ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: 6 Γάλλοι προπονητές για τον αντί-Μπόλονι

Εισβάλλουμε στο μυαλό του Πιέρ Ντρεοσί και συνθέτουμε τη λίστα με τους υποψήφιους προπονητές από τη γαλλική αγορά που δυνητικά θα είναι υποψήφιοι διάδοχοι του Λάζλο Μπόλονι στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Παναθηναϊκός: 6 Γάλλοι προπονητές για τον αντί-Μπόλονι
Ο Ζοσλίν Γκουρβενέκ σε αγώνα της Μπορντό με τη Λιόν AP Photo/Laurent Cipriani

Από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και τη (νέα) ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, κυρίως δε με τον μοιρολατρικό τρόπο που ήρθε ο Παναθηναϊκός ζει μια περίοδο αλλεπάλληλων ‘αν’. Υποθετικών σεναρίων που δεν συνοδεύονται από ξεκάθαρες, σαφείς και πειστικές απαντήσεις. Ας καταμετρήσουμε τα βασικότερα εξ αυτών:

  • Αν θα ‘τελειώσει’ ο Λάζλο Μπόλονι, εξαιτίας των διαδοχικών ηττών και του ηλεκτρισμένου κλίματος στ’ αποδυτήρια.
  • Αν θα φύγει μαζί του ο Πιέρ Ντρεοσί, που είχε προσληφθεί με εισήγηση του υφισταμένου του και εισηγήθηκε κατά της αλλαγής προπονητή τώρα, και θα εγκαταλειφθεί ξανά εν τη γενέσει του άλλο ένα πλάνο.
  • Αν θα έχουν συνέπειες οι ποδοσφαιριστές για τις ανεπαρκείς εμφανίσεις και την αντίδραση που προτιμούν να εκδηλώνουν σε μεταξύ τους ρίξεις ή με διαρκή παράπονα παρά στο χορτάρι.
  • Αν ο Γιάννης Αλαφούζος (που δεν πήγε στο Κορωπί) θα επιληφθεί των καίριων ζητημάτων ή θα επηρεάζεται κάθε τόσο από τις γνώμες που ακούει δεξιά κι αριστερά.

Ήδη άρχισε να διαρρέει η πληροφορία ότι σε πρώτη φάση ο Ρουμάνος προπονητής θα παραμείνει στο πόστο του, τουλάχιστον ως το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ την ερχόμενη Κυριακή, με την προοπτική να ολοκληρώσει την τρέχουσα σεζόν και να οδηγήσει, εφόσον καταστεί εφικτό, το ‘τριφύλλι’ σε μια από τις πρώτες τέσσερις θέσεις της τελικής κατάταξης, μαζί δε και στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θ’ αποφευχθεί η μεγάλη έκπληξη και δεν θα είναι ο ΠΑΣ η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο του Κυπέλλου. Υπό αυτό το σαθρό καθεστώς με οριοθετημένη ημερομηνία λήξεως (πριν, στη διάρκεια ή μετά το τέλος των πλέι οφ), είναι πιθανό κάποιοι από τους παίκτες να τεθούν στο περιθώριο. Ως αντίποινα για το ‘αντάρτικο’ και παραδειγματισμό προς τους υπόλοιπους που θα συνεχίσουν να αντιδρούν.

Στη δεδομένη συγκυρία όποια λύση κι αν επικρατήσει, του Μπόλονι γι’ αρχή, του Συλλαϊδόπουλου ως υπηρεσιακού (που δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση εφόσον τ’ αποτελέσματα δεν ευνοήσουν), των παιδιών και των αποπαιδιών, θα είναι ασύμβατη με τη λογική και θα περιβάλλεται από ένα αόρατο πέπλο αμφισβήτησης στην καλύτερη ή παράνοιας στη χειρότερη. Κι όπου βγάλει.

Σε απόλυτο κοντράστ μ’ αυτήν την παραδοξότητα, το σοφό σ’ αυτήν την περίπτωση θα ήταν η διοίκηση του ‘τριφυλλιού’ ν’ αρχίσει παρέα με τον Ντρεοσί (εφόσον του παρέχει ασφάλεια και του έχει εμπιστοσύνη που λέει) την επεξεργασία για το πλάνο της επόμενης ημέρας. Πρώτα απ’ όλα να ορίσουν μαζί την κατεύθυνση (μπάτζετ, στόχοι). Και κατόπιν να θέσουν σε άμεση προτεραιότητα τις διαδικασίες για την εξεύρεση νέου προπονητή, προκειμένου αυτός να διαθέτει τον χρόνο της αξιολόγησης του υπάρχοντος υλικού (μέσα από τα δέκα ανταγωνιστικών αγώνων στα πλέι οφ) και ανάλογα με τον τρόπο που σκοπεύει να δουλέψει/παίξει, τα πολλά συμβόλαια σε ισχύ και φυσικά τις υποχρεώσεις που θα έχει του χρόνου ο Παναθηναϊκός να κάνει, δίχως χρονοτριβή, τις προτάσεις του για τη σεζόν 2021-22. Θυμηθείτε πότε ο Ολυμπιακός βρήκε τον Μαρτίνς και πόσο χώρο του έδωσε για να φτιάξει αυτό που ήθελε.

Όταν άρχισε να κυκλοφορεί πως η συνεργασία με τον Μπόλονι οδεύει προς ένα πρόωρο φινάλε, λέγεται πως ο Ντρεοσί έλαβε εντολή να κοιτάξει τη γαλλική αγορά που την γνωρίζει καλά για ικανό αντικαταστάτη. Μια καθόλου άσχημη συνθήκη για τον τωρινό Παναθηναϊκό. Γιατί, δηλαδή, να μην αρχίσει άμεσα την προσέγγιση ελεύθερων προπονητών που θα μπορούσαν να ταιριάξουν στο προφίλ του αθηναϊκού κλαμπ και να υπηρετήσουν το νέο πρότζεκτ; Για να διευκρινιστεί εξ αρχής ποιοι είναι διαθέσιμοι, ποιοι θα ήθελαν ν’ αναλάβουν και ποιοι στο τέλος πληρούν τις προδιαγραφές, ενταγμένοι φυσικά στα οικονομικά περιθώρια ενός Παναθηναϊκού με συγκεκριμένα όρια στον ετήσιο προϋπολογισμό του. Εμείς ξεχωρίσαμε κάποιες περιπτώσεις για παν ενδεχόμενο.

Ζοσλίν Γκουρβενέκ

Ο Ζοσλίν Γκουρβενέκ στη διάρκεια ευρωπαϊκού αγώνα της Γκινγκάμπ AP Photo/Fabrizio Giovannozzi

Προηγούμενες ομάδες: Βεντέ, Γκινγκάμπ, Μπορντό, Γκινγκάμπ

Αγαπημένο σύστημα: 4-3-3

Κάτοχος διπλώματος προπονητικής από το 2010, ένα χρόνο αφότου έκλεισε έναν κύκλο 19 ετών στο ποδόσφαιρο ως αθλητής (Λοριάν, Ρεν, Ναντ, Μαρσέιγ, Μονπελιέ, Ανζέ, Μπαστιά, Κλερμόν), o 48χρονος από την Μπρεστ είναι δεδομένα η πιο περίπλοκη και δύσκολη περίπτωση εξ όσων συλλέξαμε. Από τα χρόνια που ανέβασε την Γκινγκάμπ στην πρώτη κατηγορία, της χάρισε το κύπελλο του 2014 και την έφερε ως τους 16 του Europa League αμειβόταν με συμβόλαια που ξεπερνούσαν τις 600.000-700.000 ευρώ ετησίως (ακαθάριστα).

Η προαγωγή του στην Μπορντό (όπου έφερε και τον Γιουνούς Σανκαρέ) ήρθε το καλοκαίρι του 2016, όντας πια ένας προπονητής του εκατομμυρίου, αλλά στον 1,5 χρόνο που κράτησε τα ηνία δεν κατάφερε να παρουσιάσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Απολύθηκε τον Γενάρη του 2018. Κατά την πρώτη πλήρη σεζόν του οι ‘Γιρονδίνοι’ τερμάτισαν στην 6η θέση της της βαθμολογίας με ρεκόρ 15-14-9 και 53-43 γκολ, βγήκαν στην Ευρώπη, αλλά αποκλείστηκαν το καλοκαίρι από την ουγγρική Βιντεότον με το εκτός έδρας γκολ και αναπόφευκτα έχασε τα ερείσματα. Ουσιαστικά ήταν η αρχή του τέλους, συνδυαστικά μ’ ένα 6-2 από την Παρί στα τέλη του Σεπτέμβρη, μιας κι αυτή η αποτυχία ήταν ένα σταθερό σημείο αναφοράς στις συζητήσεις για την επάρκειά της δουλειάς του.

Λίγους μήνες αργότερα (Νοέμβριος του ’18) επέστρεψε στην (ουραγό) Γκινγκάμπ, όπου βρήκε και τον Γενί Ενγκμπακοτό, την έφερε σ’ άλλον έναν τελικό (λιγκ καπ, 4-1 στα πέναλτι από το Στρασβούργο) χάρη σε διαδοχικές νίκες-προκρίσεις επί των ΠΣΖ και Μονακό, αλλά στο φινάλε δεν κατάφερε να τη σώσει από τον υποβιβασμό και αποχώρησε για να μην επιβαρύνει άλλο με το υψηλό συμβόλαιό του. Τηλε-σχολιαστής για την ώρα, έχει ήδη ακουστεί ότι θα βρεθεί ομάδα που θα τον καλύψει στο φινάλε της σεζόν. Με πεσμένο κασέ, βεβαίως.

Φιλίπ Μοντανιέ

Ο Φιλίπ Μοντανιέ κατά τη διάρκεια του αγώνα της Σταντάρ Λιέγης με την Μπενφίκα για το Europa League AP Photo/Armando Franca

Προηγούμενες ομάδες: Μπουλόν, Βαλενσιέν, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ρεν, Νότιγχαμ Φόρεστ, Λανς, Σταντάρ Λιέγης

Αγαπημένο σύστημα: 4-3-3 ή 3-4-3

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν η διοίκηση της ΑΕΚ που είχε επιχειρήσει ν’ αποσπάσει τη θετική απάντηση του καταξιωμένου Γάλλου προπονητή, ύστερα από τα 2,5 χρόνια του (Ιούλιος 2013-Γενάρης 2016) και τριψήφιο αριθμό αγώνων (115) στη Ρεν. Η διαπραγμάτευση ωστόσο δεν είχε αίσιο τέλος και λίγες ημέρες αργότερα ο Μοντανιέ κατέληξε στη Νότιγχαμ Φόρεστ, μολονότι ενδιάμεσα είχε συμφωνήσει προφορικά ν’ αναλάβει τη Λανς της Ligue 2.

Υπεραπαιτητικός προπονητής που δεν βάζει εύκολα νερό στο κρασί του, αποκρούοντας ως παλαίμαχος τερματοφύλακας άλλες ιδέες, επιδιώκει στο μέτρο του δυνατού όλα να γίνονται όπως τα έχει στο μυαλό του. Ειδάλλως δεν είχε λόγο ν’ αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2013 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, την οποία (αναδεικνύοντας τους Γκριεζμάν και Βέλα) είχε οδηγήσει στην τέταρτη θέση της Primer Division και στα προκριματικά του Champions League, με 18-12-8 και την τρίτη καλύτερη επίθεση (70-49 γκολ), πάνω από τη Βαλένθια, την Μπέτις και τη Σεβίγια.

Λέγεται πως η συμφωνία του Μοντανιέ ήταν ο λόγος που έφυγε ο Ντρεοσί ύστερα από μια 10ετία στη Ρεν, ποτέ ωστόσο δεν επαληθεύτηκε μια τέτοια εκδοχή. Τουναντίον ο διευθυντής του Παναθηναϊκού είχε μιλήσει για την υπομονή που έπρεπε να δείξουν οι άνθρωποι της Ρεν, δεδομένου ότι ήρθε ένας προπονητής σ’ ένα εντελώς νέο περιβάλλον και χωρίς δικούς του ανθρώπους! Αλλά ακόμη κι αν ισχύει, σίγουρα ο χρόνος βοηθά να ξεχνιούνται.

Του πιστώνεται σίγουρα πως ανέδειξε ταλέντα (Ντουκουρέ, Εντέπ, Πρτσιτς, Ντεμπελέ), αλλά χειροπιαστές επιτυχίες δεν είχε στο κλαμπ της Βρετάνης. Ούτε στη Φόρεστ, την οποία άφησε μετά από 30 ματς, ή εφέτος τη Σταντάρ Λιέγης, που μπήκε στους ομίλους του Europa League, αλλά σταδιακά έχασε την ορμή της. Αντιθέτως του αναγνωρίζεται η συμβολή στον προβιβασμό της Λανς στη Ligue 1, παρόλο που έφυγε τον Φλεβάρη του 2020, πριν δηλαδή από τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Νταβίντ Γκιόν

Ο Νταβίντ Γκιόν εν ώρα δουλειάς, σε αναμέτρηση της Ρεμς με την Παρί Σεν Ζερμέν AP Photo/Michel Euler

Προηγούμενες ομάδες: Σαμπερί, Κάννες, Ρεμς (ακόμη)

Αγαπημένο σύστημα: 4-2-3-1

Κάτι σαν τοτέμ λογίζεται o 53χρονος προπονητής για τη Ρεμς, στην οποία δουλεύει σταθερά από το 2012. Επί μια 5ετία υπήρξε εξέχων στέλεχος των ακαδημιών του κλαμπ της βορειοανατολικής Γαλλίας και από τον Μάη του 2017 έως και σήμερα είναι ο προπονητής της πρώτης ομάδας. Είχαν μεσολαβήσει άλλα 3 ματς ως υπηρεσιακός τη σεζόν 2015-16, με τα οποία έχει συμπληρώσει 150 ως πρώτος. Το γεγονός πως το διετές συμβόλαιό του, έναντι 350.000 ανά σεζόν, λήγει στο φινάλε της σεζόν είναι ένας παράγοντας που δύναται να ευνοήσει τις όποιες εξελίξεις, σε περίπτωση φυσικά που δεν ανανεώσει με τη γαλλική ομάδα.

Μοιάζει, πάντως, να κλείνει ο κύκλος του, διότι από το φθινόπωρο ακούγονται μουρμούρες για το αν πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ή ν’ αναζητηθεί διάδοχη κατάσταση. Τότε είχαν διαψευστεί όλες αυτές οι πληροφορίες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει μεσολαβήσει οποιαδήποτε κουβέντα με την απαιτητική διοίκηση για πρόωρη ανανέωση της σύμβασης που τους ενώνει. Σίγουρα τον έφθειρε τον Γκιόν ο ευρωαποκλεισμός από τη Φεχέρβαρ (πρώην Βιντεότον), αλλά μην ξεχνάμε πως ήταν αυτός που την έφερε ως την 6η θέση της κατάταξης και στο Europa League. Αφήστε που την τελευταία τριετία την κρατά σταθερά μεταξύ των 8-10 κορυφαίο ομάδων του Σαμπιονά, επίτευγμα όχι μικρό για έναν σύλλογο που είχε απωλέσει από την αίγλη του.

Βενσάν Ονιόν

Ο Βενσάν Ονιόν σε συνέντευξη Τύπου της Μετς

Προηγούμενες ομάδες: Νανσί, Μετς

Αγαπημένο σύστημα: 4-3-3

Σε ηλικία 46 ετών η εμπειρία του από τη θέση του επικεφαλής τεχνικού τιμ περικλείεται σε μόλις 81 παιχνίδια, τα 60 εκ των οποίων με τη Μετς. Δουλεύοντας παρόλα αυτά δίπλα σε έμπειρους προπονητές έχει ήδη συμπληρώσει περισσότερα από 10 χρόνια ενασχόλησης με το επάγγελμα και με ταυτόχρονη θητεία σε αναπτυξιακά τμήματα γνωρίζει πως να χειρίζεται νεαρούς ποδοσφαιριστές. Τη Νανσί της β’ κατηγορίας, που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2017, την άφησε παρά το καλό ξεκίνημα (με 10 βαθμούς σε 5 αγωνιστικές) ύστερα από 21 παιχνίδια και μόλις 6 νίκες συνολικά.

Στους ‘γκρενά’ αντιθέτως κάθισε σχεδόν 2 χρόνια και δεν απολύθηκε. Επέλεξε ν’ αποχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο όταν του προτάθηκε να υποβιβαστεί σε βοηθό του Φρεντερίκ Αντονετί, του οποίου είχε πάρει τη θέση τον Δεκέμβριο του 2018 ύστερα από την παραίτησή του επειδή ήθελε να ‘ναι κοντά στην άρρωστη σύντροφό του. Με τον Ονιόν η Μετς κέρδισε ως πρωταθλήτρια την άνοδό της στη Ligue 1 και έμεινε μακριά από περιπέτειες κατά την πρώτη σεζόν της στην ελίτ, ξέχωρα από το γεγονός πως το πρωτάθλημα διακόπηκε. Το διαζύγιο ήρθε μετά την 6η αγωνιστική της τρέχουσας σεζόν. Εκείνη τη στιγμή η ομάδα της Λοραίνης ήταν στη 14η θέση της κατάταξης με 2-1-3. Οι μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές του Γάλλου προπονητή ήταν 25.000.

Ολιβιέ Νταλ’Ολιό

Ο Ολιβιέ Ντ'Ολιό πριν από τον αγώνα της Μπρεστ με τη Μαρσέιγ AP Photo/Daniel Cole

Προηγούμενες ομάδες: Αλέ, Ντιζόν, Μπρεστ

Αγαπημένο σύστημα: 4-3-3

Δεσμευμένος σε συμβόλαιο εν ισχύ με την Μπρεστ, το οποίο όμως λήγει στο τέλος της σεζόν ο 56χρονος προπονητής με τις ιταλικές ρίζες. Δένεται με τις ομάδες που αναλαμβάνει και μέσα από το χρόνο εξελίσσει τη δουλειά του. Υπήρξε βοηθός του Πατρίς Καρτερόν προτού τον διαδεχθεί ως πρώτος της Ντιζόν το καλοκαίρι του 2012 και παρέμεινε στα ηνία ως τον Δεκέμβρη του 2018, αφού πρώτα την είχε επαναφέρει και την είχε μονιμοποιήσει στην πρώτη κατηγορία.

Λίγους μήνες αργότερα (καλοκαίρι του 2019) βρέθηκε στο τιμόνι της νεοφώτιστης Μπρεστ και προτού συμπληρωθούν δύο ολόκληρες σεζόν θεωρείται ήδη επιτυχημένος, καταφέρνοντας να εμφανίσει αποτελέσματα ανώτερα των προσδοκώμενων. Ήδη η ομάδα της Βρετάνης έχει εξασφαλίσει μία φορά την παραμονή της και θα το κάνει δεύτερη, μολονότι δείχνει ευάλωτη αμυντικά. Την ίδια ώρα είναι σταθερά αποτελεσματική στην επίθεση και αφήνει μια αίσθηση ομάδα που διεκδικεί με στιλ ό,τι της αναλογεί από τα παιχνίδια.

Τιερί Λορέ

Ο Τιερί Λορέ δουλεύοντας στο Στρασβούργο AP Photo/Francois Mori

Προηγούμενες ομάδες: 4-3-1-2

Αγαπημένο σύστημα: Σετ, Αμιάν, Αρλ-Αβινιόν, Γκαζελέκ Αζαξιό, Στρασμπούρ

Όσο δεν ανανεώνει τη συνεργασία του με τη Στρασμπούρ που φτάνει στο τέλος της το καλοκαίρι, μια συνεργασία μισού εκατομμυρίου (με την εφορία), τόσο τα δημοσιεύματα περί αλλαγής σελίδας ύστερα από μια 5ετία θα πληθαίνουν. Κι ας μην ανησυχεί ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως και πέρυσι άργησε να υπογράψει. Προπονητής που στα 57 του δεν πρόκειται να μεταβάλει τον τρόπο σκέψης ή τη συμπεριφορά του, θεωρείται από τους πιο απότομους και ‘τραχείς’ στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Επιζητά την πειθαρχία και ενεργεί κατά το δοκούν σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να τον νοιάζει αν θα γίνει αρεστός σε τρίτους.

Σ’ αυτή την 5ετία έχει πετύχει πολλά, καθώς ανέλαβε το αλσατικό κλαμπ στη δεύτερη κατηγορία, του χάρισε το πρωτάθλημα και μαζί την άνοδο, ύστερα από 9 χρόνια, το έφερε σ’ ένα τελικό (λιγκ καπ), τού έδωσε έναν τίτλο (4-1 την Γκινγκάμπ στα πέναλτι) και το επανέφερε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις παρά τον αποκλεισμό από την Άιντραχτ στα πλέι οφ του Europa League. Εξίσου επιτυχημένη η θητεία που είχε προηγηθεί στην Γκαζελέκ Αζαξιό, η οποία μαζί του έπαιξε στη Ligue 1 για πρώτη και τελευταία φορά, τη στιγμή που σήμερα βρίσκεται στην τέταρτη κατηγορία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