Όταν το εργοστάσιο της Ξάνθης έβγαζε Ferrari για τους μεγάλους
Από τον Βασίλη Τοροσίδη στον Άκη Ζήκο και από τον Μαρσέλο στον Γιούρι Λοντίγκιν, το Contra.gr επέλεξε την καλύτερη 18άδα και τον ιδανικό προπονητή της Ξάνθης στη Super League 1, μιας ομάδας που ίσως να μην υπάρχει σε λίγες ημέρες.
Την Ξάνθη αλλιώς τη μάθαμε… Δεν είναι η πολυϊδιοκτησία και το αβέβαιο μέλλον στη μετά-Χρήστου Πανόπουλου εποχή. Η Ξάνθη είναι, ή μάλλον ήταν, ένα εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαιριστών, όπως το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων που διαφήμιζε στη φανέλα και το έβαλε δίπλα στο όνομά της.
Αν καθίσετε και το σκεφτείτε, η Ξάνθη έχει δώσει παίκτες στις μεγάλες ομάδες της Super League 1, ποδοσφαιριστές που ξεπερνούν τη 18άδα που επιλέξαμε εμείς. Όχι απλά παίκτες “να ‘χαμε να λέγαμε και να ‘χαμε να πούμε”, που λέει και μια ψυχή, αλλά ξεχωριστούς πρωταγωνιστές που παίζοντας σε αυτήν, έφτασαν πολύ ψηλότερα.
Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το ‘αύριο’ της Ξάνθης, σίγουρα όμως το ‘χθες’ ήταν λαμπρό. Επιλέξαμε, λοιπόν, την 18άδα των ποδοσφαιριστών και τον προπονητή που ξεχώρισαν στην 30ετία της στα ‘μεγάλα σαλόνια’ και αποτέλεσαν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, αυτές που αποδεικνύουν όλα τα παραπάνω.
Γιουράι Μπούτσεκ
Από το 1997 έως το 2003 ήταν ο βασικός γκολκίπερ της Ξάνθης, με εμφανίσεις που τον ‘έστειλαν’ στον Ολυμπιακό για μία διετία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κερδίσει φανέλα βασικού. Στην ακριτική ομάδα έκανε γεμάτες χρονιές, με το ύψος του να είναι αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει. Από τoυς πολλούς καλούς γκολκίπερ που έχει αναδείξει η ομάδα της Ξάνθης.
Βασίλης Τοροσίδης
Ξεκίνησε από την Ξάνθη, έδειξε από τα νιάτα του τις ικανότητές, του τόσο ως δεξί μπακ όσο και ως αμυντικό χαφ όποτε χρειάστηκε. Από το 2002 έως το 2006 στους Ακρίτες με εμφανίσεις που ήταν αρκετές για να ‘σφαχτούν’ για την πάρτη του ΑΕΚ και Ολυμπιακός. Τελικά κέρδισαν πρώτα ο Ολυμπιακός και μετά η Ρόμα, η οποία βρήκε για μία πενταετία το δικό της δεξί μπακ.
Χρήστος Πατσατζόγλου
Ακόμα μία περίπτωση που έκανε το δρομολόγιο ‘Ξάνθη-Πειραιάς’. Παίκτης πολυ-εργαλείο, έπαιζε ακόμα και τερματοφύλακας αν του το ζητούσες. Άτυχος όσον αφορά στους τραυματισμούς, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα. Έπαιξε για 4 χρόνια στην Ξάνθη και στη συνέχεια για 9 χρόνια στους ‘ερυθρόλευκους’. Βασικά, έπαιζε μπάλα μέχρι πριν λίγο καιρό παρά τα 41 του. Πέρασε ανεπιτυχώς όμως και από την ΑΕΚ.
Μαρίνος Ουζουνίδης
Ξεχώρισε στην Ξάνθη για τις αμυντικές του ικανότητες, τον ξεχώρισε ο Ίβιτσα Όσιμ και τον πήρε στον Παναθηναϊκό, αφού πρώτα είχε πάθει ένα χοντρό κάζο χάνοντας με 1-3. Στους ‘πράσινους’ τον είδαμε και λίμπερο. Ήρεμος και σίγουρος στο παιχνίδι του, μυαλωμένος, έκανε τη διαφορά, δοκίμασε και στο εξωτερικό μετά τη ‘χρυσή σεζόν’ 1995-96 στην ομάδα του τριφυλλιού. Ακόμα ένας ‘θησαυρός’ από την Ξάνθη.
Παρασκευάς Άντζας
Πήγε στην Ξάνθη από τον Πανδραμαϊκό και εκεί πήρε την εμπειρία της πρώτης κατηγορίας. Δεν έμεινε πολύ αφού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον ‘τσίμπησε’ και τον πήγε στον Ολυμπιακό, όπου ήταν βασικό μέλος των επιτυχιών και της ‘δυναστείας’ που δημιουργήθηκε. Από τις περιπτώσεις εκείνες που επέστρεψαν στην Ξάνθη στη συνέχεια.
Άκης Ζήκος
Από την Ξάνθη στη Μονακό με ενδιάμεση στάση την ΑΕΚ. Ο μοναδικός Έλληνας που έπαιξε σε τελικό Champions League, κάτι για το οποίο καμαρώνει η Ξάνθη, όπου ξεκίνησε την καριέρα του. Από τις πρώτες συμμετοχές στις αρχές των 90s, βασικός στη συνέχεια και μεγάλη μεταγραφή στην ΑΕΚ όπου έμεινε για χρόνια πριν το βήμα στο εξωτερικό.
