Μόνο ο Ράμος (που αθωώθηκε) ξέρει αν ήταν ντοπέ ή όχι
Του Σέρχιο Ράμος καλύτερα να του βγει το μάτι. Διότι τα 'Football Leaks' παρείχαν ακόμη ένα στοιχείο επιχειρηματολογίας στους haters του Ισπανού. Ασχέτως αν για την UEFA είναι καθαρός.
Δεξαμεθαζόνη. Ουσία που συγκαταλέγεται στη λίστα απαγορευμένων της WADA και είχε εντοπιστεί, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Spiegel από τα Football Leaks, στο δείγμα που είχε δώσει ο Σέρχιο Ράμος μετά τον τελικό του Champions League του 2017 στο Κάρντιφ.
Τι συνέβη έκτοτε; Απολύτως τίποτα. Ο φάκελος έκλεισε και ο αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης εξακολουθεί ν’ αγωνίζεται χωρίς να έχει υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια για την πράξη που φέρεται να έχει διαπράξει.
Αν είσαι από τους haters του Ισπανού στόπερ, μόλις βρήκες ακόμη ένα λόγο για να στηρίξεις την επιχειρηματολογία σου. Αν όχι, κράτα την αίσια, για τον Ράμος, έκβαση, αφού είχε ‘γλιτώσει’. Όχι από κάποια κάρτα διαιτητή, κίτρινη ή κόκκινη, για κάποιο μαρκάρισμά του, αλλά από μια ενδεχόμενη τιμωρία που θα έφτανε ως αποκλεισμό για εύλογο χρονικό διάστημα.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Στις 4 Ιουνίου του 2017 το μπουκαλάκι του Ισπανού στόπερ με τον κωδικό ‘3324822’ έφτασε στο εργαστήριο του Σάιμπερσντορφ της Αυστρίας για έλεγχο. Περιείχε 110 ml ούρων, τα οποία είχαν συλλεχθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου.
Ένα μήνα μετά, στις 5 Ιουλίου, τ’ αποτελέσματα και η έκθεση του εργαστηρίου εστάλησαν στην αρμόδια επιτροπή της UEFA. Σύμφωνα με όσα μάθαμε από τ’ απόρρητα έγγραφα, στο δείγμα του Ράμος είχε εντοπιστεί η ουσία δεξαμεθαζόνη. Μια κορτιζόνη που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τον πόνο. Αυξάνει επίσης τη διαύγεια και τη συγκέντρωση, προκαλώντας ενίοτε ευφορία.
Η διαδικασία συνεχίστηκε και δύο ημέρες μετά ο Σέρχιο Ράμος ενημερώθηκε κληθείς να εξηγήσει τι είχε συμβεί. Αποκρίθηκε εγγράφως στις 10 του ίδιου μήνα. Σε τέσσερις γραμμές εξηγούσε πως ο γιατρός τον είχε κουράρει την προηγουμένη του τελικού, επισυνάπτοντας την ιατρική αναφορά.
Η χρήση της δεξαμεθαζόνης επιτρέπεται πριν από τους αγώνες μόνο αν δηλωθεί από τον γιατρό της ομάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είχε αναφερθεί το παραμικρό, με αποτέλεσμα τόσο ο ποδοσφαιριστής όσο και ο γιατρός να βρεθούν έκθετοι απέναντι στη διαδικασία.
Κατά τις ίδιες πηγές, το ιατρικό επιτελείο της Ρεάλ επιβεβαίωσε πως την προηγούμενη της μάχης με τη Γιουβέντους είχε χορηγηθεί στον Ράμος, μέσω ενέσιμης μορφής, 1.2 mil. σε δύο δόσεις από το φάρμακο ‘Celestone Chronodose’ προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ενοχλήσεις που είχε στον ώμο και στο γόνατό του. Το εν λόγω σκεύασμα περιέχει την ουσία βηταμεθαζόνη με αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και φυσικά βρίσκεται στον κατάλογο των απαγορευμένων της WADA.
Την ευθύνη για την παρατυπία ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο άνθρωπος που συνόδευε τον Ράμος στη διαδικασία και αναφέρεται ως Dr.A. Υποστήριξε πως ο Ράμος δεν είχε γνώση και πως ο ίδιος ήταν αυτός που είχε μπερδευτεί.
Είχε όντως χορηγήσει στον Ισπανό την ουσία λόγω των χρόνιων παθήσεών του στο αριστερό γόνατο και στον αριστερό ώμο, αλλά μέσα στο κλίμα ευφορίας από την κατάκτηση του τροπαίου και λόγω προσωπικής αμέλειας δεν είχε συμπληρώσει σωστά τα έγγραφα. Ανθρώπινο λάθος το χαρακτήρισε, υποστηρίζοντας πως ουδέποτε παραβιάστηκε κάποιος εκ των κανόνων του αντι-ντόπινγκ.
