ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Poll: Ποια είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή;

Η μεγάλη μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ είναι γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών; Ή μήπως οι Κώστας Μανωλάς, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Γρηγόρης Γεωργάτος κ.ά. έχουν διαφορετική άποψη; Ψήφισε στο poll του Contra.gr.

Poll: Ποια είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή;
Ο Κώστας Τσιμίκας με τη φανέλα της Λίβερπουλ κατά την παρουσίασή του | Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 Liverpool FC

Η μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα από τον Ολυμπιακό στη Λίβερπουλ άνοιξε μία ευχάριστη συζήτηση, σε μία περίοδο που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες. Είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ιστορία; Το ερώτημα απαντάται συνήθως καταφατικά από το βράδυ της Δευτέρας, όταν ανακοινώθηκε ο 24χρονος αριστερός μπακ από τους πρωταθλητές Αγγλίας, Ευρώπης και κόσμου. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Το βέβαιο είναι πως δεν πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα που πηγαίνει σε μία ομάδα που έχει κατακτήσει την κορυφή σε όλα τα επίπεδα. Σε πρωταθλήτρια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου βρέθηκε πρώτα ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, όταν το 2004, λίγο πριν στεφτεί πρωταθλητής Ευρώπης ο ίδιος, πήρε μεταγραφή στην Πόρτο. Οι ‘δράκοι’ είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Πορτογαλίας και το Champions League το 2003-2004 με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο και τον Δεκέμβριο εκείνου του έτους, με τον Έλληνα δεξιό μπακ στη σύνθεσή τους, κατέκτησαν και το Διηπειρωτικό. Ως εκ τούτου, αυτή η μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στην Πόρτο κερδίζει υποψηφιότητα για την κορυφαία Έλληνα παίκτη.

Αν λάβουμε ως κριτήριο και το κόστος της μεταγραφής, τότε μεταξύ των υποψηφιοτήτων βρίσκονται οι δύο του Κώστα Μανωλά. Αρχικά, το 2014, από τον Ολυμπιακό κατέληξε στη Ρόμα για 13.000.000 ευρώ και πολλά μπόνους, ενώ το περσινό καλοκαίρι, η μόνιμη… δεύτερη της Serie A τα προηγούμενα χρόνια Νάπολι κάλυψε τη ρήτρα αποδέσμευσης των 36.000.000 ευρώ. Η μεταγραφή του Κώστα Μήτρογλου από τον Ολυμπιακό στη Φούλαμ, πάντως, κόστισε ακόμη περισσότερο (15.000.000).

Ο Γρηγόρης Γεωργάτος με τη φανέλα της Ίντερ επιχειρεί να προσπεράσει τον Ιμπραΐμ Μπα της Περούτζια AP Photo/Carlo Fumagalli

Αν πρέπει να εξεταστεί η δυναμική της ομάδας η οποία αποκτά τον Έλληνα παίκτη, τότε υπάρχουν κι άλλες μεταγραφές που μπαίνουν στην εξίσωση. Εκείνη του Γρηγόρη Γεωργάτου από τον Ολυμπιακό στην Ίντερ για 7.000.000 ευρώ σίγουρα είναι μία εξ αυτών, αφού οι ‘νερατζούρι’ εκείνη την εποχή διέθεταν στις τάξεις τους παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Λοράν Μπλαν, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο Κλάρενς Ζέεντορφ, ο Ιβάν Σαμοράνο, ο Άλβαρο Ρεκόμπα, ο Κριστιάν Βιέρι, ο Χαβιέρ Σανέτι, ο Άντζελο Περούτσι κ.ά, με τον Μαρτσέλο Λίπι στον πάγκο.

Υπάρχει όμως κι ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που πήγε σε ακόμα πιο δυνατή ομάδα, ακόμα κι αν συχνά λυσμονείται αυτή η μετακίνηση. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ο οποίος το καλοκαίρι του 2005 αποκτήθηκε από τη Μίλαν ως ελεύθερος για τη θέση του αναπληρωματικού τερματοφύλακα. Στο ρόστερ των φιναλίστ του Champions League 2004-2005 βρίσκονταν παίκτες όπως ο Κακά, ο Αντρέα Πίρλο, ο Πάολο Μαλντίνι, ο Αντρέι Σεβτσένκο, ο Ρούι Κόστα, ο Φιλίπο Ιντζάγκι, ο Τζενάρο Γκατούζο, ο Αλεσάντρο Νέστα, ο Γιαπ Σταμ, ο Ζέεντορφ, ο Βιέρι, ο Καφού, ο Ντίντα κ.ά. Μπορεί οι κακές εμφανίσεις του στα φιλικά του καλοκαιριού να οδήγησαν τους ανθρώπους των ‘ροσονέρι’ να τον δώσουν άμεσα δανεικό, ωστόσο αυτό δεν μειώνει την επιτυχία της αρχικής μεταγραφής. Εξάλλου, ο δανεισμός έγινε στη Ρόμα, ακόμα μια σημαντική μεταγραφή για οποιονδήποτε Έλληνα ποδοσφαιριστή.

Ο Ελευθερόπουλος δεν είναι ο μόνος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της (καλής) Μίλαν. Υπήρχε Έλληνας παίκτης που κατέκτησε πρωτάθλημα με τους ‘ροσονέρι’. Συγκεκριμένα, ανήκε στην τελευταία ομάδα που κατέκτησε το σκουντέτο χωρίς να ονομάζεται Γιουβέντους, έστω κι αν στο τέλος της σεζόν ψηφίστηκε ο χειρότερος παίκτης της ομάδας και αποχώρησε. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2010 από τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και είχε στο πλάι του παίκτες όπως ο Πίρλο, ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, ο Ροναλντίνιο, ο Γκατούζο, ο Ρομπίνιο, ο Αντόνιο Κασάνο, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ο Ιντζάγκι, ο Αλεσάντρο Πάτο, ο Μαρκ φαν Μπόμελ, ο Νέστα κ.ά. Ο πρώην διεθνής στόπερ είχε ακόμα μια μεγάλη μεταγραφή στο ενεργητικό του, αφού αποκτήθηκε από την Ντόρτμουντ του Γίργκεν Κλοπ για 10.000.000 ευρώ, σε μια περίοδο που ήταν φιναλίστ του Champions League και κόντραρε στα ίσια την Μπάγερν.

Ο Στάθης Ταυλαρίδης της Άρσεναλ σε στιγμιότυπο με τον Γιάννη Γκούμα του Παναθηναϊκού για φιλικό τουρνουά προετοιμασίας | Πέμπτη 1 Αυγούστου 2002 Eurokinissi Sports

Αντιθέτως, η μεταγραφή του στην Άρσεναλ μπορεί να βρεθεί στη λίστα μόνο λόγω του κόστους της, αφού οι ‘κανονιέρηδες’ δαπάνησαν 16.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Ντόρτμουντ. Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι ‘κανονιέρηδες’ δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση ούτε διαθέτουν πολλούς μεγάλους παίκτες. Μία διαφορετική Άρσεναλ είχε συναντήσει ένας άλλος Έλληνας ποδοσφαιριστής, τον Σεπτέμβριο του 2001. Ο λόγος για τον Στάθη Ταυλαρίδη, ο οποίος αποκτήθηκε για μόλις 900.000 ευρώ από τον Ηρακλή, αλλά άκουγε τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ, είχε για συμπαίκτες τους Τιερί Ανρί, Ντένις Μπέργκαμπ, Ρομπέρ Πιρές, Άσλεϊ Κόουλ, Πατρίκ Βιεϊρά, Σολ Κάμπελ, Νουάνκουο Κανού, Τόνι Άνταμς, Μάρτιν Κίον κ.ά. και στο τέλος της σεζόν στέφθηκε πρωταθλητής Αγγλίας.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στους Έλληνες του Άγιαξ. Ο μεν Νίκος Μαχλάς λόγω του ποσού που δαπανήθηκε (8.500.000), αφού όταν πήγε, το καλοκαίρι του 1999, η τρομερή ομάδα του Λουίς φαν Χάαλ είχε διαλυθεί, οι δε Γιάννης Αναστασίου και Άγγελος Χαριστέας λόγω των συμπαικτών που βρήκαν στο Άμστερνταμ το 2004-2005 (Ιμπραχίμοβιτς, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ, Τζον Χάιτινχα, Γιαν Βερτόνχεν, Ούρμπι Εμάνουελσον, Νάιτζελ ντε Γιονγκ, Στίβεν Πίενααρ, Μάξουελ).

Από εκεί και πέρα, αν λάβουμε υπόψιν απλά το όνομα του αγοραστή, τότε στις μεγάλες μεταγραφές πρέπει να κατατάξουμε κι εκείνη του Ντέμη Νικολαΐδη και του Γιούρκα Σεϊταρίδη στην Ατλέτικο, του Κυριάκου Παπαδόπουλου και του Χαριστέα στη Σάλκε (με την οποία έφτασαν στα ημιτελικά του Champions League 2010-2011 στην πρώτη σεζόν τους) και φυσικά εκείνη του πρώτου Έλληνα που αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ, του Σωτήρη Κυργιάκου.

Στο παρακάτω poll μαζέψαμε ορισμένες από τις παραπάνω υποψηφιότητες και ζητάμε τη δική σου επιλογή. Το ερώτημα παραμένει ίδιο, με όποια κριτήρια επιθυμεί ο καθένας: ποια είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ιστορία, ανεξαρτήτως του τι συνέβη μετά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK