Ρεάλ Μαδρίτης: Οι 5 παίκτες που θα την ξανακάνουν βασίλισσα
Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η νικήτρια των φετινών μεταγραφών, πριν αρχίσει η μεταγραφική περίοδος στη LaLiga. Πόσα έχουν δώσει οι 'μερένγκες', πόσα θα δώσουν ακόμα, ποιους παίκτες θα πουλήσουν και πού βρίσκουν όλα αυτά τα λεφτά.
Για κάποιες σεζόν οι μεταγραφικές περίοδοι των κορυφαίων ποδοσφαιρικών λιγκών ήταν σε αρμονία. Δηλαδή, ‘έπεφταν’ η μια πάνω στην άλλη. Κάτι που προφανώς εξυπηρετούσε τους πάντες. Πέρυσι η Premier League είπε να ανεβάσει το συντελεστή δυσκολίας και να ανοίγει το ‘παράθυρο’ στις 16 του Μάη. Ως ημέρα ‘κλεισίματος’ όρισε την 8η Αυγούστου. Αν σκεφτείς πως οι άλλοι να κάνουν τις ενέργειες τους έως τις 2 Σεπτεμβρίου, αντιλαμβάνεσαι πως στην Αγγλία υπάρχει μια πίεση, ένα άγχος και ένας πιο περιορισμένος χρόνος για να ‘φτιάξουν’ ρόστερ. Αυτά έχει η ζωή. Δες τι ισχύει με τις ‘μετακομίσεις’ πριν προχωρήσουμε. Εντός των διαστημάτων οι σύλλογοι μπορούν να καταχωρούν -στις επίσημες λίστες- παίκτες.
Ας εστιάσουμε τώρα, στην Ισπανία
Το καλοκαίρι του 2018 τέθηκε νέο ρεκόρ, στην ιστορία της λίγκας, σε ό,τι αφορά τα ευρώ που ξοδεύτηκαν στις καλοκαιρινές μεταγραφές. Ήταν 934.270.000. Φέτος, πριν καν αρχίσει επίσημα η μεταγραφική περίοδος έχει φτάσει στα 303.000.000 ευρώ.
Μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης έχει δώσει περισσότερα από όσα μαζί όλες οι ομάδες της Αγγλίας (196.000.000 ευρώ), της Γαλλίας (32.000.000 ευρώ) και της Πορτογαλίας (28.000.000 ευρώ). Για την ιστορία, η Bundesliga είναι στα 384 εκατομμύρια και η Serie A στα 292.000.000 ευρώ.
Οι ‘μερένγκες’ έφτασαν στο σημείο που έγινε πια αναγκαία η ανοικοδόμηση. Ο Ζινεντίν Ζιντάν επέστρεψε, βρέθηκε με τα αφεντικά και συμφώνησαν να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο. Κατέληξαν σε πέντε ονόματα ως τα βασικά ‘θέλω’: τους Πολ Πογκμπά (κεντρικός μέσος), Εντέν Αζάρ (επιθετικός μέσος)-ο ίδιος λέει πως τον λένε Έντεν Χάζαρντ), Κρίστιαν Έρικσεν (κεντρικός μέσος/επιθετικός μέσος), Τανγκί ΕνΝτομπελέ (αμυντικός μέσος) και Λούκα Γιόβιτς (επιθετικός).
Δεν ήταν οι μόνοι που ήθελαν. Ήταν οι κύριοι. Ουδείς ήταν ελεύθερος. Για αυτό άρχισαν από τις πιο απλές υποθέσεις.
✔ Στις 14 Μαρτίου ανακοίνωσαν την εξαετή συνεργασία με τον Έντερ Μιλιτάο (κεντρικός αμυντικός). Για να τον κάνουν δικό τους έδωσαν 50 εκατομμύρια ευρώ στην Πόρτο.
✔ Στις 4 Ιουνίου πρόσθεσαν τον 21χρονου Γιόβιτς, με την Άιντραχτ να ικανοποιείται με 60 εκατομμύρια ευρώ, για να τον αφήσει να φύγει.
✔ Στις 7 Ιουνίου ολοκλήρωσαν τη μετακόμιση του 28χρονου Αζάρ από την Τσέλσι -έως το 2024. Την πρώτη φορά που ρώτησαν τους ‘Μπλε” για την τιμούλα του Βέλγου, άκουσαν πως είναι στα 112.000.000 ευρώ, μολονότι το συμβόλαιο του έληγε το 2020. Έκλεισε στα 100.000.000 ευρώ. Έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή, στην ιστορία του συλλόγου.
✔ Στις 12 Ιουνίου ειδοποίησαν πως πήραν και ένα άλλο παιδί: τον 24χρονο Φερλάντ Μεντί (αριστερό μπακ), ο οποίος άνηκε στη Λιόν. Έπαψε να ανήκει, όταν η γαλλική ομάδα πήρε 48.000.0000 ευρώ.
✔ Στις 18 Ιουνίου έκαναν πέντε τις ανακοινώσεις, με τον Ροντρίγκο (18χρονος επιθετικός), που έγινε δικός τους αφότου έδωσαν στη Σάντος το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι εδώ έχουμε φτάσει στα 303 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τις εξαγορές -χώρια τους μισθούς αυτών των παικτών. Προχωράμε.
Όπως έγραψε η As oι Μαδριλένοι ήξεραν ευθύς εξ αρχής, πως η πιο δύσκολη περίπτωση θα ήταν αυτή του 26χρονου Πογκμπά. Παίκτης που έχει πει πως δεν θέλει να μείνει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την ομάδα να ζητά 150.000.000 ευρώ για τον Γάλλο. Για αυτό και αποφάσισαν να δώσουν τον περισσότερο χρόνο σε αυτήν την περίπτωση.
Ο 27χρονος Έρικσεν έχει συμβόλαιο με την Τότεναμ έως το 2020. Στην πρώτη επαφή, οι Σπερς είχαν ζητήσει 100.000.000 ευρώ. Η ισπανική ομάδα ξεκαθάρισε ότι δεν θα πήγαινε πάνω από τα 85 εκατομμύρια. Ε, μετά ο Δανός έγινε αυτός που έστειλε την παρέα του στον τελικό του UEFA Champions League, με ανατροπή στο ζευγάρωμα με τον Άγιαξ. Άρα, άλλαξαν τα δεδομένα.
Ο 22χρονος ΕνΝτομπελέ έχει συμβόλαιο με τη Λιόν που με 80 εκατομμύρια ευρώ θα κάνει την καρδιά της πέτρα και θα τον δώσει.
Δεν θέλω να σκέφτεσαι πού βρισκει τόσα λεφτά. H Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο ποδοσφαιρικός οργανισμός που ‘χει τη μεγαλύτερη αξία από όλους όσοι υπάρχουν στον πλανήτη: φτάνει στα 3.75 δισεκατομμύρια ευρώ. Πούλησε τα χορηγικά της δικαιώματα στην Providence Equity, κορυφαία επενδυτική εταιρεία, με έδρα στην Αμερική, με ‘πορτφόλιο’ που ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να τα δώσει, πήρε 198.114.000 ευρώ, μπροστά -για την τετραετή συνεργασία. Μετά πήρε και τα λεφτά των διαφημιζομένων (54.8 εκατομμύρια το χρόνο από χορηγούς, πώληση ειδών και φιλικά προετοιμασίας).
Το συμβόλαιο που υπέγραψε για τις εμφανίσεις της ήταν το πιο παχυλό στην ιστορία των συνεργασιών αθλητικών οργανισμών με εταιρίες αθλητικού εξοπλισμού. Η Adidas εξασφάλισε το ΟΚ, αφότου έδωσε 1.591.000.000 ευρώ, για 12 χρόνια. Βάλε τα εισιτήρια, την πώληση ειδών που φέρουν το σήμα του συλλόγου, αυτήν των τηλεοπτικών δικαιωμάτων (σε Ισπανία, Champions League και όλες τις άλλες διοργανώσεις, στις οποίες παρουσιάζεται η ομάδα) και καταλαβαίνεις πώς φτάνουν τα έσοδα στο Θεό.
Mετά πρόσθεσε και τις επιτυχίες. Η Deloitte Football Money League ειδοποίησε ότι τη σεζόν 2017-18 (μετά το 3/3) τα έσοδα έφτασαν στα 750.9 εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό οι μεταγραφές. Η άνοδος που εμφάνισε σε σύγκριση με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, ήταν της τάξεως του 11.3%.
Μην ξεχνάς αυτούς που θα πουληθούν
Για να γίνει η ανοικοδόμηση, έγιναν (και θα γίνουν κι άλλες) μεταγραφές. Για να παίξουν αυτά τα παιδιά, εκείνα που βρίσκονται στη θέση τους θα πρέπει να μετακινηθούν. Δηλαδή, να πουληθούν. Σύμφωνα με το 90.min στη λίστα του Ζιζού με αυτούς που θα δοθούν αλλού -έναντι αντιτίμου- είναι οι Ίσκο (μεσοεπιθετικός -τον θέλει η Μίλαν και η Ρεάλ ζητά 70 εκατομμύρια ευρώ από όποιον θέλει να τον αγοράσει), Χάμες Ροντρίγκεζ (μεσοεπιθετικός -τον θέλει η Νάπολι και δίνει 10.000.000 ευρώ να τον πάρει ως δανεικό, με δικαίωμα αγοράς το 2020 για 40 εκατομμύρια ευρώ), Ραούλ ντε Τομάς (επιθετικός -τον θέλει η Μπενφίκα), Nάτσο Φερνάντεθ (αμυντικός -τον θέλει ο Κόντε στην Ίντερ), Λούκας Βάσκεθ (εξτρέμ -τον διεκδικεί η Άρσεναλ), Λούκα Ζιντάν (τερματοφύλακας -ο γιος του κόουτς φέρεται να μετακομίζει στη Γαλλία) και φυσικά ο Γκάρεθ Μπέιλ (επιθετικός -αρνείται να φύγει, τον θέλει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Υπάρχει και ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ρεάλ πρόσφερε στην Παρί Σεν Ζερμέν 130 εκατομμύρια ευρώ συν τον Μπέιλ, για τον Νεϊμάρ.
Προφανώς και κάποιοι θέλουν να μείνουν στη Μαδρίτη να (απο)δείξουν ποιοι είναι. Το θέμα όμως, είναι τι χρειάζεται η ομάδα. Και αυτό είναι τα χρήματα από την πώληση τους -για το financial fair play ρε γ… το. Tην Πέμπτη 20/6 μια φορά, η Ρεάλ έδωσε τον 24χρονο Μάρκος Γιορέντε (αμυντικός μέσος) στην Ατλέτικο Μαδρίτης, για 30.000.000 ευρώ. Και συνεχίζει.
Θα χωρούσε ο Νεϊμάρ σε αυτήν τη Ρεάλ ή καλύτερα να γυρίσει στην Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο: