X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ranking: Οι 10 Έλληνες του εξωτερικού που έκαναν τη διαφορά

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έφτασε μέχρι τον τελικό του Europa League, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος και ο Ανδρέας Σάμαρης κατέκτησαν πρωτάθλημα, ο Τάσος Δώνης υποβιβάστηκε. Ποιοι ήταν οι 10 καλύτεροι Έλληνες του εξωτερικού τη φετινή σεζόν;

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε για την Άρσεναλ κόντρα στην ΜΠΑΤΕ Μπορισόβ για τη φάση των 32 του Europa League στο 'Έμιρεϊτς' του Λονδίνου, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2019 AP PHOTO/MATT DUNHAM, COPYRIGHT 2019 THE ASSOCIATED PRESS. ALL RIGHTS RESERVED.

Η φετινή αγωνιστική περίοδος ολοκληρώνεται και έχει φτάσει η ώρα του απολογισμού. Οι Έλληνες... λεγεωνάριοι, οι παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και σε πολλές περιπτώσεις εκπροσωπούν επάξια τη χώρα μας, προσπάθησαν ξανά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό και άλλοι πέτυχαν, άλλοι όχι.

Η σεζόν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού οι περισσότεροι δεν βρέθηκαν σε καλή κατάσταση ή δεν έπαιρναν παιχνίδια στα πόδια τους. Υπήρχαν, όμως, κάποιες εξαιρέσεις, όπως απέδειξε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Europa League, ή ο Λάζαρος Λάμπρου, ο οποίος εκτόξευσε τις μετοχές του στην Eredivisie.

Το Contra.gr εξέτασε πάνω από 100 περιπτώσεις Ελλήνων που αγωνίζονται στο εξωτερικό και κατέληξε σε 10, οι οποίοι έκαναν τη διαφορά.

10. Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ)

Ο Παντελής Χατζηδιάκος σε αγώνα της Άλκμααρ

Τις τελευταίες δύο σεζόν φαίνεται πως έχει πιάσει το 'ταβάνι' του στην Άλκμααρ. Φέτος έκανε 23 συμμετοχές συνολικά και βοήθησε ώστε η ομάδα να καταλάβει την 4η θέση στην Eredivisie. Ως πελάτης του Μίνο Ράιολα, μοιάζει απίθανο να μην πλησιάζει η πρώτη μεταγραφή της καριέρας του 22χρονου στόπερ, που ακόμα δεν έχει κληθεί στην Εθνική Ελλάδας σε επίπεδο ανδρών.

9. Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα)

Ο Ανδρέας Σάμαρης μαζί με τον αρχηγό της Μπενφίκα, Ζαρντέλ, κρατούν το τρόπαιο του πρωταθλητή Πορτογαλίας μπροστά από τους φιλάθλους, μετά από τον αγώνα με τη Σάντα Κλάρα στο 'Λουζ' της Λισαβόνας, Σάββατο 18 Μαΐου 2019 AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου βρισκόταν εκτός ομάδας. Ο διεθνής μέσος ήταν φευγάτος, αφού ο Ρούι Βιτόρια τον είχε θέσει στο περιθώριο και δεν τον έπαιρνε καν στις αποστολές. Όταν έγινε αλλαγή στον πάγκο και ο Μπρούνο Λάζε βρήκε τα πατήματά του, τον έβαλε ξανά στην ενδεκάδα. Δεν βγήκε ποτέ (ακόμα κι αν στο 2ο παιχνίδι του γνώρισε εντός έδρας ήττα από την Πόρτο), παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προσπέραση της Πόρτο και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αποθεώθηκε από τους φιλάθλους και κέρδισε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Είναι ο Αντρέας Σάμαρης, ο καλύτερος Έλληνας μέσος; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο που ακολουθεί

8. Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη)

Ο Τάσος Δώνης πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε με τη Στουτγκάρδη κόντρα την Μπάγερν σε αγώνα της Bundesliga στο Μόναχο, Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 MATTHIAS BALK/DPA VIA AP

Σε μία σεζόν που όλοι θέλουν να ξεχάσουν στη Στουτγκάρδη, ο 22χρονος επιθετικός ήταν ένας από τους ελάχιστους παίκτες που ανέβασαν τις μετοχές τους στην ομάδα, πριν από τον υποβιβασμό στην Zweiteliga. Με 5 γκολ και 2 ασίστ σε 24 αγώνες πρωταθλήματος, ο Δώνης ήταν πιο αξιόπιστη λύση ακόμα και από τον 'μπαρουτοκαπνισμένο' Μάριο Γκόμεθ, ωστόσο δεν ήταν αρκετός. Μετά από τον υποβιβασμό της ομάδας και τις εμφανίσεις του, αναμένεται να πάρει μεταγραφή αρκετών εκατομμυρίων και να παραμείνει στην ελίτ.

7. Ζέκα (Κοπεγχάγη)

Ο Ζέκα της Κοπεγχάγης μονομαχεί με τον Σεμπαστιάν Ντριούσι της Ζενίτ σε αγώνα ομίλου του Europa League στην Αγία Πετρούπολη, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 AP PHOTO/MIKE KIREEV

Το καλοκαίρι του 2018, ο Ζέκα έγινε ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία της Κοπεγχάγης που δεν ήταν Δανός. Αυτό του έδωσε το δικαίωμα έναν χρόνο μετά να σηκώσει πρώτος το τρόπαιο του πρωταθλητή, αφού ως βασικός και αναντικατάστατος στο κέντρο, οδήγησε την ομάδα του σε θρίαμβο στα playoff τίτλου. Ο 30χρονος πολιτογραφημένος Έλληνας κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του (έχει και κύπελλο με τον Παναθηναϊκό), παίζοντας κομβικό ρόλο.

6. Κώστας Μανωλάς (Ρόμα)

Ο Κώστας Μανωλάς της Ρόμα διώχνει μπροστά από τον Άρνορ Σίγκουρντσον της ΤΣΣΚΑ, σε αγώνα ομίλων για το Champions League στη Ρώμη, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 AP PHOTO/GREGORIO BORGIA

Πολύ περίεργη χρονιά για τον αμυντικό ηγέτη της Ρόμα. Πολλές φορές έμοιαζε να παίζει μόνος του και να αναχαιτίζει με επιτυχία τις αντίπαλες επιθέσεις, ωστόσο δεν έλειψαν οι τραυματισμοί που του έκοβαν τον ρυθμό και οι (πολλές) γκάφες που οδήγησαν σε γκολ του αντιπάλου. Τα τελευταία δεν κατάφεραν να μειώσουν τη βαθμολογία του, με συνέπεια το τέλος της σεζόν να τον βρει 'εκλεκτό' του... Κριστιάνο Ρονάλντο για να αναλάβει την άμυνα της Γιουβέντους, βάσει δημοσιευμάτων.

5. Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ)

Ο Χοσέ Χολέμπας της Γουότφορντ προστατεύει την μπάλα μπροστά από τον Ριγιάντ Μαχρέζ της Μάντσεστερ Σίτι, σε αγώνα για τον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας στο 'Γουέμπλεϊ' του Λονδίνου, Σάββατο 18 Μαΐου 2019 AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Συνήθιζε να είναι πρώτος σε κίτρινες κάρτες, όχι μόνο στη Γουότφορντ, αλλά σε όλη την Premier League. Φέτος είναι 2ος στον σύλλογο, αλλά έχει μια άλλη κορυφή, αφού δεν υπάρχει παίκτης με περισσότερες ασίστ. Οι 6 που έβγαλε συν τα 3 γκολ που πέτυχε τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους παίκτες της Γουότφορντ, μιας ομάδας της οποίας οι οπαδοί πίνουν νερό στο όνομά του. Αν και 34 ετών, είναι με διαφορά ο καλύτερος αριστερός μπακ της Ελλάδας, ο οποίος, όμως, και φέτος δήλωσε ότι δεν επιστρέφει στην Εθνική ομάδα.

4. Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές)

Ο Δημήτρης Σιόβας της Εθνικής Ελλάδας χαιρετάει το κοινό μετά από το παιχνίδι με τη Βοσνία στη Ζένιτσα για τους προκριματικούς ομίλους του Euro 2020, Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 AP PHOTO/DARKO BANDIC

Η ενδεκάδα της Λεγανές άρχιζε και τελείωνε από εκείνον για ακόμα μία σεζόν. Δικαίως, αφού και φέτος ήταν αμυντικός 'ογκόλιθος' και το απέδειξε σε 37 αγώνες σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Μάλιστα, το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο του Νοσατέλ τον ανέδειξε κυρίαρχο στον αέρα, αφού βρέθηκε στην 6η θέση στην Ευρώπη σε κερδισμένες εναέριες μονομαχίες. Οι εμφανίσεις αυτές τον έφεραν ξανά στην Εθνική ομάδα μετά από 2,5 χρόνια.

3. Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σίταρντ)

Ο Λάζαρος Λάμπρου του ΠΑΟΚ κάνει προπόνηση πριν από τον αγώνα των προκριματικών του Champions League με τη Σπαρτάκ Μόσχας MOTIONTEAM

Η έκπληξη της λίστας. Ο 21χρονος επιθετικός δεν θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής στον ΠΑΟΚ, όπως φάνηκε από τα προκριματικά του Champions League το καλοκαίρι του 2018, με συνέπεια να παραχωρηθεί δανεικός στη 'νεοφώτιστη' Φορτούνα Σίταρντ την τελευταία μέρα των μεταγραφών. Άρχισε ως αναπληρωματικός στην Eredivisie, ωστόσο μόλις πήρε λεπτά συμμετοχής, πέτυχε ορισμένα γκολ που γρήγορα τον έβαλαν στη βασική ενδεκάδα. Ολοκλήρωσε τη σεζόν ως 2ος σκόρερ της ομάδας του με 8 γκολ σε 30 αγώνες για πρωτάθλημα και κύπελλο και 1ος σε ασίστ με 10, με συνέπεια να επίκειται κλήση του στην Εθνική Ελλάδας.

2. Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα)

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος της Μπενφίκα χειροκροτάει τους φιλάθλους πριν από την έναρξη του 2ου ημιχρόνου του αγώνα με τη Γαλατάσαραϊ στη Λισαβόνα, για τη φάση των 32 του Europa League, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Μετά από τη φετινή σεζόν, η Μπενφίκα θέλει να τον... διώξει. Κι αυτό γιατί συζητάει πλέον πώληση ακόμα και με ποσά γύρω στα 20.000.000 ευρώ, αφού ο 'Ody-saves' υπήρξε ίσως ο MVP της τη φετινή σεζόν, στην επάνοδο στην κορυφή του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ο 25χρονος τερματοφύλακας πραγματοποίησε μια εκπληκτική χρονιά, γεμάτη εντυπωσιακές επεμβάσεις σε Champions League και Europa League που συχνά του απέφεραν βραβεία από την UEFA. Τη φετινή χρονιά έκανε και το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας και πλέον θεωρείται το αδιαμφισβήτητο νο1 για τον Άγγελο Αναστασιάδη.

1. Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ)

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος της Άρσεναλ πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του μετά από το τέλος του 2ου ημιτελικού του Europa League με τη Βαλένθια στο 'Μεστάγια', Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 AP PHOTO/ALBERTO SAIZ

Τα μόλις 18.000.000 ευρώ που δαπανήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι για έναν τόσο γνωστό 30χρονο στόπερ προξένησαν απορίες. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος προερχόταν από την Ντόρτμουντ όπου έπαιζε κομβικό ρόλο και στη μετά Αρσέν Βενγκέρ εποχή κλήθηκε να προσδώσει στην Άρσεναλ τη 'σκληράδα' που έλειπε από την ομάδα τα τελευταία χρόνια. Σε μία ούτως ή άλλως ιδιαίτερη σεζόν, ο υπαρχηγός της Εθνικής Ελλάδας τα κατάφερε και με το παραπάνω, με συνέπεια να γοητεύσει τους Άγγλους φιλάθλους με αυτό το στοιχείο. Κατά καιρούς δέχθηκε κριτική για ορισμένες κακές επιλογές ή για 'θέατρα', ωστόσο χωρίς εκείνον η ομάδα δεν θα διεκδικούσε μέχρι τέλους θέση στην τετράδα του πρωταθλήματος ούτε θα έφτανε μέχρι τον τελικό του Europa League. Ήταν ο καλύτερος αμυντικός της Άρσεναλ.

24MEDIA NETWORK