Σεβίλλη-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η Sevilla League νίκησε τα πέναλτι
Η ερωτική σχέση της Σεβίλλης με το Europa League υπερίσχυσε εκείνης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τα πέναλτι στον 1ο ημιτελικό της διοργάνωσης.
Ο 1ος ημιτελικός του Europa League μεταξύ της Σεβίλλης και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφερνε αντιμέτωπες δύο παγιωμένες καταστάσεις. Το τελικό 2-1 των Ανδαλουσιάνων έδειξε ποια από τις δύο ήταν η πιο ισχυρή, η πιο ουσιαστική. Ουδείς μπορεί να χωρίσει τις έννοιες Σεβίλλη και Europa League, εκτός αν ονομάζεται... Σλάβια Πράγας.
Ύστερα από την πρόκριση επί της Γουλβς, είχε γραφτεί ένα θέμα που εξηγούσε γιατί τα ρεκόρ της Σεβίλλης 'δείχνουν' κατάκτηση Europa League. "Τις προηγούμενες 19 φορές που τέθηκε αντιμέτωπη με αντίπαλο από χώρα του top10 του UEFA ranking το αποτέλεσμα ήταν πρόκριση (ή κατάκτηση του τροπαίου, αν μιλάμε για τελικό). Η τελευταία φορά που απέτυχε απέναντι σε κάποιον -βαθμολογικά- δυνατό αντίπαλο ήταν το 2010-2011, όταν αποκλείστηκε από την Πόρτο στα εκτός έδρας γκολ, για τη φάση των 32. Έκτοτε, υπέκυψαν κατά σειρά Εστορίλ, Φράιμπουργκ, Μπέτις, Πόρτο, Βαλένθια, Μπενφίκα, Σταντάρ, Γκλάντμπαχ, Βιγιαρεάλ, Ζενίτ, Φιορεντίνα, Ντνίπρο, Σαχτάρ, Λίβερπουλ, Κράσνονταρ, Σταντάρ ξανά, Λάτσιο, Ρόμα και πλέον Γουλβς (...).
Η πρόκριση επί της Γουλβς ήταν 24η στους τελευταίους 25 νοκ άουτ γύρους όπου έχουν συμμετάσχει στη διοργάνωση. Ο μοναδικός που δεν κέρδισαν σε αυτό το διάστημα ήταν ο περσινός των '16' απέναντι στη Σλάβια Πράγας. Η πρόκριση κόντρα στους Άγγλους επιβεβαιώνει ότι όποτε στο εξεταζόμενο διάστημα η Σεβίλλη βρίσκεται στα προημιτελικά της διοργάνωσης, προκρίνεται στα ημιτελικά. Και φυσικά, όποτε βρίσκεται στα ημιτελικά, προκρίνεται στον τελικό και όποτε βρίσκεται στον τελικό κατακτά το τρόπαιο".
Το μοναδικό που άλλαξε ο ημιτελικός κόντρα στους 'κόκκινους διαβόλους' ήταν να προστεθεί μία μονάδα σε όλα αυτά τα στατιστικά. Και η Σεβίλλη να φτάσει τους 20 διαδοχικούς αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις δίχως ήττα, όταν το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 18 από το 1935.
Αυτό που είχε να αντιτάξει η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ τη φετινή σεζόν ήταν η δική της παγιωμένη κατάσταση: τα πέναλτι. Μέχρι τη σέντρα του αγώνα, τη φετινή σεζόν είχε κερδίσει 21 πέναλτι, όσα και τα γκολ που σημείωσε η Νόριτς στη φετινή Premier League, όσα έχει κερδίσει η Άρσεναλ τις τελευταίες 3 σεζόν. Μόνο η Μπαρτσελόνα το 2015-2016 είχε περισσότερα (24), σύμφωνα με τη μέτρηση της Opta. Χρειάστηκαν μόνο 9 λεπτά στην Κολονία, ώστε η αγγλική ομάδα να κερδίσει το... καθιερωμένο πέναλτι του αγώνα της. Ο Ντιέγκο Κάρλος έκανε ένα δυνατό τάκλιν στον Μάρκους Ράσφορντ αφότου η μπάλα είχε φύγει από το πόδι του Άγγλου για σουτ και ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι. Ο Μπρούνο Φερνάντες ευστόχησε από τη βούλα για 15η φορά τη φετινή σεζόν με Σπόρτινγκ και Γιουνάιτεντ και έφτασε τα 12 γκολ με τους Άγγλους ή τη συμμετοχή (γκολ+ασίστ) σε 20 σε 22 αγώνες από τον Ιανουάριο.
