Οι θρίαμβοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Πρωταθλητριών
Στο Γουέμπλεϊ, όπου πανηγύρισε το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών, επιστρέφει -43 χρόνια μετά- η Γιουνάιτεντ για να διεκδικήσει κόντρα στην Μπαρτσελόνα το Champions League 2011. Ο επαναληπτικός με τη Σάλκε (4-1) ήταν μία ακόμα επίδειξη δύναμης των "κόκκινων διαβόλων" (videos).
Στο παρελθόν δεν είναι πολλές οι φορές που οι “κόκκινοι διάβολοι” έχουν διεκδικήσει το συγκεκριμένο τρόπαιο. Οσες φορές το είχαν πράξει μέχρι το προηγούμενο ματς με την Μπαρτσελόνα, δεν είχαν βρεθεί στη “γωνιά” του ηττημένου. Ετσι, το 1968, στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, νίκησαν την Μπενφίκα και σήκωσαν το πρώτο διεθνές τρόπαιο. Το 1999 πρωταγωνίστησαν σε μία από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ιστορία του συλλόγου, στον τελικό με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου (που διεξήχθη στο γήπεδο της νυν αντιπάλου της, το “Καμπ Νόου”). Τελευταία νικηφόρα εμφάνισή σε τελικό, σε αυτόν του 2008 στην έδρα του… ιδιοκτήτη του αντιπάλου, τη Ρωσία, όπου κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ στα πέναλτι απέναντι στην Τσέλσι.
1967-1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα
Δέκα χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου η υπόσχεση του Ματ Μπάσμπι έγινε πράξη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης. Το 1968 έφτανε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και γινόταν η πρώτη αγγλική ομάδα που το κατάφερνε αυτό. Για να φτάσει μέχρι τον αγώνα του “Γουέμπλεϊ”, όμως, πέρασε δύσκολες στιγμές κόντρα σε Χιμπέρνιανς, Σαράγεβο, Γκόρνικ και Ρεάλ Μαδρίτης, περνώντας από όλες τις φάσεις δίχως εκτός έδρας νίκη! Κόντρα στους Ισπανούς, μάλιστα, στα ημιτελικά, πήρε το “εισιτήριο” με εκπληκτική εντός έδρας εμφάνιση και νίκη με 4-0 στο “Ολντ Τράφορντ” με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά των Ντέιβιντ Σάντλερ και Μπιλ Φουλκς, έχοντας χάσει στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι!
29 Μαΐου 1968, “Γουέμπλεϊ”, Λονδίνο
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 παρ. (1-1 κ.α.)
(54’, 99’ Τσάρλτον, 93’ Μπεστ, 94’ Κιντ – 75’ Γκράσα)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Ματ Μπάσμπι): Στέπνεϊ, Μπρέναν, Νταν, Κρέραντ, Φουλκς, Στάιλς, Μπεστ, Κιντ, Τσάρλτον, Σαντλερ, Αστον
Μπενφίκα (Οτο Γκλόρια): Χενρίκε, Καλίστο, Φερνάντες, Σάντος, Κρουζ, Γράσα, Κολούνα, Αουγκούστο, Εουσέμπιο, Τόρες, Σιμόες
Διαιτητής: Κοντσέτο λο Μπέλο (Ιταλία)
Στον τελικό η Μάτσεστερ φιλοδοξούσε να γίνει η δεύτερη βρετανική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο, αφού μόλις ένα χρόνο πριν το είχε σηκώσει η Σέλτικ. Απέναντί της η πολύπειρη Μπενφίκα, η οποία βρισκόταν για πέμπτη φορά στον τελικό (έχοντας κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο) και η οποία έγινε η πρώτη ομάδα που πήρε πρόκριση στα εκτός έδρας γκολ (κόντρα στην Γκλεντόραν στον πρώτο γύρο, απέκλεισε Σεντ Ετιέν, Βάσας και Γιουβέντους στη συνέχεια με ευκολία).
Στο παιχνίδι του Λονδίνου ουσιαστικά… επαναλήφθηκε ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 (και πάλι στο Γουέμπλεϊ), μεταξύ της Αγγλίας και της Πορτογαλίας, όπου βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν. Στο 54ο λεπτό ο αρχηγός των “κόκκινων διαβόλων” Μπόμπι Τσάρλτον βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα, ωστόσο στο 75’ ο Ζάιμα Γκράσα ισοφάρισε για τα “λιοντάρια”, που είχαν σπουδαία ευκαιρία να πάρουν τη νίκη στο τέλος με το μεγάλο τους αστέρι, τον Εουσέμπιο, ωστόσο ο Αλεξ Στέπνεϊ έκανε σπουδαία απόκρουση και οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση.
Εκεί, ένας άλλος κορυφαίος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Τζορτζ Μπεστ, ο οποίος εκείνη τη σεζόν βρισκόταν σε οργιώδη φόρμα, σκόραρε στο 93’ και έδειξε το δρόμο στους συμπαίκτες του. Στο επόμενο λεπτό ο Μπράιαν Κιντ έβαλε τη δική του “σφραγίδα” και στο 99’ ο Τσάρλτον έκλεισε το τελικό σκορ, στέλνοντας την Μάντσεστερ στα ουράνια, να πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του που χάθηκαν άδικα το 1958, τα “μωρά” του Ματ Μπάσμπι…
1998-1999 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν Μονάχου
Ο πρώτος τελικός αγγλικής ομάδας μετά την τραγωδία του Χέιζελ και τον πενταετή αποκλεισμό της χώρας είναι γεγονός. Οπως και το τρόπαιο, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να το κατακτά στην πιο συγκλονιστική ανατροπή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στα τελευταία λεπτά κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, σηματοδοτώντας την ολική επαναφορά του αγγλικού ποδοσφαίρου στην κορυφή της Ευρώπης.
Για να συμβεί αυτό, η ομάδα του Αλεξ Φέργκιουσον έπρεπε να περάσει από προκριματικό γύρο (κόντρα στην Λοτζ), να προκριθεί ως δεύτερη από τον όμιλο, πίσω από την Μπάγερν και μπροστά από την Μπαρτσελόνα και στα προημιτελικά να αποκλείσει την Ιντερ. Ο επόμενος γύρος την έφερε αντιμέτωπη με μια άλλη ιταλική ομάδα, την Γιουβέντους. Το 1-1 στο “Ολντ Τράφορντ” επετεύχθη ύστερα από “σωτήριο” τέρμα του Ράιαν Γκιγκς στις καθυστερήσεις. Στον επαναληπτικό του “Ντέλε Αλπι”, η “γηραιά κυρία” έμοιαζε ακαταμάχητη και προηγήθηκε με 2-0. Ως εκεί, όμως. Με εκπληκτικό ποδόσφαιρο, η Μάντσεστερ κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση μέχρι το 34’ (Ρόι Κιν και Ντουάιτ Γιορκ οι δράστες) και στο 84’ ο Αντι Κόουλ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.
26 Μαΐου 1999, “Καμπ Νόου”, Βαρκελώνη
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπάγερν Μονάχου 2-1
(91’ Σέριγχαμ, 93’ Σόλσκιερ – 6’ Μπάσλερ)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Γκ. Νέβιλ, Σταμ, Γιόνσεν, Εργουιν, Γκιγκς, Μπατ, Μπέκαμ, Μπλόμκβιστ (67’ Σέριγχαμ), Κόουλ (81’ Σόλσκιερ), Γιορκ
Μπάγερν Μονάχου (Οτμαρ Χίτσφελντ): Καν, Ματέους (81’ Φινκ), Μπάμπελ, Κουφούρ, Λίνκε, Τάρνατ, Γέρεμις, Εφενμπεργκ, Μπάσλερ (89’ Σαλιχάμιντζιτς), Γιάνκερ, Τσίκλερ (71’ Σολ)
Διαιτητής: Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία)
Στην αντίπερα όχθη, μία Μπάγερν που έφτανε στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 1987 και που στα προημιτελικά είχε δείξει τις διαθέσεις της, πετώντας έξω την πρωταθλήτρια Καϊζερσλάουτερν με συνολικό σκορ 6-0. Το έργο της στα ημιτελικά θεωρητικά ήταν εύκολο, κόντρα στην Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι, του Αντρέι Σεφτσένκο και του Σεργκέι Ρεμπρόφ. Στον πρώτο ημιτελικό έχανε με 3-1 δώδεκα λεπτά πριν το τέλος, ωστόσο κατάφερε να ισοφαρίσει και στον επαναληπτικό πήρε τη νίκη-πρόκριση χάρη στο τέρμα του Μάριο Μπάσλερ.
Ο Γερμανός ακραίος μέσος λίγο έλειψε να αναδειχθεί ήρωας για την ομάδα του και στον τελικό, όταν σκόραρε με χαμηλή εκτέλεση φάουλ μόλις στο 6ο λεπτό. Το 1-0 υπέρ των Βαυαρών διατηρήθηκε αν και είχαν δύο δοκάρια με τους Μεμέτ Σολ και Κάρστεν Γιάνκερ. Στο 91′, όμως, μετά από κόρνερ από την αριστερή πλευρά (με τον Πέτερ Σμάιχελ να ανεβαίνει κι αυτός για να σκοράρει), η μπάλα έφτασε στα πόδια του Τέντι Σέριγχαμ που είχε μπει αλλαγή (και ο οποίος την Κυριακή ολοκληρώνει την 24χρονη καριέρα του στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα της Κόλτσεστερ) και ο Αγγλος επιθετικός έφτασε στην ισοφάριση. Δεν πέρασαν τριάντα δευτερόλεπτα από την σέντρα και η Γιουνάιτεντ κέρδισε νέο κόρνερ από τα αριστερά. Μία άλλη αλλαγή του Φέργκιουσον, ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ πήρε την ασίστ από τον Σέριγχαμ και έκανε το 2-1.
Οι παίκτες της Μπάγερν Μονάχου στο έδαφος προσπαθούν να πιστέψουν τι συνέβη. Ο Πιερλουίτζι Κολίνα επιχειρεί να τους σηκώσει για την σέντρα. Ο Σάμι Κουφούρ ξεσπά σε κλάματα. Οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ένα κουβάρι, πανηγυρίζουν το γκολ. Οι φίλοι της Μπάγερν μαζεύουν τα καπνογόνα που είχαν ανάψει για να πανηγυρίσουν το τρόπαιο. Οι άνθρωποι της UEFA σε κατάσταση πανικού, αφού είχαν βάλει στο τρόπαιο κορδέλες της Μπάγερν Μονάχου! Εν τέλει, η Μάντσεστερ κατέκτησε το τρόπαιο και έκανε το τρεμπλ, έχοντας κερδίσει ήδη πρωτάθλημα και κύπελλο Αγγλίας. Ισως στην πιο σπουδαία στιγμή της ιστορίας της…
2007-2008 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι
Πενήντα χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου και σαράντα από την πρώτη κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης και “σφράγισε” την τέταρτη εποχή του σερ Αλεξ Φέργκιουσον στο “τιμόνι” της με την καλύτερη ομάδα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, κατά δήλωσή του.
21 Μαΐου 2008, “Λουζνίκι”, Μόσχα
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι 6-5 πέν. (1-1 παρ., 1-1 κ.α.)
