Τα τρία σενάρια, για τα δύο “πράσινα” χαρτοφυλάκια!
Οι διαφορετικές σκέψεις του Αλαφούζου για το νέο «μοντέλο» που θα ακολουθήσει στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟ, τα «πως» και «γιατί» των 6,5 μηνών του Ζιλμπέρτο και η (μοναδική) προοπτική για επιστροφή του Νταμπίζα το καλοκαίρι. Το Contra.gr αναλύει τα δεδομένα και αποκαλύπτει…
Η επιστροφή του Ζιλμπέρτο Σίλβα στην Αθήνα τη Δευτέρα (12/12) σηματοδοτεί επί της ουσίας στην αρχή των εσωτερικών αλλαγών που θα ακολουθήσουν στη διοικητική δομή και στο οργανόγραμμα του Παναθηναϊκού. Ο Βραζιλιάνος βρέθηκε για λίγες μέρες στην πατρίδα του, προκειμένου να δώσει το «παρών» στην εκδίκαση (σε τρίτο βαθμό) της αγωγής που έχει καταθέσει κατά της Ατλέτικο Μινέιρο κι εντός της Δευτέρας αναμένεται να συναντηθεί με τον Γιάννη Αλαφούζο, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της συνεργασίας τους.
Πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία, ο Ζιλμπέρτο είχε ενημερωθεί απ’ τον πρόεδρο του «τριφυλλιού» για την απόφασή του να «αποσυρθεί» απ’ τη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου και να μετακινηθεί σε άλλο πόστο στην ομάδα, με πιθανότερο αυτό το «πρεσβευτή» του συλλόγου εκτός συνόρων. Ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής Βραζιλίας δεν έχει δώσει ακόμη την απάντησή του, κάτι που αναμένεται να γίνει στο (νέο) ραντεβού που θα έχουν οι δύο άνδρες, εντούτοιςυπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί τη νέα πρόταση, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι. Κι αυτό διότι δεν θα ήθελε να βάλει την οικογένειά του σε (νέα) διαδικασία μετακόμισης, μεσούσης της περιόδου. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να αποδεχθεί τη νέα θέση, με έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και μετά την ολοκλήρωση της εφετινής σεζόν, να επανεξετάσουν τη σχέση τους και το αν (και υπό ποιες προϋποθέσεις) θα συνεχίσουν μαζί.
Προτού συνεχίσουμε, θα ανοίξουμε μια μικρή «παρένθεση» για το πώς οδηγήθηκε εδώ το θέμα του Βραζιλιάνου, μόλις 6,5 μήνες μετά την (μετά πολλών επαίνων και προσδοκιών) επισημοποίηση της συνεργασίας τους.
Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου την πρόσληψη του Ζιλμπέρτο στη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου με ορίζοντα 3ετίας. Οι δε απολαβές του κυμαίνονταν (ανάλογα με τα μπόνους στόχων) στις 240 με 300.000 ευρώ. Δεδομένου ότι ο Γιάννης Αλαφούζος είχε ήδη προχωρήσει τον σχεδιασμό της εφετινής σεζόν μαζί με τον (πρώην προπονητή του «τριφυλλιού») Αντρέα Στραματσόνι, η εμπλοκή και η επιρροή του Ζιλμπέρτο στο μεταγραφικό πλάνο της ομάδας, ήταν πολύ μικρή και περιορίστηκε μόνο στην απόκτηση του Ρέις και του Ρινάλντι, που αποτέλεσαν δικές του εισηγήσεις.
Ο «ΨΑΛΙΔΙΣΜΕΝΟΣ» ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ
Στην καθημερινότητα της ομάδας, η παρουσία του Βραζιλιάνου ήταν ακόμη μικρότερη. Στον Ιταλό τεχνικό, είχε δοθεί εν λευκώ η διαχείριση των πάντων μέσα στην ομάδα και οι αρμοδιότητες του Ζιλμπέρτο ως διευθυντής ποδοσφαίρου ήταν απόλυτα «ψαλιδισμένες». Τουλάχιστον… οξύμωρο και παράδοξο, αφού παγκοσμίως ο διευθυντής ποδοσφαίρου ή ο τεχνικός διευθυντής είναι η Νο1 αρχή σ’ ένα ποδοσφαιρικό τμήμα και σ’ αυτόν (θα πρέπει να) δίνουν «λόγο» άπαντες. Στον Παναθηναϊκό, εντούτοις, όλο αυτό λειτούργησε με απολύτως ανάποδη λογική κι έμοιαζε… νομοτελειακό πως θα «έφθειρε» τον Βραζιλιάνο. Απ’ τη στιγμή δε, που τα αποτελέσματα άρχισαν να… στραβώνουν από ένα σημείο και μετά.