Μάλιστα, οι 'κόκκινοι διάβολοι' διαμαρτυρήθηκαν δύο φορές για το 23ο πέναλτι της σεζόν, σε φάσεις με πρωταγωνιστή ξανά τον Ντιέγκο Κάρλος, αλλά ο Φέλιξ Μπριχ και ο VAR δεν τους δικαίωσαν. Ο Γερμανός διαιτητής, πάντως, βρέθηκε στο μάτι του 'κυκλώνα' με τις αποφάσεις του, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο μεγάλες, αφήνοντας με παράπονα και τους δύο συλλόγους.
Το μεγαλύτερο της Γιουνάιτεντ, όμως, αφορά τείχος που είχε στήσει ο Τζούλεν Λοπετέγκι στην εστία της Σεβίλλης. Την ώρα που ο Έβερ Μπανέγα αδυνατούσε να κρατήσει μπάλα, στα τελευταία λεπτά του 1ου μέρους και στα πρώτα 20 του 2ου μέρους, οι Αντονί Μαρσιάλ, Ράσφορντ, Μέισον Γκρίνγουντ και Φερνάντες πατούσαν στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή όποτε το επιθυμούσαν και σούταραν επίσης με την ίδια συχνότητα. Όταν η μπάλα δεν κόντραρε σε απονενοημένα τάκλιν των Σεβιγιάνων, έβρισκαν πάνω στον αναπληρωματικό τερματοφύλακά τους, Γιασίν Μπουνού. Ο γεννημένος στον Καναδά αλλά Μαροκινός διεθνής βρίσκεται πίσω από τον Τόμας Βάτσλικ στην ιεραρχία, όμως ως είθισται με πολλές ισπανικές ομάδες, στις νοκ άουτ διοργανώσεις χρησιμοποιείται ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας. Ο Μπουνού έκανε 4 εκπληκτικές επεμβάσεις σε κοντινές προσπάθειες των αντιπάλων και κράτησε τη Σεβίλλη στη μάχη της πρόκρισης.
Τα υπόλοιπα ήταν δουλειά της... Γιουνάιτεντ και συγκεκριμένα των στόπερ της. Ο πιο ακριβός κεντρικός αμυντικός του κόσμου, ο Χάρι Μαγκουάιρ των 87.000.000 ευρώ, κοιτούσε αντίθετα από την μπάλα και μάρκαρε το κενό σε χαμηλή σέντρα του Ρεγκιλόν από αριστερά για το γκολ της ισοφάρισης του Σούσο στο 26'. Στο 78' μάρκαρε επίσης το κενό όταν ο Χεσούς Νάβας έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, αλλά αυτήν τη φορά ήταν ο παρτενέρ του, Βίκτορ Λίντελεφ, που έχασε τον Λουκ ντε Γιονγκ, ο οποίος έπειτα από 11 παιχνίδια 'ανομβρίας', βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Η Γιουνάιτεντ αντιλήφθηκε ότι δεν υπήρχε γυρισμός απέναντι σε αυτήν την αντίπαλο στο συγκεκριμένο τουρνουά και ο Φερνάντες τσακώθηκε με τον Σουηδό στόπερ πάνω στην απόγνωσή του.
Το αδιαμφισβήτητο know-how της Σεβίλλης στη διοργάνωση νίκησε τα πέναλτι της Γιουνάιτεντ, η οποία αποκλείστηκε και στον 3ο φετινό ημιτελικό που συμμετείχε (είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός από τη Μάντσεστερ Σίτι στο λιγκ καπ και από την Τσέλσι στο κύπελλο). Οι 5 φορές νικητές της διοργάνωσης από το 2006 περιμένουν τον νικητή του έτερου ημιτελικού μεταξύ Ίντερ και Σαχτάρ. Όποιος και να 'ναι, η Σεβίλλη θα είναι το φαβορί, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται. Εξάλλου, όποτε έπαιξε σε νοκ άουτ στη διοργάνωση από το 2005-2006, κατέκτησε το τρόπαιο. Εκτός αν αντιμετώπισε τη Σλάβια Πράγας...