Τα έργα του Λίνεν στην Πλατεία
"Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στον χώρο μου. Εδώ στην Ελλάδα βλέπω πολλούς προπονητές να απολύονται με το παραμικρό, κάτι που θεωρώ γελοίο. Υπάρχει και η μεγάλη δύναμη του Τύπου, η μεγάλη επιρροή των Μέσων. Σε όλες τις χώρες γίνεται αυτό. Υπάρχουν και πολλές 'βρωμιές' στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και στην ζωή μας δεν υπάρχουν αυτά; Παντού υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λύσεις".
Το καλοκαίρι του 2006, ο Κωνσταντίνος Τσακίρης και οι συνεργάτες του έκαναν την έκπληξη φέρνοντας στην Ελλάδα έναν καταξιωμένο προπονητή στην πατρίδα του. Ο Εβαλντ Λίνεν, με θητεία σε Ντούισμπουργκ, Χάνσα Ρόστοκ, Κολονία, Τενερίφη, Γκλάντμπαχ και Ανόβερο, ήρθε στη χώρα μας με στόχο να εφαρμόσει ορισμένες ιδέες στα πρότυπα του γερμανικού μοντέλου που κυρίως αφορούσαν την επίθεση.
"Η φιλοσοφία μου είναι ότι πρέπει να παίζουμε ποδόσφαιρο για τον κόσμο. Πρέπει να σεβόμαστε τον θεατή. Αν παίζαμε ποδόσφαιρο για τους εαυτούς μας, τι να τα κάνουμε τα γήπεδα; Ας παίζαμε κάπου μόνοι μας, χωρίς κόσμο", τόνισε στη συνέντευξή του στο contra.gr, με τον Πανιώνιο να κάνει ανέλπιστα καλή πορεία στην πρώτη σεζόν του στον πάγκο.
Οι πρώτες δηλώσεις του έθεταν ως στόχο την παραμονή, ωστόσο οι "κυανέρυθροι" είχαν καταφέρει να συνδυάσουν το καλό θέαμα με τα αποτελέσματα και έτσι το κύπελλο ΟΥΕΦΑ εξελίχθηκε σε υλοποιήσιμο όνειρο. Παρότι το καλοκαίρι είχαν γίνει αρκετές μεταγραφές, ο Γερμανός κατάφερε να δημιουργήσει σε χρόνο dt ένα αξιόμαχο σύνολο που άργησε να πάρει μπροστά, αλλά όταν αυτό συνέβη έφτασε μέχρι την πέμπτη θέση και (στην ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ) στο ευρωπαϊκό "εισιτήριο".
Η εξαιρετική πορεία του Πανιωνίου ανέβασαν τις μετοχές των "στυλοβατών" της ομάδας στο αγωνιστικό κομμάτι και παίκτες όπως ο Νίκος Σπυρόπουλος, ο Ταμαντανί Ενσαλίβα και ο Γρηγόρης Μάκος έγιναν στόχοι των μεγάλων του ΠΟΚ. Η αντίδραση του Λίνεν χαρακτηριστική. " Ο Σπυρόπουλος κοστίζει τρία εκατομμύρια ευρώ", δηλώνει σε μία ακόμα απολαυστική συνέντευξη Τύπου, ενώ για το θέμα του Ενσαλίβα (τον οποίο "φλέρταρε" ανοιχτά η ΑΕΚ) σημείωνε ότι "θα ήταν ηλίθιο να φτιάχνουμε παικταράδες και μετά να τους δίνουμε" και " δεν είμαστε σούπερ μάρκετ".
Η ταύτιση της ιδεολογίας του με αυτήν του Κωνσταντίνου Τσακίρη ήταν πρόδηλη και γι’ αυτό οι δύο άντρες είχαν αγαστές σχέσεις. Τόσο για τη διαχείριση των ποδοσφαιριστών, όσο και για τις ακαδημίες, τα πλάνα του Πανιωνίου έρχονταν σε συμφωνία με τις επιθυμίες του Λίνεν, στοιχείο που τον οδήγησε και στη χώρα μας όπως παραδέχεται. Οι βλέψεις των Νεοσμυρνιωτών για νέο γήπεδο ήταν ακόμα ένα στοιχείο που ο Λίνεν εκτίμησε στην προσπάθεια που γινόταν στην ομάδα.
Αν σε κάτι δεν ήταν φειδωλός ο Εβαλντ Λίνεν, ήταν στις ατάκες κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου. Πλην των στιγμών που επέλεγε να μιλήσει ελληνικά (από τον πρώτο χρόνο φρόντισε να μάθει για την ελληνική κουλτούρα και γλώσσα), υπήρξαν πολλές στιγμές που τα λόγια του έδιναν τίτλους στους δημοσιογράφους. Σταχυολογήσαμε ορισμένες ατάκες του και σας τις παραθέτουμε...
"Ο Αρης έπαιζε με οκτώ αμυντικούς" (μετά την εντός έδρας "λευκή" ισοπαλία με τους "κίτρινους")
"Γιατί δεν μας δίνουν πέναλτι;" (διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία στην εντός έδρας "λευκή" ισοπαλία με τον Ατρόμητο)
"Αυτό είναι ρεντίκολο" (για την άρνηση του Ιωνικού να δώσει εισιτήρια στους φίλους του Πανιωνίου στο μεταξύ τους ματς)
"Αν υπήρχαν οι λογικές ‘να σου δώσω ένα παιχνίδι, να μου δώσεις ένα άλλο’ δεν θα μιλούσαμε για σοβαρό πρωτάθλημα. Με μένα αυτά δεν γίνονται" (για τη νίκη επί του Ατρομήτου την τελευταία αγωνιστική που σήμανε τον υποβιβασμό των Περιστεριωτών)
"Η φορολογία των ελλήνων πολιτών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή των Γερμανών ή των Σουηδών και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύει ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη ή να επενδύει στην υποδομή της χώρας και όχι να δίνει χρήματα σε ποδοσφαιρικές ομάδες" (αναφερόμενος στις σχέσεις Πολιτείας-συλλόγων)
"Εγώ μόλις δέχθηκα την 7 κίτρινη κάρτα και δεν θα παίξω στα επόμενα 2 παιχνίδια" (σε ερώτηση για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού)
Η πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έδειξε πως ο Πανιώνιος μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, αν και ο Λίνεν εξακολουθούσε να κρατά χαμηλούς τόνους, τονίζοντας ότι στόχος της ομάδας είναι η καθιέρωση στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Η ανανέωση του συμβολαίου μέχρι το 2010 ήταν η επιβράβευσή του, με τον ιδιοκτήτη του Πανιωνίου να δηλώνει: " Ευχή μου ήταν να έχω έναν τέτοιο προπονητή που να γνωρίζει ποδόσφαιρο".
Οι μεταγραφές του καλοκαιριού, πάντως, δεν σκόρπισαν αισιοδοξία ότι η ομάδα μπορεί να το πετύχει τους στόχους της. Οι Σπυρόπουλος, Ενσαλίβα αποχώρησαν τελικά και η ενίσχυση δεν ήρθε από κάποιο γνωστό όνομα. Το προσωπικό "στοίχημα" με τον Μίχαελ Ντελούρα δεν του βγήκε, αφού ο Γερμανός επιθετικός ταλαιπώρησε με τον τραυματισμό του και τις απουσίες του τους ανθρώπους της ομάδας. Η στήριξη στον Ραφίκ Τζιμπούρ έπιασε τόπο, ωστόσο όταν ο Γαλλοαλγερινός δεν "τράβαγε", υπήρχε πρόβλημα.
Στα μείον του Πανιωνίου που έχτιζε ο Λίνεν και η αμυντική λειτουργία. Οι κεντρικοί αμυντικοί της ομάδας αντιμετώπιζαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο παιχνίδι και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι "κυανέρυθροι" να μην τελειώνουν τους αγώνες με "καθαρό" παθητικό. Η λύση δεν βρέθηκε σε καμία μεταγραφική περίοδο. Αντ’ αυτού, προστέθηκε στην εμπροσθοφυλακή ο Λάμπρος Χούτος, ο οποίος συνέθεσε με τον Τζιμπούρ το καλύτερο δίδυμο της κατηγορίας, υπερκαλύπτοντας τα υπόλοιπα αγωνιστικά προβλήματα.
Τα σκαμπανεβάσματα της σεζόν, όμως, έφεραν και την πρώτη διατάραξη στις σχέσεις του με τον κόσμο. Ο Λίνεν συνήθιζε να καλεί τους φιλάθλους στο γήπεδο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα.
Στο τέλος της πρώτης σεζόν, μάλιστα, οι φίλαθλοι τον είχαν σηκώσει στα χέρια για να πανηγυρίσουν την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Κάποια στραβά αποτελέσματα στη συνέχεια μετέβαλαν το κλίμα σε ένα επίπεδο και δεν έλειψαν και (μεμονωμένες) αποδοκιμασίες τη δεύτερη σεζόν, μαζί με κάποιες προς το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τσακίρη. Ο Λίνεν δυσαρεστήθηκε και δεν το έκρυψε.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και το έντονο ενδιαφέρον της ΑΕΚ για το οποίο ο Λίνεν δεν κρατούσε ξεκάθαρη στάση και περιέπλεκε τα πράγματα. Τόσο, ώστε η ίδια η ΠΑΕ να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να τον κατηγορεί ότι " συντηρεί τις φήμες" ! Μετά από λίγο καιρό, ο Γερμανός τεχνικός αναδιπλώνεται και δηλώνει χαρακτηριστικά: " Είμαι και θα είμαι προπονητής του Πανιωνίου"...
