X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ρεάλ-Μπαρτσελόνα: Η προσπέραση στις νίκες ήρθε 87 χρόνια μετά

Όταν ο Λιονέλ Μέσι και ο Σέρχιο Ράμος κλείδωσαν τα 'κέρατά' τους σαν μαινόμενοι ταύροι, προέκυψε μόνο ένα αποτέλεσμα. Η Μπαρτσελόνα νίκησε για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μέρες στο 'Μπερναμπέου' και ξεπέρασε τη Ρεάλ.

AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Την τελευταία φορά δεν υπήρχε 'Σαντιάγο Μπερναμπέου', αλλά Σαντιάγο Μπερναμπέου, ο βετεράνος αρχηγός και διευθυντής ποδοσφαίρου της Ρεάλ Μαδρίτης. Ουσιαστικά δεν υπήρχε La Liga, αφού είχε μόλις 4 χρόνια ζωής, με την Μπαρτσελόνα να έχει μία κατάκτηση (οι 'μερένγκες' καμία).

Το 1-0 των Καταλανών μέσα στην ισπανική πρωτεύουσα για το πρωτάθλημα το Σάββατο έφερε ξανά στη συζήτηση το 1932, όταν καλά καλά δεν υπήρχε... ισπανική πρωτεύουσα, αφού η χώρα βρισκόταν σε προεμφυλιακό στάδιο.

Ήταν 31 Ιανουαρίου 1932, όταν η Ρεάλ υποδέχθηκε την Μπαρτσελόνα για τον 2ο γύρο του πρωταθλήματος. Οι δύο ομάδες είχαν αναπτύξει ήδη μια κόντρα, που σε επίπεδο διοργανώσεων άρχισε το 1902, με τον ημιτελικό του Copa de la Coronación (οι Καταλανοί επικράτησαν με 3-1). Σε εκείνον τον αγώνα του 1932, το... σκορ νικών ήταν 6-5 υπέρ των 'μπλαουγκράνα'. Τα δύο γκολ του Μανουέλ Ολιβάρες έμελαν να φέρουν την Μπαρτσελόνα στη σκιά της Ρεάλ με πολλαπλούς τρόπους. Ένας εξ αυτών ήταν και οι νίκες στα Clásico.

Το τέλος εκείνης της σεζόν βρήκε πρωταθλήτρια τη Ρεάλ, όπως και το 1933, όταν και πήρε προβάδισμα στις νίκες στα ντέρμπι. Μέχρι το 1965, η διαφορά είχε φτάσει στο μέγιστο μέχρι τότε, τις 16 νίκες (48-32) και δεν μειωνόταν. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η αδυναμία των Καταλανών να νικήσουν στην Καστίλλη. Από το 1965 και το 3-1, νίκησαν ξανά το 1970, το 1975 (το περίφημο 5-0 με τον Γιόχαν Κρόιφ), το 1976, το 1982, το 1984 και το 1994! Σχεδόν 4 δεκαετίες, μόλις 5 νίκες ανάμεσα σε 1965 και 1994.

AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Μέχρι το 2003, η Μπαρτσελόνα είχε 13 'διπλά' σε 74 αγώνες στη Μαδρίτη με γηπεδούχο τη Ρεάλ. Έκτοτε, μετά και από τον μεσοβδόμαδο θρίαμβο με 3-0 για τα ημιτελικά του Copa del Rey, έφτασε τις 12 νίκες σε 22 αγώνες. Αυτό που δεν είχε πετύχει ποτέ ξανά είναι οι δύο σερί νίκες σε clásico μέσα σε διάστημα 72 ωρών, κάτι που είχε πετύχει η Ρεάλ δύο φορές: το 2013 σε πρωτάθλημα και κύπελλο και το 2017 στο διπλό Supercopa.

Η σέντρα στο 242ο clásico της ιστορίας βρήκε τις δύο ομάδες... ισορροπημένες στις νίκες με 95 (51 ισοπαλίες) και τα γκολ στα 403-398. Επίσης, τις βρήκε σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση.

Μετά από τη συντριβή στο κύπελλο, η Ρεάλ επέστρεψε στην εσωστρέφεια στην οποία βυθίζεται από την αρχή της σεζόν, με μερικά μικρά διαστήματα εξαιρέσεων. Ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν δεχόταν πλέον... χαριτωμένη κριτική για το γεγονός ότι ακόμα δεν είχε μάθει ισπανικά ή επειδή ο Τιμπό Κουρτουά τον θεωρούσε εξίσου μανιακό με το γκολφ όπως και με το ποδόσφαιρο. Ο Σαντιάγο Σολάρι δεν μπορούσε να επαναπαυτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε προ μηνών, ο Καρίμ Μπενζεμά δεν ήταν ο διάδοχος του Κριστιάνο Ρονάλντο στο σκοράρισμα, ο Βινίσιους δεν ήταν ένας ταλαντούχος 18χρονος με μεγάλες προοπτικές αλλά ένας... χασογκόλης.

Τουναντίον, στους 'μπλαουγκράνα' τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο Λουίς Σουάρες από... χασογκόλης έγινε ξανά ο 5ος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, μετά από το 'χατ τρικ' που σημείωσε την Τετάρτη (δύο γκολ και εμπλοκή στο αυτογκόλ του Ραφαέλ Βαράν). Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μπορούσε να αισθάνεται βέβαιος ότι θα εκπληρώσει τον επιπλέον χρόνο συμβολαίου που υπέγραψε στην πρόσφατη ανανέωσή του και ο Ουσμάν Ντεμπελέ άφηνε πίσω τις μέρες... εφηβικού εκτροχιασμού και άρχιζε βασικός για δεύτερο σερί ντέρμπι.

AP PHOTO/ANDREA COMAS

Σε αντίθεση με τον αγώνα της Τετάρτης, όμως, ο Γάλλος εξτρέμ δεν ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά. Ούτε η Ρεάλ κυριάρχησε στο 1ο ημίχρονο ούτε η Μπαρτσελόνα ήταν πιο αποτελεσματική στο 2ο και επωφελήθηκε της αφέλειας των γηπεδούχων. Το παιχνίδι ήταν τελείως διαφορετικό και το αγωνιστικό σκέλος πέρασε αρκετές φορές σε δεύτερη μοίρα.

Το γκολ του Ίβαν Ράκιτιτς στο 26' ήταν μία από τις θετικές στιγμές του ντέρμπι. Όπως και η ευκαιρία νωρίτερα του Λιονέλ Μέσι ή το σουτ του Σουάρες αργότερα. Το χέρι που ζήτησαν οι Καταλανοί σε προσπάθεια του Ντάνι Καρβαχάλ για απομάκρυνση θα μπορούσε να 'κλειδώσει' τη νίκη τους από νωρίς, αλλά ο διαιτητής το έκρινε ακούσιο.

Σε αυτό το σημείο ανέλαβε δράση ο Σέρχιο Ράμος, ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες αποβολές στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, χωρίς καν να έχει δεχθεί τις κόκκινες κάρτες που αξίζει. "Ίσως το έκανε για να αλλάξει την εικόνα του αγώνα, να βάλει δύναμη", επεσήμανε ο πρώην προπονητής του αρχηγού της Ρεάλ και άριστος γνώστης του τι κρύβει στο κεφάλι του, Ζοζέ Μουρίνιο, ως σχολιαστής στη διαδικτυακή πλατφόρμα DAZN.

Η νιοστή φορά που χτύπησε τον Μέσι στις μεταξύ τους 'μονομαχίες' από το 2006 ήταν με τον πήχη του χεριού του σε μία διεκδίκηση της μπάλας, με τέτοιο τρόπο ώστε να το κάνει να φανεί σαν ατύχημα και να μην γνωρίσει επιπτώσεις από τον διαιτητή, που είδε τη φάση να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του.

Ο Αργεντινός έκανε αρκετές περιστροφές στο έδαφος πιάνοντας το πρόσωπό του, προτού τιναχθεί σαν ελατήριο, όταν πήγε από πάνω του για να τον παρηγορήσει ο... Ράμος. Οι δύο αρχηγοί διακλάδωσαν τα 'κέρατά' τους ως μαινόμενοι ταύροι, μέχρι να τους χωρίσουν διαιτητές και συμπαίκτες.

Το πλάνο του Ράμος πέτυχε εν μέρει, αφού η Ρεάλ ισορρόπησε κάπως την κατάσταση, έστω κι αν ούτε στο 2ο ημίχρονο σημείωσε τις μεγάλες φάσεις. Ο Βινίσιους συνέχισε να ταλαιπωρεί τους πάντες εντός αγωνιστικού χώρου, μέχρι να αρχίσει να ταλαιπωρεί τους πάντες στην κερκίδα, βλέποντας τις κακές επιλογές στο τελείωμα των -μέχρι εκείνο το σημείο- εκπληκτικών προσπαθειών του.

AP PHOTO/ANDREA COMAS

Ο Σολάρι αποφάσισε να δράσει πιο νωρίς από ποτέ, βγάζοντας από τον αγώνα τον Τόνι Κρόος στο 55'. Ο Γερμανός μέσος προερχόταν από κακές εμφανίσεις, αλλά και ειρωνεία προς τον Μπερντ Σούστερ, που του είχε ασκήσει κριτική. "Ο Μπερντ Σούστερ αποκάλεσε τον Τόνι Κρόος μηχανή ντίζελ", έγραψε ένας λογαριασμός twitter, με τον Κρόος να απαντά "Ποιος;", μία μέρα αφότου γίνει αλλαγή για 3η φορά στα τελευταία 4 παιχνίδια πρωταθλήματος των 'μερένγκες'.

Η επόμενη αλλαγή ήταν ίσως η πιο σημαδιακή της κατάστασης που βιώνει η ομάδα. Ο Μπέιλ πήρε την άγουσα για τον πάγκο στο 61' και σχεδόν όλο το 'Μπερναμπέου' σηκώθηκε για να τον αποδοκιμάσει. Στο 76', ο Αργεντινός προπονητής κατέπνιξε το 'εγώ' του και χρησιμοποίησε ακόμα και παίκτη που είχε αφήσει εκτός αποστολής στο ντέρμπι της Τετάρτης. Ούτε ο Ίσκο κατόρθωσε να αλλάξει τον ρου του αγώνα.

Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε την Μπαρτσελόνα να νικάει για 96η φορά σε ντέρμπι. Τον Ράμος να διευρύνει το αρνητικό ρεκόρ εντός έδρας ηττών σε αυτό το ντέρμπι (12). Τον Μέσι να κάνει το ίδιο με το δικό του, θετικό ρεκόρ εκτός έδρας νικών (12). Τον Ζεράρ Πικέ να προχωρά σε χειρονομίες στους φίλους της Ρεάλ, δείχνοντας ότι μιλούν πολύ. Τους πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου για 3η σερί χρονιά να ψάχνουν γκολ σε ροή αγώνα για 335 συναπτά λεπτά. Και τους πρωταθλητές Ισπανίας ουσιαστικά να 'κλειδώνουν' και φέτος το πρωτάθλημα.

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez, Andrea Comas

24MEDIA NETWORK