Ολυμπιακός-ΠΑΣ Γιάννινα: Ο Χασάν άρχισε την τρίτη θητεία του
Μόνο ο Αχμέντ Χασάν θα μπορούσε να σκοράρει στο 93' για να γλιτώσει τον Ολυμπιακό από την απώλεια βαθμών στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-0).
Το ότι ο Αχμέντ Χασάν δίνει τις σωστές απαντήσεις για ‘χασογκόλης’, νομίζουμε πως, έχει εμπεδωθεί. Το παράδειγμα δεν είναι ένα για ν’ αναιρεθεί. Το δεύτερο μάλιστα υπήρξε πειστικότερο. Τούτη τη φορά, στο 1-0 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΣ Γιάννινα για το εφετινό 9/9 στο Φάληρο και γκολ 25 έναντι 2, ο Αιγύπτιος δεν επαλήθευσε μονάχα την τρομερή δεινότητά του στο ψηλό παιχνίδι ή την παράδοσή του να σκοράρει μετά το 90′, αλλά πρώτα και κύρια την ανθεκτικότητά του. Σώματος και πνεύματος. Θηριό αδάμαστο 191 εκατοστών.
Ούτε ο κορονοϊός τον είχε λυγίσει, παρά τις επιπλοκές που παρουσίασε η υγεία του σε δεύτερο επίπεδο, μετά δηλαδή το διάστημα των 14 ημερών σε απομόνωση. Ο Χασάν είχε νοσήσει όταν τον Νοέμβριο έλειπε, σε διεθνείς υποχρεώσεις, με τους ‘Φαραώ’. Ήταν τότε που οι ‘ερυθρόλευκοι’ διαμαρτύρονταν εντόνως στη FIFA για το γεγονός πως “η CAF και τα μέλη της δεν μπορούσαν να προστατεύουν την υγεία των παικτών μας“, κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, μεταξύ των οποίων η παραμονή τεσσάρων παικτών στο ίδιο δωμάτιο! Πράξεις που εξέθεταν “σε υψηλό κίνδυνο την υγεία των παικτών“.
Αν και αδύνατο να προβλεφθεί πως ένας ποδοσφαιριστής στα 27 του, με γερή κράση και καθημερινή προπόνηση, θα ήταν πιθανό να ταλαιπωρηθεί για σχεδόν 50 ημέρες, είχαν προφητεύσει σε μεγάλο βαθμό την περιπέτεια του Χασάν. Ο Αιγύπτιος είχε παίξει για τελευταία φορά στο 2-0 επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο στις 8/11, και επανεμφανίστηκε στο 2-1 επί του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο στις 9/1. Ενδιάμεσα έχασε 11 αγώνες (σε πρωτάθλημα και Champions League), στερώντας επί δίμηνο από τον Πέδρο Μαρτίνς τη μόνιμη εναλλακτική του Ελ Αραμπί, διότι στις αρχές του Δεκέμβρη τα κατάλοιπα της λοίμωξης στο αναπνευστικό προκάλεσαν αναπάντεχες παρενέργειες. Παρενέργειες που τον άφησαν εκτός δράσης ως τα τέλη του Δεκέμβρη.
Βγαίνοντας από το τούνελ, ο Χασάν θα έγραφε στις 29/12 ότι “ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μου“, γιατί μέσα σε όλα τα άλλα “δεν μπορούσα να κάνω ό,τι αγαπώ περισσότερο“. Πεπεισμένος πάντως πως “τα εμπόδια δεν έρχονται για να σε καταστρέψουν“, ο έμπειρος επιθετικός συγκέντρωσε όλη την εσωτερική δύναμη που είχε μαζεμένη, σκούπισε από τα μάτια τα δάκρυα και “ευγνώμων που επέστρεψα” πάτησε ξανά στα πόδια του. Φυσικά, το ‘γερά’ ήρθε σταδιακά. Πρώτα παίζοντας 1 λεπτό στη νίκη επί των Αγρινιωτών και κατόπιν στα τελευταία 19 στο ντέρμπι της Τούμπας, διάστημα στο οποίο, συμπωματικά ή μη είναι μια πραγματικότητα, ο Ολυμπιακός βρήκε το γκολ της ισοφάρισης για το 1-1 με τον ΠΑΟΚ. Το γκολ της Κυριακής, αφού πρώτα αντικατέστησε τον Μασούρα στο 72′ για το 4-4-2 του Μαρτίνς ως το τελευταίο αντίδοτο στην οπισθοχώρηση των Γιαννιωτών κατά το β’ ημίχρονο, δάμασε τα τελευταία υπολείμματα της αμφιβολίας για την κατάστασή του. Επρόκειτο για την επανεκκίνηση που είχε ανάγκη, μια τρίτη θητεία του στον Ολυμπιακό.
Το άλμα του μπροστά από τον… συμπαίκτη του Ρούμπεν Σεμέντο επιβεβαίωσε ότι όντως τα εμπόδια “έρχονται για να σου δώσουν ώθηση, να σε βελτιώσουν και να σε κάνουν πιο δυνατό“. Ο 21 ετών Αθανασίου, στο ντεμπούτο του στη Super League Interwetten, ήταν αδύνατο ν’ αντιδράσει στην τροχιά που πήρε η μπάλα έως ότου αναταράξει τα δίχτυα του. Το ‘χε κάνει ήδη νωρίτερα ο γκολκίπερ του ΠΑΣ, πριν ακριβώς ο Ελ Αραμπί σκοράρει στην επαναφορά, αλλά το γκολ του ακυρωθεί με διάβασμα της φάσης στο VAR.
Όπως ακριβώς το ‘χε κάνει ο Λευτέρης Χουτεσιώτης στο 20′, αποκρούοντας με εκτίναξη στα αριστερά της εστίας του το (όχι καλά εκτελεσμένο) πέναλτι του Ματιέ Βαλμπουενά. Αναγκάστηκε όμως ο 26χρονος τερματοφύλακας, στην επιστροφή του ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκη, εγκατέλειψε τη μάχη στην ανάπαυλα διότι στη φάση της ανατροπής του Ελ Αραμπί είχε χτυπήσει και ο ίδιος. Άντεξε, με πόνους, ως το 45’ αλλά όχι περισσότερο.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ‘ερυθρόλευκοι’ θα έμεναν στο μηδέν ύστερα από 18 παιχνίδια πρωταθλήματος (0-1 από τον ΠΑΟΚ τον Ιούλιο), ωστόσο ο Χασάν (συνεπικουρούμενος από το γλυκό χτύπημα του Φορτούνη στην μπάλα) ανέτρεψε τη διαμορφωμένη πραγματικότητα. Κι ας δήλωσε στο φινάλε ο Μαρτίνς πως “όποιος κι αν είχε σκοράρει, σημασία είχε η νίκη“. Ο Αιγύπτιος θα είχε κάθε δικαίωμα να αφιερώσει το γκολ στον εαυτό του. Να βγάλει τη φανέλα και να την προσκυνήσει, μια και “είναι πολύ ωραίο αυτό το συναίσθημα“. Όχι όμως. Προτίμησε αντ’ αυτού να στείλει τις ευχές του στον Ομάρ Ελαμπντελαουί, καταλαβαίνοντας τη δοκιμασία που περνά από τις αρχές του χρόνου. Είναι πεπεισμένος ότι ο πρώην συμπαίκτης του θα βγει νικητής. “Είναι δυνατός. Θέλησα έτσι να του δώσω μια μικρή ώθηση“, ανέφερε. Άλλωστε τα εμπόδια δεν έρχονται για να σε καταστρέψουν.