(26’ Ρονάλντο – 45’ Λάμπαρντ)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αλεξ Φέργκιουσον): φαν ντερ Σαρ, Μπράουν (125’ Αντερσον), Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Σκόουλς (87’ Γκιγκς), Κάρικ, Χάργκριβς, Ρονάλντο, Ρούνεϊ (101’ Νάνι), Τέβεζ
Τσέλσι (Αβραμ Γκραντ): Τσεχ, Εσιέν, Καρβάλιο, Τέρι, Α. Κόουλ, Μακελελέ (124’ Μπελέτι), Μπάλακ, Λαμπαρντ, Τζ. Κόουλ (99’ Ανελκά), Μαλουντά (92’ Καλού), Ντρογκμπά
Διαιτητής: Λούμπος Μίχελ (Σλοβακία)
Μέχρι τον σπουδαίο τελικό του “Λουζνίκι” οι “κόκκινοι διάβολοι” πέρασαν δύσκολες στιγμές, αλλά πάντα κατάφερναν να βγαίνουν “ζωντανοί”, Μετά από έναν σχετικά εύκολο όμιλο κόντρα σε Ρόμα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Ντιναμό Κιέβου (πέντε νίκες στα πρώτα πέντε ματς), έπεσαν πάνω στη Λιόν. Στο “Ζερλάν” ήρθαν ισόπαλοι 1-1 με γκολ του Κάρλος Τέβεζ στις καθυστερήσεις και στον επαναληπτικό ο Κριστιάνο Ρονάλντο, στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του, σημείωνε το καθοριστικό γκολ. Στα προημιτελικά ο αντίπαλος ήταν γνώριμος, η Ρόμα και με δύο νίκες η έκβαση ήταν εξίσου γνώριμη. Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε στο δρόμο της Γιουνάιτεντ για πρώτη φορά μετά το επικό 1999 και οι Αγγλοι κατάφεραν με το “φτωχό” 1-0 του Πολ Σκόουλς (0-0 το ματς στη Βαρκελώνη) να πάρουν το “εισιτήριο” για τον τελικό.
Στην αντίπερα όχθη η Τσέλσι, στον πρώτο αγγλικό τελικό του θεσμού. Μετά τη μάχη τους στο πρωτάθλημα, όπου σε εκείνο το σημείο κέρδιζε η Γιουνάιτεντ, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και στο Τσάμπιονς Λιγκ, στη Μόσχα, την έδρα του… Ρομάν Αμπράμοβιτς. Οι “μπλε” ξεπέρασαν πρώτα έναν όμιλο με Ρόζενμποργκ, Βαλένθια και Σάλκε, αλλά έπρεπε να ανταπεξέρθουν πρώτα στην αποχώρηση του Ζοζέ Μουρίνιο μετά το 1-1 κόντρα στους Νορβηγούς στην πρεμιέρα. Ο Αβραμ Γκραντ κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στην πρόκριση στους 16, όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό και με το 3-0 του Λονδίνου προχώρησε στην επόμενη φάση. Εκεί ήρθε μία δύσκολη πρόκριση κόντρα στη Φενέρμπαχτσε με μία νίκη και μία ήττα και στα ημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπη με τη Λίβερπουλ για τέταρτη σερί σεζόν στο θεσμό, μόνο που αυτήν τη φορά την απέκλεισε στην παράταση για να πάρει την πρόκριση στον πρώτο τελικό της ιστορίας της στη διοργάνωση.
Η αναμέτρηση στον τεχνητό χλοοτάπητα του “Λουζνίκι” ήταν συναρπαστική, με τους “κόκκινους διαβόλους” να ανοίγουν το σκορ με τον συνήθη ύποπτο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ωστόσο ο Φρανκ Λάμπαρντ ισοφάρισε πριν τη λήξη του πρώτου μέρους. Στην επανάληψη ο Ράιαν Γκιγκς έκανε την 759η εμφάνισή του με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ και έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου, η Τσέλσι δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της και στην παράταση ξεχώρισε η συμπλοκή που επέφερε την αποβολή του Ντιντιέ Ντρογκμπά για χαστούκι στον Νεμάνια Βίντιτς. Στα πέναλτι, ο Ρονάλντο μπορεί να μην ευστόχησε, το γλίστρημα του Τζον Τέρι και το κακό πέναλτι του Νικολά Ανελκά, όμως, έδωσαν το τρόπαιο στη Γιουνάιτεντ.