Τα 120 εκ. ευρώ που έστειλαν το ισπανικό Super Cup στη Σαουδική Αραβία
Αλλάζοντας την μορφή του Super Cup και φτάνοντας σε μια συμφωνία - μαμούθ με την Σαουδική Αραβία, η ισπανική ομοσπονδία μετέτρεψε σε... νομισματοκοπείο μια διοργάνωση που 'πέθαινε'. Οι αντιδράσεις και τα χρήματα που καρπωθούν RFEF και σύλλογοι.
Αλλάζει το format του ισπανικού Super Cup, που πλέον θα διεξάγεται με την μορφή Final-4 και οι λόγοι είναι κατά βάση οικονομικοί. Πρόκειται για μια ιδέα της RFEF (ισπανική ομοσπονδία), που αναμένεται να φέρει σημαντικά κέρδη στην ίδια αλλά και τους συλλόγους που συμμετέχουν. Φέτος θα ταξιδέψουν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας οι Βαλένθια (κάτοχος του Copa del Rey), Μπαρτσελόνα (κάτοχος της La Liga 2018-2019 και φιναλίστ του Κυπέλλου), Ατλέτικο Μαδρίτης (2η στην La Liga 2018-2019) και Ρεάλ Μαδρίτης (3η στην La Liga 2018-2019).
Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης για να δεχθούν την προοπτική αυτού του ταξιδιού θα λάβουν από 6 εκατ. ευρώ, ενώ Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης θα πάρουν από 3 εκατ. ευρώ. Για την παρουσία της στα ημιτελικά κάθε ομάδα θα καρπωθεί από -έξτρα- 800.000 ευρώ, ο νικητής του τροπαίου θα λάβει άλλα 2 εκατ. ευρώ και ο φιναλίστ 1,4 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία όμως της ισπανικής ομοσπονδίας με την Σαουδική Αραβία είναι εξωπραγματική. Η RFEF θα αποζημιωθεί με περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει το φιξ ποσό της συμφωνίας συν τις διαφημίσεις και τα τηλεοπτικά) για τα επιτρέψει στην Σαουδική Αραβία να φιλοξενήσει το Super Cup τα τρία επόμενα χρόνια.
“Το Super Cup ήταν καταδικασμένο να πεθάνει”, υποστήριξε ο Λουίς Ρουμπιάλες τον Νοέμβριο. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας διευκρίνισε πως “τα χρήματα αυτά δεν είναι για να χτίσουμε μια βίλα. Θα διατεθούν στο γυναικείο ποδόσφαιρο και τις χαμηλότερες κατηγορίες του πρωταθλήματος. Φυσικά και τα χρήματα είναι σημαντικά, ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό; Είναι πολύ σημαντικά αλλά θα πάνε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη”.
Ωστόσο η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται με μεγάλο προβληματισμό. Η ισπανική ομοσπονδία δέχεται δριμύα κριτική για την απόφαση της να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία με την Σαουδική Αραβία. Πολλοί τονίζουν πως πρόκειται για μια ‘προδοσία’ προς το φίλαθλο κοινό της Ισπανίας και αδιαφορία για το γεγονός πως η συγκεκριμένη χώρα περιγράφεται ως μια που καταπατά με βάναυσο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως άλλωστε υποστήριξε η διεθνής αμνηστία τον Νοέμβριο.
“Υπάρχει μια πολύ επιθετική πολιτική για την φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων, με σκοπό να προβληθεί μια διαφορετιή εικόνα της Σαουδικής Αραβίας”, τόνισε στο AFP η Κάρολ Γκόμεθ, ερευνήτρια του διεθνούς ινστιτούτου στρατηγικών σχέσεων. Ωστόσο ο Λουίς Ρουμπιάλες πιστεύει πως η διεξαγωγή του Super Cup εκεί μπορεί να αποδειχθεί κάτι πολύ θετικό. “Στον κόσμο υπάρχει φαγητό, οικονομία και κοινωνική ανισότητα. Μπορούμε να την αποφύγουμε ή να κάνουμε κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση”.
Στον απόηχο της έντονης κριτικής, η RFEF σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές εγγυώνται την ελεύθερη είσοδο στις γυναίκες και στις τρεις αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν στο ‘King Abdullah Stadium’. Την Τετάρτη (8/1, 21:00) η Ρεάλ αντιμετωπίζει την Βαλένθια, την Πέμπτη (9/1, 21:00) κοντράρονται Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης στον δεύτερο ημιτελικό, ενώ ο τελικός θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Ιανουαρίου.
“Οι γυναίκες μπορούν να εισέλθουν σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Αυτό εννοώ όταν λέω πως υπάρχει άγνοια. Έχετε λανθασμένη εικόνα για την Σαουδική Αραβία. Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις γυναίκες στην χώρα μας”, υποστήριξε ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ισπανία, Μανσούρ Μπιν Καλίντ Αλ Φαράν Αλ Σαούντ, μιλώντας στη Marca.
Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει δυσαρέσκεια και στις τάξεις των οπαδών, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν διάθεση να ακολουθήσουν τις ομάδες τους στην Σαουδική Αραβία. Ένα τέτοιο ταξίδι -10 ωρών- θα κόστιζε μίνιμουμ 1000 ευρώ ανά άτομο για τα αεροπορικά εισιτήρια και την διαμονή. Σύμφωνα με την El Mundo έχουν πωληθεί μόλις 1076 από τα 12000 εισιτήρια που προορίζονταν για τους Ισπανούς, με την Βαλένθια να έχει δώσει μόλις… 26!
Πέρα από τα οικονομικά κέρδη των ομάδων, αφαιρώντας τα παιχνίδια του Super Cup (διπλά μέχρι πέρσι, όταν και διεξήχθη μονός τελικός στο Μαρόκο) από το πρόγραμμα του Αυγούστου υποτίθεται πως προπονητές και παίκτες είχαν την ευκαιρία να παρατείνουν την προετοιμασία τους ή και να αφοσιωθούν στα επίσημα ματς εκείνης της χρονικής περιόδου. Ωστόσο η διεξαγωγή της διοργάνωσης Γενάρη με τη μορφή Super Cup δεν βολεύει ακριβώς τους πρωταγωνιστές (σίγουρα τις διοικήσεις αφού φέρνει κέρδη), έτσι είναι ακόμη αμφίβολο με τι ρόστερ θα ταξιδέψουν στην Τζέντα. Ο Ζιντάν έχει ήδη αποκαλύψει πως θα αφήσει στη Μαδρίτη τους Μπενζεμά, Μπέιλ, ενώ ο Βαλβέρδε είναι πολύ προβληματισμένος για την πιθανή καταπόνηση του Μέσι.
Σε κάθε περίπτωση και μέσα από τις όποιες ενστάσεις (αγωνιστικές, κοινωνικές), τόσο η ισπανική ομοσπονδία όσο και οι σύλλογοι ανακάλυψαν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για γρήγορο και πολύ χρήμα. Η ‘κολεγιά’ της RFEF με την Σαουδική Αραβία είχε ξεκινήσει λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όταν ξαφνικά μέσα στον Ιανουάριο του ίδιου έτους είχαν εμφανιστεί 9 παίκτες στις 3 πρώτες κατηγορίες του ισπανικού πρωταθλήματος, όλοι ως δανεικοί.
Η κίνηση αποσκοπούσε στην διαφήμιση του ποδοσφαίρου της Ισπανίας στην Σαουδική Αραβία με απώτερο σκοπό τα οικονομικά οφέλη, ενώ επισήμως αφορούσε την τριβή των συγκεκριμένων παικτών σε ένα δυνατότερο πρωτάθλημα με στόχο την βελτίωση της εθνικής ομάδας. Μια κίνηση που ούτως ή άλλως είχε αντιμετωπιστεί αρνητικά από την ένωση παικτών στην Ισπανία, η οποία έκανε λόγο για ‘ένα νέο μοντέλο μπίζνες’. Κρίνοντας απ’ τις εξελίξεις, έβλεπε στο μέλλον αλλά δεν μπόρεσε να το αποτρέψει.
Ποιες μεταγραφές θα κάνουν ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός; To νέο Pod-όσφαιρο έχει τις απαντήσεις!