Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Ο μύθος γύρω από το γκολ του Καπουράνη
Τον Δεκέμβριο του 1995, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-1 του Ολυμπιακού στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για την Α' Εθνική, σε ένα ντέρμπι που οι μεν θυμούνται το γκολ του Γιώργου Καπουράνη στο 88' οι δε την 'κατάρα των πέναλτι' του Σταύρου Διαμαντόπουλου.
Η αναμέτρηση του Δεκεμβρίου μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' για την 12η αγωνιστική της Α' Εθνικής 1995-1996 ήταν πολλά περισσότερα από ένα ντέρμπι. Η εκτός έδρας νίκη των 'πρασίνων' οφείλεται στο γκολ του Γιώργου Καπουράνη για κάποιους, στην 'κατάρα των πέναλτι' για κάποιους άλλους. Τι ισχύει από τα δύο;
Εκδοχή πρώτη: Ο Καπουράνης βούλιαξε το λιμάνι
Σε μία σεζόν που άρχισε με δύο ισοπαλίες κόντρα στη Χάιντουκ και μία δύσκολη εκτός έδρας νίκη 1-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου για το κύπελλο, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να ισορροπήσει στη δοκό των προσδοκιών και των διοργανώσεων στις οποίες συμμετείχε. Δεν τα κατάφερε πολύ καλά τους πρώτους μήνες, απόδειξη η ήττα από την Άαλμποργκ, η εντός έδρας 'λευκή' ισοπαλία με την Πόρτο (παρότι την είχε κερδίσει εκτός) για τους ομίλους του Champions League και η ισοπαλία με τον Άρη ή η ήττα από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα (λίγες ημέρες αφότου την είχε νικήσει στο κύπελλο, σε φάση ομίλων). Κυρίως, η εκτός έδρας 'λευκή' ισοπαλία με τον Εθνικό και το 2-2 με την Παναχαϊκή στην Πάτρα ήταν τα πιο άσχημα αποτελέσματα.
Ύστερα από το τελευταίο αποτέλεσμα, η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα είχε μία τριάδα αγώνων φωτιά στο πρόγραμμα. Αρχικά ήταν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στη συνέχεια ο 'τελικός' με τη Ναντ στη Γαλλία και τέλος το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Καλογρέζα, όλα μέσα σε διάστημα 8 ημερών. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το 'τριφύλλι' ανταπεξήρθε σε αυτές τις προκλήσεις, παίρνοντας 'άριστα'.
Στο ντέρμπι της 2ας Δεκεμβρίου, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 51ο λεπτό με σουτ του Χουάν Χοσέ Μπορέλι, ύστερα από διώξιμο του Γιώργου Αμανατίδη σε σέντρα του Καπουράνη. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Βασίλης Καραπιάλης ισοφάρισε από κοντά σε 1-1, ωστόσο δεν έμελε να πανηγυρίσει ξανά στον αγώνα. Αντιθέτως, μια συνεργασία Μπορέλι-Καπουράνη ξανά, έφερε τον αριστερό μπακ των 'πρασίνων' μέσα στη μεγάλη περιοχή του Φώτη Στρακόσα, για να γίνει το 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού στο 88'.
Αυτό ήταν. Εκτός από ένα περιβόητο σύνθημα, το γκολ του Καπουράνη έδωσε 'φλόγα' στους παίκτες του Παναθηναϊκού, που στο 'Μποζουάρ' λίγες ημέρες αργότερα απέσπασε 0-0 και εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου (είχε προκριθεί ήδη), με συνέπεια να αποφύγει στα προημιτελικά τον Άγιαξ, τη Γιουβέντους (ζευγάρι του τελικού αργότερα) και τη μοναδική ομάδα που είχε κάνει το 6/6 στους ομίλους, τη Σπαρτάκ Μόσχας. Το 2-0 επί του ΠΑΟΚ στη συνέχεια επιβεβαίωσε την κεκτημένη ταχύτητα.
Μέχρι το τέλος της σεζόν έκανε μόλις 3 ήττες. Η μία ήταν από τον Άγιαξ στον 2ο ημιτελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η άλλη από τον Ιωνικό για την Α' Εθνική ανάμεσα στα δύο παιχνίδια με τον 'Αίαντα' και η 3η στα προημιτελικά του κυπέλλου, όπου ξαναβρήκε την ΑΕΚ (και τελικά αποκλείστηκε).
Στον 2ο γύρο νίκησε ξανά τον Ολυμπιακό και στο τέλος, στη μονομαχία με την Ένωση για τον τίτλο, αναδείχθηκε νικητής, αφού το μομέντουμ από εκείνο το γκολ του Καπουράνη που μεταμόρφωσε το 'τριφύλλι' προς το καλύτερο κράτησε μέχρι το τέλος της σεζόν.
Εκδοχή δεύτερη: Η 'κατάρα των πέναλτι'
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει τελείως διαφορετικά τη σεζόν. Με τον Σταύρο Διαμαντόπουλο στο 'τιμόνι' ύστερα από την απόλυση του Τάις Λίμπρεχτς έπειτα από μία ημέρα... προετοιμασίας, οι 'ερυθρόλευκοι' άρχισαν τη σεζόν με 8/8 σε Κύπελλο UEFA, πρωτάθλημα και κύπελλο και με 12 νίκες και μια ισοπαλία (με τον Άρη στο Χαριλάου, αποτέλεσμα που αδικεί τους Πειραιώτες), μέχρι να ηττηθούν από τη Σεβίλλη στην Ισπανία.
Αυτή η ήττα προσγείωσε απότομα όσους φίλους της ομάδας είχαν αρχίσει να κάνουν όνειρα για το τέλος των 'πετρίνων' χρόνων. Ακολούθησε δύσκολη νίκη επί του Ηρακλή, ισοπαλία με την ΑΕΚ στο 'Νίκος Γκούμας' και η νίκη σαν... ήττα επί της Σεβίλλης στη ρεβάνς, αφού το 2-1 της παράτασης οδήγησε σε αποκλεισμό. Η ψυχολογία δεν ήταν με το μέρος των 'ερυθρολεύκων' και το 1-1 με τον Ιωνικό θύμισε άλλες εποχές. Η νίκη επί της Καλαμάτας με 4-1 επανέφερε τα χαμόγελα, όμως το 0-0 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόστισε κι άλλους πόντους. Πριν από το ματς με τον Παναθηναϊκό υπήρχε και το εκτός έδρας παιχνίδι κυπέλλου με τη Νιγρίτα, από το οποίο δεν προέκυψε κάτι (νίκη 4-1).
Μέχρι να φτάσει στο ντέρμπι, υπήρξε μία συνθήκη για τον Ολυμπιακό που προκαλούσε έντονη ανησυχία. Στη διάρκεια των αγώνων είχε στήσει την μπάλα 7 φορές στη βούλα και είχε σκοράρει μόλις στις 4. Από αυτές, οι 3 ήταν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Ο Γιώργος Σκαρτάδος ανέλαβε την εκτέλεση στα πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός κόντρα στη Μάριμπορ και ευστόχησε. Όμως όταν πήγε να κάνει το ίδιο και στο πέναλτι που κέρδισε στο 6-1 επί της Παναχαϊκής, είδε τον Γιώργο Δαύκο να του λέει "όχι".
Ο τεχνικός του Ολυμπιακού άλλαξε εκτελεστή και κόντρα στον Ηρακλή, το πέναλτι που κέρδισε η ομάδα του εκτελέστηκε από τον Αντρέι Γιουσκόβιακ. Η κατάληξη ήταν γκολ, οπότε και στο πέναλτι που κέρδισαν οι Πειραιώτες στα πρώτα λεπτά της παράτασης κόντρα στη Σεβίλλη, ο εκτελεστής ήταν αυτονόητος. Η κατάληξη ίδια. Ο προπονητής του Ολυμπιακού πίστεψε ότι βρήκε τον εκτελεστή του, για να έρθει το παιχνίδι με τον Ιωνικό να τον διαψεύσει. Δύο πέναλτι κέρδισε ο Καραπιάλης, δύο πέναλτι εκτέλεσε ο Γιουσκόβιακ, κανένα γκολ (ένα έπιασε ο Νίκος Κουρκούνας).
Το επόμενο πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός ήταν κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το σκορ ήταν στο 1-1 και τη μπάλα στη βούλα έστησε ο Σκαρτάδος, ο οποίος ξαναπήρε το χρίσμα από τον Διαμαντόπουλο, παρότι οι δυο τους είχαν κάκιστη σχέση. Το σουτ του πέρασε άουτ και η ιστορία του αγώνα και της σεζόν γράφτηκε πολύ διαφορετικά. Ίσως αυτό να φανταζόταν και ο τεχνικός του Ολυμπιακού, ο οποίος αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, ξέσπασε για την 'κατάρα των πέναλτι'.
Για την ιστορία, μία εβδομάδα αργότερα ο Ολυμπιακός ξανακέρδισε πέναλτι, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Εκτελεστής ο Ίλια Ίβιτς, ο οποίος ευστόχησε κι έκανε καρέ σε εκείνο το ματς, προσφέροντας ακόμα μια επιλογή στον τεχνικό της ομάδας.