Ολυμπιακός: Μία ανέτοιμη ομάδα με ένα καταπληκτικό ενεργητικό
Ο Ζοζέ Σα ήταν η κορωνίδα της πρόκρισης και παραμένει ο κύριος λόγος που σε 4 ματς ο Ολυμπιακός έχει το απίστευτο ρεκόρ 7-0.
Τέτοια εποχή, η προσωπική ικανότητα παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι τον Μάρτιο, επί παραδείγματι, σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές έχουν βγάλει προετοιμασία μεν, ως επί το πλείστον σε υψόμετρο που σβήνει η ανάσα, προοίμιο της αντοχής στις κακουχίες, όμως έχει περάσει σκάρτος ένας μήνας από τις θερινές διακοπές για ποδοσφαιριστές ομάδων όπως ο Ολυμπιακός, που βρέθηκαν να παίζουν στον 2ο προκριματικό γύρο μίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, όπως το Champions League.
Κι ο Ζοζέ Σα μπορεί να μην ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, αλλά η προσωπική ικανότητα αποδείχθηκε πολύ σημαντική σε φάσεις όπως εκείνες του Ρομπίνιο, που η απόκρουσή του κράτησε τον Ολυμπιακό στο 0-0 και δεν επέτρεψε στην Μπασακσεχίρ να ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου παιχνιδιού, σε χρονικό πεδίο που θα κατάφερνε καίριο πλήγμα στους Πειραιώτες.
Αυτή η φάση δεν θα συνέβαινε αν ο Ελιέρο Ελία δεν είχε τόσο χώρο για να κάνει την μπαλιά στην πλάτη και να βρει τον συμπαίκτη του, που έκανε το overlap, στην κίνηση. Η κίνηση προφανώς και θα υπάρξει, αλλά αυτό που διορθώνει μία ομάδα η οποία βρίσκει το συμπαγές και τις κοινές συντεταγμένες στο παιχνίδι, είναι η πίεση στην καίρια θέση που βρέθηκε, και μάλιστα με χώρο που του έδινε πλείστες επιλογές για να αποφασίσει τι να κάνει, ένας από τους πιο κομβικούς ποδοσφαιριστές της Μπασακσεχίρ.
Ο Σα, μπορεί κάποιος να το διαβάσει στο recap, το έκανε με εντυπωσιακό τρόπο. Στο Pod-όσφαιρο του Contra.gr προέκυψε αρχικά ζήτημα σύγκρισης Σα-Ρομπέρτο και η απόκλιση, όπως προέκυψε πάνω στη συζήτηση, είναι μηδαμινή. Η εμφάνιση του Σα με την Μπασακσεχίρ βρίσκεται εκεί, μαζί με εκείνες του Ρομπέρτο με τη Γιουβέντους και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Άνετα. Όποιος διαχωρισμός, των ονομάτων που οι δύο τερματοφύλακες έπραξαν τα δέοντα ώστε ο Ολυμπιακός να νικήσει, δεν είναι ικανός να κάνει τη μεγάλη διαφορά.
Ο Πορτογάλος ήταν η κορωνίδα της πρόκρισης και παραμένει ο κύριος λόγος που σε 4 ματς ο Ολυμπιακός έχει το απίστευτο ρεκόρ 7-0. Δεν έχει δεχθεί γκολ στους προκριματικούς, αν και δεν είναι ακόμα μία δεμένη ομάδα. Ακόμα και το παιχνίδι αέρος αέρος, που αυτήν τη στιγμή εμπνέει σιγουριά και είναι εκείνο που του παρέχει την ευκαιρία να είναι απειλητικός, δεν φαίνεται σταθερό. Δεν ήταν μία η σέντρα που πέρασε από την άλλη πλευρά επειδή ουδείς την βρήκε, αν και θα μπορούσε. Οι γραμμές των στόπερ με τους χαφ μοιάζουν να βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόδοση από το χρηστό. Οπότε ο Ολυμπιακός έπαιξε στις λεπτομέρειες ένα ματς με έναν αντίπαλο που έκανε ακριβώς το απευκταίο για να φτιάξει μία ομάδα, βάζοντας στην εξίσωση το γκλάμουρ πολύ περισσότερο από το απαιτητό.
Έχει ξαναγίνει και πάντα το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, πήρε 5.000.000 ευρώ. Εννοείται ότι πρέπει να λύσει και ό,τι νομίζει ότι λείπει από την ομάδα του, αφού, βεβαίως, μπει στην εξίσωση και ο Χιλάλ Σουντανί. Αν ο Πέδρο Μαρτίνς θεωρεί πως το κενό του Κώστα Φορτούνη βγαίνει ως τους… 32 του Europa League, είτε μέσω της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης είτε του Champions League, οι ‘ερυθρόλευκοι’ θα μπορούν να πορευτούν έτσι. Τώρα, το κενό του Φορτούνη δεν είναι καλυμμένο και ούτε θα μπορέσει να το κλείσει ο πολύ ευχάριστος ακραίος Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος παίζει ως ακραίος και προσφέρει ως ακραίος, το μπακ απ του Γκιλιέρμε είναι κι αυτό μία ιστορία που αν ανακύψει στην πορεία θα χρειαστεί επίλυση, καθώς θα χρειαστούν… επιθετικές προθέσεις από τους αμυντικούς μέσους.
Όμως, προς το παρόν, η πρόκληση βρίσκεται εδώ: 21 Αυγούστου στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’ με την Κράσνανταρ, που τρελάθηκε ολωσδιόλου στο πρώτο ματς του ‘Ντραγκάο’ και έφτιαξε μια… κηδεία μούρλια σε μία ομάδα που δεν γεμίζει ποτέ το γήπεδό της, είτε λέγεται ‘Ντραγκάο’ είτε ‘Ντας ‘Άντας’. Τρία γκολ σε ένα ημίχρονο δείχνουν επιθετική ευελιξία, 6 ματς στη ρωσική Premier League δείχνουν αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ έρχεται και ο Μάρκους Μπεργκ, ο αρνητής του θερινού φλερτ και σεσημασμένος στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, οπότε υπάρχει και ο προσωπικός ρεβανσισμός.
Ως τώρα, οι προκριματικοί του Champions League ήταν ψυχαγωγία ποιότητας γιγάντιας, από τον ΠΑΟΚ στο Άμστερνταμ με τον Άγιαξ ως τον ΑΠΟΕΛ και το 0-2 στο Αζερμπαϊτζάν, το ασύλληπτο 3-4 της Κλουζ μέσα στη Γλασκώβη επί της Σέλτικ, την πρόκριση του Ερυθρού Αστέρα στα πέναλτι επί της Κοπεγχάγης, φυσικά το 3-3 της Ντινάμο Κιέβου με την Μπριζ. Τα playoffs έρχονται με την ισχύ και την ικανότητα να ξεπεράσουν ακόμα κι αυτό το θέαμα. Οι όμιλοι απέχουν κάνα μήνα ακόμη και οι ομάδες θα βάλουν ακόμα περισσότερη ενέργεια, χωρίς να είναι πανέτοιμες, που σημαίνει… κόλαση.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, η μόνη που δεν έχει δεχθεί γκολ μπαίνοντας στα playoffs είναι ο Ολυμπιακός. Με ένα 25άρι της κλίμακας βαθμών Κελσίου το βράδυ της 21ης Αυγούστου στο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’, μπορεί να πάει στην Κράσνανταρ για να υπερασπιστεί ένα σχετικά ασφαλές υπέρ του σκορ. Αρκεί να ρωτήσει κάποιος τους Τσέχους της Βικτόρια τι τράβηξαν σε σχεδόν όλη τη ρεβάνς του 0-0 στο Πλζεν, σχεδόν καταρρέοντας, τόσο από την πίεση των ‘ερυθρόλευκων’ όσο και από την ασφυκτική ζέστη και την υγρασία στο Φάληρο.