Η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο στην Τούμπα συνέπεσε με το συλλαλητήριο των φίλων του "δικεφάλου του βορρά" για την ομάδα τους. Σε αυτό παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Πανιωνίου, ενώ πριν το μεταξύ τους παιχνίδι κατέθεσαν στεφάνι στα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών. Ολα έδειχναν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν κάτι παραπάνω από φιλικές.
Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 3-1 και η αποστολή του Πανιωνίου ετοιμαζόταν να αποχωρήσει. Αγνωστοί, όμως, για ανεξήγητους λόγους επιτέθηκαν στο πούλμαν της ομάδας και μία μεγάλη πέτρα έσπασε το τζάμι και χτύπησε τον Λίνεν στο στήθος. Ο Γερμανός σοκαρίστηκε από το γεγονός, ωστόσο δεν επέρριψε ευθύνες στον ΠΑΟΚ, κατανοώντας το πρόβλημα του χουλιγκανισμού. Η ΠΑΕ Πανιώνιος, μάλιστα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία του ζητούσε συγγνώμη!».
Η σεζόν έκλεισε με πέμπτη θέση και πάλι, συμμετοχή στα πλέι οφ και από εκεί στο κύπελλο Ιντερτότο. Στο κύπελλο Ελλάδας αποκλείστηκε για δεύτερη σερί σεζόν στον πέμπτο γύρο (το 2006-07 από Ξάνθη, το 2007-08 από Ηρακλή) και το καλοκαίρι αποδείχθηκε κομβικό. Ο Γερμανός τεχνικός για ακόμα μία σεζόν δεν βρήκε αυτό που ήθελε στις μεταγραφές, ώστε να κλείσει τις τρύπες που είχαν δημιουργηθεί από τις αποχωρήσεις (μία εξ αυτών και του Τζιμπούρ).
Η μεγαλύτερη προσοχή πέφτει στην αντρική ομάδα και τα τμήματα υποδομής, στα οποία πιστεύει ο Λίνεν, μένουν πίσω. Η έλευση παικτών όπως ο Αλβαρο Ρεκόμπα και Φαμπιάν Εστογιάνοφ φαινομενικά του λύνουν τα χέρια. Πρακτικά, όμως, θα εξελιχθούν στον "δούρειο ίππο" για την απομάκρυνσή του. Το όνειρό του ποτέ δεν ήταν να δουλέψει με τέτοιους ποδοσφαιριστές, αφού προτιμούσε τους νεαρούς.
Οπως και να έχει, η σεζόν άρχισε αλλά όχι με τον ιδανικό τρόπο. Ο αποκλεισμός στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Ιντερτότο από τη Νάπολι με δύο ήττες και η ισοπαλία με τον ΟΦΗ στη Νέα Σμύρνη φανέρωσε την υποβόσκουσα κρίση. Ο Κωνσταντίνος Τσακίρης αποφασίζει να αποστασιοποιηθεί από τα διοικητικά του Πανιωνίου μετά από διαμάχη που είχε με φίλαθλο της ομάδας, ο κόσμος είναι ανάστατος και την κατάλληλη στιγμή οι Ουρουγουανοί αστέρες μπαίνουν στο παιχνίδι την κατάλληλη στιγμή. Με τις εμφανίσεις τους σκορπούν ενθουσιασμό και "κλειδώνοντας" με τον Χούτο όλοι πίστευαν ότι ο Πανιώνιος έχει τα φόντα να πετύχει τουλάχιστον όσα είχε κάνει και τις δύο προηγούμενες σεζόν.
Φευ. Ο Ελληνας επιθετικός δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον τεχνικό του. Το ξεχωριστό πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθούσε ποτέ δεν άρεσε στον Λίνεν, ωστόσο αναγκάστηκε να το αποδεχθεί λόγω της σημασίας που είχε ο ποδοσφαιριστής για την ομάδα. Εξάλλου, ήταν και ο αρχηγός της. Οι διαμάχες των δύο, όμως, πολλές και τα περιστατικά που σημειώνονταν όταν ο Χούτος αντικαθίστατο σε κάποια ματς, έφεραν την πλήρη ρήξη.
Το επεισόδιο που είχε ο επιθετικός των «κυανερύθρων» με τον βοηθό του Λίνεν, Αμπντέρ Ραμντάν (ο οποίος είναι και κουμπάρος του Γερμανού), ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η απομάκρυνση του Ραμντάν, ή αλλιώς η παραμονή του Χούτου στην ομάδα, σήμαινε το τέλος του Λίνεν στο σύλλογο.
Οπερ και εγένετο την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, όπου η ΠΑΕ γνωστοποίησε την εξέλιξη με μία μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία ευχαριστεί τον Λίνεν για τη συμβολή του στην " πρόσφατη αναμόρφωση της ομάδας ". Μία πρόταση που περιγράφει ορθά τα 2,5 χρόνια θητείας του Γερμανού προπονητή στο σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Ενός γνήσιου ποδοσφαιράνθρωπου που κέρδισε πολλούς ανθρώπους με τα λόγια του και τις πράξεις του...