Οι συμπτώσεις που κλείδωσαν την 23άδα του θριάμβου
Η αρχή της ιστορίας στο έπος του 2004 ξεκίνησε να γράφεται χρόνια πριν την Πορτογαλία, όταν μια σειρά από συμπτώσεις ή αποφάσεις του Ότο Ρεχάγκελ κατέληξαν στα πρόσωπα της 23άδας που έγραψαν ιστορία στην Λισσαβώνα, πριν από 15 χρόνια.
Είναι εκατομμύρια οι λέξεις που έχουν γραφτεί για το έπος της εθνικής Ελλάδας το 2004. Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια, από την ημέρα που ο Ότο Ρεχάγκελ με τους παίκτες του σόκαραν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, πετυχαίνοντας μια σειρά από ‘θαύματα’ που έφτασαν μέχρι τον τελικό του Euro και την κατάκτηση του τροπαίου. Με νίκη επί της οικοδέσποινας Πορτογαλίας ξεκίνησε το θρυλικό εκείνο τουρνουά και με αυτόν ακριβώς τον τρόπο ολοκληρώθηκε το βράδυ της 4ης Ιουλίου του 2004. Είναι φυσιολογικό στη μνήμη να μένουν χαραγμένες ιστορίες και γεγονότα που σημάδεψαν το διάστημα στο οποίο η εθνική ομάδα έγραφε ιστορία επί πορτογαλικού εδάφους. Μόνο που η αρχή αυτού του έπους ουσιαστικά είχε ξεκινήσει να γράφεται χρόνια νωρίτερα, πριν και κατά την διάρκεια των προκριματικών. Και εκεί υπήρξαν μια σειρά από συμπτώσεις ή αποφάσεις του Ότο Ρεχάγκελ, που διαμόρφωσαν όχι μόνο την τελική 23άδα που ταξίδεψε για την διοργάνωση αλλά και τις προϋποθέσεις για τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πορεία μέχρι το τρόπαιο.
Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Κατεργιαννάκης, Σεϊταρίδης, Βενετίδης, Νταμπίζας, Δέλλας, Καψής, Γκούμας, Φύσσας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Καφές, Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος, ΓΧ Γεωργιάδης, Λάκης, Χαριστέας, Νικολαΐδης, Βρύζας και Δ. Παπαδόπουλος βρέθηκαν στην αποστολή, αλλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτές τις επιλογές του Ότο Ρεχάγκελ χρειάστηκε να βγει ‘off’ μια πεντάδα παικτών που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχαν κάνει το ταξίδι για την Πορτογαλία.
Παρασκευάς Άντζας
Καθώς η προκριματική φάση ήταν σε εξέλιξη, ο στόπερ του Ολυμπιακού έγινε σημαντικό γρανάζι στα πλάνα του Ότο Ρεχάγκελ, ειδικά όταν ο Γερμανός επέλεγε διάταξη με τρεις στόπερ. Η ικανότητα του με τη μπάλα, η ψυχραιμία του και ο τρόπος που κάλυπτε τον χώρο, ήταν στοιχεία που του εξασφάλιζαν 100% μια θέση στην 23άδα της διοργάνωσης – ενδεχομένως και στην ενδεκάδα της εθνικής όταν θα ερχόταν η ώρα των αγώνων. Ωστόσο λίγους μήνες πριν το τουρνουά, ο Παρασκευάς Άντζας σόκαρε τον Ολυμπιακό και τις τάξεις της εθνικής, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του από την ενεργό δράση! Τελικά συνέχισε ως δανεικός στη Δόξα Δράμας της Γ’ εθνικής… Κατόπιν παραχωρήθηκε στην Ξάνθη, το 2007 επέστρεψε στον Ολυμπιακό και την εθνική ομάδα, από την οποία αποχώρησε οριστικά το 2008. Το θέμα είναι πως ο Παρασκευάς Άντζας με εκείνη την απόφαση του τον χειμώνα του 2003 έχασε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να είναι βασικός μέλος της εθνικής Ελλάδας στο έπος του 2004, αφήνοντας ουσιαστικά ορθάνοιχτη την πόρτα της ενδεκάδας για τον Μιχάλη Καψή.