Σ’ όλο αυτό, έπαιξε ρόλο και η (απόλυτα) ήπια ιδιοσυγκρασία του Ζιλμπέρτο. Ο ίδιος είναι άνθρωπος (πολύ) χαμηλών τόνων, που αποφεύγει στις «συγκρούσεις» κι ως εκ τούτου η παρεμβατικότητά του, ειδικά εν μέσω της κρίσης, ήταν ελάχιστη. Κι αυτό είναι το κύριο πράγμα που «χρεώνεται», απ’ την πλευρά της διοίκησης. Βεβαίως, ο αντίλογος λέει πως ουδέποτε του δόθηκε ο χώρος και ο χρόνος για να κριθεί (ακόμη και τώρα, με την απομάκρυνση του Στραματσόνι) υπό τις «κανονικές συνθήκες» που θα έπρεπε να έχει ο ρόλος του στην ομάδα, όντας καθ’ όλη την πορεία του ως διευθυντής, «ευνουχισμένος». Σ’ αυτό εντούτοις, έχει κι ο ίδιος μερίδιο ευθύνης, αφού στην κουβέντα που έγινε τον περασμένο Μάιο, έπρεπε οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες να είναι απόλυτα ξεκάθαροι. Διότι στην πορεία μοιραία «συμβιβάστηκε» και «κάηκε» ένα χαρτί, που ουδείς θα μάθει ποτέ, τι θα μπορούσε να «δώσει» στον Παναθηναϊκό…
ΤΑ «ΖΥΓΙΖΕΙ» ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Κλείνει η «παρένθεση» και πάμε να δούμε τι ακολουθεί από τούδε και στο εξής. Δεδομένο Νο1: Επί του παρόντος ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Τόσο στα πρόσωπα, όσο και στο (τελικό) μοντέλο που θα ακολουθήσει η ομάδα στη δομή και την ιεραρχία του ποδοσφαιρικού τμήματος, αφού ο Αλαφούζος θέλει να «ζυγίσει» τούτη τη φορά, πολύ καλύτερα τα δεδομένα. Και να επιλέξει ένα σχήμα που και θα «θωρακίσει» τον προπονητή και θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα. Τα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι τρία και η πρόθεση του προέδρου του Παναθηναϊκού, είναι να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις μέχρι τις γιορτές.
ΣΕΝΑΡΙΟ 1:
ΤΙΜ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΩΡΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Σε πρώτη φάση το μοντέλο που δείχνει να προωθείται και να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφορά την πρόσληψη ενός προσώπου, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τιμ μάνατζερ. Θα έχει δηλαδή έναν διευρυμένο ρόλο «κουμανταδόρου» (κι αν θέλετε «κακού») μέσα στα αποδυτήρια και θα λειτουργεί «συμπληρωματικά» με τον προπονητή. Γενικά, πρόθεση του Αλαφούζου είναι να υπάρχουν πλέον λίγα άτομα μέσα στα αποδυτήρια, με συγκεκριμένους, αλλά ξεκάθαρους ρόλους, που οποίοι θα έχουν καλή «χημεία» μεταξύ τους. Για τη θέση αυτή εξετάζονται (χωρίς να έχουν γίνει ακόμα επαφές) τα ονόματα των Σωτήρη Κυργιάκου και Αγγελου Μπασινά.
Το δεύτερο «σκέλος» του εν λόγω «μοντέλου» περιλαμβάνει την πρόσληψη ενός τεχνικού διευθυντή το καλοκαίρι. Με απόλυτη ελευθερία κινήσεων και αρμοδιότητες «επιπέδου» Νταμπίζα το καλοκαίρι του ’13. Το τελευταίο όνομα θα ήταν και το… ιδανικό για πολλά υψηλόβαθμα στελέχη μέσα στην «πράσινη» ΠΑΕ, που έχουν κάνει μάλιστα και μια πρώτη κουβέντα με τον Αλαφούζο για πιθανή επιστροφή του -μέχρι πριν δύο χρόνια- τεχνικού διευθυντή της ομάδας, στο Κορωπί. Γι’ αυτό άλλωστε, «καλλιεργήθηκαν» και οι πρώτες φημολογίες (ακόμα και στην Κύπρο) για πιθανή επάνοδο του Νταμπίζα στον Παναθηναϊκό. Κάτι που -ξαναλέμε- θα έδειχνε και το ιδεατό ως σενάριο. Ο δε Αλαφούζος δείχνει να έχει «μαλακώσει» πλέον πολύ στο θέμα του Νταμπίζα (σε σχέση με τις κάθετες απόψεις που είχε την τελευταία διετία), αναγνωρίζει πως μόνο επί των ημερών του ο σύλλογος, λειτούργησε με ξεκάθαρες αρχές σ’ όλους τους τομείς και παρουσίασε «έργο» και δείχνει διατεθειμένος να το ξαναδεί. Δεδομένου ωστόσο, ότι ο Νταμπίζας αυτή την περίοδο εργάζεται στην Ομόνοια, θεωρείται απίθανο (και λόγω του χαρακτήρα του) να αφήσει την κυπριακή ομάδα στα μισά της σεζόν. Το καλοκαίρι το όλο θέμα, θα μπορούσε να συζητηθεί επί εντελώς διαφορετική βάση και με πολύ περισσότερες πιθανότητες. Κι αν δεν βρεθεί εντέλει «σημείο» επαφής, να επανεξεταστούν άλλες περιπτώσεις (Πέτριτς, Λυμπερόπουλος κ.ο.κ.)…
ΣΕΝΑΡΙΟ 2:
ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΙΜ ΜΑΝΑΤΖΕΡ
Το δεύτερο σενάριο που έχει στο μυαλό του ο Αλαφούζος. Να προσληφθεί δηλαδή, ένα πρόσωπο που θα «τρέξει» τα πάντα ως τιμ μάνατζερ στο πλευρό του προπονητή (ο οποίος θα έχει εξίσου αυξημένες αρμοδιότητες) και θα αναλάβει ένα μέρος των αρμοδιοτήτων (και) του τεχνικού διευθυντή. Δεν είναι… εύκολα πράγματα βεβαίως αυτά, διότι απαιτείται εμπειρία. Κι ένα άτομο, που θα διαθέτει την προσωπικότητα και το «ειδικό» βάρος για να παίξει το ρόλο του «κακού» και του «αφεντικού» μέσα στα αποδυτήρια, θα έχει «εικόνα» της ομάδας και των προβλημάτων της (και δεν θα χρειαστεί κάνα… τρίμηνο για να καταλάβει τα «πως» και τα «γιατί») και θα είναι σε θέση να τα καταφέρει το ίδιο καλά σε διπλό ρόλο. Είπαμε, δύσκολα πράγματα…
ΣΕΝΑΡΙΟ 3:
ΤΙΜ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΡΑ
Το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση. Να προσληφθούν δηλαδή ταυτόχρονα τόσο τιμ μάνατζερ, όσο και τεχνικός διευθυντής. Αφενός διότι δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες προσωπικότητες στο περιβάλλον της «πράσινης» οικογένειας (που είναι κι ένα απ’ τα ζητούμενα της όλης διαδικασίας) κι αφετέρου διότι δείχνει πολύ ρισκαδόρικο να μπουν ταυτόχρονα στην ομάδα δύο νέα πρόσωπα σε μια τόσο δύσκολη για τον σύλλογο περίοδο, υπό το φόβο να «καούν». Εκτός των άλλων, για να λειτουργήσει ΑΜΕΣΩΣ ένα τέτοιο «μοντέλο», απαιτείται εντυπωσιακή (και γρήγορη) «χημεία» της τριάδας, τεχνικός διευθυντής-τιμ μάνατζερ-προπονητής. Εκτός αν οι επιλογές αφορούν πρόσωπα που έχουν συνυπάρξει μαζί ως συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό και διατηρούν από τότε εξαιρετικές σχέσεις π.χ. (Κυργιάκος-Μπασινάς-Λυμπερόπουλος).
Η μπάλα είναι πλέον στα… πόδια του Γιάννη Αλαφούζου και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα καταδείξουν, την κατεύθυνση που θα πάρει ο Παναθηναϊκός στην εσωτερική δομή του, με κύριο ζητούμενο την επιστροφή στην ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: