X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Πώς θα εφαρμοστεί ο κανονισμός των 5 αλλαγών στο ποδόσφαιρο

Το IFAB δίνει την ευχέρεια σε όποια διοργάνωση το επιθυμεί, να βάλει σε εφαρμογή τον κανονισμό των 5 αλλαγών. Τι σημαίνει για τις ομάδες, με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί για να μην γίνει κατάχρηση, για πόσο θα ισχύει.

Το IFAB επέτρεψε την χρησιμοποίηση 5 αλλαγών στο ποδόσφαιρο, ως προσωρινό μέτρο για να διευκολύνει τις ομάδες στην ολοκλήρωση της σεζόν 2019-2020, που διακόπηκε βίαια από την επέλαση του κορονοϊού. AP PHOTO/IAN WALTON

Από τις 27 Απριλίου είχατε διαβάσει στο Contra.gr για την πρόταση της FIFA στις ομάδες να προχωρούν σε 5, αντί για 3, αλλαγές κατά τη διάρκεια των αγώνων που θα δώσουν τους προσεχείς μήνες. Μετά το lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού (και) στο ποδόσφαιρο, η επιθυμία για ολοκλήρωση της σεζόν φέρνει τους συλλόγους μπροστά σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα, με πολλά ματς μέσα σε λίγες μέρες.

Το IFAB (διεθνές συμβούλιο ποδοσφαίρου) μελέτησε την πρόταση και αποφάσισε να την εγκρίνει ως προσωρινό μέτρο, που θα επιτρέψει στις ομάδες να ολοκληρώσουν πιο ομαλά μια περίεργη σεζόν, προστατεύοντας παράλληλα τους παίκτες τους από πιθανούς τραυματισμούς εξαιτίας κόπωσης/επιβάρυνσης. Χωρίς να αποκλείεται αυτό το μέτρο να διατηρηθεί και για την επόμενη σεζόν.

Οι ομάδες θα έχουν τρεις ευκαιρίες στη διάρκεια του αγώνα -συν φυσικά το ημίχρονο- για να ολοκληρώσουν τις 5 αλλαγές. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι περιπτώσεις που η τροποποίηση αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος καθυστερήσεων στο ματς. Στις διοργανώσεις που θα μπορεί ένα παιχνίδι να φτάσει σε παράταση, θα επιτραπεί η χρησιμοποίηση των αλλαγών που δεν έγιναν στο 90λεπτο. Η απόφαση γι' αυτή την αλλαγή στον κανονισμό έχει άμεση εφαρμογή, όμως είναι στο χέρι κάθε διοργάνωσης ξεχωριστά αν θα την υιοθετήσει. Είναι πιθανό να δούμε την πρώτη εφαρμογή της στην Bundesliga, που ξεκινά στις 16 Μαΐου, κεκλεισμένων των θυρών.

Επιπροσθέτως, το IFAB δίνει στις ομοσπονδίες τη δυνατότητα να μην κάνουν χρήση της τεχνολογίας VAR για το υπόλοιπο της σεζόν, αν και όταν αυτή εκκινήσει ξανά. Η Premier League έχει ήδη συζητήσει με τους συλλόγους της τις αλλαγές, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει από μέρους της διάθεση να σταματήσει την λειτουργία του VAR στα υπόλοιπα ματς του πρωταθλήματος.

Η εισαγωγή των αλλαγών στο ποδόσφαιρο εντοπίζεται πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1860, στο πλαίσιο του αγγλικού σχολικού πρωταθλήματος. Η αρχική τους σημασία είχε να κάνει με παίκτες που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν σε κάποιο παιχνίδι και την θέση τους έπαιρναν κάποιοι άλλοι. Η συνθήκη αυτή εντοπίζεται στις αρχές του 1850. Λίγα χρόνια συναντάται ξανά ο όρος, χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορούσε ακόμη τέτοιες περιπτώσεις ή παίκτες που μπορεί να τραυματίζονταν στην διάρκεια ενός αγώνα.

Η πρώτη καταγεγραμμένη αλλαγή συνέβη στις 15 Απριλίου του 1889, σε διεθνή αναμέτρηση, όταν ο γκολκίπερ της Ουαλίας Τζιμ Τρέινερ δεν πρόλαβε να εμφανιστεί εγκαίρως για το ματς με την Σκωτία. Ένας ερασιτέχνης τοπικής ομάδας, ο Αλφ Πιού, ξεκίνησε στην ενδεκάδα πριν φτάσει στο γήπεδο ο Σαμ Γκίλαμ και τον αντικαταστήσει.

Η αλλαγή στην διάρκεια των αγώνων επιτράπηκε πρώτη φορά το 1958, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό συνέβαινε και παλιότερα. Για παράδειγμα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, ο Χορστ Έκελ της Γερμανίας αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Ρίτσαρντ Γκότινγκερ. Στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι αλλαγές επιτρέπονταν επίσημα από το τουρνουά του 1970. Στο αγγλικό ποδόσφαιρο αυτή η τροποποίηση του κανονισμού είχε έρθει από την σεζόν 1965-1966.

Ο κανονισμός των αλλαγών πέρασε από διάφορες φάσεις στο πέρασμα των χρόνων και φτάνοντας στο σήμερα αποτελεί μια ακόμη παράμετρο που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που θα ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, κόντρα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

24MEDIA NETWORK