Κατά την UEFA, η οποία είχε στο μεσοδιάστημα συμβουλευτεί εμπειρογνώμονα για την υπόθεση σε σχέση με την ποσότητα της ουσίας που ελέγχθηκε στο δείγμα, κατέληξε πως όντως ήταν μια γραφειοκρατική διαδικασία που δεν ακολουθήθηκε κατά γράμμα και η υπόθεση έκλεισε χωρίς να δοθεί συνέχεια. Απλώς επέπληξε το σύλλογο και το γιατρό ζητώντας την επόμενη να είναι πιο προσεκτικοί.
Ζειν επικινδύνως
Ο Ράμος είχε αποφύγει οποιαδήποτε ποινή για δεύτερη φορά. Η πρώτη τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
Στις 15 του μηνός και μετά το παιχνίδι με τη Μάλαγα στην Ανδαλουσία τού είχε κληθεί να περάσει από έλεγχο. Ο ίδιος ζήτησε να κάνει πρώτα μπάνιο, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς, προκειμένου, ισχυριζόμενος, να προλάβει τους συμπαίκτες του. Ο επικεφαλής της ομάδας ελέγχου τού εξήγησε πως η επιθυμία του αντίκειται στη διαδικασία, αλλά ο Ισπανός τον αγνόησε επιδεικτικά, ξεγυμνώθηκε και μπήκε στο ντους.
Για την υπόθεση συντάχθηκε ειδική αναφορά, στην οποία το μέλος της επιτροπής ανέλυε ό,τι είχε συναντήσει. Την απροθυμία δηλαδή του Ράμος ν’ ακολουθήσει τα βήματα. Κλήθηκε ο Ισπανός ν’ απολογηθεί για τη συμπεριφορά που είχε επιδείξει, κινδυνεύοντας μάλιστα, αν κριθεί πως φταίει, μέχρι και με αποκλεισμό 4 ετών από τους αγώνες. Το ίδιο και η Ρεάλ για την οποία οι κυρώσεις έφταναν μέχρι 300.000 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών και υποβιβασμό.
Ο αρχηγός των ‘μερένγκες’ αθωώθηκε εκ νέου.
Πάνω σ’ αυτές τις ‘αθωωτικές’ αποφάσεις στήθηκε όλη η απάντηση της Ρεάλ το βράδυ της Παρασκευή. Ο Ράμος ποτέ δεν παραβίασε τους κανονισμούς ελέγχου και η UEFA έκλεισε την υπόθεση έχοντας ακολουθήσει τη διαδικασία. Κάτι παραπάνω θα ήταν έκπληξη.
Τι είχε συμβεί με τον Καναβάρο
Αν όλο αυτό σου θυμίζει τι είχε συμβεί τον Απρίλιο του 2005 με τον Φάμπιο Καναβάρο, αλήθεια είναι.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Raidue μέσα από την εκπομπή “Punto e Capo” είχε φέρει στη δημοσιότητα μέσω βίντεο-ντοκουμέντο τη χρήση από τον διεθνή Ιταλό ενός ισχυρού φαρμάκου μέσω ενδοφλέβιας ένεσης. Το βίντεο είχε διάρκεια 6,5 λεπτών και έδειχνε ένα περιστατικό με ποδοσφαιριστές της Πάρμα στο ξενοδοχείο ‘Grand Hotel Marriot’, το απόγευμα πριν τον τελικό του Κυπέλλου UEFA με αντίπαλο την Μαρσέιγ το 1999, όταν στον πάγκο καθόταν ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι.
Με βάση την εικόνα, ο Καναβάρο, που είχε κατατρυπημένο μπράτσο, λάμβανε το καρδιοτονωτικό Neoton (φωσφορική κρεατίνη), που ήταν δυνατόν να προκαλέσει εγρήγορση να ενισχύσει την προσπάθεια του οργανισμού να απελευθερώσει περισσότερη ποσότητα ενέργειας, με τον κίνδυνο να προκαλέσει παρενέργειες στον μεταβολισμό.
Το βίντεο αυτό είχε στα γραφεία τους περίπου ένα μήνα πριν προβληθεί, μέσα σε έναν φάκελο χωρίς στοιχεία αποστολέα. Πριν από την προβολή του βίντεο ο Καναβάρο είχε προειδοποιήσει τους ιθύνοντες του Raidue ότι θα κινηθεί νομικά εφόσον κατηγορηθεί για ντόπινγκ ή οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού το θέμα δεν πήρε περαιτέρω διαστάσεις, πλην των αρνητικών εντυπώσεων.
Photo credits: AP Photo/Paul White