Οι μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία του αθλητισμού
Το δυστύχημα στην Κολομβία που αφάνισε την ποδοσφαιρική ομάδα της Τσαπεκοένσε δεν είναι η μοναδική αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του αθλητισμού. Το Contra.gr θυμάται.
Τρόμος στον αέρα. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσαπεκοένσε ξεκληρίστηκε πριν λίγες ώρες κατά τη συντριβή αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της ταξιδεύοντας για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana και στις μνήμες όλων ήρθαν αρκετές παρόμοιες "μαύρες" μέρες στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού.
Όταν παίκτες και ομάδες έφυγαν τόσο άδικα από τη ζωή και μας άφησαν όλους με ένα τεράστιο "Γιατί"... Το Contra.gr σας θυμίζει μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΤΟΡΙΝΟ - 1949
Η κορυφαία ποδοσφαιρική ομάδα της εποχής, η Τορίνο, βρήκε τραγικό τέλος στο λόφο της Σουπέργκα στην Ιταλία. Επιστρέφοντας από ένα φιλικό παιχνίδι στην Πορτογαλία, το αεροσκάφος (στο οποίο επέβαινε όλο το ρόστερ και το προπονητικό επιτελείο πλην 2 ποδοσφαιριστών) συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 31 επιβαίνοντες. Για την "Grande Granata" στην οποία ανήκαν 10 από τους 11 βασικούς παίκτες της εθνικής Ιταλίας της εποχής το πλήγμα ήταν τεράστιο, αφού δεν ανέκαμψε ποτέ.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ - 1958
Αν και δεν πρόκειται για πολύνεκρη τραγωδία σε σχέση με άλλα περιστατικά, αποτελεί ένα από τα γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία του ποδοσφαίρου. Η σπουδαία ομάδα του Ματ Μπάσμπι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, επέστρεφε από το Βελιγράδι μετά από αγώνα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα και σταμάτησε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το αεροπλάνο απογειώθηκε στην 3η απόπειρα, ωστόσο κατέπεσε δευτερόλεπτα αργότερα και πήρε μαζί του 20 από τους 44 επιβαίνοντες ενώ ακόμη 3 υπέκυψαν στα τραύματά τους αργότερα στο νοσοκομείο. Μεταξύ των διασωθέντων ο Μπόμπι Τσάρλτον κι ο ίδιος ο Μπάσμπι.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΣΤΡΟΝΓΚΕΣΤ - 1969
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1969, η ποδοσφαιρική ομάδα "The Stongest" ξεκληρίστηκε επιστρέφοντας από φιλικό παιχνίδι στο Σάντα Κρουζ. Για μια ολόκληρη ημέρα το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Η στρατιωτική κυβέρνηση που είχε πάρει την εξουσία στη Βολιβία, ανακοίνωσε ότι τα 25 μέλη της ομάδας που ταξίδεψαν και τα 9 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους στην ορεινή περιοχή Βιλόκο.
ΡΑΓΚΜΠΙ, ΟΛΝΤ ΚΡΙΣΤΙΑΝΣ - 1972
Η πτήση 571 της "Fuerza Aerea Uruguaya" μετέφερε 40 μέλη και παίκτες της ομάδας Ολντ Κρίστιανς από την Ουρουγουάη στη Χιλή, όταν συνετρίβη στην οροσειρά των Άνδεων. Από την πτώση έχασε την ζωή του το 1/4 των επιβατών, ενώ αρκετοί ακόμη υπέκυψαν από το ψύχος και τους τραυματισμούς. Από τους 29 που παρέμειναν ζωντανοί κάποιες μέρες μετά το δυστύχημα, 8 σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα που έκοψε στα 2 το αεροσκάφος, το οποίο χρησιμοποιείτο ως κατάλυμα. Οι υπόλοιποι, με ελάχιστη τροφή και έχοντας μάθει από το ραδιόφωνο πως σταμάτησαν οι επιχειρήσεις διάσωσής τους, για να επιζήσουν αποφάσισαν να τραφούν από τη σάρκα των νεκρών. Δύο εξ αυτών διέσχισαν επί 12 μέρες την οροσειρά για να βρουν βοήθεια κι η περιπέτεια των επιζήσαντων διήρκεσε συνολικά 72 μέρες. Η τραγωδία έχει καταγραφεί έκτοτε σε πολλές ταινίες, τηλεοπτικά shows και βιβλία. Τα περισσότερα επέλεξαν να εστιάσουν όχι στη δύναμη των επιζώντων, αλλά στην ανθρωποφαγία. Η καθολική εκκλησία δήλωσε επισήμως ότι η ανθρωποφαγία των συγκεκριμένων ανθρώπων δεν ήταν αμαρτία. Οι συγγενείς των νεκρών συγχώρεσαν τους επιζώντες, λέγοντας ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΠΑΧΤΑΚΟΡ 1979
Συνολικά 17 ποδοσφαιριστές και μέλη του τεχνικού επιτελείου της ομάδας από το Ουζμπεκιστάν έχασαν τη ζωή τους σε πτήση προς την Ουκρανία. H Παχτακόρ ήταν η μοναδική ομάδα από το Ουζμπεκιστάν που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της τότε Σοβιετικής Ένωσης και μάλιστα με αξιοσημείωτη επιτυχία. Ήταν μάλιστα η ομάδα που ανέδειξε τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Ο "Νουρέγιεφ" του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως έχει παραδεχτεί σε συνεντεύξεις του, αν έμενε στην Τασκένδη και δεν ερχόταν στον Ηρακλή (λίγα χρόνια πριν την αεροπορική τραγωδία), θα ήταν ανάμεσα στους νεκρούς μαζί με τους φίλους και πρώην συμπαίκτες του στην Παχτακόρ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΑΛΙΑΝΣΑ ΛΙΜΑ - 1987
Έξι μόνο μίλια...Τόσα απέμεναν για να φτάσει στις 8 Δεκεμβρίου 1987 το "Fokker F27-400M" τον προορισμό του, το Καλάο. Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της ομάδας της Αλιάνσα από την Λίμα του Περού, προσπαθούσε να προσγειωθεί όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με τις ρόδες. Καθώς έκανε κύκλους πάνω από το αεροδρόμιο χάθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μαζί του χάθηκαν 43 ψυχές: ποδοσφαιριστές, μέλη του προπονητικού τιμ, της διοίκησης, μαζορέτες και μέλη του πληρώματος. Μόνο ο πιλότος επέζησε από την τραγωδία!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΖΑΜΠΙΑ - 1993
Η καλύτερη εθνική ομάδα της Ζάμπια έπαψε να υπάρχει στις 27 Απριλίου του 1993. Δεκαοκτώ ποδοσφαιριστές, ο προπονητής, Γκόντφρεϊ Τσιτάλου και το επιτελείο του, ο πρόεδρος της FAZ, ένας δημόσιος υπάλληλος κι ένας δημοσιογράφος, μαζί με τα 5 άτομα του πληρώματος, επιβιβάστηκαν στο "Buffalo DHC-5D" αλλά δύο λεπτά μετά την απογείωση από την Γκαμπόν και αφού το αεροπλάνο έφτασε στα 6.000 πόδια, το αεροπλάνο εξερράγη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: