Ραούλ Μπράβο, στο μάτι του κυκλώνα
Η "Επιχείρηση Οίκος" στην Ισπανία, το κύκλωμα των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος, ο Έλληνας μεσάζων που δεν έχει βρεθεί ακόμα, οι "εγκέφαλοι" της σπείρας, Ραούλ Μπράβο και Κάρλος Αράντα, η κράτησή τους στη φυλακή της Θουέρα και οι βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Την περασμένη Τρίτη (28/5) έγινε γνωστό ότι η ισπανική αστυνομία, στα πλαίσια της “Επιχείρησης Οίκος” (Operación Oikos), προέβη σε δέκα συλλήψεις ποδοσφαιριστών και παραγόντων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν τρείς πρώην παίκτες των ακαδημιών της Ρεάλ Μαδρίτης, οι Ραούλ Μπράβο, Μπόρχα Φερνάντεθ και Κάρλος Αράντα, ο Σάμου Σάιθ (παίκτης της Χετάφε που βρισκόταν στην Ιμπίθα για διακοπές), ο Ίνιγο Λόπεθ, παίκτης της Ντεπορτίβο και ο Αγουστίν Λασαόσα, (πρώην πλέον) πρόεδρος της Ουέσκα. Οι κατηγορίες ήταν οι εξής τέσσερις: Απάτη, αθλητική διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και – το κυριότερο – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Οι Ραούλ Μπράβο και Κάρλος Αράντα θεωρούνται από την αστυνομία ως οι αρχηγοί του κυκλώματος, το οποίο έστηνε παιχνίδια στα ισπανικά πρωταθλήματα, για να αποκομίσει χρήματα μέσω στοιχηματισμού, ως επί το πλείστον σε ημιπαράνομες εταιρείες στην Ασία. Όλα ξεκίνησαν από την προτελευταία αγωνιστική του περσινού πρωταθλήματος της Σεγούντα Ντιβισιόν και το παιχνίδι ανάμεσα στην Ουέσκα και την Νάστικ. Η μεν πρώτη είχε ήδη εξασφαλίσει την άνοδό της στην Πριμέρα, η δε δεύτερη χρειαζόταν μόνο νίκη για να παραμείνει στην κατηγορία. Η Νάστικ πήρε τους τρεις βαθμούς (0-1), όμως εκείνο που ενεργοποίησε τον συναγερμό, ήταν το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχαν παιχτεί 14 φορές περισσότερα χρήματα από το φυσιολογικό!
Ο οργανισμός Federbet, ένας ανεξάρτητος φορέας που ελέγχει τους στοιχηματισμούς στα ισπανικά παιχνίδια για ύποπτες δραστηριότητες, είχε ανακοινώσει τότε ότι επρόκειτο για το πλέον “ανησυχητικό” παιχνίδι της τελευταίας πενταετίας στην Ισπανία, κάτι που οδήγησε στην έρευνα της αστυνομίας, η οποία με τη σειρά της είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση του κυκλώματος, αν και εικάζεται ότι υπάρχουν περισσότερα μέλη από όσα συνελήφθησαν. Η επιχείρηση πήρε ελληνικό όνομα (Οίκος), αφού κάποιοι από τους εμπλεκόμενους έχουν περάσει από τη χώρας μας, αγωνιζόμενοι σε ελληνικές ομάδες. Πρόκειται για τους Ραούλ Μπράβο (Ολυμπιακός, Άρης & Βέροια) και Ίνιγο Λόπεθ (ΠΑΟΚ). Ένας ακόμα λόγος, είναι ότι υπάρχει ένας Έλληνας μεσάζων, τον οποίο ο Μπράβο φέρεται να γνώρισε όταν έπαιζε στην Ελλάδα και ήταν αυτός που έκανε τα πονταρίσματα στις εταιρείες της Ασίας.
Το παράνομο κύκλωμα και ο μυστηριώδης Έλληνας μεσάζων
Στη συνέχεια ο “Έλληνας” διοχέτευε τα κέρδη μέσω των δυο στοιχηματικών γραφείων που ανήκουν στον Κάρλος Αράντα και εδρεύουν στη Μάλαγα. Το όνομα του μεσάζοντα δεν είναι γνωστό, είναι όμως σίγουρο ότι η ισπανική αστυνομία τον ψάχνει σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία. Να πούμε ότι όλη η έρευνα των Ισπανών οδηγήθηκε στην Ουέσκα και σε δυο παιχνίδια της προς το τέλος του φετινού πρωταθλήματος, το Ουέσκα – Βαλένθια 2-6 και το Μπέτις – Ουέσκα 2-1. Και στα δυο αυτά ματς, τα ποσά που παίχτηκαν στο στοίχημα ήταν πολύ περισσότερα από τα φυσιολογικά, χωρίς όμως να είναι τα μοναδικά ύποπτα παιχνίδια προς εξέταση. Η ισπανική αστυνομία, αρχής γενομένης από το περσινό Ουέσκα – Νάστικ, άρχισε να παρακολουθεί τα ίχνη όσων θα μπορούσαν να έχουν αναμιχθεί στον στοιχηματισμό.
Μετά από αρκετούς μήνες ενδελεχούς έρευνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν παίκτες υψηλού επιπέδου που ήταν ανακατεμένοι στην υπόθεση. Οι ύποπτοι (και πλέον συλληφθέντες) αποδείχτηκε ότι ήρθαν σε επαφή με εν ενεργεία παίκτες για να στήσουν τα δυο παιχνίδια που αναφέραμε πιο πάνω (Ουέσκα – Βαλένθια και Μπέτις – Ουέσκα), ενώ σε ένα τρίτο της Τερθέρα Ντιβισιόν, όπου το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό, οι “στημένοι” παίκτες υποσχέθηκαν να διορθώσουν στο μέλλον το “λάθος”, στήνοντας κάποιον άλλο αγώνα!!! Σύμφωνα πάντα με την ισπανική αστυνομία, η χειραγώγηση των παιχνιδιών ολοκληρωνόταν σε διάφορες φάσεις. Στην πρώτη γινόταν η επιλογή των αγώνων, είτε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, είτε στο τέλος του. Ύστερα, ακολουθούσαν οι “διαπραγματεύσεις” για σύνθετα στοιχήματα (π.χ. ημίχρονο – τελικό, τελικό αποτέλεσμα και κόρνερ κλπ), κάτι το οποίο επέτρεπε την κατακόρυφη αύξηση των πιθανών κερδών.
Από εκεί και μετά, οι συλληφθέντες ξεκινούσαν τις επαφές με τους υποψήφιους παίκτες για το στήσιμο, συνήθως η πρώτη επαφή γινόταν με έναν από τους αρχηγούς. Από τη στιγμή που οι δυο πλευρές έφταναν σε συμφωνία, η πληρωμή γινόταν πάντοτε με ρευστό και σε δυο δόσεις. Η πρώτη, ως προκαταβολή, πριν το παιχνίδι και η δεύτερη, η τελική εξόφληση, μετά το παιχνίδι και εφόσον είχε επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα! Οι υπεύθυνοι του κυκλώματος ήταν εκείνοι που έδιναν την προκαταβολή στους παίκτες και έστελναν τα ποσά για τον στοιχηματισμό στον Έλληνα μεσάζοντα. Όλα αυτά είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Μονάδα Οικονομικού και Νομικού Εγκλήματος (UDEF), το ειδικό δηλαδή σώμα της ισπανικής αστυνομίας που ασχολείται με τέτοιες υποθέσεις.
Οι απολογίες των κατηγορούμενων στην Ουέσκα
Το πιο πρόσφατο παιχνίδι που απασχόλησε την UDEF, ήταν το Βαγιαδολίδ – Βαλένθια, στην τελευταία αγωνιστική της φετινής Λίγκας. Οι γηπεδούχοι είχαν εξασφαλίσει την παραμονή τους μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ οι “νυχτερίδες” ήθελαν τη νίκη για να πάρουν το τέταρτο και τελευταίο εισιτήριο για το Champions League. Το ματς έληξε 0-2 με τα δυο γκολ να προέρχονται από ισάριθμα παιδαριώδη λάθη των αμυντικών της Βαγιαδολίδ. Οι υποψίες των αστυνομικών πολλαπλασιάστηκαν όταν έγινε γνωστό ότι είχαν παιχτεί υπέρογκα ποσά στη νίκη της Βαλένθια με χάντικαπ. Πάντως η UDEF ενημέρωσε ότι πέρα από τα παιχνίδια που αναφέραμε, ασχολείται και με αρκετά ακόμα, στα οποία επίσης φέρεται να έχει υπάρξει χειραγώγηση από το κύκλωμα των Μπράβο, Αράντα κλπ.
Όλοι οι κατηγορούμενοι – οκτώ συνολικά, αφού δυο απαλλάχθηκαν – προσήλθαν την Πέμπτη (30/5) στο δικαστικό μέγαρο της Ουέσκα, για να απολογηθούν στον τακτικό δικαστή παρουσία εισαγγελέα. Εκεί οι έξι από αυτούς, μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και πλήρωσαν χρηματικές εγγυήσεις από 50.000 μέχρι 100.000 ευρώ. Δεν συνέβη το ίδιο όμως με τους φερόμενους ως εγκέφαλους του κυκλώματος, Ραούλ Μπράβο και Κάρλος Αράντα, οι οποίοι αρνήθηκαν να πουν το παραμικρό στην απολογία τους. Ο εισαγγελέας μπορεί να πρότεινε και για τους δυο προσωρινή κράτηση ή εναλλακτικά εγγύηση 100.000 ευρώ για τον καθένα και ελευθερία με περιοριστικούς όρους, όμως ο δικαστής διέταξε την άμεση προφυλάκισή τους, φανερά εκνευρισμένος από τη στάση τους.
Να προσθέσουμε εδώ ότι οι αποδείξεις που έφτασαν πρώτα στην εισαγγελία και κατόπιν παραδόθηκαν και στον αρμόδιο δικαστή, έχουν να κάνουν με ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες, ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και ανάλυση τραπεζικών λογαριασμών εντός και εκτός Ισπανίας. Η UDEF δήλωσε στους δημοσιογράφους πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα στοιχεία εναντίον των κατηγορουμένων, τα οποία μόλις αξιολογηθούν επαρκώς, θα σταλούν και αυτά τόσο στον εισαγγελέα όσο και στον δικαστή. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο όμως στην όλη ιστορία, είναι το γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν από την ίδια την ισπανική Λίγκα, η οποία έκανε πρώτη την καταγγελία στην UDEF για το ύποπτο παιχνίδι Ουέσκα – Νάστικ!
Το “κοινό” παρελθόν των Μπράβο και Αράντα
Επιστρέφοντας στους δυο “αρχηγούς”, τον Ραούλ Μπράβο και τον Κάρλος Αράντα, αμφότεροι οδηγήθηκαν μετά την (μη) απολογία τους στη φυλακή της Θουέρα (επαρχία της Σαραγόσα), όπου πέρασαν τη νύχτα. Ο δικαστής διέταξε την αποφυλάκισή τους το απόγευμα της Παρασκευής (31/5), αφού νωρίτερα είχαν κατατεθεί οι χρηματικές εγγυήσεις, ύψους 100.000 ευρώ για τον καθένα. Και οι δυο έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τη φυλακή. Ο μεν Αράντα είπε ότι “βρισκόμαστε εδώ, αλλά το γιατί δεν το ξέρουν ούτε καν οι αρχές”, υποστηρίζοντας την αθωότητά του, ο δε Μπράβο ευχαρίστησε τους υπεύθυνους της φυλακής αλλά και τους κρατούμενους για την άψογη συμπεριφορά τους και σχετικά με τις κατηγορίες, περιορίστηκε να πει ότι “όλα θα ξεκαθαρίσουν στη δίκη”.
Ποιοι είναι όμως οι “εγκέφαλοι” του κυκλώματος, όπως τους χαρακτηρίζει η ισπανική αστυνομία; Αν κοιτάξουμε το βιογραφικό τους, θα δούμε ότι έχουν “κοινό παρελθόν”. Δεν είναι μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης που τους “ενώνει”, το πράγμα πάει πολύ πιο πίσω, στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια. Αμφότεροι μεγάλωσαν μέσα σε προβληματικές οικογένειες, έμειναν ορφανοί σε μικρή ηλικία, έζησαν σε κακόφημες περιοχές, αλλά και στη συνέχεια, όταν έγιναν ποδοσφαιριστές, παρουσίασαν εξίσου προβληματικές συμπεριφορές. Ο πατέρας του Αράντα τους εγκατέλειψε και η μητέρα του, χρήστρια ναρκωτικών, πέθανε όταν ο μικρός ήταν εννιά χρονών. Τον μεγάλωσαν οι παπούδες του και τον ανακάλυψαν οι σκάουτ της Ρεάλ Μαδρίτης, που τον πήραν μαζί τους στις ακαδημίες των “μπλάνκος”.
Ο Ντελ Μπόσκε τον είχε από κοντά, θεωρούσε ότι ο Κάρλος είχε το ταλέντο για να γίνει μεγάλος γκολτζής. Ο χαρακτήρας του όμως ήταν πολύ δύσκολος, έκανε συνεχώς κοπάνες από το σχολείο και η Ρεάλ προσέλαβε ειδικό καθηγητή για να του κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Δεν έπαιξε ποτέ με την πρώτη ομάδα στη Λίγκα, όμως αγωνίστηκε με τους “μπλάνκος” σε δυο ματς του Champions League. Στη διάρκεια της καριέρας του πέρασε από έντεκα διαφορετικές ομάδες (οχτώ εκ των οποίων στην Πριμέρα), δεν στέριωσε σε καμία και πάντα είχε προβλήματα με τους προπονητές του σε θέματα πειθαρχίας, ενώ ήταν γνωστός για τις συχνές νυχτερινές του εξόδους. Δεν διακρίθηκε ποτέ για την τεχνική του, αλλά ήταν μαχητής, πολύ δυνατός και “τσαμπουκάς” μέσα στο γήπεδο.
Ο Ραούλ Μπράβο των “galácticos” της Ρεάλ
Ο Ραούλ Μπράβο προφανώς και μας είναι γνωστός. Ήταν το άλλο “bad boy” της ακαδημίας της Ρεάλ, μαζί με τον Αράντα. Έμεινε και αυτός ορφανός όταν ήταν μικρός (έχασε τον πατέρα του) και του έγινε εμμονή να βγάλει λεφτά για να μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα του και τα αδέρφια του. Όταν συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κάνει καριέρα στο ποδόσφαιρο, παράτησε το σχολείο και αφοσιώθηκε στη μπάλα. Σε ηλικία 15 χρονών υπέγραψε δελτίο στην ομάδα της γενέτειράς του, την CF Gandía, η οποία αγωνιζόταν στη Σεγούντα Ντιβισιόν Β. Εκεί δημιούργησε ένα ρεκόρ, το οποίο μένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Έγινε ο μικρότερος σε ηλικία σκόρερ της κατηγορίας, κάτι που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων της Πριμέρα, με τη Ρεάλ να τον εντάσσει τελικά στις ακαδημίες της.
Λένε για τον Μπράβο ότι εκεί ήταν πάντοτε για πάρτη του, δεν ασχολιόταν με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Προκαλούσε κάποια μικροεπεισόδια, αλλά όχι κάτι φοβερό. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα συχνά νυχτοπερπατήματά του. Όταν το 2001, σε ηλικία 20 ετών, εκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα των “μπλάνκος”, πήγε αμέσως στη διοίκηση και ζήτησε ένα δάνειο για να αγοράσει ένα σπίτι και να εγκαταστήσει εκεί όλη την οικογένειά του. Η πορεία του στη Ρεάλ, ήταν αποτέλεσμα της περίφημης δήλωσης που είχε κάνει ο Φλορεντίνο Πέρεθ περί “Pavones y Zidanes”, δηλαδή τη στελέχωση της ομάδας με παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας (galácticos), πλαισιωμένους από “canteranos”, δηλαδή παίκτες που προέρχονταν από τις ακαδημίες. Αυτό βοήθησε τον Μπράβο, που ποτέ δεν διακρινόταν για την τεχνική του, να βρει τη θέση του στο ρόστερ, στηριζόμενος κυρίως στη δύναμη, την ταχύτητα και τον τσαμπουκά του μέσα στο γήπεδο.
Το 2003 δόθηκε δανεικός στη Λιντς, επέστρεψε στη Ρεάλ και έπαιξε υπό τις οδηγίες του Κάρλος Κεϊρόζ, βρίσκοντας μάλιστα θέση και στην Εθνική Ισπανίας στο EURO του 2004. Οι σχέσεις του με τον Φλορεντίνο ήταν άριστες, ο πρόεδρος των “μερένγκες” του είχε μεγάλη αδυναμία. Με τον καιρό, ο αριστεροπόδαρος Ραούλ, από αριστερό μπακ, έγινε στόπερ, όμως το 2007 ο Καπέλο του ανακοίνωσε ότι δεν τον υπολόγιζε και έτσι ο Μπράβο ήρθε στη χώρα μας και τον Ολυμπιακό. Είναι γνωστό το επεισόδιο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος τον είχε διώξει από μια προπόνηση κατηγορώντας τον για απειθαρχία και αδιαφορία. Προβλήματα είχε και με τον Τσάπι Φερέρ, προπονητή του στην Κόρδοβα, αλλά και με τη διοίκηση του συλλόγου. Όμως τα μεγάλα, τα πραγματικά προβλήματα, ήταν τα εξωγηπεδικά.
Το δυσοίωνο μέλλον του Ραούλ Μπράβο
Το 2002, ο Αράντα και ο Μπράβο βρέθηκαν μπλεγμένοι σε μια υπόθεση ναρκωτικών. Η ισπανική αστυνομία είχε συλλάβει τρεις εμπόρους κοκαΐνης και χαπιών “έκστασι” στη Μαδρίτη και το Μπιλμπάο και στις έρευνες που έγιναν, αποκαλύφθηκε ότι κάποια “πακέτα” είχαν διακινηθεί με το Audi TT του Αράντα και με ένα άλλο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του Ραούλ Μπράβο. Ο Μπράβο παραδέχτηκε ότι το αυτοκίνητο ήταν δικό του, αλλά υποστήριξε ότι το είχε δανείσει σε έναν φίλο του. Κάτι ανάλογο είπε και ο Αράντα. Η αστυνομία τελικά δεν μπόρεσε να συνδέσει τους δυο παίκτες με το δίκτυο διακίνησης και τους απάλλαξε. Πάντως, στη διάρκεια της έρευνας, οι αστυνομικοί που τους παρακολουθούσαν, είχαν καταθέσει ότι ο τρόπος ζωής τους δεν συμβάδιζε σε τίποτε με αυτόν επαγγελματιών παικτών.
“Αμέσως μετά την προπόνηση, πήγαιναν σχεδόν σε καθημερινή βάση σε ακριβά εστιατόρια, μετά σε μπαρ και τέλος, σε ντισκοτέκ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες”, είχε δηλώσει ένας αστυνομικός στην εφημερίδα ABC! Αφού αποσύρθηκαν από την αγωνιστική δράση, αμφότεροι έστησαν τις επιχειρήσεις τους, ο μεν Μπράβο μεσιτικά γραφεία, ο δε Αράντα δυο στοιχηματικά γραφεία με έδρα τη Μάλαγα, στα οποία είχαν ενεργή ανάμιξη και συγγενείς του. Από εκεί ξεκίνησε η πλήρης ενασχόληση των δυο με τις στοιχηματικές απάτες και τη χειραγώγηση των παιχνιδιών, όμως η ισπανική αστυνομία θεωρεί δεδομένο ότι ο Μπράβο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το παράνομο στοίχημα στην Ελλάδα, όσο αγωνιζόταν στη χώρας μας ως παίκτης, εξ ου και ο Έλληνας μεσάζοντας, πρόσωπο “κλειδί” στην όλη υπόθεση.
Το μέλλον δεν διαγράφεται ευοίωνο για τον Ραούλ Μπράβο. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για τον πρώην παίκτη της Ρεάλ, αν βρεθεί ο Έλληνας μεσάζοντας. Οι Ισπανοί υποψιάζονται ότι οι παράνομες δραστηριότητες του κυκλώματος είναι πιθανόν να έχουν “εξαπλωθεί” και σε αγώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά αυτό απομένει να αποδειχτεί. Εκείνα που δεν αμφισβητούνται, είναι τα όσα έχουν συμβεί στην Ισπανία, όπου οι αποδείξεις είναι δεδομένες και υπαρκτές. Ο Μπράβο, που ως παίκτης έχει στο παλμαρέ του δυο πρωταθλήματα της Πριμέρα, ένα Champions League, ένα ισπανικό και ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και ένα Διηπειρωτικό (όλα με τη Ρεάλ), συν τα δυο πρωταθλήματα και το ένα Κύπελλο με τον Ολυμπιακό, κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Ήδη του έχει αφαιρεθεί το διαβατήριο, πρέπει να παρουσιάζεται την 1η και τη 15η κάθε μήνα στο τμήμα της περιοχής του και βέβαια, περιμένει να οριστεί η ημερομηνία της δίκης, εκεί όπου αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες…
* Πηγές: elpais.com, elespanol.com, elconfidencial.com, as.com, marca.com