Οι προτάσεις για διαιτησία και δανεικούς
Προτάσεις-λύσεις για την άρση του αδιεξόδου στα θέματα της διαιτησίας, αλλά και του θεσμικού κενού σε ό,τι αφορά σε δανεικούς ποδοσφαιριστές κατέθεσε το μεσημέρι ο Παναθηναϊκός, στη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής της Superleague, που συστήθηκε για να εξετάσει όσα τέθηκαν ως ερωτηματικά στο τελευταίο συμβούλιο της Λίγκας.
Τους “πράσινους” εκπροσώπησαν η νομική σύμβουλος Αθηνά Μπαλωμένου και τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος, Άλκης Παπαντωνίου και Φώτης Λούντζης και παρουσίασαν μέσω power point αναλυτικές προτάσεις.
Στο θέμα της διαιτησίας, ο Παναθηναϊκός χαρακτήρισε μη υλοποιήσιμη την ιδέα τοποθέτησης ξένου αρχιδιαιτητή, αφ' ενός μεν διότι η ΚΕΔ είναι καταστατικό όργανο, αφ' ετέρου δε, διότι κάτι τέτοιο συνιστά τεράστια διαφήμιση του “προβλήματος” στο εξωτερικό και δυσφήμιση του ελληνικού πρωταθλήματος συνολικά.
Η βασική αρχή της θέσης του Παναθηναϊκού είναι να μοιραστούν οι αρμοδιότητες σε όργανα και πρόσωπα. Δεν μπορεί αυτός που ορίζει τους διαιτητές, να τους ελέγχει ταυτόχρονα, δηλαδή να είναι ελεγκτής και ελεγχόμενος. Οι “πράσινοι” θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και να ορίζει τους διαιτητές, αλλά να υπάρχει και ένα ανεξάρτητο όργανο που θα έχει τον έλεγχο και την εποπτεία και θα είναι δεσμευτική η γνώμη του.
Προτείνεται, η διατήρηση της ΚΕΔ, αλλά με αλλαγή στον τρόπο σύνθεσής της κατά τα εξής:
Ο πρόεδρος της ΚΕΔ να μην ορίζεται από το ΔΣ της ΕΠΟ, αλλά να εκλέγεται από το ΔΣ με πλειοψηφία ¾. Επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ να είναι χωρίς εκλογή, ο εκάστοτε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διαιτητών.
Ως προς τα άλλα τρία μέλη, το ένα να ορίζεται μετά από πρόταση της Σούπερ Λιγκ που θα ληφθεί από τα ¾ επί του συνόλου των μελών και να παύεται με την ίδια πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της σεζόν αν κριθεί σκόπιμο. Το ίδιο θα ισχύει και στις υπόλοιπες κατηγορίες, πλην της Λίγκας.
Στη διαδικασία θα πρέπει από την πενταμελή επιτροπή να συμμετέχουν τουλάχιστον τρία μέλη: Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ο αρμόδιος κάθε κατηγορίας. Επίσης, το ανεξάρτητο όργανο που θα ελέγχει θα είναι ένας ξένος, ανεξάρτητο στέλεχος που θα προσληφθεί με διετή σύμβαση (η οποία θα καθορίζει τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να λυθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με ειλημμένη απόφαση από αυξημένη πλειοψηφία) από την ΕΠΟ και θα ονομάζεται Ελεγκτής Διαιτησίας.
Θα βλέπει και θα ελέγχει όλα τα ματς, θα αξιολογεί και θα ελέγχει τις εκθέσεις των παρατηρητών και η δική του έκθεση θα είναι δεσμευτική για την ΚΕΔ και ως προς τυχόν κυρώσεις που θα προτείνει. Περαιτέρω κατά τη διάρκεια όλης της αγωνιστικής περιόδου θα έχει το δικαίωμα να συντάξει εισήγηση προς την ΚΕΔ, ζητώντας άσκηση πειθαρχικού ελέγχου, τόσο σε διαιτητές, όσο και σε παρατηρητές. Στο τέλος δε της περιόδου θα συντάσσει απολογιστική έκθεση, βαθμολογώντας διαιτητές και παρατηρητές.
Ακόμη προτάθηκε η αναβάθμιση της ΚΕΔ και του τμήματος Διαιτησίας υποδεικνύοντας ως χρήσιμο υπόδειγμα προς μελέτη τον αντίστοιχο ισπανικό φορέα. Να αναζητηθεί χορηγός, να δημιουργηθεί ιστότοπος και γενικότερα να υπάρχει πληροφόρηση και Διαφάνεια για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της.
Προτάσεις υπήρξαν και στο κεφάλαιο των δανεικών παικτών, με πληροφοριακό υλικό με τα ισχύοντα σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Η παρουσίαση