Μάκης Τζάτζος
Μεγάλος μπαλαδόρος, χαζέψτε στο youtube κάποια από τα παιχνίδια του με τους λεγόμενους ‘μεγάλους’. Από τους παίκτες που δεν χρειάστηκε τη μεταγραφή για να γίνει ακόμα πιο γνωστός. Όταν πήγε στον Άρη το 1995, ήταν ήδη ο ‘Τζάτζος της Ξάνθης που κάνει ‘παπάδες’. Ποδοσφαιρική φυσιογνωμία βγαλμένη από τα 80s, ο Μαραντόνα της Ξάνθης.
Βεριντιάνο Μαρτσέλο
Και αυτός σαν την περίπτωση του Τζάτζου. Πήγε στην ΑΕΚ το 1996 μετά από μία επταετία στην Ξάνθη, αλλά το όνομα και τις εντυπωσιακές επιδόσεις, τις έκανε με την ακριτική ομάδα. Στην Ένωση δεν τα πήγε άσχημα την πρώτη σεζόν, αλλά σε γενικές γραμμές, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες.
Λουτσιάνο ντε Σόουζα
Δεν έμεινε πολύ στην Ξάνθη, τον απέκτησε ο Ολυμπιακός το 1998, όταν έδωσε λάτιν χρώμα στους ‘ερυθρόλευκους’. Το highlight της θητείας του στον Ολυμπιακό και ίσως ολόκληρης της καριέρας του, ήταν το φάουλ-φωτοβολίδα στη Λεωφόρο, στο ντέρμπι κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Είχε και άλλα περάσματα από την Ξάνθη όπου άφησε την βραζιλιάνικη ‘πινελιά’ του.
Πέτρος Μάνταλος
Η πιο φρέσκια περίπτωση. Το ‘big thing’ της Ξάνθης των 00s που έγινε αντικείμενο του πόθου για Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Τον κέρδισε η ΑΕΚ όπου ξεκίνησε από τη Football League και έφτασε στην κορύφωση της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Το σήμα κατατεθέν του ‘ερχόμαστε’ και ο ποδοσφαιριστής σύμβολο της ομάδας στη νέα εποχή της.
Ζήσης Βρύζας
Πριν τον ΠΑΟΚ ήταν η Ξάνθη και αν θέλετε να δείτε τον Βρύζα με τα ερυθρόλευκα μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιές φωτογραφίες, τότε που η ακριτική ομάδα φορούσε ριγέ ερυθρόλευκη (αρχές των 90s πριν πάει στο πράσινο-μαύρο) εμφάνιση. Επιθετικός που ξεχώρισε για το ύψος, αλλά και την τεχνική κατάρτισή του. Μεγάλη μεταγραφική επιτυχία του ΠΑΟΚ το 1996.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
Γιούρι Λοντίγκιν
Είπαμε και παραπάνω ότι, η Ξάνθη έβγαζε και καλούς τερματοφύλακες. Ο Ρώσος ήταν μία τέτοια περίπτωση. Τον ανακάλυψε η Ξάνθη, έπαιξε ουσιαστικά μια χρόνια και ξεχώρισε, πήγε στη Ζενίτ ως βασικός, πέρασε και από τον Ολυμπιακό.
Χρήστος Μαλαδένης
Από την Ξάνθη στην ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς που τη σεζόν 1995-96 έπαιξε κατά γενική ομολογία το καλύτερο και πιο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που έχει παίξει ποτέ ελληνική ομάδα. Φόρεσε και την φανέλα του έτερου Δικεφάλου, αυτή του ΠΑΟΚ.
Στέλιος Βενετίδης
Ο Τοροσίδης της αριστερής πλευράς. Σχεδόν 4 χρόνια στην Ξάνθη και μία μεταγραφή στον ΠΑΟΚ εκεί όπου έκανε το ‘πικ’ η καριέρα του για να πάει στη συνέχεια στον Ολυμπιακό σε ένα ‘καυτό’ μεταγραφικό καλοκαίρι του 2001.
Σπύρος Βάλλας
Τέσσερα χρόνια στην Ξάνθη, τρία στον Ολυμπιακό και επιστροφή (αφού πρώτα έπαιξε για μία σεζόν στη Λάρισα) στην ακριτική ομάδα για να κλείσει την καριέρα του εκεί.
Νίκος Κωστένογλου
Και αυτός στην καλή Ξάνθη των 90s που έβγαζε… με το κιλό τους παικταράδες. Το 1994 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, που τώρα που το σκέφτομαι, είχε ιδιαίτερη προτίμηση στο να ‘ψωνίζει’ από την Ξάνθη.
Βλάντιμιρ Γιανότσκο
Ο Σλοβάκος ήταν παικταράς. Το έδειξε στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε στα Πηγάδια. Έδειχνε ότι θα κάνει μεγάλη μεταγραφή. Πήγε στην Αυστρία και… εξαφανίστηκε. Ταλεντάρα που πήγε χαμένη.
Θωμάς Κυπαρίσσης
Πριν πάει στην Ξάνθη είχε κάνει το… αγροτικό του σε Πιερικό και Πανελευσινιακό. Στους Ακρίτες άρχισε να ‘πυροβολεί’ κατά ριπάς και να μπαίνει στο ‘μάτι’ των ‘μεγάλων’. Τον κέρδισε ο Άρης.
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ραζβάν Λουτσέσκου
Κάμποσοι έχουν περάσει από την Ξάνθη και ξεχώρισαν, όμως ο Ρουμάνος προπονητής είναι αυτός που κερδίζει στο φινάλε. Από την ακριτική ομάδα στον ΠΑΟΚ για το μεγάλο βήμα και το αήττητο πρωτάθλημα. Στην τελική, ίσως αυτή να είναι το πιο επιτυχημένο ‘προϊόν’ που ‘έβγαλε’ η Ξάνθη στα χρόνια παρουσίας της στην πρώτη κατηγορία.