Χρήστος Πατσατζόγλου
Αποτελούσε μια από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές αδυναμίες του Ότο Ρεχάγκελ, που έβλεπε στο πρόσωπο του έναν παίκτη που μπορούσε να του δώσει λύσεις σε 3-4 διαφορετικές θέσεις και ρόλους στο γήπεδο, επιτρέποντας του να μεταβάλλει την διάταξη και την τακτική της ομάδας στο χορτάρι την ώρα που παιζόταν ένα ματς. Στο μυαλό του Ότο Ρεχάγκελ δεδομένα είχε μια θέση στην αποστολή για το Euro 2004, αλλά δεν έμελλε να ζήσει αυτή την επιτυχία. Τη σεζόν 2003-2004 ο Χρήστος Πατσατζόγλου αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στον Ολυμπιακό και το ιατρικό επιτελείο επέλεξε την μέθοδο της ενέσιμης θεραπείας προκειμένου ο παίκτης να συνεχίσει να αγωνίζεται. “Το μόνο πράγμα που έχω μετανιώσει στην καριέρα μου είναι οι ενέσεις κορτιζόνης και ξυλοκαΐνης που με ανάγκασε ο γιατρός τότε να κάνω στο πόδι μου, ώστε να μπορώ να αγωνιστώ σε κάποια παιχνίδια. Αυτό δεν θα το έκανα ποτέ ξανά. Όταν είσαι τραυματίας δεν ζορίζεις καταστάσεις… Ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν πατέρας όλων μας, τον νιώθαμε πάρα πολύ κοντά μας. Αυτό που κατάφερε αυτός ο άνθρωπος δεν πρόκειται ξαναγίνει. Με πόνεσε και θα με πονάει πάντα που έλειψα από το Euro 2004, αλλά χάρηκα πάρα πολύ για όσα πέτυχαν τα παιδιά που ξεκινήσαμε μαζί αυτό το ταξίδι”, είχε εξομολογηθεί ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν, σε συνέντευξη του στο sport-retro.gr. Ο Πατσατζόγλου υπολογιζόταν τόσο για την άμυνα, όσο και για την μεσαία γραμμή. Η απουσία του από την τελική 23άδα άφησε τον Σεϊταρίδη μόνο του στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ ήταν μια βασική εξέλιξη (μαζί με την ‘τιμωρία’ του Άκη Ζήκου*) για την μετέπειτα κλήση του Κώστα Κατσουράνη, που δεν είχε αγωνιστεί καθόλου στα προκριματικά!
Σωτήρης Κυργιάκος
Σταθερά στις κλήσεις του Ότο Ρεχάγκελ στην διάρκεια της προκριματικής φάσης ήταν και ο Σωτήρης Κυργιάκος, έστω κι αν εκείνη την περίοδο λογιζόταν περισσότερο ως εναλλακτική λύση, πίσω από τους Δέλλα, Νταμπίζα, Καψή. Το ντεμπούτο του με τα χρώματα της γαλανόλευκης το έκανε στις 13 Φεβρουαρίου του 2002 και στο παιχνίδι με την Σουηδία στο γήπεδο Χαριλάου, ενώ το πρώτο του τέρμα με την Ελλάδα ήρθε έναν χρόνο αργότερα, εναντίον της Νορβηγίας (13 Φεβρουαρίου 2003). Η ατυχία όμως του χτύπησε την πόρτα, καθώς δεν κατάφερε να πάει στην Πορτογαλία εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο. Τον Οκτώβρη του 2003 ο Κυργιάκος χτύπησε στην αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Ρέιντζερς για το Champions League, χειρουργήθηκε και έμεινε εκτός δράσης για τους επόμενους 4 μήνες. Προερχόμενος από ένα μεγάλο διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης, μοιραία δεν πρόλαβε το Euro 2004, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την κλήση του Γιάννη Γκούμα στην 23άδα.
Άκης Ζήκος
Ένα πρόσωπο που είχε σηκώσει μεγάλη κουβέντα εξαιτίας της άρνησης του Ότο Ρεχάγκελ να τον συμπεριλάβει στα πλάνα του, τη στιγμή που έκανε εκπληκτική σεζόν με την Μονακό, φτάνοντας ως τον τελικό του Champions League εκείνης της σεζόν με αντίπαλο την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο. Υπήρχε μια αίσθηση κατάφωρης αδικίας στο πρόσωπο του Άκη Ζήκου από τον Γερμανό τεχνικό, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Ήταν λανθασμένη αυτή η αίσθηση, ότι δηλαδή ο Ζήκος δεν κλήθηκε ποτέ με τον Ρεχάγκελ. Ο Ζήκος ήταν στην αποστολή της εθνικής όταν ο Ρεχάγκελ έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο, στον εκτός έδρας αγώνα με τη Φινλανδία το Σεπτέμβριο του 2001. Μάλιστα, είχε μπει ως αλλαγή στο ματς στο ημίχρονο, στη θέση του Άγγελου Μπασινά. Ο Ζήκος ήταν στις κλήσεις και στα πρώτα φιλικά του Ρεχάγκελ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, απέναντι σε Εσθονία και Κύπρο. Και αυτές ήταν και οι τελευταίες φορές που φόρεσε το εθνόσημο, αφού δεν κλήθηκε ποτέ έκτοτε. Εξήγησε υπήρχε, αλλά στην πορεία… χάθηκε, αφήνοντας την θέση της σε μια λανθασμένη απορία. (*) Στο φιλικό με την Κύπρο στην Καισαριανή, ο Ρεχάγκελ ζήτησε από τον Ζήκο να περάσει ως αλλαγή στο ματς στο 85′. Ο ποδοσφαιριστής αρνήθηκε, οι δυο τους είχαν επεισόδιο στον πάγκο, πριν τελικά ο Ζήκος μπει ως αλλαγή και φορέσει το εθνόσημο για τελευταία φορά. Το συμβάν γράφτηκε στα ψιλά των εφημερίδων, με τα χρόνια ξεχάστηκε σα να μην έγινε ποτέ και την θέση του πήρε το “γιατί” που έδειχνε ως ένοχο τον Ρεχάγκελ, ως τον προπονητή που δεν είχε καμία δικαιολογία να μην καλεί τον παίκτη. Μόνο που δεν ήταν έτσι. Ο Θέμης Καίσαρης είχε γράψει αναλυτικά για την συγκεκριμένη υπόθεση, στην στήλη Mythbusters του Contra.gr τον Μάρτιο του 2015.
Γρηγόρης Γεωργάτος
Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα, αφού η απουσία του Γρηγόρη Γεωργάτου οφείλεται σε ένα επεισόδιο που είχε με τον Ότο Ρεχάγκελ, το οποίο σε αντίθεση με την περίπτωση του Άκη Ζήκου, ποτέ δεν ξεχάστηκε για να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις. Παραμονές του αγώνα με την Φινλανδία το 2001, ο Ότο Ρεχάγκελ προσπαθεί να εξηγήσει στον Γρηγόρη Γεωργάτο πως εξαιτίας της ποιότητας του θα παίξει ως αριστερός χαφ στο ματς και όχι μπακ. Τότε δεν υπήρχε ακόμη Τοπαλίδης στο τεχνικό τιμ, έτσι τον ρόλο του μεταφραστή είχε αναλάβει ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Ο Γεωργάτος εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την πρόθεση του Ότο Ρεχάγκελ να τον χρησιμοποιήσει ως μέσο και ο Γερμανός τεχνικός δεν το κάλεσε ξανά στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το ‘δίδυμο’, Βενετίδη – Φύσσα στις κλήσεις μέχρι και την τελική 23άδα του Euro 2004.
Τα ματς και οι συνθέσεις της Ελλάδας στα προκριματικά του Euro
H πορεία εκείνης της ομάδας μέχρι τα τελικά του Euro ξεκίνησε με ισάριθμες ήττες στα δύο πρώτα ματς της προκριματικής φάσης, από Ισπανία και Ουκρανία. Συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με έξι σερί νίκες, χωρίς μάλιστα να δεχθεί γκολ (!), παίρνοντας την πρώτη θέση του ομίλου και την πρόκριση. Με highlight φυσικά εκείνο το “διπλό” επί της Ισπανίας τον Ιούνιο του 2003, με τέρμα του Στέλιου Γιαννακόπουλου. Θυμηθείτε τα αποτελέσματα και τις συνθέσεις της Ελλάδας στην προκριματική φάση, που οδήγησε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης στις 4 Ιουλίου και το ελληνικό έπος στο Euro 2004.
- 07/09/2002 Ελλάδα – Ισπανία 0-2 (8′ Ραούλ, 77′ Βαλερόν)
Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Δέλλας, Νταμπίζας, Κωνσταντινίδης, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Χαριστέας. Οι Χαλκιάς, Καραγκούνης, Βρύζας, Μπασινάς, Βενετίδης, Κυργιάκος, Λάκης ήταν στον πάγκο.
- 12/10/2002 Ουκρανία – Ελλάδα 2-0 (51′ Βόρομπεϊ, 90+1′ Βόρονιν)
Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Νταμπίζας, Βενετίδης, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Τσιάρτας, Λάκης, Νικολαΐδης, Χαριστέας. Οι Χαλκιάς, Φύσσας, Κυργιάκος, Μπασινάς, ΓΧ Γεωργιάδης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας ήταν στον πάγκο.
- 16/10/2002 Ελλάδα – Αρμενία 2-0 (2′ & 59′ Νικολαΐδης)
Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Νταμπίζας, Βενετίδης, Μπασινάς, Καφές, Τσιάρτας, ΓΧ Γεωργιάδης, Νικολαΐδης, Χαριστέας. Οι Χαλκιάς, Φύσσας, Πατσατζόγλου, Κυργιάκος, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας ήταν στον πάγκο.
- 02/04/2003 Β. Ιρλανδία – Ελλάδα 0-2 (4′ & 55′ Χαριστέας)
Νικοπολίδης, Κωνσταντινίδης, Κυργιάκος, Νταμπίζας, Βενετίδης, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος, Νικολαΐδης, Χαριστέας. Οι Χαλκιάς, Φύσσας, Λάκης, Καφές, ΓΧ Γεωργιάδης, Βρύζας, Αμανατίδης ήταν στον πάγκο.
- 07/06/2003 Ισπανία – Ελλάδα 0-1 (42′ Γιαννακόπουλος)
Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Νταμπίζας, Δέλλας, Καψής, Βενετίδης, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας. Οι Κατεργιαννάκης, Λάκης, Μπασινάς, Φύσσας, Καραγκούνης, Κυργιάκος, Χούτος ήταν στον πάγκο.
- 11/06/2003 Ελλάδα – Ουκρανία 1-0 (86′ Χαριστέας)
Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Νταμπίζας, Φύσσας, Ζαγοράκης, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Λάκης, Βρύζας. Οι Κατεργιαννάκης, Κυργιάκος, Γκούμας, Μπασινάς, Τσιάρτας, Χαριστέας, Χούτος ήταν στον πάγκο.
- 06/09/2003 Αρμενία – Ελλάδα 0-1 (36′ Βρύζας)
Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Άντζας, Δέλλας, Καψής, Φύσσας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας. Οι Κατεργιαννάκης, ΓΧ Γεωργιάδης, Ζαγοράκης, Βενετίδης, Καφές, Κυργιάκος, Νικολαΐδης ήταν στον πάγκο.
- 11/10/2003 Ελλάδα – Β. Ιρλανδία 1-0 (68′ πεν. Τσιάρτας)
Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Νταμπίζας, Δέλλας, Άντζας, Φύσσας, Μπασινάς, Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος, Βρύζας, Χαριστέας. Οι Κατεργιαννάκης, ΓΧ Γεωργιάδης, Ζαγοράκης, Βενετίδης, Καφές, Καραγκούνης, Νικολαΐδης ήταν στον πάγκο.