Ρεμί Γκαρντ: Ο “μαθητής” του Βενγκέρ που ρισκάρει
Πρώτο φαβορί φαίνεται πως είναι πλέον ο Ρεμί Γκαρντ για να αναλάβει τον πάγκο του Ολυμπιακού. Το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ του 50χρονου προπονητή με θητεία σε Λιόν και Άστον Βίλα. Ο τρόπος παιχνιδιού του, οι εμμονές του, το πλάνο και η μέχρι τώρα καριέρα του.
Ο Ρεμί Γκαρντ, ο οποίος εργάστηκε για τρία χρόνια στην τεχνική ηγεσία της Λιόν, ενώ πέρυσι κάθισε στον πάγκο της Άστον Βίλα, προσπέρασε στην κούρσα για να αναλάβει από τώρα το τιμόνι των πρωταθλητών Ελλάδας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Γεωργακόπουλου.
Ο 50χρονος κόουτς μάλιστα φαίενται πως βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος αποφάσισε να κινηθεί άμεσα μετά από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με ορίζοντα όχι μόνο τη σεζόν που διανύουμε, αλλά και την επόμενη.
Ποιος είναι όμως ο Ρεμί Γκαρντ και τι έχει κάνει στη μέχρι τώρα καριέρα του; Το Contra.gr σκιαγραφεί το προφίλ του προπονητή που θεωρείται φαβορί για να αναλάβει τον Ολυμπιακό.
ΜΕ “ΔΑΣΚΑΛΟ” ΤΟΝ ΑΡΣΕΝ ΒΕΝΓΚΕΡ
Πριν ασχοληθεί με την προπονητική, ο Ρεμί Γκαρντ είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά το 1987 στη Λιόν, την οποία ανέβασε στη Ligue 1 και έμεινε μέχρι το 1993. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Στρασβούργο με το οποίο κέρδισε το Ιντερτότο το 1995 και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας την ίδια χρόνια, ενώ έκλεισε την καριέρα του στην Άρσεναλ (1996-1999) με την οποία πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας το 1998 υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ.
Σε αυτό το τελευταίο όνομα θα πρέπει να σταθούμε. Ο Αλσατός τεχνικός αποτέλεσε τον “δάσκαλο” του Γκαρντ. Πριν κλείσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, ο Γκαρντ, είχε ήδη αποφασίσει πως θα συνεχίσει στο ποδόσφαιρο ως προπονητής. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο πρώην συμπαίκτης του στην Άρσεναλ Άντριαν Κλαρκ είχε δηλώσει πως: “Από τότε θυμάμαι ήταν σαν να ήθελε να μας μαθαίνει πράγματα. Ήταν 30 χρονών αλλά έδειχνε πολύ μεγαλύτερος στο γήπεδο. Υπήρχε όμως ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον Βενγκέρ. Είχαν συνεχώς τετ-α-τετ οι δυο τους”.
Αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια βρισκόταν συνεχώς με τον Αρσέν Βενγκέρ. Ανέλαβε και ρόλο σχολιαστή για τη γαλλική τηλεόραση, συνεχίζοντας πάντα να παρακολουθεί τους αγώνες της Άρσεναλ και να σημειώνει κάθε κίνηση. Πήρε το δίπλωμα προπονητική και το 2003 τον προσέλαβε η πρώην ομάδα του, η Λιόν, ως μέλος του τεχνικού επιτελείου του τότε προπονητή Πολ Λεγκέν. Μετά την αποχώρηση του τελευταίου πήρε προαγωγή και κάθισε δίπλα στον πρώτο προπονητή, Ζεράρ Ουγιέ ως βοηθός του. Αποτέλεσε επίσης τον βοηθό του Κλοντ Πιέλ στη Λιόν, ώσπου το καλοκαίρι του 2011 του προσφέρθηκε η θέση του πρώτου προπονητή της ομάδας.
Τρία χρόνια έμεινε στον πάγκο του γαλλικού συλλόγου, τον οποίο ανέλαβε σε μια μεταβατική περίοδο. Κατάφερε να κερδίσει ένα Κύπελλο Γαλλίας και ένα Σούπερ Καπ το 2012, ενώ σε συνολικά 1666 παιχνίδια στον πάγκο μέτρησε 84 νίκες, 37 ισοπαλίες και 45 ήττες, με το ποσοστό νικών του να φτάνει το 50.6%.
Το ρόστερ που ανέλαβε το Γκαρντ ήταν εξαιρετικό καθώς αποτελούνταν από παίκτες όπως ο Ούγκο Γιορίς, Ντέγιαν Λόβρεν, Γιοάν Γκουρκίφ, Λισάντρο Λόπες, Μπαφετιμί Γκομίς και άλλοι. Ωστόσο η πολιτική του συλλόγου ήταν να πουλήσει τα αστέρια για να περικοπεί το μπάτζετ, ενώ παράλληλα να προωθηθούν και τα νέα ταλέντα από τις ακαδημίες. Σας θυμίζει κάτι;
Έχει μάθει να δουλεύει με νέους και άλλωστε είναι κάτι που “κληρονόμισε” και από τον “δάσκαλό” του Αρσέν Βενγκέρ. Ο Γκαρντ προσπάθησε να αλλάξει και τη φιλοσοφία της Λιόν. Μια φιλοσοφία που κράτησε για αρκετά χρόνια και της “χάρισε” επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα. Άλλαξε το 4-3-3 που είχε συνηθίσει να αγωνίζεται ο σύλλογος και έπαιζε κυρίως με 4-3-1-2 με τον αρχηγό Μαξίμ Γκοναλόν ως τον παίκτη που συνέδεε άμυνα και κέντρο. Ο Γκοναλόν στη θέση που έπαιζε επέτρεπε στα μπακ να ανεβαίνουν και να παίζουν όλη την πλευρά μοιράζοντας πολλές ασίστ.
Ο Γκαρντ είναι επιθετικός προπονητής και πολλές φορές το πλήρωσε στις αντεπιθέσεις. Αρέσκεται στο επιθετικό παιχνίδι και ζητάει από τους παίκτες του να ανεβαίνουν και να πιέζουν ψηλά. Παράλληλα, ζητά συνεχώς γρήγορες πάσες, όπως ακριβώς και ο Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ.
ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ
Τα τρία χρόνια που έκατσε στον πάγκο της Λιόν ο Γκαρντ “έφτιαξε” το όνομά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ήδη από τότε πολλοί είχαν αρχίσει να τον θεωρούν μάλιστα και ως διάδοχο του Αρσέν Βενγκέρ για την Άρσεναλ. Θα έμενε κι άλλο στη γαλλική ομάδα, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να σταματήσει. “Οι λόγοι που αποφάσισα να μην συνεχίσω στη Λιόν είναι προσωπικοί και έχουν να κάνουν με την οικογένειά μου. Αισθάνομαι πώς ήρθε η ώρα να κάνω ένα διάλλειμα”, δήλωσε ο ίδιος κατά την αποχώρησή του.
Το βήμα στην Αγγλία ήρθε λίγους μήνες αργότερα. Αφού σταμάτησε για κάποιο διάστημα και ηρέμησε, στις 2 Νοεμβρί του του 2015 αποδέχθηκε την πρόταση της Άστον Βίλα και υπέγραψε συμβόλαιο τρισήμισι ετών. Η αποστολή του ήταν εξαρχής δύσκολη αφού η Βίλα βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και ο στόχος του Γκαρντ ήταν να καταφέρει να την σώσει από τον υποβιβασμό. Ρίσκαρε όμως και δεν το φοβήθηκε.
Έχει εμμονή με το πλάνο του και δεν δέχεται να το αλλάξει. Έτσι έκανε και στη Βίλα. Δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του και συνέχισε με το ίδιο επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιζε και στη Λιόν. Μόνο που στην Premier League το πλήρωσε ακριβά. Αν και στην αρχή οι οπαδοί της ομάδας τον υποδέχθηκαν με χαμόγελο, στη συνέχεια έφυγε… κακήν κακώς από το Μπέρμιγχαμ.
Έμεινε μόλις 147 ημέρες στον πάγκο πριν λύσει κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα. Σε συνολικά 20 αγώνες πρωταθλήματος που καθοδήγησε τη Βίλα είχε 2 νίκες, έξι ισοπαλίες και 12 ήττες με ποσοστό νικών 10%, το χειρότερο ποσοστό που είχε ποτέ προπονητής στην ιστορία της ομάδας.
Παράλληλα, όλα τα βρετανικά μέσα τον έβαλαν στη λίστα με τους 10 χειρότερους προπονητές που πέρασαν ποτέ από την Premier League. Η Άστον Βίλα δεν κατάφερε να σωθεί και υποβιβάστηκε. Αν και δεν είχε στον πάγκο της τον Γκαρντ μέχρι τότε, οι οπαδοί της χρεώνουν σε εκείνον την αποτυχία.
Στους πέντε μήνες που έμεινε έδειξε τον επιθετικό στιλ παιχνιδιού του που του “στοίχισε” (δέχθηκε 43 γκολ σε 23 ματς σε όλες τις διοργανώσεις), ενώ κυρίως έπαιζε με σύστημα 4-1-4-1 και 4-3-3. Παράλληλα, ήταν αυστηρός και δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Δεν συγχωρούσε νυχτοπερπατήματα και δεν δίστασε να τα βάλει με τον νεαρό σταρ της ομάδας Τζακ Γκρίλις, έναν παίκτη ιδιαίτερα αγαπητό στους οπαδούς. Μετά από ένα νυχτοπερπάτημά του, τον έστειλε απευθείας στη δεύτερη ομάδα της Άστον Βίλα και κατέστησε σαφές σε όλους ότι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση αν παρακούσουν τις εντολές του.
Να σημειωθεί τέλος ότι δεν φοβάται να πάει κόντρα ακόμα και στους ανωτέρους του. Την τελευταία του χρονιά στη Λιόν η διοίκηση δέχθηκε μια προσφορά ύψους 13.000.000 ευρώ από την Νάπολι για τον αρχηγό της ομάδας, Μαξίμ Γκοναλόν, τον αγαπημένο παίκτη του Γκαρντ και ήταν έτοιμη να τον πουλήσει. Ωστόσο ο Γάλλος έστειλε τελεσίγραφο στη διοίκηση πως αν πουληθεί ο παίκτης θα αποχωρήσει και ο ίδιος και τελικά κατάφερε να τον κρατήσει.
Μπορεί στην Αγγλία ο Ρεμί Γκαρντ να μην πέτυχε, ωστόσο στην Ελλάδα (εφόσον αναλάβει τον Ολυμπιακό) θα είναι τελείως διαφορετικά. Έχει το ρόστερ που χρειάζεται για να παιξει επιθετικό ποδόσφαιρο και με μερικές προσθήκες μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω. Περιμένουμε να δούμε…
AP Photo/Rui Vieira