ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ-Ξάνθη: Τι ισχύει με τον υποβιβασμό

ΠΑΟΚ και Ξάνθη κινδυνεύουν ακόμα με υποβιβασμό ή άλλαξαν τα δεδομένα έπειτα από την ενημέρωση της κυβέρνησης; Το Contra.gr απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

ΠΑΟΚ-Ξάνθη: Τι ισχύει με τον υποβιβασμό
Ο Γιόσιπ Μίσιτς του ΠΑΟΚ σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την ΑΕΛ για τη Super League 1 2019-2020 στο γήπεδο της Τούμπας, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 MotionTeam

Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για τις περιπτώσεις του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης προκάλεσε ‘σεισμό’ στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού προοικονομεί ραγδαίες εξελίξεις. Με μια βιαστική ανάγνωση, οι δύο ομάδες ετοιμάζονται να περάσουν το υπόλοιπο της σεζόν εκτός Super League 1. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού υπάρχουν πολλά στάδια μέχρι να ‘σφραγιστεί’ μια τέτοια κατάληξη. Και το κυριότερο, απαιτείται… στήριξη από την ισχύουσα νομοθεσία, που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει, αφού ανακοινώθηκαν αλλαγές!

Τι έγινε μέχρι τώρα

ΠΑΟΚ και Ξάνθη κατηγορούνται για κοινή ιδιοκτησία, έπειτα από καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, παρότι είχαν λάβει κανονικά πιστοποιητικό συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα. Η ΕΕΑ, αρμόδιος φορέας για να εξετάζει και να ελέγχει ζητήματα ιδιοκτησίας, απεφάνθη τη Δευτέρα (έπειτα από σχετική ακροαματική διαδικασία που ολοκληρώθηκε πριν από 2 εβδομάδες) ότι οι δύο σύλλογοι έχουν τελέσει παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του ν.2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως ‘Βαρείες’. Αυτού του είδους οι παραβάσεις, βάσει νομοθεσίας, τιμωρούνται με υποβιβασμό. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο πόρισμα ελέγχου της, η ΕΕΑ γνωμοδοτεί ότι οι δύο ΠΑΕ πρέπει να αποβληθούν από το τρέχον πρωτάθλημα της Super League 1.

Τι επρόκειτο να γίνει

Από τη στιγμή που υπάρχει γνωμοδότηση της ΕΕΑ, αυτή διαβιβάζεται στην ΕΠΟ. Η ΕΕΑ δεν είναι όργανο που μπορεί να λάβει αποφάσεις, ωστόσο η ίδια, ως αρμόδιος φορέας, θεωρεί την απόφασή της δεσμευτική. Το επόμενο στάδιο είναι να συνταχθεί και να καθαρογραφεί το σκεπτικό, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες και στη συνέχεια το πόρισμα να διαβιβαστεί στην ΕΠΟ. Εκείνη, με τη σειρά της, το στέλνει στο μονομελές πειθαρχικό όργανο της Super League, ήτοι στον αθλητικό δικαστή για δικαστική διαδικασία σε πρώτο βαθμό. Ο αθλητικός δικαστής θα λάβει το πόρισμα, μαζί με το αιτιολογητικό, θα καλέσει σε απολογία όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα δώσει προθεσμία και για υπομνήματα. Στη συνέχεια θα αποφασίσει για την υπόθεση, είτε υιοθετώντας το πόρισμα της ΕΕΑ είτε κρίνοντας ότι δεν έχει ουσιαστική βάση η αιτιολόγηση και βγάζοντας διαφορετική απόφαση.

Σε περίπτωση που το επιθυμούν, ΠΑΟΚ και Ξάνθη έχουν δικαίωμα να εφεσιβάλλουν την απόφαση του αθλητικού δικαστή και να οδηγήσουν την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, δηλαδή στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Σε αυτήν πλέον έχει δικαίωμα να προσφύγει και κάθε ομάδα που έχει έννομο συμφέρον, όπως πχ. ο Ολυμπιακός που συνδιεκδικεί το πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ ή ο Παναιτωλικός και ο Πανιώνιος που θα παραμείνουν κατηγορία, αν υποβιβαστούν ο ‘δικέφαλος του βορρά’ κι η Ξάνθη. Όταν καταλήξει σε απόφαση η επιτροπή, αυτή είναι άμεσα εκτελεστέα, ακόμα κι αν υπάρχει και επόμενο βήμα που μπορούν να κάνουν οι θιγόμενες πλευρές. Αν αυτές είναι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη, μπορούν να προσφύγουν στο CAS, την ανώτατη δικαστική αρχή στον χώρο του αθλητισμού. Η διαφορά είναι πως αν η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ είναι δυσάρεστη γι’ αυτές τις δύο ομάδες, τότε θα έχουν τεθεί εκτός πρωταθλήματος όταν θα φτάσουν τη Λοζάνη. Μάλιστα, η προσφυγή στο CAS κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και λόγω φόρτου εργασίας, η απόφαση δεν βγαίνει σύντομα και μπορεί τελικά να χαθεί η χρονιά.

Πόσο ρεαλιστικό ήταν το σενάριο υποβιβασμού

Οι αποφάσεις της ΕΕΑ συνιστούν γνωμοδότηση, η οποία, όμως, σπανίως δεν γίνεται πράξη. Τόσο ο αθλητικός δικαστής, όσο και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ συνήθως υιοθετεί το σκεπτικό των μελών της ΕΕΑ, τα οποία εξάλλου λαμβάνουν υπόψιν τη νομοθεσία του κράτους. Παρ’ όλα αυτά, δεν απαγορεύεται ο αθλητικός δικαστής να θεωρήσει ότι η αιτιολόγηση βάσει της οποίας η ΕΕΑ κατέληξε σε μια απόφαση δεν είναι επαρκής και έχει συμβεί στο παρελθόν, αν και πρόκειται για σπάνια έκβαση.

Τι σημαίνει η αλλαγή νομοθεσίας

Όλα τα παραπάνω ίσως να μην έχουν σημασία, έπειτα από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το πρωί της Τρίτης, που έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία με απόφαση του πρωθυπουργού: “Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Έλληνα πολίτη. Με απόφαση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται  άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις, για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού”. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι (μάλλον) θα αλλάξει η νομοθεσία με βάση την οποία η ΕΕΑ κατέληξε σε αυτήν την απόφαση και κατά συνέπεια ο αθλητικός δικαστής δεν θα κάνει δεκτή την αιτιολόγηση του πορίσματος, αφού πλέον δεν θα έχει νομοθετική βάση.

Τι θα γίνει με τις ξεχωριστές υποθέσεις ΠΑΟΚ, Ξάνθης

ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας. Η Ξάνθη κρίθηκε ένοχη και για τη μη γραπτή δήλωση στην ΕΕΑ της αλλαγής ιδιοκτήτριας εταιρίας της ΠΑΕ, παράβαση που επίσης τιμωρείται με υποβιβασμό, με βάση τον αθλητικό νόμο. Παρ’ όλα αυτά, κι αυτή η ποινή αναμένεται να μεταβληθεί και να γίνει πιο ήπια (πχ. μπορεί ο υποβιβασμός να αντικατασταθεί με μεγάλη αφαίρεση βαθμών ή βαρύ χρηματικό πρόστιμο ή συνδυασμό), σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον σύλλογο.

Ομοίως, η νέα υπόθεση για την οποία η ΕΕΑ σκοπεύει να καλέσει σε απολογία τον Ιβάν Σαββίδη την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει την ίδια κατάληξη. Ο ηγέτης του ΠΑΟΚ συμμετείχε με 6.500.000 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 28.000.000 ευρώ που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕΑ ενημερώθηκε γραπτά γι’ αυτήν την εξέλιξη μόλις τη Δευτέρα. Βάσει κανονισμών, όταν υπάρχει εξαγορά μετοχών άνω ενός ποσοστού μιας ΠΑΕ, η ΕΕΑ θα πρέπει να ενημερώνεται τόσο πριν (για να ελέγξει τον νέο αγοραστή), όσο και μέχρι 10 ημέρες μετά τη μεταβίβαση των μετοχών. Από τον ΠΑΟΚ ισχυρίζονται ότι το ποσοστό που απέκτησε ο Σαββίδης είναι μικρότερο από το όριο, ωστόσο υπάρχει και μια άποψη που θεωρεί ότι με βάση το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το ποσοστό ανέρχεται σε 5,6% και ως εκ τούτου πρέπει να ελεγχθεί η υπόθεση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και ο ΠΑΟΚ κριθεί ένοχος, θα πρόκειται για ίδια υπόθεση με τη δεύτερη στην οποία εμπλέκεται η Ξάνθη και αναμένεται να έχει ίδια μοίρα.

***

Τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα και μοιάζει αδύνατο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για την κατάληξη όλων των ανοιχτών ‘μετώπων’ στις δικαστικές αίθουσες του ποδοσφαίρου. Η τελευταία εξέλιξη, αυτή της αλλαγής νομοθεσίας, δείχνει να οδηγεί την υπόθεση προς μία τιμωρία των δύο συλλόγων, αλλά όχι υποβιβασμού. Τουλάχιστον, μέχρι το επόμενο επεισόδιο…

Χρειάζεται μεταγραφές χειμώνα ο ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