Οι καλύτερες ομάδες που είδαμε ποτέ στην Ελλάδα
Ο φετινός ΠΑΟΚ διεκδικεί θέση σε ένα κλειστό κλαμπ με ομάδες που έκαναν εκπληκτικές σεζόν στην Ελλάδα. Από τον Ολυμπιακό του 1957 και την ΑΕΚ του 1978, στη Λάρισα του 1988 και στον Παναθηναϊκό του 1996, ποια ήταν η καλύτερη ομάδα;
Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια, ισοφάρισε το αήττητο ρεκόρ του Παναθηναϊκού μετά από 54 χρόνια και αυτοί είναι δύο πολύ καλοί λόγοι να κάνουμε μία αναδρομή στις καλύτερες ομάδες που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα κριτήρια είναι απλά: βαθμοί, γκολ, σερί και το πιο ξεκάθαρο απ’ όλα: μπάλα. Ποια από τις παρακάτω έκανε ό,τι και ο ‘δικέφαλος του βορρά’ και άφησε το στίγμα της, παίζοντας το καλύτερο και το πιο αποτελεσματικό ποδόσφαιρο;
Ολυμπιακός 1956-1957
Η περίοδος που ο Ολυμπιακός έγινε Θρύλος και οριοθετήθηκε το ρεκόρ των 6 σερί πρωταθλημάτων που ‘έσπασε’ πολλά χρόνια αργότερα. Ο Ολυμπιακός του Ανδρέα Μουράτη, του Γιώργου Δαρίβα, του Θανάση Μπέμπτη, του Ηλία Υφαντή, του Σάββα Θεοδωρίδη και άλλων πολλών είναι ο απόλυτος κυρίαρχος εκείνης της περιόδου, με 6 διαδοχικά πρωταθλήματα και 4 νταμπλ (εκ των οποίων 3 συνεχόμενα). Είναι ίσως η πιο εμβληματική ομάδα στην ιστορία του συλλόγου, παρά το γεγονός πως τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκαν κι άλλες ομάδες που ‘έγραψαν’ τις δικές τους ‘χρυσές σελίδες’, αλλά εκείνος ο Ολυμπιακός, που μετέπειτα δεν φοβήθηκε ούτε τη Σάντος του Πελέ, είναι η πρώτη μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα με τον πραγματικό ορισμό της λέξης.
Παναθηναϊκός 1963-1964
Μέχρι πρότινος. ο Παναθηναϊκός ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα από καταβολής Α’ Εθνικής (1959) που κατέκτησε πρωτάθλημα χωρίς να χάσει ούτε μία φορά. Η ομάδα του Στιέπαν Μπόμπεκ, για τον οποίο κάποια χρόνια αργότερα ο σπουδαίος Φέρεντς Πούσκας είχε παραδεχθεί ότι αντιγράφει την τεχνική του, παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, ούσα η ομάδα που πρώτη εφάρμοσε το 4-3-3 στην Ελλάδα αντί του συνηθισμένου 4-4-2, πετυχαίνει σπουδαίες νίκες, κατατροπώνει ‘μεγάλους’ και ‘μικρούς’ και φτάνει με χαρακτηριστική άνεση στον τίτλο. Αυτόν τον εξασφάλισε δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, επικρατώντας της ομάδας που εφέτος ισοφάρισε το σχετικό ρεκόρ (ΠΑΟΚ). Την τελευταία αγωνιστική, στο στάδιο ‘Γεώργιος Καραϊσκάκης’, οι ‘πράσινοι’ κατέγραψαν το μεγαλύτερο οπαδικό highlight της ιστορίας τους. Νικούν με 1-0 τον ‘αιώνιο’ αντίπαλο Ολυμπιακό και κάνουν το γύρο του θριάμβου μέσα στο άντρο του ‘εχθρού’, με τη φωτογραφία του Ζαχαρία Πιτυχούτη, κρατώντας τη σημαία του Παναθηναϊκού, να είναι η ‘τοιχογραφία’ των οπαδικών αναμνήσεων.
ΑΕΚ 1977-1978
Πριν από την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ήταν η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου με τον… Μπάγεβιτς. Εχουμε και λέμε. Η ΑΕΚ της τριετίας 1976-1979 ίσως είναι από τις καλύτερες ομάδες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Όχι μόνο για τους τίτλους που κατέκτησε, ούτε για την αείμνηστη ευρωπαϊκή πορεία του 1977, αλλά για το ποδόσφαιρο που έπαιξε και το θέαμα που προσέφερε. Την πρώτη χρονιά της 3ετίας, η ΑΕΚ του Θωμά Μαύρου, του Μπάγεβιτς, του Μίμη Παπαϊωάννου, μα πάνω απ’ όλα του Μπάρλου, φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, όπου αποκλείστηκε από τη μετέπειτα νικήτρια της διοργάνωσης Γιουβέντους. Η βάση έχει χτιστεί για τα επόμενα χρόνια και την περίοδο 1977-1978 η Ένωση κατακτά με εμφατικό τρόπο το πρωτάθλημα, ούσα η πιο επιθετική ομάδα που έχει παρουσιαστεί στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο, με απολογισμό τερμάτων 74-27. Η μαγική 3ετία των ‘κιτρινόμαυρων’, πριν από τα δικά τους ‘πέτρινα χρόνια’ και το ιστορικό γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου το 1989, ολοκληρώνεται με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το 1979.
Παναθηναϊκός 1985-1986
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος με 5 βαθμούς διαφορά από τον 2ο δεν είναι μεγάλη για τα σημερινά δεδομένα, αλλά με το τότε σύστημα του 2-1-0 χαρακτηρίζεται ως άνετη. Ο Παναθηναϊκός του Βέλιμιρ Ζάετς και του Δημήτρη Σαραβάκου, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά με τον Γκμοχ στον πάγκο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πανηγυρίζει και τους δύο εγχώριους τίτλους με επιβλητικό τρόπο. Έχοντας τον Πιετρ Πάκερτ στον πάγκο, μετά από το πρωτάθλημα έρχεται το νταμπλ σε εκείνο το ιστορικό 4-0 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Είναι το δεύτερο πρωτάθλημα επί προεδρίας Γιώργου Βαρδινογιάννη και είναι το πρώτο όπου πιστοποιείται η δυναμική του ‘τριφυλλιού’ με ρόστερ που τα επόμενα χρόνια, μέχρι τα τέλη των 80s, θα φέρει ακόμη δύο πρωταθλήματα πριν από τη ‘δυναστεία’ της ΑΕΚ.
Λάρισα 1987-1988
Η Λέστερ της Ελλάδας πριν από τη Λέστερ. Η Λάρισα εκείνης της εποχής, με συνεχόμενες παρουσίες σε τελικούς (και την κατάκτηση του κυπέλλου με το θριαμβευτικό 4-1 επί του πρωταθλητή ΠΑΟΚ το 1985), έχει δημιουργήσει τον κορμό για να γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα που ‘σπάει’ το κατεστημένο. Τη σεζόν 1987-1988, έχοντας ουσιαστικά μοναδική αντίπαλο την ΑΕΚ -με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να παραπαίουν και να κρίνουν τη δική τους χρονιά στον ιστορικό ‘τελικό του Γιώργου Κοσκωτά’-, η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ τερματίζει πρώτη με 43 βαθμούς, μπροστά από την ΑΕΚ (40), τον ΠΑΟΚ (39), τον ΟΦΗ (37) και τον Παναθηναϊκό (36). Πιο πίσω ο Ολυμπιακός με 31 βαθμούς και εκτός ευρωπαϊκών ‘εισιτηρίων’. Μία ομάδα που ‘χτίστηκε’ πάνω στα δικά της ταλέντα, με Θεσσαλούς παίκτες και στην πλειονότητα από τον νομό Λάρισας. Μαζί με την Εθνική Ελλάδας του 2004, είναι οι δύο πιο όμορφες ποδοσφαιρικές ιστορίες που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο έως σήμερα.
ΑΕΚ 1993-1994
Η ΑΕΚ κατακτά το 11ο πρωτάθλημα της ιστορίας της και 3ο συνεχόμενο, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά three-peat. Στη ‘χρυσή’ 3ετία της ομάδας του Μπάγεβιτς, η ‘Ενωση είναι η πρωταγωνιστική ομάδα στην (τότε) Α’ Εθνική, κλείνοντας εκείνη τη σεζόν με χαρακτηριστική νίκη έναντι των αντιπάλων και κυρίως του Παναθηναϊκού του Ίβιτσα Όσιμ, που επί της ουσίας ήταν ο μοναδικός συνδιεκδικητής του τίτλου (ο Ολυμπιακός διένυε την 7η σεζόν των ‘πέτρινων’ χρόνων του). Οι ‘κιτρινόμαυροι’ συγκεντρώνουν 79 βαθμούς (25 νίκες, 4 ισοπαλίες, 5 ήττες και 63-28 τέρματα) έναντι 72 του ‘τριφυλλιού’, ενώ στο κύπελλο δεν ήρθε το νταμπλ, παρά δύο χαμένα πέναντι. Ο τελικός κόντρα στον Παναθηναϊκό του νεοπροσληφθέντα Χουάν Ραμόν Ρότσα, με τα 6 γκολ σε 120 λεπτά αγώνα, κρίνεται στη ‘ρώσικη’ ρουλέτα, με την ΑΕΚ να χάνει την ευκαιρία να βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Μέχρι το πρωτάθλημα του 2018 επί Μανόλο Χιμένεθ, εκείνη η σεζόν ήταν το σημείο αναφοράς του συλλόγου για πολλούς λόγους.
Παναθηναϊκός 1995-1996
Πριν αρχίσουμε, ας ξεκαθαρίσουμε ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι το θέμα μας αν εκείνος ο Παναθηναϊκός ήταν του Όσιμ ή του Ρότσα. Σε αυτό που θα συμφωνήσουμε όλοι είναι ότι εκείνος ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα της διετίας με τουλάχιστον έναν τίτλο, με ευρωπαϊκή πορεία που λίγο έλειψε να ισοφαρίσει αυτήν του ’71 και με ένα ποδόσφαιρο, ειδικά της πρώτης σεζόν, που -κατά γενική ομολογία- ήταν το πιο θεαματικό. Η επιτυχία του ‘τριφυλλιού’ γίνεται μεγαλύτερη όταν απέναντι έχει την περίφημη ΑΕΚ του 1995-1996, με το χορταστικότερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, του Ρότσα ξεκινά τη δική του καταγραφή ιστορίας με την κατάκτηση του κυπέλλου στο τέλος της σεζόν 1993-1994. Την επόμενη χρονιά φτάνει στην άνετη κατάκτηση του πρωταθλήματος με διψήφιες διαφορές έναντι των αντιπάλων και το ‘ιστορικό’ ’96 όχι μόνο ντουμπλάρει τις επιτυχίες, αλλά φτάνει στα ημιτελικά του Champions League και μία ανάσα από τον μεγάλο τελικό. Οι ‘πράσινοι’ του ’96 δεν ήταν το ίδιο θεαματικοί με την περασμένη σεζόν, αλλά ήταν παράδειγμα προς μίμηση στην αποτελεσματικότητα, αλλά και στο συνδυασμό δύο διοργανώσεων με την ίδια επιτυχία. Μία ομάδα με τον καλύτερο ελληνικό κορμό και μία σπουδαία τριάδα ξένων (Χουάν Χοσέ Μπορέλι, Κριστόφ Βαζέχα, Γιόζεφ Βάντσικ), έφτασε στην κορυφή της βαθμολογίας στην ‘καρό σημαία’ με 2 βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, κυρίως λόγω της νίκης της τη Μεγάλη Τετάρτη του ’96 στο ΟΑΚΑ επί των ‘κιτρινόμαυρων’, με την κεφαλιά του… εξουθενωμένου Μπορέλι.
ΑΕΚ 1995-1996
Στον χαρακτηρισμό ‘η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς’ ορίζεται αυτή η σεζόν. Ισως η πιο διαφημισμένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία μένει χωρίς πρωτάθλημα. Ντανιέλ Μπατίστα, Βασίλης Τσάρτας, Χρήστος Κωστής, Τιμούρ Κετσπάγια, Τόνι Σαβέβσκι κι άλλοι πολλοί στην ορχήστρα του Βόσνιου τεχνικού, στην τελευταία ‘παράσταση’ με την κιτρινόμαυρη φόρμα, πριν από την ιστορική ‘μετακόμιση’ στον Πειραιά και στον Ολυμπιακό του Σωκράτη Κόκκαλη. Η Ένωση χάνει το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό για 2 βαθμούς, πετυχαίνει 15 γκολ περισσότερα από τον πρώτο της βαθμολογίας και στο κύπελλο παίρνει παραμάζωμα όποιον αντίπαλο βρίσκεται στο διάβα της, με χαρακτηριστικότερο όλων το εκκωφαντικό 7-1 επί του Απόλλωνα Αθηνών στον τελικό. Πριν από την ‘Ελαφρά Ταξιαρχία’ έχει προηγηθεί ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού (1-3 στο Ολυμπιακό Στάδιο και 1-1 στο ‘Νίκος Γκούμας’) και αυτός του Παναθηναϊκού (3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 2-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο). Στον τελικό απολογισμό εκείνης της χρονιάς οι ‘κιτρινόμαυροι’ ουσιαστικά χάνουν το νταμπλ για μία ισοπαλία.
Ολυμπιακός 1998-1999
Ελάχιστα χρόνια αργότερα εμφανίζεται ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς. Το στόρι γνωστό. Ο Μπάγεβιτς αποχωρεί από την ΑΕΚ το καλοκαίρι του ’96 και αναλαμβάνει να βάλει τέλος στα ‘πέτρινα χρόνια’ των Πειραιωτών. Το κάνει με την πρώτη χρονιά του στο λιμάνι, δίχως όμως να φτάσει στα… κιτρινόμαυρα αγωνιστικά στάνταρ. Ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς ορίζεται από το ’97 και μετά και κυρίως την περίοδο 1998-1999. Εχοντας στο ρόστερ τον ελληνικό κορμό που δημιούργησε την ‘ερυθρόλευκη δυναστεία’ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος, Γρηγόρης Γεωργάτος, Δημήτρης Μαυρογενίδης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Ηλίας Πουρσανίδης, Αλέξης Αλεξανδρής) και με την ποιότητα των ξένων (Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Ίλια Ίβιτς, Σίνισα Γκόγκιτς), ο Ολυμπιακός κατακτά το νταμπλ και φτάνει μία ανάσα από το να ισοφαρίσει την ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού 3 χρόνια νωρίτερα. Με μία εντυπωσιακή πορεία στους ομίλους του Champions League, οι Πειραιώτες προκρίθηκαν στους ‘8’ κόντρα στη Γιουβέντους από την οποία μένουν εκτός συνέχειας σε μία από τις πιο άδικες νύχτες που έχει βιώσει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το 3ο σερί πρωτάθλημα έρχεται με εμφατικό τρόπο (συγκομιδή 85 βαθμών και +60 στο goal average, 82-22), ενώ το νταμπλ σφραγίζει το εύκολο 2-0 επί του Παναθηναϊκού στον τελικό του ΟΑΚΑ.
Ολυμπιακός 2011-2012
Είναι ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη και ο Ολυμπιακός της δεύτερης θητείας του Ερνέστο Βαλβέρδε. Είναι η χρονιά των μεγάλων νικών κόντρα σε Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ και Άρσεναλ, είναι η χρονιά μίας χορταστικής πορείας των ‘ερυθρολεύκων’ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι Πειραιώτες έχουν δημιουργήσει νέα ‘δυναστεία’ μετά από την παρένθεση του Παναθηναϊκού και την κατάκτηση του τίτλου το 2010 και πανηγυρίζουν το 2ο σερί πρωτάθλημα (με 23 νίκες, 4 ισοπαλίες, 3 ήττες και τέρματα 68-17). Εξίσου πρωταθληματική και η πορεία στο Champions League, σε έναν όμιλο όπου είχε Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, με συγκομιδή 9 βαθμών που υπό φυσιολογικές συνθήκες σου δίνουν τουλάχιστον τη 2η θέση, αλλά εδώ είχε ‘υποβιβασμό’ στο Europa League. Στους ’32’, η ομάδα του Βαλβέρδε ξεπερνάει το εμπόδιο της Ρούμπιν Καζάν και στον επόμενο γύρο, παρά το διπλό στο πρώτο ματς της Ουκρανίας, μένει εκτός συνέχειας από τη Μέταλιστ. Η χρονιά ολοκληρώνεται με νταμπλ μετά από το 2-1 στην παράταση επί του αξιόμαχου Ατρόμητου, με γκολ του Νταβίδ Φουστέρ στο 118′.