ΠΑΟΚ: Τα 5 δεδομένα που γεννά η παραμονή του Φερέιρα

Ο Αμπέλ Φερέιρα θα συνεχίσει στον πάγκο, ο Γιώργος Σαββίδης γίνεται διοικητικός υπεύθυνος και ο ΠΑΟΚ -με ένα χρόνο καθυστέρηση- καλείται να περάσει στο 'αύριο' για να διατηρηθεί σε πρωταθληματικά επίπεδα.

Ο Αμπέλ Φερέιρα στην Τούμπα
Ο Αμπέλ Φερέιρα στην Τούμπα MOTIONTEAM

Ο Αμπέλ Φερέιρα θα είναι και του χρόνου ο... επόμενος προπονητής του ΠΑΟΚ, αλλά αυτή τη φορά θα έχει τη δυνατότητα να 'χτίσει' μία ομάδα που θα αποτελείται από δικά του 'υλικά'. Κάτι όμως που σε βάθος χρόνου μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Το σίγουρο είναι ότι ο Πορτογάλος τεχνικός πήρε τη δεύτερη ευκαιρία του από τον Ιβάν Σαββίδη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα έχει μεν αναβαθμισμένο ρόλο σε σχέση με τις μεταγραφές που θα γίνου. Ταυτόχρονα θα έχει από πάνω του τον Γιώργο Σαββίδη, αυτή τη φορά σε επίσημο ρόλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ας δούμε, τώρα, πιο συγκεκριμένα τα νέα δεδομένα που φέρνει το νέο μοντέλο του 'Δικεφάλου του Βορρά' και η παραμονή του Φερέιρα στην άκρη του πάγκου.

1. Όπως είναι γνωστό, ο Πορτογάλος προπονητής ανέλαβε τον ΠΑΟΚ σε μία δύσκολη περίοδο όταν 'χώρισαν' οι δρόμοι με τον Ραζβάν Λουτσέσκου και η διοίκηση αναζητούσε εναγωνίως έναν τεχνικό όχι μόνο για να βγει η τρέχουσα χρονιά, αλλά για να συνεχιστεί το πρωταθληματικό έργο και τις επόμενες. Ο Φερέιρα διαδέχθηκε τον Ρουμάνο με μόλις μία μεταγραφή μετά την άφιξη του, αυτή του Εσίτι. Από τότε έως σήμερα αυτή ήταν και η μοναδική μεταγραφική κίνηση με τον Πορτογάλο στα ηνία (τον χειμώνα ελέω FFP ο ΠΑΟΚ δεν έκανε καμία μεταγραφή) και αυτή δεν τον βοήθησε.

2. Αγωνιστική ταυτότητα με την 'υπογραφή' Φερέιρα δεν είδαμε. Αν κάτι ήταν θέμα συζητήσης την τρέχουσα σεζόν, προ κορονοϊού, ήταν αυτό. Ότι ο Πορτογάλος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων με πιο τρανταχτό παράδειγμα το 2-2 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, δεν κατάφερε να πάρε τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ και να τον πάει ένα βήμα παραπέρα. Το βασικό άλλοθι ήταν το παραπάνω: ότι ο ΠΑΟΚ δεν ήταν δικός του, ήρθε στο τέλος της προετοιμασίας και εν μέσω των τριγμών που προκάλεσε το 'διαζύγιο' με Λουτσέσκου, δεν προλάβαινε να δημιουργήσει κάτι με την υπογραφή του παρά μόνο να δουλέψει πάνω σε αυτά που άφησε ο προκάτοχός του. Το μοναδικό ερωτηματικό είναι αυτό των πλέι οφ. Πώς, δηλαδή, θα παρουσιαζόταν ο 'Δικέφαλος' στο μίνι πρωτάθλημα των 10 αγωνιστικών και των υψηλών απαιτήσεων. Πλέον, ο ΠΑΟΚ είναι όλος δικός του. Να δουλέψει από την αρχή, για όλα όσα δεν κατάφερε εφέτος.

3. Η σχέση και η συνεργασία με τον Γιώργο Σαββίδη θα παίξει ρόλο στο πώς θα κυλήσει η επόμενη σεζόν. Ο Γιώργος Σαββίδης είχε έως τώρα μία 'σιωπηλή' παρεμβατικότητα στο μεταγραφικό κομμάτι. Ουσιαστικό ρόλο δεν είχε, άλλο αν οι εισηγήσεις των προπονητών περνούσαν πρώτα από τη διοίκηση πριν τις τελικές κινήσεις και δη αυτόν. Τώρα ο υιός Σαββίδης θα είναι ο διοικητικός υπεύθυνος για τις μεταγραφές και τη στρατηγική. Ο Φερέιρα θα προτείνει ποδοσφαιριστές και ο Σαββίδης θα εγκρίνει, για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται. Όλα αυτά, βέβαια, στη θεωρία. Στην πράξη θα τα δούμε όλα μετά την εποχή της... πανδημίας. Πώς, δηλαδή, θα δουλέψει όλο αυτό και πώς θα λειτουργήσει η σχέση των δύο ανδρών για το καλό του ΠΑΟΚ. Πλέον, απαιτήσεις θα έχει και ο Φερέιρα από τη διοίκηση και όχι μόνο η διοίκηση από εκείνον.

4. Τεχνικός διευθυντής θα υπάρχει; Επί της ουσίας ο Μάριο Μπράνκο έχει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι και με τα μέχρι τώρα δεδομένα δύσκολα θα ανανεωθεί. Το θέμα, όμως, είναι αν θα υπάρξει αντικαταστάτης ή αν ο συγκεκριμένος ρόλος καταργηθεί. Και αν δεν καταργηθεί και βρεθεί ο επόμενος 'Μπράνκο' θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη λειτουργία της συγκεκριμένης τριάδας: Φερέιρα-τεχνικός διευθυντής-Γιώργος Σαββίδης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό και τις κινήσεις που χρειάζονται για τον ΠΑΟΚ της νέας χρονιάς. Αυτό που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επιδιώξει να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και όχι απλά να είναι ανταγωνιστικός προς τους διώκτες.

5. Αν λυθούν όλα τα παραπάνω και όλοι αρμονικά δουλέψουν για το καλό του ΠΑΟΚ δίχως εσωστρέφειες, το επόμενο -και σημαντικότερο- βήμα είναι αυτός καθ' αυτός ο σχεδιασμός. Τα περί ανταγωνιστικότητας που λέγαμε. Ο ΠΑΟΚ έχει ένα ρόστερ κατά τι γερασμένο, πάντα ποιοτικό, αλλά 'φωνάζει' για ανανέωση που θα αφορά τα επόμενα χρόνια. Το ρόστερ φτιάχτηκε με πλάνο τριετίας, με το 'πρέπει' του πρωταθλητισμού και το 'πρέπει' της κατάκτησης του τίτλου για πρώτη φορά μετά το 1985. Ναι, αλλά μετά;

Εκεί ακριβώς πρέπει να στοχεύσουν οι επικεφαλής. Στον ΠΑΟΚ του 'αύριο', στην ομάδα εκείνη που θα έχει τα 'υλικά' -και την εμπειρία πλέον- για να διατηρηθεί σε πρωταθληματικό επίπεδο και να κατακτά τίτλους όπως κάνει κάθε μεγάλη ομάδα. Για να αποδείξει σε όλους ότι το περσινό αήττητο πρωτάθλημα δεν ήταν μία 'φωτοβολίδα'. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που εμπεριέχει πολλά ζητούμενα. Ο 'Δικέφαλος' δεν έχει ανάγκη από 'ρόλους', αλλά από πλάνα για ορθολογική επιστροφή στην κορυφή.


News 24/7

24MEDIA NETWORK