ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απ’ τη μύγα… ξίγκι, volume 2!

Ο πολύ πιο «λυμένος» και βελτιωμένος μεσοεπιθετικά Παναθηναϊκός, το «σβηστό» 2-1 επί της Κορτράικ του Αναστασίου και ο Ουζουνίδης που εξακολουθεί να παίρνει το καλύτερο δυνατό από όλους τους παίκτες του. Ο Κώστας Γουλής αναλύει την πρώτη καλοκαιρινή, φιλική νίκη των «πράσινων»

Απ’ τη μύγα… ξίγκι, volume 2!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΕΓΚΕΛΕΝ / ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΚΟΡΤΡΑΙΚ (Eurokinissi Sports) Eurokinissi Sports

Πριν από 3-4 μήνες, όταν ο Παναθηναϊκός έκανε εκείνο το σερί νικών παίζοντας πραγματικά ωραίο ποδόσφαιρο με ροτέισον 13-14 παικτών μάξιμουμ, είχε αποτυπωθεί όλη εκείνη η εξαιρετική προσπάθεια στο Contra.gr με τον τίτλο «ο Ουζουνίδης, βγάζει κι απ’ τη μύγα… ξίγκι». Στην προκειμένη περίπτωση, η έως τώρα δουλειά του Παναθηναϊκού που «χτίζεται» στην Ολλανδία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί… ένα sequel του συγκεκριμένου τίτλου, αφού ο Εβρίτης τεχνικός εξακολουθεί να παίρνει το καλύτερο δυνατό απ’ όλους τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του…

Με ένα ρόστερ «ψαλιδισμένο» απ’ τη μέση και μπροστά, που περιμένει με ανυπομονησία τις ενισχύσεις (Λουτσιάνο Νέβες, Καμπέσας (;), βασικό στράικερ, βασικό winger), ο Ουζουνίδης παρουσίασε και στο φιλικό της Τρίτης (11/7) με την Κορτράικ (2-1) μία ομάδα, που όχι μόνο είχε (σε πολύ υψηλό βαθμό) αρχές στο παιχνίδι της, αλλά -ειδικά στο πρώτο μέρος- κατέθεσε ωραία πράγματα στον αγωνιστικό χώρο, τηρουμένων των αναλογιών, των συνθηκών και της εποχής.

Τούτη τη φορά, κυρίως στο πρώτο 45λεπτο, ο Παναθηναϊκός έδειξε πολύ πιο «λυμένος» μεσοεπιθετικά, διότι έβαλε πολύ περισσότερο στο παιχνίδι του τους ακραίους μπακ και χαφ του. Τόσο ο Λουντ (κορυφαίος στο διάστημα που αγωνίστηκε) με τον Χουλτ (εξαιρετικό δίδυμο από τα αριστερά), όσο κι ο Κουλιμπαλί με τον Χατζηγιοβάνη (που έκανε πάντως ξανά ορισμένες φορές το κάτι… παραπάνω), έβγαλαν καλές συνεργασίες και «άνοιξαν» το παιχνίδι των «πράσινων», δίνοντας περισσότερες επιλογές ανάπτυξης. Ανάπτυξη που δεν υπήρχε τόσο πολύ απ’ τον άξονα, όπου ότι καλό πήγε να γίνει, ξεκινούσε κυρίως απ’ τα πόδια του πολύ δραστήριου Άλτμαν.

Από μία τέτοια γρήγορη μετάβαση (έπειτα από κλέψιμο στη μεσαία γραμμή) ήρθε και η συνεργασία που έφερε το πρώτο γκολ για τους «πράσινους» στο 28’. Μπαλιά στην πλάτη της άμυνας προς τον Λουντ εξαιρετικό «διάβασμα» της κίνησης και της φάσης απ’ τον Φινλανδό, που είδε τον Άλτμαν μόνο του στην καρδιά της άμυνας της Κορτράικ, άπιαστη κεφαλιά του Ισραηλινού και 1-0. Γκολ απ’ αυτά που δουλεύονται πολύ στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού και σίγουρα χαροποίησε τον Ουζουνίδη.

Αυτό που δεν τον χαροποίησε βεβαίως ήταν η άμεση ισοφάριση των Βέλγων (32’) και δη ο τρόπος με τον οποίο δέχθηκε η ομάδα του το 1-1 απ’ τον Σεβαλιέ. Διότι η συνολική αμυντική αντίδραση των «πράσινων», τόσο στο ξεκίνημα της φάσης, όσο και στην σέντρα προς τον φορ της Κορτράικ ήταν πολύ κακή, όπως και η κάλυψη του Κουτρουμπή και του Κολοβέτσιου.

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι πως έβγαλε άμεση «αντίδραση». Διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα, κράτησε περισσότερο τη μπάλα, κυκλοφόρησε με ηρεμία και βρήκε και δεύτερο γκολ απ’ την έμπνευση της στιγμής του Κουλιμπαλί, που ανατράπηκε καθαρά στην περιοχή και κέρδισε το πέναλτι στο 42’. Ο Μολίνς δεν αστόχησε απ’ τα 11 μέτρα και οι «πράσινοι» έφυγαν για το ημίχρονο με το προβάδισμα που δικαιούνταν με βάση την εικόνα τους.

Το β’ ημίχρονο δεν άφησε σχεδόν τίποτα για να… θυμόμαστε. Κυρίως λόγω των πάρα πολλών αλλαγών που έκαναν και οι δύο προπονητές, αφού πλέον δεν υπήρχε στο γήπεδο υψηλό επίπεδο «χημείας». Τι κρατάει ο Ουζουνίδης απ’ το δεύτερο 45λεπτο; Το γεγονός ότι παρά τις πάρα πολλές αλλαγές η ομάδα του κράτησε σε πολύ καλό επίπεδο τη συνοχή της και τις αρχές της μέσα στο γήπεδο. Επίσης, ήταν πολύ σημαντικό για τον 48χρονο τεχνικό το γεγονός ότι μπήκε (έστω και για 25 λεπτά) στην αγωνιστική εξίσωση και ο Μολέδο, προκειμένου να αρχίσει να παίρνει ρυθμό στα πόδια του (μετά την επέμβαση που έκανε στη μύτη) εν όψει των ευρώ-προκριματικών.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΟΜΡΙ ΑΛΤΜΑΝ: Πολύ καλύτερο παιχνίδι απ’ τον Ισραηλινό σε σχέση με το πρώτο κόντρα στην Ολεκσάντρια, όχι γιατί πέτυχε το πρώτο του γκολ με τους «πράσινους», αλλά διότι είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Αν μάθει καλύτερα το παιχνίδι και τις κινήσεις των συμπαικτών του, έχει τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε πολύ σημαντική μονάδα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΟΒΕΤΣΙΟΣ: Αυτή τη φορά δεν πήρε αντίστοιχα υψηλό βαθμό. Είχε ευθύνη (μαζί με τον Κουτρουμπή) στη φάση του 1-1, είχε 2-3 άσχημες τοποθετήσεις, όμως στην πορεία ανέβασε την απόδοσή του και έδειξε καλύτερη εικόνα.

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος (65’ Στιλ), Κουλιμπαλί (65’ Τελάντερ), Κουτρουμπής (65’ Μολέδο), Κολοβέτσιος (59’ Ευαγγέλου), Χουλτ (75’ Βέμερ), Ζέκα (59’ Δώνης), Ρέις (74’ Μπουζούκης), Χατζηγιοβάνης (59’ Στάικος), Λουντ (75’ Εμμανουηλίδης), Άλτμαν (59’ Πίσπας), Μολίνς (65’ Ρινάλντι).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