθε τρίτη στον όμιλό της και αποκλείστηκε). Επόμενος σταθμός θα είναι η Μαδρίτη, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την 1η Ιουλίου από τη Ρεάλ. Το μέλλον θα δείξει αν θα επαληθευτούν οι προσδοκίες στο πρόσωπό του και αν θα δικαιώσει όχι τόσο το παρατσούκλι του (ο Ιάπωνας Μέσι), όσο την επένδυση των “μπλάνκος” στο πολύ μεγάλο όπως φαίνεται ταλέντο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