Το ψευδές ρεκόρ τροπαίων του Ντάνι Άλβες που του πίστωσαν τα ΜΜΕ
Ο Ντάνι Άλβες ανακηρύχθηκε 'Μίδας των τροπαίων' μετά από την κατάκτηση της Ligue 1. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού ακόμα δεν έχει προσπεράσει έναν πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ. Και κινδυνεύει.
Κάθε τέλος σεζόν ο Ντάνι Άλβες ανήκει σε εκείνο το κλαμπ ποδοσφαιριστών που γεμίζει την τροπαιοθήκη του με νέα αποκτήματα. Είτε ως παίκτης της Σεβίλλης είτε της Μπαρτσελόνα είτε της Γιουβέντους είτε τώρα της Παρί Σεν Ζερμέν, συνηθίζει να τοποθετεί μπόλικα μετάλλια σε μία φωτεινή γωνιά του σαλονιού του και να τα καμαρώνει.
Τελευταίο εξ αυτών, εκείνο του πρωταθλητή Γαλλίας που πρόσθεσε στη συλλογή του την Κυριακή, μετά από τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου της Ligue 1 από την Παρί.
Αυτό ήταν το δεύτερο πρωτάθλημα Γαλλίας για τον Βραζιλιάνο μπακ και το 5ο τρόπαιο στη θητεία του στον σύλλογο του Παρισιού. Συνολικά, ήταν το 39ο τρόπαιο στην καριέρα του. Πολλά; Πάρα πολλά. Τα περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη στην ιστορία; Σε καμία περίπτωση…
Το λάθος με τον Άλβες και τον Χασάν
Ως είθισται σε περιπτώσεις ρεκόρ, αν μία πηγή παρουσιάσει ένα τέτοιο, τότε η αναπαραγωγή προλαβαίνει ακόμα και τον έλεγχο των δεδομένων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα μεγάλο σφάλμα στη μέτρηση που ελάχιστοι σε Ελλάδα και εξωτερικό έψαξαν να το εντοπίσουν, προτού δημοσιεύσουν τη σχετική είδηση με το ‘ρεκόρ’ του 35χρονου ποδοσφαιριστή.
Το μπέρδεμα έγκειται στο τι θεωρείται τίτλος, στο αν συμμετείχε ο παίκτης στην κατάκτηση (πχ. αν ήταν στην αποστολή της ομάδας που κατέκτησε κάποιο Super Cup ή όχι) και στο πότε υπάρχει πραγματική απονομή.
Για παράδειγμα, ο Άλβες άρχισε την καριέρα του στην Μπαΐα στο τέλος του 2001, ωστόσο αρκετοί του πιστώνουν δύο τίτλους του συλλόγου που κατακτήθηκαν το καλοκαίρι του 2001, προτού προωθηθεί στην πρώτη ομάδα (η πορτογαλική έκδοση της Wikipedia φέρει μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό)!
Εξίσου άτοπη είναι η πρόσθεση τίτλων σε επίπεδο ηλικιακών κατηγοριών. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να προσμετρηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20 του 2003 στους τίτλους που πήρε σε αντρικό επίπεδο.
Με τις ορθές μετρήσεις, τα τρόπαιά του είναι 39, ένα λιγότερο από έναν πρώην παίκτη του… ΠΑΟΚ! Ο Χοσάμ Χασάν παραμένει (για λίγο ακόμη) ο ‘Μίδας’ των τροπαίων, αφού άρχισε τη συλλογή του το 1984, στην πρώτη χρονιά του στην Αλ Αχλί, και συνέχισε για 20 χρόνια, όταν κατέκτησε το τελευταίο τρόπαιό του, το πρωτάθλημα Αιγύπτου, ως παίκτης της Ζάμαλεκ.
Ενδιάμεσα, πέρασε και από την Τούμπα το 1990-1991 μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Ιμπραχίμ Χασάν, ο οποίος βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας με 37 τρόπαια.
Οι δύο άγνωστοι δεύτεροι
Ανάμεσα στους δύο αδερφούς, πλην του Άλβες, βρίσκονται δύο ποδοσφαιριστές άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Ο Νόελ Μπέιλι είχε την τύχη να αγωνίζεται στην απόλυτη κυρίαρχο του πρωταθλήματος Βόρειας Ιρλανδίας τις δεκαετίες του ’90 και του ’00, με συνέπεια να κατακτήσει 10 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα. Σε αυτά προστίθενται διάφορες επίσημες διοργανώσεις που έχει δημιουργήσει τόσο η λίγκα όσο και η ομοσπονδία της χώρας, με συνέπεια ο βετεράνος κεντρικός μέσος, παρότι δεν υπήρξε ποτέ διεθνής και αγωνιζόταν πάντα ως ημιεπαγγελματίας, να φτάσει τα 39 τρόπαια στην καριέρα του.
Ένα τρόπαιο λιγότερο έχει ένας θρύλος του ποδοσφαίρου της Ιορδανίας. Ο Ρατέμπ αλ Αουαντάτ αγωνίστηκε για 20 χρόνια στην κορυφαία ομάδα της πατρίδας του, Αλ Φαϊσαλί, με συνέπεια να κατακτήσει 38 τρόπαια. Δύο συμπαίκτες του σε εκείνη τη ‘χρυσή’ ομάδα του Αμάν, οι Τζέρις Τάντρους και Αντνάν αλ Σουαϊμπάτ, βρίσκονται κι αυτοί στη λίστα, αλλά πιο χαμηλά.
