X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού του Βιεϊρίνια και πώς θεραπεύεται

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου που υπέστη ο Βιεϊρίνια τον αφήνει εκτός δράσης μέχρι το τέλος του 2019. Τι είναι αυτός ο τραυματισμός - εφιάλτης για τους αθλητές; Οι ειδικοί εξηγούν με απλά λόγια στο Contra.gr.

MOTION TEAM

Ο Βιεϊρίινια υπήρξε ο μεγάλος άτυχος του αγώνα του ΠΑΟΚ στη Λάρισα με αντίπαλο την ΑΕΛ. Ο αρχηγός του 'δικεφάλου του βορρά' υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έσω μηνίσκου στο δεξί γόνατο, με συνέπεια να χάσει το τέλος της σεζόν και την έναρξη της επόμενης, δηλαδή μία από τις πιο σημαντικές περιόδους του συλλόγου.

Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής έπεσε κι αυτός θύμα του πιο συχνού τραυματισμού των αθλητών της σύγχρονης εποχής, έναν εφιάλτη που εδώ και λίγες εβδομάδες βιώνει κι ένας συμπαίκτης του, ο Μαουρίσιο. Ο ίδιος ο Βιεϊρίνια είχε υποστεί ίδιο τραυματισμό αλλά στο αριστερό πόδι, όταν αγωνιζόταν στη Γερμανία με τη Βόλφσμπουργκ το 2013.

Τι είναι, όμως, αυτός ο τραυματισμός που συνήθως κρατάει τους παίκτες εκτός δράσης για 6 μήνες; Τι σημαίνει ρήξη χιαστού και ποια η θεραπεία; Οι ειδικοί στο doctoranytime εξηγούν...

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος ο οποίος υφίσταται συχνότερα τραυματισμό, ως αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης, πτώσεων ή τροχαίων ατυχημάτων .

Η συχνότητα της κάκωσης αυτής αυξάνεται συνεχώς, με τη συμμετοχή όλο και περισσοτέρων ατόμων νέας ηλικίας στον επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ εμφανίζεται αυξημένη στις γυναίκες δύο με οκτώ φορές περισσότερο σε σχέση με τους άντρες.

Πιο συχνά τραυματίζονται οι αθλητές του μπάσκετ, του χόκεϊ, του ποδοσφαίρου, της γυμναστικής, ενώ ακολουθούν σε συχνότητα αυτοί του σκι και του βόλεϊ. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχουμε περίπου 250.000 τραυματισμούς σε άτομα ηλικίας 15 με 45 χρόνων.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται με λήψη του ιστορικού, κλινική εκτίμηση και απεικονιστικές εξετάσεις. Στο ιστορικό ο ασθενής αναφέρει τον μηχανισμό της κάκωσης και συνήθως την αίσθηση ή τον ήχο του ‘κρακ’ κατά την στροφή του γόνατος.

Επίσης στο 99% των περιπτώσεων ο αθλητής θα αναφέρει ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει αλλά βγήκε αμέσως έξω. Συνήθως πρήζεται το γόνατο άμεσα μετά τον τραυματισμό ή τουλάχιστον μέσα στις πρώτες ώρες (αίμαρθρος). Ο ασθενής είναι στην αρχή ανίκανος να φορτίσει το πόδι και χρησιμοποιεί πατερίτσες.

MOTION TEAM

Στην κλινική εξέταση το τεστ επιλογής είναι το τεστ Lachman στο οποίο ο γιατρός τραβάει την κνήμη προς τα εμπρός με το γόνατο σε 30º κάμψη. Όταν δεν νοιώθει το απότομο stop του χιαστού ο σύνδεσμος έχει ρήξη.

Το τεστ αυτό, ενώ είναι καθαρά υποκειμενικό, έχει μεγάλη ακρίβεια στα χέρια ενός πεπειραμένου χειρούργου αθλητικών κακώσεων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση της κάκωσης αυτής εναρμονίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις κάθε ασθενούς. Το γόνατο με κομμένο τον πρόσθιο χιαστό δεν παρουσιάζει σε όλες τις περιπτώσεις σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Από μελέτες που έχουν γίνει σε ασθενείς οι οποίοι ουδέποτε χειρουργήθηκαν, έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό δεν φαίνεται να έχει σοβαρό πρόβλημα αστάθειας εφόσον δεν συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες.

Γι’ αυτόν τον λόγο κάποιοι ασθενείς (μη αθλητές) επιθυμούν να δοκιμάσουν ένα πρόγραμμα συντηρητικής αγωγής (conservative treatment) πριν επιλέξουν την λύση του χειρουργείου.

Αντίθετα, τα γόνατα τα οποία παρουσιάζουν στροφική αστάθεια (δηλ. η μεγάλη πλειονότητα) δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν επαρκώς με συντηρητική αγωγή και χρήζουν χειρουργική αποκατάσταση.

Ρήξη μηνίσκου

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ υπέστη και ρήξη μηνίσκου, έναν τραυματισμό που εμφανίζεται πάρα πολλές φορές μαζί με τη ρήξη χιαστού. Σαφώς είναι πιο ελαφρύς, ωστόσο και αυτός χρειάζεται την αποκατάστασή του. Οι ειδικοί στο doctoranytime εξηγούν...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Ο έσω και ο έξω μηνίσκος είναι από κολλαγόνο με σχήμα "μισοφέγγαρου" που βρίσκονται ανάμεσα στον μηρό και στην κνήμη. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και στη λειτουργία του γόνατος (κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών) και γι' αυτό πρέπει να γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επισκευάζονται.

MOTION TEAM

Η ρήξη μηνίσκου είναι μία πάθηση που εκδηλώνεται όταν η φόρτιση του γονάτου είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορούν να απορροφήσουν οι μηνίσκοι. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς εμφανίζουν εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου, λόγω της φθοράς που φέρνει η χρόνια καταπόνησή τους, ενώ οι νεαροί ασθενείς λόγω κάποιου τραυματισμού ή έντονης καταπόνησης.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Η ρήξη μηνίσκου οφείλεται σε τραυματισμό στην περιοχή της βλάβης. Γενικότερα, ο μηνίσκος είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Η πάθηση μπορεί να οφείλεται σε κακώσεις, βλάβη που προκλήθηκε από απότομη κάμψη και στροφή ή ακραίες κινήσεις. Υπάρχουν πολλοί τύποι ρήξης μηνίσκου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ρήξη μηνίσκου εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

- Μπλοκάρισμα της άρθρωσης (δεν τεντώνει τελείως ή δεν λυγίζει τελείως)

- Πόνος στην περιοχή του γόνατος

- Πόνος στο βαθύ κάθισμα και μετά από έντονη κόπωση του γόνατος

- Αίμα στην άρθρωση που μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από τον ίδιο τον παθόντα

- Δυσκολία στην κίνηση, κυρίως στις στροφικές κινήσεις

- Αστάθεια στην κίνηση

MOTION TEAM

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό (αθλητίατρο-ορθοπαιδικό). Βοηθά η λήψη μαγνητικής τομογραφίας, ώστε να θεωρηθεί πιο ολοκληρωμένη και σαφής η διάγνωση και να επιλεχθεί η καλύτερη μέθοδος αποκατάστασης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε με συντηρητική αγωγή. Αν η νόσος είναι ελαφριά, εφαρμόζεται συντηρητική αγωγή και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, με ενδυνάμωση των μυών και της άρθρωσης, με μόνο μειονέκτημα ότι μπορεί να μην εξαφανισθούν όλα τα συμπτώματα.

Επίσης, στον ασθενή συνιστάται ανάπαυση, παγοθεραπεία και λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, παράλληλα με ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα προτείνει ο γιατρός. Αν η συντηρητική αγωγή αποτύχει, συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου.

Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκόπηση και η ανάρρωση εξαρτάται από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί (μερική μηνισκεκτομή ή συρραφή του μηνίσκου). Στη μεν πρώτη υπάρχει ταχεία ανακούφιση συμπτωμάτων και ταχεία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά η αφαίρεση τμήματος του μηνίσκου δεν είναι ό,τι καλύτερο και προδιαθέτει μακροπρόθεσμα σε εκφύλιση του γόνατος. Στη δεύτερη (συρραφή), μακροπρόθεσμα αποτελεί την καλύτερη λύση, αφού δεν αλλάζει η φυσιολογία - αρχιτεκτονική του γόνατος, αλλά απαιτεί πολυτέλεια χρόνου και δεν έχει μέχρι τώρα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για περισσότερα θέματα ιατρικής φύσεως, μπορείτε να ανατρέξετε στο doctoranytime.

Photo credits: Eurokinissi

24MEDIA NETWORK