Πώς πας από την Τρίπολη στο Μιλάνο; Μέσω Πάολο Μαλντίνι
Η είδηση της μεταγραφής του Νίκου Μιχελή στη Μίλαν από τον Αστέρα Τρίπολης χαρακτηρίστηκε ως 'μεταγραφή-βόμβα'. Συνήθεις δημοσιογραφικές υπερβολές; Μάλλον, γιατί η μεταγραφή αυτή 'ψηνόταν' τουλάχιστον από τα τέλη του 2017.
Το κομμάτι αυτό δεν γράφεται για να καταδείξει το ταλέντο του 17χρονου Νίκου, που ανάγκασε κοτζάμ Πάολο Μαλντίνι να ασχοληθεί με την περίπτωσή του, αλλά για να γίνει πλήρως κατανοητό το πως λειτουργούν οι ξένοι σύλλογοι όταν ενδιαφέρονται για έναν ποδοσφαιριστή, όπου και αν αυτός αγωνίζεται σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται.
Λοιπόν, δώστε βάση: Το όνομα του Νίκου Μιχελή γράφτηκε για πρώτη φορά στα κιτάπια των ανθρώπων της Μίλαν προς τα τέλη του 2017 όταν είχε ήδη ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των Μιλανέζων και του Αστέρα λόγω και της μεταγραφής του Αντόνιο Ντοναρούμα.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017, άνθρωπος της Μίλαν είδε για πρώτη φορά αγωνιζόμενο τον Έλληνα χαφ (για τη θέση μη το δένετε κόμπο, θα εξηγήσουμε παρακάτω), ο 16χρονος, τότε, Νίκος του έκανε κλικ και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.
Από τα Χριστούγεννα του 2017 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018, η Μίλαν έστειλε στην Ελλάδα τέσσερις διαφορετικούς (επαναλαμβάνουμε: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ) σκάουτ για να τσεκάρουν το ταλέντο του Έλληνα. Ο κάθε ένας εστίαζε και κάπου αλλού. Όταν τα…κεντρικά της Μίλαν πείστηκαν ότι θα πρέπει να αποκτήσουν τον παίκτη, δεν το σκέφτηκαν στιγμή.
Αντιπροσωπεία τους έφτασε στην Αθήνα, εγκαταστάσθηκε στο Χίλτον και μετά από τις σχετικές διαπραγματεύσεις έδωσε τα χέρια με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία του Αστέρα και φυσικά με την πλευρά του ποδοσφαιριστή (που άρχιζε να ζει το όνειρό του).
Τον Απρίλιο του 2018 ο Μιχελής, συνοδευόμενος από τον ατζέντη του Αντώνη Αποστολόπουλο, πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες του ‘Μιλανέλο’, του περίφημου προπονητικού κέντρου της Μίλαν, εκεί όπου η επιστήμη έχει συναντήσει εδώ και πολλά χρόνια το ποδόσφαιρο.
Με το στόμα ανοιχτό, ο πιτσιρικάς πέρασε τα εργομετρικά και ιατρικά τεστ με απόλυτη επιτυχία. Το ότι η υπόθεση κόλλησε κάπου εκεί δεν έχει να κάνει ούτε με το παιδί ούτε με το ταλέντο του. Έχει να κάνει με τη Μίλαν και τη δίνη που δημιουργήθηκε με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
Αλλά ακόμα και αυτό το γεγονός δεν σταματά τον προγραμματισμό μίας μεγάλης ομάδας. Απλά τον καθυστερεί. Για λίγο. Όταν το αμερικανικό fund ολοκλήρωσε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Μίλαν, το πλάνο μπήκε και πάλι σε εφαρμογή και η… βόμβα ενεργοποιήθηκε.
Η τελευταία έγκριση ήρθε από την πείρα του τεράστιου Πάολο Μαλντίνι. Ο επί σειρά εμβληματικός αρχηγός των ‘ροσονέρι’ (και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου) είδε αυτά που ήθελε να δει και άναψε το πράσινο φως για να πέσουν οι υπογραφές.
Αυτό έγινε τον Δεκέμβριο του 2018. Δεν θα μπορούσε να πάρει καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο ο Νίκος.
Τι του ζήλεψαν;
Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης (και δίκιο θα έχει) “μα καλά, τι ήταν αυτό που είδαν οι άνθρωποι της Μίλαν και αποφάσισαν να αγοράσουν έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει παίξει ακόμη επαγγελματικό ποδόσφαιρο”; Μία από τις απαντήσεις την δίνει ένα-και μόνο-νούμερο: 192 εκατοστά. Αυτό είναι το ύψος του Νίκου Μιχελή (ΟΚ, 1,90μ τον ‘έβγαλαν’ οι μετρήσεις της Μίλαν αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία).
Η δεύτερη απάντηση είναι μονολεκτική: Αριστεροπόδαρος. Ξέρετε πολλούς Ευρωπαίους παίκτες να χρησιμοποιούν κυρίως το αριστερό πόδι και αν αντικρίζουν τον κόσμο από τα 192 εκατοστά (ή 190); Μάλλον όχι. Την ίδια άποψη είχαν και οι άνθρωποι της Μίλαν οι οποίοι από ένα σημείο και έπειτα άρχισαν να συγκρίνουν τον Μιχελή με τον Λεόν Γκορέτσκα, τον υψηλόσωμο χαφ που απέκτησε το καλοκαίρι του 2018 η Μπάγερν από τη Σάλκε.
Ο Μιχελής στην Κ-19 του Αστέρα αγωνιζόταν ως χαφ. Ψιλά γράμματα για τη Μίλαν που θέλει να καθιερώσει το μικρό ως κεντρικό αμυντικό έχοντας πάντα κατά νου και την τρομερή παράδοση που χτίζει η Ελλάδα σε στόπερ αξιώσεων (Παπασταθόπουλος, Μανωλάς και πάει λέγοντας). Μπορεί όμως να παίξει και εξάρι αλλά και οκτάρι αφού η τεχνική του κατάρτιση το επιτρέπει.
Τι του λείπει; Μούσκουλα, τακτική εκπαίδευση και αγώνες. Θα του τα δώσουν και τα τρία οι ακαδημίες της Μίλαν, δεν υπάρχει καμία ανησυχία γι’ αυτό. Οι Ιταλοί είναι σαν να κάνουν προβολή στο μέλλον. Θα ‘χτίσουν’ με μύες τον Έλληνα παίκτη, θα του χαρίσουν τακτική παιδεία (σ’ αυτό είναι οι καλύτεροι στον κόσμο) και όταν έρθει η ώρα θα τον πετάξουν στη… λίμνη του ανταγωνισμού. Έτοιμο και αποφασισμένο για επιτυχία.
Έτσι, ο μικρός από τη Νέα Σμύρνη (καλά ρε παιδιά εκεί στον Πανιώνιο αετό πετούσατε και σας ξέφυγε τέτοιο ταλέντο) με τους εκπαιδευτικούς γονείς (που διακρίνονται για την ωριμότητά τους) θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει να γράφει όμορφες σελίδες στο προσωπικό του ποδοσφαιρικό βιβλίο που βρίσκεται ακόμη στον πρόλογο.
Αδημονούμε να συνεχίσει το γράψιμο έτσι ώστε να τον… διαβάσουμε, όταν ο ίδιος κρίνει ότι έχει έρθει η ώρα.