ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποιος Έλληνας τα πήγε καλύτερα στην Τουρκία;

Ο Τάσος Μπακασέτας είναι ο 15ος Έλληνας ποδοσφαιριστής της σύγχρονης ιστορίας που θα αγωνιστεί σε τουρκικό σύλλογο. Ποιος συμπατριώτης μας είχε μέχρι σήμερα την καλύτερη παρουσία στο πρωτάθλημα της Τουρκίας;

Ποιος Έλληνας τα πήγε καλύτερα στην Τουρκία;
Ο Κώστας Μήτρογλου σε προσπάθεια του να κοντρολάρει την μπάλα, σε αναμέτρηση της Ελλάδας με το Γιβραλτάρ, για το Group H στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. (10/10/2017) AP Photo/Thanassis Stavrakis

Παίκτης της Αλάνιασπορ είναι κι επίσημα από το Σάββατο (15/06) ο Τάσος Μπακασέτας, καθώς η τουρκική ομάδα ανακοίνωσε την απόκτησή του 25χρονου μέσου από την ΑΕΚ. Ο Μπακασέτας θα είναι συμπαίκτης με τον Γιώργο Τζαβέλλα αλλά και τους “δικούς μας”, Λούκας Βιγιαφάνιες και Τζάλμα Κάμπος, ενώ θα γίνει ο 15ος Έλληνας παίκτης της σύγχρονης ιστορίας που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Τουρκία. Θυμάστε ποιοι είναι οι υπόλοιποι 14; Και ποιος από αυτούς έχει μέχρι σήμερα την καλύτερη παρουσία στο τουρκικό πρωτάθλημα; Ας δούμε αυτό το countdown, ξεκινώντας με τον παίκτη που έχει γράψει τα καλύτερα νούμερα στο διάστημα της παραμονής του στην Τουρκία.

1. Φάνης Γκέκας

Μια μεγάλη καριέρα πραγματοποίησε ο Φάνης Γκέκας, που ξεκίνησε από τον Τοξότη Λάρισας, συνεχίστηκε σε ΑΕΛ, Καλλιθέα, Παναθηναϊκό, Μπόχουμ, Λεβερκούζεν, Πόρτσμουθ, Χέρτα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Λεβάντε, Σιόν και έφτασε μέχρι την γειτονική χώρα για λογαριασμό αρχικά της Ακισάρ και εν συνεχεία των Κόνιασπορ, Εσκισεχίρσπορ και Σίβασπορ. Συνολικά 100 παιχνίδια έπαιξε στο πρωτάθλημα της Τουρκίας ο άλλοτε διεθνής φορ, με απολογισμό 54 γκολ και 14 ασίστ! Ο Φάνης Γκέκας αγωνίστηκε 78 με την φανέλα της εθνικής Ελλάδας, σκοράροντας 24 τέρματα.

2. Γιώργος Τζαβέλλας

Ξεκίνησε από την Δόξα Βύρωνα, πήγε στην Τερψιθέα, από εκεί στην Κέρκυρα και μετά στον Πανιώνιο, όπου έφτιαξε το όνομα του. Έτσι ήρθε η μεταγραφή για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η εμπειρία του από το γαλλικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Μονακό και η επιστροφή του στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Ο Γιώργος Τζαβέλλας άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας, φεύγοντας ως ελεύθερος για την Αλάνιασπορ τον Γενάρη του 2017, ομάδα στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα. Μέχρι στιγμής έχει 75 συμμετοχές (2 γκολ, 1 ασίστ) στο τουρκικό πρωτάθλημα, παίζοντας κυρίως στη θέση του στόπερ. Ο 31χρονος αμυντικός μετράει 31 εμφανίσεις (2 γκολ) στην καριέρα του με το εθνόσημο στο στήθος.

3. Ανδρέας Βασιλόγιαννης

Από την Ακαδημία του Ολυμπιακού μέχρι την πρώτη ομάδα και από εκεί στον Εθνικό, τον Απόλλωνα Λεμεσού, τον ΑΟ Γλυφάδας, την Κέρκυρα, τον ΑΟ Χανιά, την Λαμία, τον Ερμή Αραδίππου και τέλος την τουρκική Ουμρανίγεσπορ, ομάδα στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Ο 28χρονος σήμερα εξτρέμ έχει πραγματοποιήσει ήδη 73 συμμετοχές, με απολογισμό 9 γκολ και 9 ασίστ, με την φανέλα της Ουμρανίγεσπορ. Το συμβόλαιο των δύο πλευρών εκπνέει στις 30/06/2019, με την λεπτομέρεια πως υπάρχει οψιόν ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο.

4. Ανδρέας Τάτος

Παναχαϊκή, Χαϊδάρι, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, Άρης, Βέροια ήταν η διαδρομή του Ανδρέα Τάτου στο ελληνικό πρωτάθλημα, πριν η ποδοσφαιρική του μοίρα τον φέρει στην Super Lig της Τουρκία. Ο 30χρονος μέσος υπέγραψε στην Ελάζιγκσπορ το καλοκαίρι του 2017 και από τον Γενάρη του 2019 ανήκει στην επίσης τουρκική Αλτάι. Στο διάστημα της παρουσίας του στο πρωτάθλημα Τουρκίας, ο Τάτος έχει απολογισμό 11 γκολ και 7 ασίστ σε 55 συνολικά εμφανίσεις.

5. Γιάννης Μανιάτης

Από τον ΑΟ Θήβας στον Πανιώνιο και το άλμα στον Ολυμπιακό τον Γενάρη του 2011, που έφερε και την αλλαγή θέσης του. Από δεξί μπακ, ο Γιάννης Μανιάτης έγινε αμυντικός μέσος στα σ΄χερια του Ερνέστο Βαλβέρδε, εξέλιξη που απογείωσε την καριέρα του. Στους ερυθρόλευκους έμεινε μια πενταετία πριν φύγει δανεικός για την Σταντάρ Λιέγης, μέχρι να επιστρέψει στον Ολυμπιακό και να φύγει πια ως ελεύθερος για τον Ατρόμητο τον Φλεβάρη του 2017. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ήρθε η προοπτική της Αλάνιασπορ και του τουρκικού πρωταθλήματος. Ο 32χρονος σήμερα μέσος, με 50 συμμετοχές και 1 γκολ για την εθνική Ελλάδας, πραγματοποίησε 37 εμφανίσεις (2 γκολ, 3 ασίστ) για λογαριασμό της Αλάνιασπορ και τον Φλεβάρη του 2019 επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο.

6. Γιώργος Σαρρής

Η Ακαδημία του Εργοτέλη φιλοξένησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του Γιώργου Σαρρή, που το 2014 έκανε το άλμα για την ΑΕΚ. Η παρουσία του στον “Δικέφαλο” κράτησε μια σεζόν και το καλοκαίρι του 2015 τον βρήκε στην τουρκική Ερσίγεσπορ, με την φανέλα της οποίας πραγματοποίησε 26 εμφανίσεις (2 γκολ, 2 ασίστ). Ακολούθησε η περιπέτεια της Σκωτίας για λογαριασμό της Χάμιλτον και σήμερα αγωνίζεται στην Ρουμανία με την φανέλα της Πλοϊέστι.

7. Γιώργος Σαμαράς

Από τα τμήματα υποδομής του ΟΦΗ στην Χέρενφεν, για να έρθουν στον δρόμο του οι Μάντσεστερ Σίτι, Σέλτικ, Γουέστ Μπρομ, Άλ Χιλάλ, η αμερικάνικη Ράγιο, η Ρεάλ Σαραγόσα και η τουρκική Σάμσουνσπορ, ομάδα με την οποία έγραψε 26 συμμετοχές (2 γκολ, 2 ασίστ) πριν αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό δράση. Ο Γιώργος Σαμαράς αγωνίστηκε 81 φορές με την φανέλα της εθνικής Ελλάδας, σκοράροντας 9 τέρματα.

8. Αλέξανδρος Τζιόλης

Από τον Απόλλωνα Λιτόχωρου στον Πανιώνιο το 2002 και μετά σε Παναθηναϊκό, Βέρντερ Βρέμης, Σιένα, Σανταντέρ, Μονακό, ΑΠΟΕΛ, ΠΑΟΚ, Χαρτς, μέχρι την Σαουδική Αραβία όπου αγωνίζεται σήμερα για λογαριασμό της Αλ Φεϊά. Με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία και την Καϊσέρισπορ, όπου αγωνίστηκε δανεικός από τον ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014-2015. Ο έμπειρος μέσος αγωνίστηκε σε 15 παιχνίδια της τουρκικής ομάδας, πριν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ. Ο Αλέξανδρος Τζιόλης μετράει και 75 συμμετοχές (2 γκολ) με την φανέλα της εθνικής Ελλάδας.

9. Στέλιος Κίτσιου

Προϊόν των τμημάτων υποδομής του ΠΑΟΚ, ο Στέλιος Κίτσιου υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο το 2012 και μέχρι σήμερα ανήκει στον “Δικέφαλο”. Το καλοκαίρι του 2017 πήγε δανεικός στο Βέλγιο και την Σιντ Τρούιντεν, ενώ τον Γενάρη του 2019 ήρθε ο δεύτερος δανεισμός του. Αυτή τη φορά ο 25χρονος μέσος πέρασε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, για να φορέσει τη φανέλα της Ανγκαραγκουτσού, όπου πραγματοποίησε 14 συμμετοχές (3 ασίστ). Ο δανεισμός του ολοκληρώνεται και τυπικά στις 30 Ιουνίου. Ο Στέλιος Κίτσιου είναι διεθνής σε δύο περιπτώσεις με την εθνική Ελλάδας.

10. Αβραάμ Παπαδόπουλος

Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον Άρη, αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην άμυνα του Ολυμπιακού για μια πενταετία, πήρε γεύση από τα πρωταθλήματα της Ανατολής, παίζοντας για λογαριασμό της κινέζικης Σανγκάη Σενούα και της ιαπωνικής Γιούμπιλο Ιβάτα, μέχρι που έφτασε στην χώρα όπου γεννήθηκε, φορώντας την φανέλα της Μπρίσμπειν Ρόαρ. Ο “Αυστραλός” πρόλαβε να κάνει ένα πέρασμα και από την Super Lig, ιδρώνοντας για ένα εξάμηνο με την Τράμπζονσπορ. Ο Παπαδόπουλος έγραψε 10 συμμετοχές (1 γκολ, 1 ασίστ) στο τουρκικό πρωτάθλημα την σεζόν 2014-15 και σήμερα φοράει ξανά τα ερυθρόλευκα. Με την εθνική Ελλάδας έχει αγωνιστεί σε 37 περιπτώσεις.

11. Γιώργος Φωτάκης

Ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, έφυγε ελεύθερος για την Καλλιθέα του 1999, ακολούθησαν Αιγάλεω, Κιλμάρνοκ, ΑΕΛ, η επιστροφή στον ΠΑΟΚ το 2009 και η οριστική αποχώρηση του από τον “Δικέφαλο” τέσσερα χρόνια μετά, με προορισμό την Τουρκία και την Σανλούφασπορ, με την φανέλα της οποίας έκανε 10 συμμετοχές. Ο Γιώργος Φωτάκης έπαιξε και σε Ατρόμητο, Παναιτωλικό, Πανθρακικό, Παναχαϊκή, ομάδα με την οποία ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2018. Αγωνίστηκε 13 φορές με το εθνόσημο, σκοράροντας 2 τέρματα.

12. Κώστας Μήτρογλου

Έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ακαδημία των Ντούισμπουργκ και Γκλάντμπαχ, από την οποία τον αγόρασε ο Ολυμπιακός το 2007. Αφού έκανε το αγροτικό του σε Πανιώνιο και Ατρόμητο, επέστρεψε στους “ερυθρόλευκους” και με την παρουσία του εκεί ανάγκασε την Φούλαμ να πληρώσει 15 εκατ. ευρώ τον Γενάρη του 2014 για να τον κάνει δικό της. Φόρεσε την φανέλα της Μπενφίκα και αυτή της Μαρσέιγ, μέχρι που τον Γενάρη του 2019 ήρθε η δική του σειρά να δοκιμάσει στο τουρκικό πρωτάθλημα. Στέφθηκε πρωταθλητής με την Γαλατάσαράι στο τέλος της σεζόν, σημειώνοντας 2 γκολ (1 ασίστ) σε 9 εμφανίσεις. Ο Κώστας Μήτρογλου έχει 65 διεθνείς συμμετοχές και 17 γκολ με τα γαλανόλευκα.

13. Μιχάλης Σηφάκης

Παιδί της Κρήτης ο Μιχάλης Σηφάκης, έφτασε από τα τμήματα υποδομής μέχρι την πρώτη ομάδα του ΟΦΗ, ακολούθησαν οι Ολυμπιακός, Άρης, Σαρλερουά, Ατρόμητος, Λεβαδειακός, Κόρτραϊκ και η τουρκική Σάμσουνσπορ από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018. Διάστημα στο οποίο ο 34χρονος γκολκίπερ πραγματοποίησε 7 συμμετοχές για λογαριασμό της τουρκικής ομάδας. Ο Μιχάλης Σηφάκης είναι 15 φορές διεθνής με την εθνική Ελλάδας.

14. Γιώργος Γεωργιάδης

Από την Ακαδημία του ΠΑΟΚ στον Πανσερραϊκό, επιστροφή στην Τούμπα το 2011 και οριστικό “αντίο” τρία χρόνια μετά, με τις Βέροια, ΑΕ Λεμεσού, Ερμή Αραδίππου, Δόξα Δράμας και την Κέσλα του Αζερμπαϊτζάν να αποτελούν τα επόμενα κεφάλαια της καριέρας του. Από τον Ιανουάριο του 2019 ο Γιώργος Γεωργιάδης είναι κάτοικος Τουρκίας, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Ελάζιγκσπορ, με την φανέλα της οποίας έχει πραγματοποιήσει μόλις μια συμμετοχή μέχρι σήμερα.

O μύθος του Αντωνιάδη και οι άλλοι

Αρκετά χρόνια πριν την σύγχρονη εποχή, ήταν πολλοί ακόμη οι Έλληνες που αγωνίστηκαν στην Τουρκία, αλλά μιλάμε κυρίως για Κωνσταντινουπολίτες. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών ήταν ο Λευτέρης Αντωνιάδης (Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης), παίκτης – μύθος για το ποδόσφαιρο της Τουρκίας. Οι γείτονες τον σέβονταν τόσο πολύ, που αγωνιζόταν με τοιν σταυρό στον λαιμό ως αρχηγός της εθνικής Τουρκίας! Είχε Ελληνα πατέρα (ψαρά) και Τουρκάλα μητέρα. Διέπρεψε με τη Φενέρμπαχτσε, ενώ έπαιξε και στην ΑΕΚ στη δύση της καριέρας του το 1964.

Ποδοσφαιριστής ήταν και ο αδερφός του, ο Παναγής (Πέρα Κλουμπ). Στην εθνική Τουρκίας αγωνίστηκαν ακόμη οι ελληνικής καταγωγής Κώτσος Κασάπογλου (Ιστανμπούλσπορ), Αλέκος Ιορδάνου (Μπεσίκτας) και πιο πρόσφατα ο Νίκος Κόβης, μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ. Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες, ο Κωνσταντινουπολίτης Αλέκος Σοφιανίδης φόρεσε το εθνόσημο της Ελλάδας. Πριν μεταγραφεί στην ΑΕΚ το 1959 έπαιζε επί σειρά ετών στην Μπεσίκτας.

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο οι Γιώργος Περπερίδης, Λευτέρης Ελευθερίου και Κώστας Μπράτσος καταπιάνονται με τα στραπάτσα της Εθνικής Ελλάδας και προσπαθούν να εξηγήσουν αν όντως οι διεθνείς θέλουν να διώξουν τον Άγγελο Αναστασιάδη. Στο ‘μικροσκόπιο’ βρίσκεται και το Copa América, ενώ αποφασίστηκε ποιος μέσος εκ των Πολ Πογκμπά και Κρίστιαν Έρικσεν πρέπει να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK