ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ: Οι επιπτώσεις του Grexit
Το "ναυάγιο" στις συζητήσεις μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή και του κλιμακίου των FIFA και UEFA είναι πιθανό να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς είναι πλέον ορατός ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Διαβάστε αναλυτικά τι ισχύει.
Η συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή και των εκπροσώπων της FIFA και της UEFA, παρουσία της ΕΠΟ, απέβη "άκαρπη", αφού δεν βρέθηκε "χρυσή τομή" στα απαιτούμενα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.
Αυτή η εξέλιξη επαναφέρει στον ορίζοντα τον κίνδυνο ενός ποδοσφαιρικού Grexit, το οποίο θα επιφέρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις και θα κλείσει τα σύνορα της Ελλάδας, αναγκάζοντάς την σε ποδοσφαιρική... εσωστρέφεια.
Οι συνέπειες ενός ενδεχόμενου ποδοσφαιρικού... Grexit (όπως τα είχε γράψει πέρυσι και η εφημερίδα GOAL):
1. Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών να αποβληθεί από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.
2. Κανένας σύλλογος δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το "εισιτήριο" για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.
3. Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προετοιμασίες των ελληνικών ομάδων, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σοβαρά τεστ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό το επίπεδο.
4. Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.
5. Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως συνέπεια τα κανάλια και οι χορηγοί να πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων βοηθούσαν σημαντικά στην επιβίωσή τους.
Πέρα των αγωνιστικών, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να αντιμετωπίσει και διοικητικά ζητήματα:
Αναλυτικά:
-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA
-Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA
-Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA
-Δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία της FIFA, της UEFA, καθώς και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές
-Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA
-Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.
Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα άρθρα 7,8,9 της UEFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της.
Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα άρθρα 12,13,14 της FIFA με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών της.
Τι είχε συμβεί το 2006:
Στις 3 Ιουλίου του 2006, η FIFA είχε αποφασίσει την προσωρινή αποβολή της ΕΠΟ από μέλος της, εξαιτίας του -τότε- νέου αθλητικού νόμου, ο οποίος "καταπατούσε" το αυτοδιοίκητο που έθετε ως προαπαιτούμενο η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Τελικά, τέσσερις ημέρες αργότερα, ο -τότε- Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός εξαίρεσε την ΕΠΟ από το νόμο που αφορούσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών ενώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η FIFA να άρει τον προσωρινό αποκλεισμό και οι ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν κανονικά στις διοργανώσεις.
Αν δεν υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση, η αρμόδια επιτροπή της FIFA θα αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της ιδιότητας μέλους της από την ΕΠΟ εξαιτίας κυβερνητικής παρέμβασης, καθώς τα άρθρα 13 και 17 της παγκόσμιας ομοσπονδίας υποχρεώνουν τις ομοσπονδίες-μέλη να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς καμία επιρροή από τρίτους.
Πλέον, μένει να φανεί αν οι δύο πλευρές θα το τραβήξουν στα άκρα ή θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση.