X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Project Big Picture: Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ εκβιάζουν για νέα Premier League

Δυο ορκισμένοι 'εχθροί' συνεργάστηκαν για να ετοιμάσουν το πλάνο που όπως λένε, θα σώσει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Τι είναι το Project Big Picture και πόσο τελικά, θα βοηθήσει -ή θα καταστρέψει- την Premier League;

Ο Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ και ο Φρεντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε αναμέτρηση για την Premier League 2019-2020 στο 'Άνφιλντ', Λίβερπουλ | Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 AP PHOTO/JON SUPER

Η Premier League ήταν μεταξύ αυτών που ολοκλήρωσαν τη σεζόν 2019-20 και φυσικά, στη λίστα με εκείνες που έκαναν -γρήγορα, γρήγορα- εγκαίνια σε αυτή του 2020-21. Παρ' όλα αυτά, πολύ σύντομα διαπίστωσαν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι πως υπάρχει πρόβλημα. Οικονομικό. Όλοι συμφώνησαν και πως πρέπει να γίνουν άμεσα δραστικές αλλαγές. Δεν περίμεναν βέβαια, αυτά που 'χει να προτείνει το Project Big Picture. 'Προτείνει' είπα; Γράψε λάθος. Που απαιτεί -αλλιώς οι κορυφαίοι θα μαζέψουν τα πράγματα τους και θα πάνε αλλού, σε δική τους λίγκα.

Το αρχικό σοκ του Project Big Picture (που αν 'περάσει' θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην ιστορία της Premier League) είναι πως πρόκειται για προϊόν συνεργασίας δυο ορκισμένων 'εχθρών'.

Γενικά, δεν θα έλεγες πως οι της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι φίλοι. Δεν ήταν ποτέ. Και οι πιθανότητες να γίνουν στο μέλλον άνηκαν στη σφαίρα του 'no bet'. Από καταβολής οργανισμών δεν ήταν και μπορείς να αναζητήσεις κάποιες από τις εκατομμύρια λέξεις που 'χουν γραφτεί κατά καιρούς, για τους λόγους. Θα σου πρότεινα αυτές του Bleacher Report.

Αν το θες σε σύνοψη, μια από τις βασικές αιτίες της 'εκ των πιο δυνατών και μεγάλων σε διάρκεια εχθρών του παγκοσμίου ποδοσφαίρου' αφορά τη μικρή χιλιομετρική απόσταση (βλ. 56 χιλιόμετρα) μεταξύ των πόλεων όπου εδρεύουν οι ομάδες. Οι οποίες πόλεις ανταγωνίζονταν σε οικονομικό, πολιτιστικό -και ό,τι άλλο σε 'ικό'- επίπεδο, από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν οι έμποροι του Μάντσεστερ εξοργίστηκαν από τις υψηλές τιμές που χρέωναν στο λιμάνι του Λίβερπουλ και για να αποφύγουν τις χρεώσεις, έφτιαξαν το Manchester Ship Canal (από το Μέρσεϊ έως το Μάντσεστερ), το 1894.

Το Manchester Ship Canal MANCHESTER

Οι μεν έγιναν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του πλανήτη και οι δε κυρίαρχοι του κόσμου στη κλωστοϋφαντουργία (χάριν της αφθονίας σχετικών εργοστασίων και της δυνατότητας να μεταφέρουν -χωρίς την ανάγκη του Λίβερπουλ- το βαμβάκι). Προφανώς και τίποτα δεν τελείωσε εκεί. Τουναντίον, εντάθηκε, για να μπουν στη μέση οι Beatles, με το Μάντσεστερ να αντιπαρατάσσει τους Joy Division, Smiths και Oasis, μεταξύ άλλων.

Τώρα που 'χεις μια -γενική- εικόνα, θυμήσου και γιατί το North West derby ξεχωρίζει από την πρώτη εμφάνιση του στο πρόγραμμα της αγγλικής λίγκας μέχρι σήμερα. Μετά μπήκαν στη μέση και οι εγχώριες με τις ευρωπαϊκές διακρίσεις και γενικά, από όπου και αν το πιάσεις, υπάρχει κάτι να συγκρίνουν -και να πουν.

Ανάγκα μέχρι και αυτοί οι 'οχτροί' έγιναν συνεργάτες, με τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι οι 'εγκέφαλοι' της πρότασης σωτηρίας του αγγλικού ποδοσφαίρου (δεδομένου ότι είναι πολλές πια οι ομάδες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση), που έχει τον τίτλο Project Big Picture. Για την ακρίβεια, η κεντρική ιδέα ανήκει στους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ (Fenway Sports Group) και άρχισαν να τη δουλεύουν το 2017, με την ιδιοκτησία της Γιουνάιτεντ να κάνει το review και προσθέσεις και τον Ρικ Πέρι, νυν πρόεδρο του EFL και πρώτο εκτελεστικό διευθυντή της Premier League να καταθέτει επίσης, άποψη.

Οι βασικοί άξονες του Project Big Picture

✎ Μείωση των ομάδων της Premier League από 20 σε 18 -ενώ στη Championship, τη League One και τη League Two θα μείνουν ως έχουν (24).

✎ Οι δυο τελευταίοι της Premier League θα υποβιβάζονται απευθείας. Η 16η της βαθμολογίας θα παίζει στα playoffs της Championship.

✎ Θα διαγραφούν από το καλεντάρι τα League Cup και Community Shield.

✎ Θα πάψει να υφίσταται ως λύση αυτό που έγινε γνωστό ως parachute payments (λεφτά της Premier League για 3 χρόνια που δίνονται στα clubs που υποβιβάζονται) και σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει την ομαλή 'προσγείωση' στη Championship. Τα λεφτά αυτά προκύπτουν από το τηλεοπτικό συμβόλαιο -και αυτό της Premier League είναι το μεγαλύτερο όλων- που μοιράζεται ισόποσα σε όλους. Αρχικά τα χρήματα αυτά μοιράζονταν σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Το 2015 τα χρόνια έγιναν 3 -και 2 σε περίπτωση που η ομάδα που 'έπεσε' πρόλαβε να παίξει μια σεζόν στην Premier League. Oι πληρωμές αυτές λειτουργούν συνδυαστικά με εκείνες της αλληλεγγύης -συνολικής αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, οι οποίες διανέμονται σε όλα τα άλλα clubs της Football League, κάθε σεζόν.

✎ Θα δημιουργηθεί ταμείο 'διάσωσης' 250 εκατομμυρίων λιρών που θα είναι άμεσα διαθέσιμα για τα 72 επαγγελματικά clubs της English Football League -εκεί θα πηγαίνει το 25% των εσόδων της Premier League και της EFL, το οποίο θα διατίθεται στις ομάδες του EFL. Σήμερα δίνεται το 4%.

✎ Θα δοθούν 100.000.000 λιρών στην Football Association, για να ρεφάρει για τα χαμένα έσοδα.

✎ Εννέα clubs (Άρσεναλ, Τσέλσι, Έβερτον, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Σάουθαμπτον, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ) θα 'χουν ειδικά δικαιώματα ψήφου σε αλλαγές κανονισμών, τηλεοπτικά δικαιώματα και πωλήσεις συλλόγων. Τώρα έχουν ίσα δικαιώματα οι 20 και για να αλλάξει κάτι, χρειάζονται 14 ψήφοι. Με τη νέα συνθήκη, θα ψηφίζουν μόνο οι 9 και θα χρειάζονται 6 ψήφους για την όποια αλλαγή. Ναι, τα άλλα clubs απλά θα δέχονται τις συνέπειες. Σημειωτέον, τα 9 αυτά clubs επελέγησαν γιατί είναι αυτά που 'χουν τα περισσσότερα χρόνια στην Premier League.

✎ Θα οριστεί όριο τιμής για τα εκτός έδρας εισιτήρια, στις 20 λίρες (22 ευρώ).

✎ Θα επανασχεδιαστεί το σύστημα δανεισμού, θα μεγαλώσει η pre-season και θα μπει λίγο πιο αργά η έναρξη της σεζόν.

✎ Θα αλλάξει ο τρόπος που μοιράζονται τα έσοδα, κατά τρόπο που να λαμβάνουν περισσότερα αυτοί που τερματίζουν πιο ψηλά στη βαθμολογία (θα γίνει, όπως αναφέρεται 'πιο αξιοκρατικό').

✎ Θα διασφαλιστούν χρήματα και για τη δημιουργία νέας και ανεξάρτητης λίγκας ποδοσφαίρου γυναικών.

Όπως τονίζει η Independent οι υποστηρικτές του πλάνου αναφέρουν πως στόχος είναι να αναθεωρηθεί η δυναμική όλων και να δημιουργηθεί πλαίσιο οικονομικής προστασίας στις χαμηλότερες κατηγορίες. Σε αυτούς που εναντιώθηκαν στο project είναι οι φαν των 'big six' που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση Τύπου.

Οι 14 από τις 20 ομάδες της Premier League έμαθαν τα μαντάτα από το σχετικό δημοσίευμα της Daily Telegraph, με ανθρώπους της λίγκας να σχολιάζουν πως 'αν περάσει θα ζημιώσει όλο το παιχνίδι'. Οι εμπνευστές του Project Big Picture άφησαν το καλύτερο για το τέλος: άφησαν να εννοηθεί πως αν δεν περάσει η πρόταση, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες δημιουργίας breakaway league. Σήμερα εν τω μεταξύ, έχουν virtual σύσκεψη, για να δουν όλοι πού βρίσκονται και να προετοιμαστούν καταλλήλως. Κράτα πως η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με το πλάνο που διάβασες, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μπόρις Τζόνσον, με τη Mirror να ενημερώνει πριν λίγες ώρες πως τα clubs είναι έτοιμα για 'πόλεμο' εναντίον των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προκειμένου να μη γίνει το δικό τους.

Θα αναρωτιέσαι αν υπάρχει εναλλακτική: είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για πιθανή οικονομική ενίσχυση 250.000.000 λιρών, ώστε να 'γιατρευτούν' οι πληγές που άφησε ο Covid-19, με τις διαπραγματεύσεις (παρουσία εκπροσώπων της Premier League, της EFL, του Υπουργείο Digital, Πολιτισμού, Media και Αθλητισμού) να είναι πια στον 'αέρα'.

24MEDIA NETWORK