Αυτοί που πλησίασαν
Τα πρώτα αρκετά γνωστά ονόματα εντοπίζονται στην 8η θέση της λίστας. Τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει από 34 τρόπαια και ένας εκ των οποίων παραμένει στη δράση.
Ο λόγος για τον Αντρές Ινιέστα, ο οποίος είχε γίνει συλλέκτης τίτλων μέχρι το καλοκαίρι του 2018, όταν αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα για τη Βίσελ Κόμπε. Όντας μόλις 34 ετών, δεν αποκλείεται να αυξήσει τη συγκομιδή του στο εγγύς μέλλον, είτε στην Ιαπωνία είτε σε άλλη ομάδα.
Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον Ράιαν Γκιγκς ή τον Αλεκσάντρ Σοβκόβσκι, όμως, αμφότεροι κορυφαίοι παίκτες στις θέσεις τους στα δύο άκρα του millenium, που μπορεί να μην χάρηκαν επιτυχίες με τις εθνικές ομάδες, όμως έγιναν σύμβολα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Ντινάμο Κιέβου αντιστοίχως.
Οι 4 που θα προσπεράσουν
Στο top-20 υπάρχουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι στο μέλλον έχουν μεγάλες πιθανότητες να αναρριχηθούν στην κορυφή της λίστας. Ένας εξ αυτών, το φαβορί για να προσπεράσει πρώτος τόσο τον Χασάν όσο και τον Άλβες, είναι ένας συμπατριώτης του νυν επικεφαλής και διάδοχός του στην αρχηγεία της Αλ Αχλί.
Ο Χοσάμ Ασούρ είναι μόλις 33 ετών, αγωνίζεται στην ομάδα από το 2003, έχει 34 τρόπαια μέχρι φέτος και λόγω των πολλών διοργανώσεων στους οποίους συμμετέχει η κορυφαία ομάδα της Αιγύπτου, έχει όλα τα φόντα να περάσει γρήγορα το ‘φράγμα’ των 40 τροπαίων.
Ο διεθνής αμυντικός μέσος, πάντως, έχει 3 μεγάλους ανταγωνιστές, οι οποίοι αγωνίζονται στην ίδια ομάδα και δύσκολα θα αλλάξει αυτό. Οι Ζεράρ Πικέ, Λιονέλ Μέσι και Σέρχιο Μπουσκέτς αποτελούν μέρος της ‘ραχοκοκκαλιάς’ της Μπαρτσελόνα που από το 2009 σαρώνει μόνιμα τους τίτλους εντός κι εκτός ισπανικών συνόρων.
Οι δύο πρώτοι, όντες και μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν από 32 τρόπαια ο καθένας, με τον 32χρονο αμυντικό να υπολογίζει 3 εξ αυτών από την 4ετή θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως ρεζέρβα.
Ο Μέσι είναι έναν χρόνο μικρότερος και όπως οι συμπαίκτες του, ετοιμάζεται να προσθέσει στη λίστα το φετινό πρωτάθλημα, διεκδικώντας παράλληλα το κύπελλο και το Champions League.
Ο 30χρονος Μπουσκέτς έχει δύο τρόπαια λιγότερα από τους συμπαίκτες του, όμως ίσως να έχει περισσότερο χρόνο για να αναπληρώσει αυτήν την απόσταση.
Τα ονόματα που απουσιάζουν
Από τη λίστα λείπουν ορισμένα κορυφαία ονόματα ποδοσφαιριστών, που τα έχουμε συνηθίσει στο τέλος μιας χρονιάς να σηκώνουν διαρκώς τρόπαια.
Το σπουδαιότερο όλων είναι του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έγινε συλλέκτης τίτλων το 2002 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Το φετινό σκουντέτο με τη Γιουβέντους ήταν το 28ο της καριέρας του και έτσι περιμένει τη νέα χρονιά για να αυξήσει τη συγκομιδή του και να μπει στη λίστα.
Αντιθέτως, ο αρχηγός της ‘γηραιάς κυρίας’, Τζιόρτζιο Κιελίνι, αν και σηκώνει ανελλιπώς τρόπαια από το 2012, έχει μόλις 16 και μοιάζει αδύνατο να προλάβει την κούρσα.
Σε μία άλλη… αυτοκρατορία, εκείνη της Μπάγερν, επίσης υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να βρίσκονται στη λίστα, αλλά για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν. Για παράδειγμα, η Μπάγερν έχει πανηγυρίσει 5 DFL-Supercup όσο καιρό βρίσκεται ο Άριεν Ρόμπεν στην ομάδα, όμως ο Ολλανδός έχει βρεθεί στην αποστολή σε μόνο δύο από τα παιχνίδια και ως εκ τούτου η συγκομιδή τροπαίων του έχει περιοριστεί σε 25 τρόπαια.
Φρανκ Ριμπερί και Τόμας Μίλερ έχουν ακόμα λιγότερα τρόπαια, παρά την κυριαρχία των Βαυαρών στη Γερμανία (ο Ρόμπεν έχει αρκετά τρόπαια και με άλλους συλλόγους και γι’ αυτό προπορεύεται).
Μία άλλη σημαντική μορφή του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα Γαλλίας μαζί με τον Άλβες έφτασε τα 24 τρόπαια στην καριέρα του, ενώ ο μεγάλος αντίπαλός του τις προηγούμενες δεκαετίες, Ίκερ Κασίγιας, έχει ένα τρόπαιο λιγότερο και διεκδικεί ακόμα δύο φέτος με την Πόρτο.
Photo credits: AP Photo/Antonio Calanni, Manu Fernandez, Tim Hales, Nasser Nasser, Michel Euler