ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Ο Ίνγκασον εκτέθηκε λόγω ομάδας

Η εξήγηση είναι απλή: όταν τα ζητήματα στο εσωτερικό μίας ποδοσφαιρικής ομάδας δεν αφορούν στο ποδόσφαιρο, ο ποδοσφαιριστής που θα εκτεθεί είναι ο νέος, ειδικά από τη στιγμή που αποκλείεται να έχει βιώσει κάτι παρόμοιο σε όλη την ποδοσφαιρική καριέρα του. Αυτό συνέβη με τον Σβέριρ Ίνγκασον.

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Ο Ίνγκασον εκτέθηκε λόγω ομάδας
Ο Σβέριρ Ίνγκασον του ΠΑΟΚ μονομαχεί με τον Φεντερίκο Μακέντα του Παναθηναϊκού σε αναμέτρηση για τη Super League 1 2019-2020 στο Ολυμπιακό Στάδιο, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 Eurokinissi Sports/Μάρκος Χουζούρης

Με τον Χοσέ Άνχελ Κρέσπο στα πιτς, η άμυνα του ΠΑΟΚ έδειχνε να δουλεύει κατά το χρηστόν στα τελευταία παιχνίδια. Εξαιρουμένου του παιχνιδιού με τον Άρη και του μουδιάσματος του νέου έτους, για να βρει κάποιος ματς που δέχθηκε από 2 γκολ και πάνω έπρεπε να φτάσει στις 3 Νοεμβρίου και το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Κι αυτό δεν καθιστά, πιθανότατα, σύμπτωση. Από τις 20 Οκτωβρίου κι έπειτα, ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί γκολ με τον Ολυμπιακό στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’ (1-1), με τον Ατρόμητο στην Τούμπα (5-1) και με τον Αστέρα στην Τούμπα (3-1). Δηλαδή είχε κρατήσει την εστία του καθαρή σε 10 περιπτώσεις στις τελευταίες 15 αναμετρήσεις Super League 1, ενώ στα πρώτα 6 ματς δέχθηκε 3 φορές από ένα γκολ και άλλες τόσες από δύο.

Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η άμυνα λειτουργούσε τέλεια, αλλά ότι ο μηχανισμός ήταν ισχυρός. Ο Σβέριρ Ίνγκασον έχει 17 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, οι 16 εκ των οποίων 90λεπτες. Και την Κυριακή, στο ΟΑΚΑ, ο Ισλανδός ήταν ο πλέον απογοητευτικός κρίκος του ‘δικέφαλου’.

  1. Στη σέντρα του Εμανουέλ Ινσούα για το πλασέ του Φεντερίκο Μακέντα στο 11′ βρίσκεται σχεδόν αναίτια στο πρώτο δοκάρι, ενώ ο Φερνάντο Βαρέλα επωμίζεται το μαρκάρισμα του Ιταλού, τον οποίο και χάνει.
  2. Μετά τη λάθος μεταβίβαση του Βαρέλα στο 16′ και με τον Γιώργο Δώνη να έχει συνειδητοποίησει ήδη την αστάθεια στα μετόπισθεν των φιλοξενούμενων, κοιτάζει την μπάλα να πηγαίνει στον Γκιάς Ζαχίντ, βγαίνει και δεν βγαίνει, και τελικά η μπαλιά περνάει άνετα στον Μακέντα, που έρχεται στο άκρο για να κάνει την τελική έξω.
  3. Στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων του 1ου ημιχρόνου, όταν ο Βαρέλα εκθέτει τον Δημήτρη Γιαννούλη, ο Ζαχίντ μπαίνει από τα δεξιά και ο Μακέντα, τον οποίο έχει επωμιστεί ξεκάθαρα ο Ισλανδός, πάει στο δεύτερο δοκάρι, ενώ ο Ίνγκασον δεν ακολουθεί την κίνησή του. Επίσης, δεν μπορεί να κόψει την μπάλα, αν και βάζει το πόδι. Ο ΠΑΟΚ είναι τυχερός, επειδή ο Μακέντα βάζει πολύ πονηρά (αλλά πάντως ουδέν κρυπτόν του ριπλέι, σε ορισμένες περιπτώσεις τέλος πάντων) για να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.
  4. Στο 48′, όταν γίνεται η ζημιά, ο Ίνγκασον είναι εκτός τόπου και χρόνου: πρώτον, παραμένει προς το δεξί άκρο της επίθεσης του Παναθηναϊκού ενώ ο Τάσος Χατζηγιοβάνης μπαίνει μέσα στην περιοχή, αλλά ο Ντόμινικ Νάγκι περνάει την μπάλα ανάμεσα σε 4 παίκτες για να βρει τον Χρήστο Δώνη, που έχει όλη την ώρα να κοντρολάρει, και, με τον Ισλανδό να έρχεται ανάποδα, να πετάξει την μπάλα στα αριστερά του για να τον αναγκάσει να τον ανατρέψει. Ο Ίνγκασον ακούει την εντολή από το διάφραγμά του και ο Παναθηναϊκός βρίσκει το πρώτο γκολ του από το πέναλτι του Μακέντα.
  5. Και στο 56′, βέβαια, με την μπαλιά κοντά 50 μέτρων από την άμυνα του Παναθηναϊκού στην επίθεση, όταν ο 26χρονος στόπερ είναι τελείως χαμένος: η μπάλα σκάει δύο φορές μπροστά του και απλώς την κοιτάζει, με τον Χατζηγιοβάνη να μπαίνει σφήνα και να δίνει με το πλασέ του προβάδισμα δύο γκολ στον Παναθηναϊκό.
  6. Σε όλο το ματς, ο Ίνγκασον είναι διακοσμητικό στοιχείο. Στην κεφαλιά του Μακέντα που φεύγει πλάγια, στο 76′, βρίσκεται πιο κοντά στο πρώτο δοκάρι παρά στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, λες και εκτελείται κόρνερ. Ένα λεπτό πριν, ο Χατζηγιοβάνης δεν τον… βλέπει, αλλά το σουτ του αποκρούεται από τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς.

Ο λόγος που ο ΠΑΟΚ δεν σκόραρε έπειτα από 2 χρόνια και 3 μήνες στο πρωτάθλημα, σε ματς που άρχισε και τελείωσε, δηλαδή από τις 5 Νοεμβρίου 2017 και το παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (0-1), είναι η αστάθεια της άμυνας. Και οι δύο στόπερ αλλού πατούσαν και αλλού βρίσκονταν, αλλά ειδικά ο Ίνγκασον ήταν σαν να έβλεπε την αναμέτρηση σε όνειρο, ανίκανος να κινηθεί και να κάνει πράγματα που αποκλείεται να μην τα έλεγε το σκάουτινγκ ριπόρτ και που, πάντως, τα έκανε σε όλες τις προηγούμενες συμμετοχές του, προσφέροντας και 4 γκολ ενεργητικό.

Η εξήγηση, βέβαια, είναι απλή: όταν τα ζητήματα στο εσωτερικό μίας ποδοσφαιρικής ομάδας δεν αφορούν στο ποδόσφαιρο, ο ποδοσφαιριστής που θα εκτεθεί είναι ο νέος, ειδικά από τη στιγμή που αποκλείεται να έχει βιώσει κάτι παρόμοιο σε όλη την ποδοσφαιρική καριέρα του. Ο Ίνγκασον ήταν σαν να έβλεπε τον εαυτό του σε όνειρο, δίνοντάς του εντολές, αλλά αφού κοιμόταν, ήταν αδύνατον να αντιδράσει. Ο καθοριστικός παράγοντας σε αυτό είναι ότι πρόκειται για παίκτη ομάδας, που παίζει καλά παίζει άσχημα, αν πάει να παίξει ποδόσφαιρο και έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό, θα πάρει από τον ίδιο συγκεκριμένα πράγματα. Θα πάρει παιχνίδι, καίριες επεμβάσεις, εμπιστοσύνη, σχετικά σωστές θέσεις, ό,τι κάνει ένας φερέγγυος (ανάλογα με το επίπεδο και το πρωτάθλημα) στόπερ. Στο Μαρούσι πήρε ένα ψυχολογικό ρόλερκοστερ.

Ποιος να περίμενε ότι ο επιθετικός ΠΑΟΚ του Αμπέλ Φερέιρα θα ήταν ο πρώτος που δεν θα σκόραρε έπειτα από σχεδόν 2,5 χρόνια; Ότι ο Παναθηναϊκός θα τον ξεμπρόστιαζε τακτικά, ξεκινώντας από την ακραιφνή πίεση που ασκούσε σε ένα ασταθές δίδυμο αμυντικών, που δεν γινόταν με τίποτα να συνεννοηθούν μεταξύ τους και με τις υπόλοιπες γραμμές της ομάδας, βγάζοντας πίεση στο οργανωμένο παιχνίδι και κυρίως στο τρανζίσιον και ‘χτυπώντας’ σε κάθε χαμένη μπάλα, με τρόπο που να αναδεικνύει τα αργά αντανακλαστικά, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, που πήγαζαν από το γεγονός ότι με όλα τα εξωαγωνιστικά την προηγούμενη εβδομάδα δεν παίχτηκε… ποδόσφαιρο στην Τούμπα;

Είναι ο Παναθηναϊκός η πιο ενισχυμένη ομάδα της Super League 1; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK