X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Τι είναι το ritiro που επέβαλε ο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό

Ο Πέδρο Μαρτίνς συγκέντρωσε τους παίκτες του στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη. Το ritiro του Ολυμπιακού είναι κάτι συνηθισμένο στην Ιταλία, όχι στην Ελλάδα. Τι είναι, όμως, το... μάντρωμα των παικτών;

EUROKINISSI

Η απόφαση του Πέδρο Μαρτίνς έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στα αυτιά των παικτών του Ολυμπιακού. Συγκέντρωση, απομόνωση, 'μάντρωμα', ritiro, όπως θα έλεγαν οι Ιταλοί. Μία έννοια σχετικά άγνωστη για την Ελλάδα, αλλά συνηθισμένη για τη γειτονική χώρα. Οι Ιταλοί την εφηύραν, αυτοί την εφαρμόζουν με κάθε ευκαιρία, καθ' υπόδειξη προπονητών ή και διοικούντων.

Η έμπνευσή της αποδίδεται, πάντως, σε έναν Αργεντινό. Ο σπουδαίος Ελένιο Ερέρα, τον καιρό που βρισκόταν στην Ίντερ με την οποία κατέκτησε -μεταξύ άλλων- δύο σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών το 1964 και το 1965, ήταν γνωστός θιασώτης της στρατιωτικής πειθαρχίας των παικτών του.

Απαγόρεψε το αλκοόλ και το τσιγάρο, έλεγχε τη δίαιτά τους και μάλιστα μια φορά απέβαλε έναν παίκτη που είπε στον Τύπο 'ήρθαμε να παίξουμε στη Ρώμη' αντί για 'ήρθαμε να νικήσουμε στη Ρώμη'. Πολλές φορές έστελνε ανθρώπους της Ίντερ να τσεκάρουν τα σπίτια των ποδοσφαιριστών για να δει αν κοιμούνται ή έχουν βγει έξω να διασκεδάσουν, ενώ για να γίνεται πιο... εύκολα αυτός ο έλεγχος, σκέφτηκε έναν μοναδικό τρόπο.

Εισήγαγε το ritiro, τη συγκέντρωση των παικτών σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα προπονητικό κέντρο για αρκετές ημέρες πριν και μετά από αγώνες. Οι ποδοσφαιριστές δεν επιτρεπόταν να φύγουν από τον χώρο και η ζωή τους σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν μόνο προπόνηση και συναναστροφή με τους συμπαίκτες τους.

Με αυτόν τον τρόπο, οι παίκτες έρχονταν πιο κοντά μεταξύ τους, οι σχέσεις τους γίνονταν πιο σφιχτές και αδελφικές, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τον προπονητή. Η τακτική αυτή στόχευε περισσότερο σε βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής κατάστασης της ομάδας, παρά της σωματικής.

Το έκανε μέχρι και ο Μπουφόν

Όταν οι υπόλοιποι προπονητές είδαν ότι αυτή η πρακτική έφερνε αποτελέσματα, άρχισαν να το υιοθετούν και οι ίδιοι. Οι παίκτες, όμως, αντιδρούσαν και γι' αυτό το ritiro χρησιμοποιείτο μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Αυτές συνήθως ήταν ένα σερί κακών εμφανίσεων ή και αποτελεσμάτων ή η παραμονή ενός πολύ σημαντικού αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει ιταλική ομάδα που να μην έχει καταφύγει σε ritiro, όταν βρίσκεται σε άσχημο 'φεγγάρι'. Από την πιο μεγάλη μέχρι την πιο μικρή, όπως για παράδειγμα το 2015, όταν ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν ήταν μεγαλομέτοχος της Καραρέζε, ομάδας της γενέτειράς του.

Μετά από μία ήτα από τη ΣΠΑΛ και σερί τεσσάρων αγώνων δίχως βαθμό, ο Μπουφόν αποφάσισε ότι πριν από το κρίσιμο παιχνίδι με την Ποντεντέρα, η ομάδα θα έπρεπε να συγκεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο. 'Πραγματικά ελπίζω ότι η ομάδα και ο προπονητής να μπορέσουν να βρουν -χάρη στο ritiro- τη συγκέντρωση που χρειάζεται για να ανακάμψουν και να ολοκληρώσουν τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο', είχε ανακοινώσει τότε ο Ιταλός τερματοφύλακας.

Το ελληνικό παράδειγμα του Στραματσόνι

Στην Ελλάδα υπήρξε ένα προηγούμενο ritiro και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο. Μετά από την ισοπαλία του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο στις 27 Νοεμβρίου 2016, οι 'πράσινοι' είχαν ρεκόρ 2 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες. Ο τότε τεχνικός του συλλόγου, Αντρέα Στραματσόνι, αποφάσισε να εφαρμόσει και στην Ελλάδα ritiro, όπως είχε κάνει στην Ουντινέζε την προηγούμενη χρονιά, με ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Η ομάδα αποσύρθηκε τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο της Νέας Ερυθραίας όπου κατέλυε η αποστολή του Παναθηναϊκού πριν από τους εντός έδρας αγώνες. Οι παίκτες θα έβγαιναν μόνο για προπονήσεις στο 'Γεώργιος Καλαφάτης', αν και θα μεσολαβούσε το ταξίδι στο Ηράκλειο για τον αγώνα κυπέλλου με τον ΟΦΗ. Το πλάνο ήταν με την επιστροφή από Κρήτη, η αποστολή να γυρίσει στο ξενοδοχείο και να βγει μόνο το μεσημέρι της Κυριακής, για να πάει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Το πλάνο άλλαξε πολύ σύντομα, αφού οι Κρητικοί νίκησαν τον Παναθηναϊκό και ο Στραματσόνι αποτέλεσε παρελθόν. Όταν ανέλαβε ο Μαρίνος Ουζουνίδης... ακύρωσε το ritiro, με το 'τριφύλλι' να νικάει τον ΠΑΟΚ 1-0 και εν τέλει να προκρίνεται επί του ΟΦΗ. Το αν έπαιξε ρόλο η απομόνωση στο ξενοδοχείο, ουδείς θα μάθει.

Photo credits: Eurokinissi